KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Κάνουν ό,τι τους καπνίσει....και οχι μονο.



«Πρεμιέρα» σήμερα για το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει το οριστικό σβήσιμο των τσιγάρων στους δημόσιους χώρους και τα δεδομένα συγκλίνουν σε μια και μόνο λέξη: μπάχαλο!

Οι καταστηματάρχες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, οι δήμοι δεν ξέρουν πώς να τους ενημερώσουν και οι πολίτες αγνοούν πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούν να καπνίζουν ελεύθερα, χωρίς να κρεμάται από πάνω τους η "δαμόκλειος σπάθη" των προστίμων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι απειλούνται από όλους με αγωγές και πρόστιμα. Ένας «Αρτέμης Μάτσας» να βρεθεί… και το 500αρακι το έχουμε σίγουρο!

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι τηλεφωνητές της γραμμής 1142 του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα που από το πρωί δεν σταματούν να δέχονται ερωτήσεις. Όπως θα ακούσετε να λέει η τηλεφωνήτρια στη zougla.gr το "πρώτο κάρφωμα" δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ οι πιο συχνοί πελάτες της γραμμής είναι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι δεν ξέρουν τι ισχύει.

Αρκεί να αναφέρουμε το εξής τραγελαφικό παράδειγμα. Στον δήμο Ελασσόνας της Λάρισας, υπάρχουν 150 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καφετέριες δηλαδή, καφενεία, μπαρ και κλαμπ. Από τους 150 ιδιοκτήτες, μόλις οι 28 έχουν καταθέσει αίτηση στον δήμο για την απαιτούμενη άδεια. Πρόκειται για καταστήματα εμβαδού μικρότερου των 70 τ.μ. Και από αυτούς τους 28 ιδιοκτήτες, οι 25 έλαβαν άδεια για καπνίζοντες! Με λίγα λόγια, μόνο σε τρία από τα 150 καταστήματα της Ελασσόνας οι μη καπνίζοντες θα απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους, χωρίς να πνίγονται από τους καπνούς των θεριακλήδων!

Ακούστε τι μας δηλώνει υπάλληλος του δήμου που καλείται να ενημερώσει και να βοηθήσει τους καταστηματάρχες να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα. Όπως χαρακτηριστικά λέει, ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει τι να τους πει…

Το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια διαφημιστική πρακτική, εμπορική μεθοδολογία μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση των ανηλίκων στα προϊόντα καπνού. Τέτοιου είδους πρακτικές που απαγορεύονται, είναι η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε σημεία των καταστημάτων που καθιστούν ευπρόσιτα στο καταναλωτικό κοινό, η κατασκευή και εμπορία παιχνιδιών και γλυκών, που ως γνωστό είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις παιδικές και νεαρές ηλικίες με τη μορφή προϊόντων καπνού, καθώς επίσης και η διανομή δωρεάν προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

2. Απαγορεύεται η πώληση απλών τεμαχίων τσιγάρων ή τεμαχίων σε συσκευασία μικρότερη των 20 που κατά βάση προτιμώνται από τις νεαρές ηλικίες λόγω του μειωμένου κόστους τους.

3. Οι εταιρείες καπνού θα ενσωματώνουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους ειδική ένδειξη, ότι απαγορεύεται η πώληση των προϊόντων τους σε ανηλίκους, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πώλησης προϊόντων καπνού θα ενημερώνουν με το καλύτερο τρόπο τους πελάτες τους για την εν λόγω απαγόρευση, ενώ τίθεται τέρμα στην πώληση προϊόντων καπνού με μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Θεσπίζεται η υποχρέωση – δικαίωμα των πωλητών προϊόντων καπνού να αρνούνται την πώληση αυτή, εάν δεν είναι βέβαιοι, ότι ο υποψήφιος πελάτης τους είναι πάνω από 18.

4. Συστήνεται ο Ειδικός Φορέας Ελέγχου Καπνού. Ο φορέας αυτός είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των ερευνών γύρω από τον καπνό, τον προσδιορισμό των καθοριστικών παραγόντων και των συνεπειών από την έκθεση σε αυτό, την καθιέρωση ενός συστήματος επιδημιολογικής παρακολούθησης της κατανάλωσης καπνού, την συγκρότηση σχετικής βάσης δεδομένων, μέσα στα οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι σχετικές νομολογιακές εξελίξεις, καθώς και τη συνεργασία με άλλα αντίστοιχα όργανα κρατών, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών για την ανάπτυξη διακρατικών προγραμμάτων ελέγχου του καπνού. Ο Ειδικός Φορέας Ελέγχου Καπνού θα έχει επίσης την αρμοδιότητα χάραξης προληπτικής πολιτικής για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

5. Δημιουργούνται πολύτιμα επικοινωνιακά κεφάλαια για την οργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών κατά του καπνίσματος. Προβλέπεται η καταβολή από κάθε επιχείρηση πώλησης προϊόντων καπνού ειδικού παραβόλου στον ΕΦΕΚ ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την χορήγηση της σχετικής άδειας πώλησης. Τα έσοδα για αυτά τα παράβολα τα αξιοποιεί ο ΕΦΕΚ για τη διοργάνωση εκστρατειών πρόληψης.

6. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, συστήνεται ειδικό τμήμα στο σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας ΣΕΥΥΠ. Ειδική ομάδα κρούσης, που θα βρίσκεται στους δρόμους, στα γραφεία και στους χώρους διασκέδασης προκειμένου να ελέγχει την ολοκληρωμένη εφαρμογή του νόμου. Την ίδια στιγμή, αξιοποιείται ο εθελοντισμός και το πρόγραμμα δράσης του φορέα Εθελοντών Κοινωνία.

7. Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και το κάπνισμα στους χώρους αυτούς.

8. Δεν επιτρέπεται από εδώ και πέρα η προβολή μηνυμάτων που υπονοούν ότι κάποια είδη καπνού είναι λιγότερο επιζήμια για τη δημόσια υγεία. Εκτός βέβαια, εάν αυτού του είδους οι ισχυρισμοί αποδειχτούν με κλινικές εφαρμογές και μετρήσεις, που θα καθορίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

9. Θα υπάρχει συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία για την υιοθέτηση μέτρων όσον αφορά την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας τσιγάρων.

Πού θα απαγορεύεται

1)Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που θα προβλεφθούν ειδικά για καπνιστές.

2)Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

3)Σε κλειστούς χώρους αναμονής

4)Στα αεροδρόμια

5)Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων (λιμάνια, σταθμοί τρένων)

6)Σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

7)Στα κυλικεία

Tι θα ισχύσει με τον νέο νόμο

Tα καταστήματα συνολικής επιφάνειας κάτω των 70 τ.μ. που θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για καπνιστές θα πρέπει να τροποποιήσουν την άδεια λειτουργίας τους με αίτηση προς την αρμόδια Aρχή, η οποία και θα προχωρήσει στην έκδοση νέας άδειας.

H τροποποίηση αυτή προϋποθέτει:

1. Nα εξοπλιστεί το κατάστημα με μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα.

2. Nα αναρτηθεί στην πρόσοψη και στον εσωτερικό χώρο εμφανής επιγραφή που θα αναφέρει ότι το κατάστημα είναι χώρος και για καπνίζοντες, προκειμένου να αποφευχθεί παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.

Tα καταστήματα άνω των 70 τ.μ. με εξαίρεση τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ. μπορούν να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων με μέγιστο εμβαδόν ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου. O χώρος αυτός θα πρέπει να είναι πλήρως διαχωρισμένος με το υπόλοιπο κατάστημα.

Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 400 τ.μ. μπορεί να δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες σε ποσοστό 40% της συνολικής επιφάνειας. Tο γυάλινο διαχωριστικό θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον δύο μέτρων.

Επίσης, βάσει κάποιων τελευταίων τροποποιήσεων κανείς ανήλικος δεν θα μπορεί στο εξής ακόμη και με ενήλικο συνοδό να παρευρίσκεται σε χώρους διασκέδασης οι οποίοι προορίζονται για καπνιστές.

Όπως είναι γνωστό, το φθηνό τσιγάρο είναι θελκτικότερο για τους πιο αδύναμους οικονομικά, κατηγορίες στην οποία ανήκουν και οι ανήλικοι.

Χώροι εργασίας

Συγκεκριμένα, αλλάζουν οι ρυθμίσεις για τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, επιτρέποντας τελικά τη δημιουργία καπνιστηρίου, μετά από συμφωνία εργαζομένων και ιδιοκτησίας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους.

Τα καπνιστήρια αυτά δεν θα βρίσκονται κοντά στους χώρους εργασίας αλλά ούτε σε εξωτερικούς ή επιπρόσθετους χώρους και θα πρέπει να λειτουργούν με εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού.

Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις το κάπνισμα θα απαγορεύεται ρητά.

Εκτός των μέτρων απαγόρευσης έθεσε τα καζίνο ο υπουργός Υγείας ενώ το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για αυτούς τους χώρους θα καθορισθούν μετά από διαβούλευση του υπουργείου Υγείας με τα υπουργεία Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ηχηρό «ναι» των Ευρωπαίων στα αντικαπνιστικά μέτρα

Θετικά υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μπαρ και εστιατόρια.

ΓAΛΛIA
Μείωση της τάξεως του 15% καταγράφηκε στα εμφράγματα και στα εγκεφαλικά επεισόδια στις ηλικίες κάτω των 65 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

AΓΓΛIA
Από τον Iούλιο του 2007 μέχρι και τον Aπρίλιο του 2008, 400.000 άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα. Oι επιστήμονες προβλέπουν πως 40.000 ζωές πρόκειται να σωθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία λόγω της απαγόρευσης. Tον Iούλιο του 2007, τον πρώτο μήνα της απαγόρευσης, οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν κατά 11%, σε σχέση με τον Iούλιο του 2006.

ΣKΩTIA
Oι καρδιακές προσβολές σημείωσαν μια μείωση της τάξης του 17% τους πρώτους δέκα μήνες της απαγόρευσης, η οποία εφαρμόστηκε τον Mάρτιο του 2006. Tην περίοδο Iουλίου 2007 - Aπριλίου 2008 πουλήθηκαν 220.000 λιγότερα τσιγάρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

IPΛANΔIA
O αριθμός των καρδιακών προσβολών μειώθηκε κατά 11% μετά την απαγόρευση του καπνίσματος που επεβλήθη το Mάρτιο του 2004.

ITAΛIA
Απότον Iανουάριο του 2005, οι καπνιστές είχαν μειωθεί κατά 500.000. Τα καρδιακά επεισόδια μειώθηκαν κατά 11,2% στις ηλικίες 35-64 και κατά 7,9% στις ηλικίες 65-74. Οι πωλήσεις τσιγάρων σημείωσαν πτώση της τάξης του 5,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών