KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009


Αν και η τιμή του καφέ στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατανάλωση του δεν παύει να διαγράφει ανοδική τροχιά. Και μπορεί να μην «επέβαλαν» τον καφέ οι Τούρκοι στους Έλληνες, έκτοτε, όμως, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελεί το πλέον αγαπημένο αν όχι «επιβεβλημένο» ρόφημα του Έλληνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ, η κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ, σε ετήσια βάση στην Ελλάδα ανήλθε το 2007 στα 5,5 κιλά καφέ, όταν το 1990 δεν ξεπερνούσε τα 3,7 κιλά. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της ICAP (2007), η συνολική εγχώρια κατανάλωση καφέ παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 1993-2006, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,39%.

Πρωταγωνιστής, ως προς τους ρυθμούς κατανάλωσης είναι ο espresso, του οποίου η κατανάλωση, κατά την περίοδο 1998-2001, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ενώ έκτοτε κινήθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10%. Αντίθετα, το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού καφέ στη συνολική κατανάλωση βαίνει μειούμενο: το 1993 ανερχόταν στο 68,5%, ενώ το 2006 είχε υποχωρήσει στο 53,1%. Τρεις πολυεθνικές «ψήνουν» τον ελληνικό καφέ, σε μία αγορά της οποία η αξία ανέρχεται περίπου στα 350 εκατ. ευρώ, η Nestle Hellas, η Kraft Foods και η Sara Lee Coffee, με τις δύο πρώτες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Αλυσίδες

Λαμβάνοντας υπόψη το τζίρο, της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, που σημειώνουν μεγάλες αλυσίδες καφέ μαζί με τα μικρά café που ξεπερνούν τις 19 χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα δεν είναι παράδοξο που κυρίαρχο χαρακτηριστικό του κλάδου είναι ο έντονος ανταγωνισμός. Ωστόσο, οι μικρές και συνοικιακές καφετερίες «κρατούν» ακόμη παρά την μαζική έλευση μεγάλων αλυσίδων café, των οποίων το μερίδιο στην ελληνική αγορά δεν ξεπερνά το 30%-35%. Την ίδια στιγμή, ο «εθισμός» του Έλληνα με τον καφέ και το μεγάλο περιθώριο κέρδους που προσφέρει αποτελούν σημαντικά κίνητρα για τους επίδοξους επιχειρηματίες του χώρου.

Coffeeright

Η αλυσίδα καφέ, Coffeeright εμφανίστηκε το 2002 στην εγχώρια αγορά και ανήκει στον όμιλο «Γρηγόρης μικρογεύματα» της οικογένειας Γρηγοράτου. Η εταιρεία εισήχθη τον Ιούνιο του 2000 στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ τον περασμένο μήνα το διοικητικό συμβούλιό της ενέκρινε τη διαγραφή των μετοχών της από το Χ.Α., ύστερα από υποχρεωτική δημόσια πρόταση που είχε υποβάλει στην «Γρηγόρης» η Prime Κέφαλος.

Το concept Coffeeright επινοήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Βλάση Γεωργάτο, ο οποίος το επέκτεινε και στη Ρουμανία. Στο τέλος της χρήσης 2008, το δίκτυο «Γρηγόρης μικρογεύματα – Coffeeright» αριθμούσε 231 σημεία πώλησης από τα οποία 33 ανήκαν στην εταιρεία, 7 σε θυγατρικές, 175 σε αδειούχους δικαιόχρησης (franchisees), 9 στην αγορά της Ρουμανίας, 6 στην Κύπρο και ένα σημείο πώλησης στην Αλβανία.

Coffee Time

Η διαχείριση του σήματος Coffee Time ανήκει στην Coffee Time Hellas, η οποία διαθέτει ένα δίκτυο 19 καταστημάτων franchising στο Νομό Αττικής. Μεγάλο μέρος του τζίρου της πολυεθνικής αλυσίδας Coffee Time Donuts που ιδρύθηκε στο Τορόντο το 1983 προέρχεται από την πώληση donuts.

Costa Coffee

Η ιδρυθείσα το 2007 “The greek coffee company” αποτελεί αποκλειστικό δικαιοδόχο της βρετανικής αλυσίδας Costa Coffee. Στην Αττική υπάρχουν 9 ιδιόκτητα καταστήματα της αλυσίδας, ενώ η εταιρεία επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής όσο και σε μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της εταιρείας, «οι περισσότερες μεγάλες αλυσίδες καφέ βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη και το ποσοστό διείσδυσής τους είναι αυξανόμενο, καθώς συμβαδίζουν με τη στροφή των καταναλωτών προς τον ποιοτικό καφέ. Αναμφισβήτητα ωστόσο, προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει οποιαδήποτε ξένη αλυσίδα είναι η διασφάλιση ισχυρών εχεγγύων, όπως ένα δυνατό brand name που να το χαρακτηρίζει η ποιότητα, σε συνδυασμό με ένα γερό οικονομικό υπόβαθρο».

Flocafe

Ουσιαστικά τα Flocafe αποτελούν την πρώτη οργανωμένη αλυσίδα καφέ στην ελληνική αγορά, με την Goody’s (η οποία πλέον ανήκει στον κλάδο γρήγορης εστίασης της Vivartia), να έχει δημιουργήσει το 1994 τα Flocafe Espresso Bars. Διαθέτει 45 καταστήματα στην Αττική, 24 στην υπόλοιπη Ελλάδα, τρία στην Κύπρο, δύο στη Βουλγαρία και ένα στην Ουγγαρία. Με την απορρόφηση της Goody’s από τη Vivartia το 2006, τα Flocafe υπάγονται στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας του Ομίλου που ελέγχει κατά 88,47% η Marfin Investment Group. Σημειώνεται ότι η Vivartia προέκυψε το Σεπτέμβριο του 2006 μετά την απορρόφηση από τη Δέλτα Συμμετοχών των εταιριών Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, Chipita, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης. Περίπου, όμως ένα χρόνο μετά, το 2007, ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής βιομηχανίας γάλακτος κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος εγκατέλειψε τα ηνία και τη θέση του ως πρόεδρος της Vivartia, μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της MIG.

Gloria Jean’s Coffees

Ο όμιλος Everest έχει αναλάβει την ανάπτυξη των Gloria Jean’s Coffees, της αυστραλιανής αλυσίδας καφέ που εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2008 και διαθέτει 6 καταστήματα στην Αττική. Πέραν της αγοράς εστίασης και καφέ, ο όμιλος που ίδρυσε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Φρέρης το 1990 δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του βιομηχανικού – αεροπορικού catering, των εστιατορίων, των ψυχαγωγικών πάρκων, όπως και των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών.


Οι αλυσίδες καφέ στη χώρα του φραπέ..





Palmie Bistro

Η αλυσίδα καφέ του ομίλου επιχειρήσεων Κουτρουλιά ιδρύθηκε το 1985 και σήμερα αριθμεί 18 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ σύντομα αναμένεται να ανοίξει ακόμη ένα στη Ρουμανία. Αν και μεγάλο μέρος του τζίρου των Palmie Bistro βρίσκεται στο… φλιτζάνι, η συγκεκριμένη αλυσίδα εμφανίζει σημαντική δραστηριότητα στον κλάδο της εστίασης.

Starbucks

Η αμερικανική αλυσίδα καφέ ήρθε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2002, όταν ιδρύθηκε ταυτόχρονα η Μαρινόπουλος εταιρεία καφέ και διαθέτει 84 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και οκτώ σε Κύπρο. Τα Starbucks ανακάτεψαν…τον εγχώριο καφέ, αφού πριν την έλευσή τους στην εγχώρια αγορά, τα Flocafe αποτελούσαν την μοναδική επώνυμη αλυσίδα καφέ.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών