KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Wall Street: Με απώλειες άνω του 2% συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες



Dow8.607,83-191,43 -2,18%



Nasdaq1.812,12-46,68 -2,51%

Η Wall Street σήμερα

Τελευταία Ενημέρωση: 21:05

Με απώλειες περίπου 200 μονάδων εξακολουθεί να κινείται ο δείκτης των blue chips, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Απριλίου, στο κλίμα που διαμόρφωσαν τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τη στεγαστική εμπιστοσύνη αλλά και η επενδυτική ανησυχία για το πόσο γερά είναι τα θεμέλια που στηρίζουν τη διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων. Παράλληλα, οι σημαντικές πιέσεις στις τιμές πρώτων υλών και ενέργειας από την ενίσχυση του δολαρίου, υποχρεώνουν τον ευρύτερο S&P 500 σε απώλειες άνω του 2%, ενώ ανάλογη πτώση καταγράφει και ο τεχνολογικός Nasdaq, διαμορφούμενος στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Μαΐου.

Η σημερινή είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών της G8 το σαββατοκύριακο, οι οποίοι εξετάζουν στρατηγικές εξόδου και απεμπλοκής από τα μέτρα που έλαβαν για τη ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 198,61 μονάδες (-2,26%) και βρίσκεται στις 8.600,65 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 49,53 μονάδων (-2,66%) φτάνοντας 1.809,27 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 24,18 μονάδων (-2,56%) και βρίσκεται στις 922,03 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones σημειώνεται ότι μόλις μία κινείται σε θετικό έδαφος, η μετοχή της American Express, με άνοδο 0,18 δολάρια ή σε ποσοστό 0,72%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Alcoa (+6,61%), η Du Pont (-4,93%), η Caterpillar (-4,72%) και η Merck (-4,03%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μέτωπο της οικονομίας, περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί κατασκευαστές κατοικιών τον Ιούνιο για τις πωλήσεις στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, με τον δείκτη στεγαστικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η National Association of Home Builders, να υποχωρεί στις 15 μονάδες.


Το υφιστάμενο επίπεδο του δείκτη καταδεικνύει πως περίπου ένας στους έξι κατασκευαστές θεωρεί ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι “καλές”. Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για διατήρηση του δείκτη στις 16 μονάδες τον Ιούνιο.

Εξάλλου, έντονη κάμψη σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο σύμφωνα με την έρευνα της Federal Reserve Bank of New York.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο δείκτης μεταποίησης Empire State υποχώρησε στις -9,41 μονάδες από τις -4,55 μονάδες το Μάιο με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του ίδιου ειδησεογραφικού πρακτορείου να τον τοποθετούν στις -3 μονάδες.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις -8,15 μονάδες από τις -9,01 μονάδες. Ο δείκτης αποθεμάτων ανήλθε στις -8,05 μονάδες από -10,23 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις -21,84 μονάδες από -23,86 μονάδες.

Επίσης, σήμαερα δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αμερικανική οικονομία, στην οποία ο Διεθνής Οργανισμός επισημαίνει πως η έξοδος από τα πρωτοφανή προγράμματα οικονομικής στήριξης θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ προβλέπει παράλληλα ότι το ενδεχόμενο ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι μάλλον απίθανο μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ σημειώνει παράλληλα ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει αδύναμη με βάση τα ιστορικά δεδομένα, ενώ επισημαίνεται ότι το "βραχυπρόθεσμο outlook διακατέχεται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας".

Ως οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη αναφέρονται μεταξύ άλλων οι ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια, η περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς του real estate, οι κατασχέσεις και η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης των τιμών των κατοικιών.

Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση 2,5% του ΑΕΠ αυτό το έτος για να ακολουθήσει το 2010 ήπια ανάπτυξη της τάξης του 0,75%

Για την ανεργία επισημαίνεται ότι θα κορυφωθεί κοντά στα επίπεδα του 10%, ενώ για τον δομικό πληθωρισμό σημειώνεται ότι θα παραμείνει σε "πολύ χαμηλά επίπεδα".

Το ενδιαφέρον στρέφεται εξάλλου, στις προτάσεις που θα δώσει στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, gια την ευρεία μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές που θα περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των αρμοδιοτήτων της Federal Reserve.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, η κυβέρνηση Ομπάμα θα προτείνει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Fed προκειμένου να αναλάβει την εποπτεία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου. Η Fed θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παραχωρεί στις κυβερνητικές υπηρεσίες εξουσία για την ανάληψη του ελέγχου σε ιδρύματα συστημικής σημασίας που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν προκειμένου να προχωρά στην ελεγχόμενη διάσπαση τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει επίσης να δημιουργήσει μια νέα ρυθμιστική αρχή για την εποπτεία των χρηματοοικονομικών προϊόντων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ζητήσει την πλήρη ενοποίηση των διαφορετικών ρυθμιστικών φορέων, όπως έχουν ζητήσει ορισμένοι γερουσιαστές.

Προβλέπονται επίσης νέες ρυθμίσεις για τα παράγωγα και τα πιο σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και ενίσχυση των κριτηρίων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα έχει στόχο να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις, καλύπτοντας τα κενά στο κανονιστικό πλαίσιο που επέτρεψαν την διόγκωση των συστημικών κινδύνων κατά το παρελθόν.


Ο κίνδυνος μιας βαθύτερης παγκόσμιας ύφεσης έχει "μειωθεί δραματικά και αυτό βοήθησε στη σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας", δήλωσε ο Geithner σήμερα σε εκδήλωση της Time Warner Inc στη Νέα Υόρκη. "Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμα", συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε ότι "έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας" για την οικονομική ανάκαμψη.


Εκτίμησε παράλληλα ότι η ανεργία ενδεχομένως να συνεχίσει να κινείται ανοδικά ακόμα και μετά την επιστροφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η United Technologies Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν με επενδυτές στο Paris Air Show ο διευθύνων σύμβουλος, Louis Chenevert και ο αντιπρόεδρος Greg Hayes θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις κερδοφορίας για το 2009.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι αναμένεται κέρδη από 4 έως 4,50 δολ. ανά μετοχή, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 55 δισ. δολ. αυτό το έτος.

Στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η ασφαλιστική Lincoln Financial Group ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην πώληση κοινών μετοχών έως 600 εκατ. δολ. στο πλαίσιο ευρύτερο σχεδίου για την άντληση κεφαλαίων που περιλαμβάνει επίσης την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. δολ. και περίπου 950 δισ. δολ. σε προνομιούχες μετοχές. Οι κοινές μετοχές θα διατεθούν σε δημόσια προσφορά, ενώ οι προνομιούχες μετοχές θα εκδοθούν στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ξεχωριστά, τη συμμετοχή της σε τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 1,25 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση του εμπορίου στις αναδυόμενες αγορές ανακοίνωσε η Citigroup, σε συνεργασία με την International Finance Corp. (IFC), τον χρηματοοικονομικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας προχωρά η Citigroup.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος του χρηματοοικονομικού προγράμματος ενίσχυσης του παγκόσμιου εμπορίου, ύψους 50 δισ. δολαρίων, που είχε ανακοινώσει η International Finance Corp. τον Απρίλιο. Αρχικά η Citigroup, θα διοχετεύσει το 60% ή 750 εκατ. δολάρια από τα κεφάλαια του προγράμματος σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ η IFC μαζί με άλλους αναπτυξιακούς φορείς θα διοχετεύσουν το υπόλοιπο 40%.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών