KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

“ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008” Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Δήμο Παιανίας!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Βραβείο “ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008” Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Δήμο Παιανίας
«Πέντε προγράμματα ανακύκλωσης σε 7 μήνες»
Τελετή Απονομής Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008»
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008, ώρα 20.00

Ι. Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ECOCITY και η Οργανωτική Επιτροπή των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008, ανακοίνωσαν χθες το μεσημέρι, Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008, σε συνέντευξη Τύπου, τη βράβευση του Δήμου Παιανίας στην κατηγορία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, επιβραβεύοντας τις προσπάθειές μας για την Ανακύκλωση και το Περιβάλλον.
Η Τελετή Απονομής Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008», πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το ίδιο βράδυ, και ώρα 20.00 με την παρουσία διακεκριμένων επισήμων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών και του τύπου.

Απονεμήθηκαν 16 διακρίσεις σε Επιστήμονες και Επιστημονικούς Φορείς, Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημοσιογράφους καθώς και σε Επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια του 2007 επέδειξαν σημαντικό έργο που χρήζει αναγνώρισης. Απονεμήθηκαν επίσης 2 έπαινοι για δράσεις κινητοποίησης πολιτών. Κορύφωση αποτέλεσε η απονομή Βραβείου για Έργο Ζωής στον ομότιμο καθηγητή Πολεοδομίας του Ε.Μ.Π. κ. Αθανάσιο Αραβαντινό.
Ο Δήμος Παιανίας τιμήθηκε με το βραβείο «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008» - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – Πέντε προγράμματα Ανακύκλωσης σε επτά μήνες». Σημειώνεται ότι τα ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης του Δήμου Παιανίας τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση των δήμων με τους ταχύτερους και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης προγραμμάτων ανακύκλωσης στη χώρα.

Ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Δημήτρης Γ.Δάβαρης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη βράβευση του Δήμου Παιανίας, δήλωσε:
«Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ.Ζαφειρόπουλο και την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του ECOCITY κα Πειρασμάκη τόσο για τη βράβευσή μας όσο και για την εξαίρετη διοργάνωση της αποψινής βραδιάς.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη συνεργάτιδά μου και «αρχιτέκτονα» του όλου εγχειρήματος, την κα Παναγιώτα Χαμηλάκη, που με ιδιαίτερο πάθος και αφοσίωση εργάστηκε για το σχεδιασμό, την οργάνωση και εφαρμογή των ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών δράσεων του Δήμου μας.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Δήμου μας και ιδιαίτερα εκείνο του περιβάλλοντος και της καθαριότητας, τους συμπολίτες μας, τους φορείς και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν για να πραγματοποιηθεί το όραμά μας, να καταστήσουμε την Παιανία έναν «πράσινο» πρότυπο Δήμο.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στον καθοριστικότερο και σημαντικότερο παράγοντα της επιτυχίας μας, τους μαθητές όλων των βαθμίδων, που είναι το μέλλον του τόπου μας.
Σήμερα όλοι μιλάμε για τις κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον. Εμείς προχωρήσαμε πιο πέρα. Θελήσαμε να μετουσιώσουμε τα λόγια σε δράση προς όφελος του περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας μία σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία του.
Λαμβάνοντας αυτή τη σπουδαία διάκριση, αισθανόμαστε ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη όχι μόνο να διατηρήσουμε τους ιδιαίτερα ταχείς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των δράσεών μας για την προστασία τους περιβάλλοντος, αλλά και να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο με την ίδια αποτελεσματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει πολιτισμός. Αφιερώνω το βραβείο αυτό στους δημότες της Παιανίας, τους μαθητές όλων των βαθμίδων, τους συνεργάτες μου και όλο το προσωπικό.».

ΙΙ. Τι είναι το ECOCITY ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ

Το ECOCITY είναι ένας Εθελοντικός Οργανισμός, με προσανατολισμό στο Αστικό Περιβάλλον και στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων των μεγάλων ελληνικών πόλεων για τη μείωση της Ρύπανσης και τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής. Τα έργο του στη διάρκεια της λειτουργίας του είναι σημαντικό και έχει αγκαλιαστεί από αξιόλογα Επιστημονικά Ιδρύματα και Οργανισμούς.
Το ECOCITY διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά την απονομή των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008, μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις των τριών προηγουμένων ετών, που καθιέρωσαν τα βραβεία ως ένα Ελληνικό Θεσμό που επιβραβεύει περιβαλλοντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες Επιχειρήσεων Κρατικών Υπηρεσιών, Οργανισμών, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Κύριος στόχος του θεσμού είναι η καλλιέργεια συνθηκών ευγενούς άμιλλας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, καθώς και η κινητοποίηση για την ανάληψη και στήριξη δράσεων για το Περιβάλλον.
Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιείται από Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία απαρτίζεται από προσωπικότητες του Επιστημονικού, Επιχειρηματικού και Δημοσιογραφικού κόσμου.
Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ επιδιώκουν να συμβάλλουν στη προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των Φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Η καθιέρωση των Βραβείων είναι ουσιαστική και επιβεβαιώνει την ανάγκη στήριξης της Κοινωνικής Συμμετοχής και Προσφοράς προς το Περιβάλλον, που αποδεικνύεται μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα δράσης, έρευνας, ενεργειών και επικοινωνίας.
Με το θεσμό των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, επιδιώκεται η δημιουργία συνθηκών ευγενούς άμιλλας, που θα προάγει την γενικότερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επίδειξη κοινωνικής συμμετοχής των επιχειρήσεων, ενώσεων και φορέων στην ανάληψη ή στήριξη δράσεων για το περιβάλλον.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ECOCITY κ. Χριστιάνα Πειρασμάκη «Αξίες όπως η ευγενής άμιλλα, η αναγνώριση του παραπάνω από το καθήκον έργου, ο σεβασμός στην προσπάθεια για το άριστον είναι ο σκοπός της δημιουργίας των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, τα οποία αποτελούν μοναδικό θεσμό του είδους τους στη χώρα μας. Πεποίθηση των οργανωτών είναι ότι η καλλιέργεια της συλλογικής ευθύνης ενισχύεται από κίνητρα, ηθικά κυρίως, σε όσους συνειδητοποιούν το χρέος, συμβάλλουν, προάγουν και έμπρακτα επιδεικνύουν περιβαλλοντική ευαισθησία».

ΙΙΙ. Ιστορική αναδρομή

Ο Δήμος Παιανίας αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Φεβρουάριο του 2008, να συμμετάσχει στο θεσμό των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008, που τελεί υπό την αιγίδα της εταιρίας σας ECOCITY και ειδικότερα στα Βραβεία Δ1 Προστασία Περιβάλλοντος και Δ5 Διαχείριση Απορριμμάτων.

Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία μας, από την πρώτη στιγμή, σα Νέα Δημοτική Αρχή, θέσαμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργειών που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την εξεύρεση των πλέον αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων και το κλείσιμο της παράνομης χωματερής της πόλης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο Δήμο μας δεν πραγματοποιηθεί καμία σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συμπεριφοράς των πολιτών, καθώς δεν υπήρχε καμία υποδομή ή πολιτική που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μέσα στον ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και έχουμε επιτύχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Α) Προστασία Περιβάλλοντος
Κατά τη διάρκεια του 2007 προβήκαμε στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Κλείσιμο της παράνομης χωματερής της πόλης που λειτουργούσε 40 και πλέον χρόνια.
2. Εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή των δύο «πράσινων» Γυμνασίων της πόλης
3. Καθαρισμός αστικών και περιαστικών δασών
4. Εξοικονόμηση ενέργειας
5. Εκστρατεία ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τα προγράμματα ανακύκλωσης
(a) Κατά τη διάρκεια του 2007 πραγματοποιήθηκαν πληθώρα ενημερωτικών συναντήσεων, happenings και ημερίδων για την ενημέρωση των μαθητών όλων των βαθμίδων
(b) Μοιράστηκαν πάνω από 5.500 μπλε σακούλες ανακύκλωσης, 15.000 επιστολές δημάρχου προς τους δημότες και φορείς, καθώς και 10.000 φυλλάδια και αφίσες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης.
(c) Δημιουργήθηκαν:
i) ιστοσελίδα του Δήμου (www.peania.gr) όπου οι δημότες μπορούν να μαθαίνουν τα νέα της ανακύκλωσης, καθώς και χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την Οικιακή Κομποστοποίηση,
ii) Γραμμή Επικοινωνίας με το Πολίτη 801 11 12 700, όπου οι δημότες μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους και για θέματα ανακύκλωσης ή να καταγγέλλουν θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
(d) Προβολή της βραβευμένης με OSCAR ταινίας-ντοκιμαντέρ του DAVIS GUGGENHEIM με θέμα «Μία ενοχλητική Αλήθεια»

6. Προετοιμασία του Κανονισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Καθαριότητας του Δήμου Παιανίας

Β) Προγράμματα Διαχείρισης Απορριμμάτων
Σήμερα στο Δήμο μας λειτουργούν τα ακόλουθα πέντε προγράμματα ανακύκλωσης:
α) Συσκευασιών (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, λευκοσίδηρος). Με 500 κάδους και δύο απορριμματοφόρα οχήματα, σε διάστημα 7 μηνών καταφέραμε να οδηγήσουμε σε ανακύκλωση 1.200 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών. Σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος, ο στόλος μας αποτελείται από 650 μπλε κάδους, 2 ειδικά απορριμματοφόρα ανακύκλωσης, έχουμε επιτύχει να συλλέγουμε 2.120 τόνους, ανακυκλώνοντας κατά μέσο όρο 11 περίπου τόνους την ημέρα.
β) Ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών. Έχουμε οδηγήσει 14 περίπου τόνους υλικών προς ανακύκλωση. Το όριο στόχος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα ανακύκλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τέσσερα κιλά ανακυκλώσιμου υλικού ανά κάτοικο. Ο Δήμος μας το έχει ξεπεράσει κατά πολύ.
γ) Μπαταριών. Σημαντική είναι η συμβολή των εταιρειών, των σχολείων και των κατοίκων του Δήμου Παιανίας και στην ανακύκλωση φορητών ηλεκτρικών στηλών. Μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί 72 συνολικά κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών και έχουν οδηγηθεί προς ανακύκλωση 1,3 τόνοι μπαταριών, παρουσιάζοντας αύξηση 300% σε σχέση με το 2006.
δ) Ανακύκλωση Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής. Πιστοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας περισσότερες από 30 περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, τα οποία απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου μας.
ε) Πιλοτικό Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 500 κάδοι κομποστοποίησης (κομποστοποιητές). Η ανταπόκριση και η προθυμία των συνδημοτών μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα γενικευθεί το πρόγραμμα, ώστε να καλύψει το σύνολο των νοικοκυριών της πόλης μας, και να φθάσουμε έτσι στο πολυπόθητο στόχο που είναι η ανακύκλωση του συνόλου των οικιακών οργανικών απορριμμάτων.
Κατόπιν όλων αυτών των προσπαθειών των δημοτών μας και της διοίκησης, θεωρούμε ότι το έργο μας είναι πολύ σημαντικό γιατί:
➢ είμαστε ένας μικρός Δήμος (13.991 κάτοικοι βάση απογραφής),
➢ η δημοτική αρχή είναι νέα, και δεν υπήρχε κανένα υπόβαθρο ή υποδομή για την προστασία του περιβάλλοντος ή την ανακύκλωση,
➢ εφαρμόστηκαν το 2007, με ιδιαίτερη επιτυχία σε επτά μόλις μήνες, πέντε προγράμματα ανακύκλωσης, κατατάσσοντάς μας στους Δήμους με τον ταχύτερο και υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των προγραμμάτων ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα, έχοντας ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες σε κατά κεφαλή ανακυκλούμενα απορρίμματα,
➢ εφαρμόσαμε το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης στη χώρα,
➢ πραγματοποιήθηκε τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών, δημοτών, φορέων, συλλόγων, εταιριών για θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης που κράτησε 8 μήνες (Μάϊος – Δεκέμβρης 2007).
➢ δημιουργήσαμε την υποδομή επικοινωνίας με τους δημότες μας για θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης (Γραφείο Δημάρχου αρμόδιο για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, Γραμμή Επικοινωνίας με τους Δημότες, ιστοσελίδα)
➢ εκπονήσαμε Κανονισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος και Καθαριότητας που προβλέπει αυστηρότατα πρόστιμα για τους ρυπαίνοντες (απόφαση Δ.Σ. 31/2008),
➢ Εκπόνηση πρότυπης μελέτης για την κατασκευή «πράσινων» Γυμνασίων,
➢ Επιτύχαμε να καταστεί ο Δήμος Παιανίας συνώνυμο της επιτυχημένης ανακύκλωσης όχι μόνο στην Ανατολική Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα, όπως μας ενημερώνουν συνάδελφοι από Δήμους τόσο από την Κρήτη όσο και τη Θράκη. Εκπρόσωποι από άλλους Δήμους μας επισκέπτονται και ζητούν πληροφορίες για τα εφαρμοζόμενα προγράμματα ανακύκλωσης.
➢ Το έργο μας στην ανακύκλωση και τα «πράσινα» Γυμνάσια φιλοξενήθηκε με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις, τόσο στον τοπικό τύπο, κρατικούς και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, όσο και σε περιοδικά οικολογικού περιεχομένου.

Ανακυκλώνουμε σήμερα το 50% περίπου των απορριμμάτων μας. Στόχος μας να οδηγήσουμε σε ανακύκλωση το 90% των παραγόμενων σκουπιδιών. Όραμά μας είναι να ενταχτούμε στην ομάδα των μετρημένων στα δάχτυλα πόλεων της Ευρώπης, που πέτυχαν τη λεγόμενη «μηδενική απόρριψη απορριμμάτων» στη φύση.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών