KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Βόμβα 5,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Εκτίναξη του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ ομολογεί ο Παπαθανασίου




Ο κ. Παπαθανασίου είπε χθες  για πρώτη φορά καθαρά ότι  «φυσικά και θα ζητήσουμε παράταση», προσθέτοντας ότι  «πρέπει να αποδείξουμε ότι  την αξίζουμε»
Σε ομολογία αποτυχίας της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να κλείσει στο 6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,7% του ΑΕΠ, δηλαδή θα ξεφύγει κατά 5,5 δισ ευρώ.

Η αποτυχία προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς σημειώνεται παρά τα εισπρακτικά μέτρα που είχαν ληφθεί τον περασμένο Ιούνιο για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα παρά την αύξηση του φόρου στη βενζίνη και στα κινητά, την επιβολή ειδικού φόρου στα Ι.Χ., τις μοτοσυκλέτες και τα σκάφη αναψυχής και την επιβολή τέλους διατήρησης των ημιυπαίθριων. Για το 3,7% του ΑΕΠ είχε δεσμευθεί μάλιστα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της διαδικασίας επιτήρησης που βρίσκεται η χώρα. Λιγότερο από τρεις μήνες μετά, ο κ. Παπαθανασίου ήρθε χθες να αναγνωρίσει αυτό που ήταν ήδη φανερό από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου, ότι δηλαδή το έλλειμμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πρακτορείο Βloomberg o κ. Παπαθανασίου είπε ότι το έλλειμμα θα φτάσει σε επίπεδα διπλάσια των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στο 6%, αφού το όριο της ευρωζώνης είναι το 3% του ΑΕΠ. Κι αυτό μάλιστα υπό την προϋπόθεση της επιτυχίας των έκτακτων φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί.

Έτσι, είναι φανερό ότι έχει τιναχθεί στον αέρα και η δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2010. Ο κ. Παπαθανασίου είπε χθες για πρώτη φορά καθαρά ότι «φυσικά και θα ζητήσουμε παράταση», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι την αξίζουμε».

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, εξάλλου, το έλλειμμα θα είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερο και από το 6% του ΑΕΠ. Οι περισσότεροι τραπεζικοί κύκλοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εκτιμούν ότι θα κλείσει γύρω στο 8% του ΑΕΠ. Χθεσινή έκδοση της Διεύθυνσης στρατηγικής και οικονομικής ανά λυσης της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει ότι θα είναι «σημαντικά υψηλότερο από το 5% του ΑΕΠ που ήταν το 2008». Ορισμένες πηγές μάλιστα στις Βρυξέλλες μιλούν πλέον για την πιθανότητα το έλλειμμα να είναι διψήφιο, δηλαδή 10% του ΑΕΠ.

Υπερδανεισμένη
Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, αφού θα υποχρεώσει τη νέα κυβέρνηση να καταφύγει σε μεγάλου ύψους δανεισμό, ενώ η χώρα είναι ήδη υπερδανεισμένη, με το δημόσιο χρέος της να υπολογίζεται ότι θα φτάσει φέτος το 110% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξάλλου, ο δανεισμός αγγίζει φέτος τα 60 δισ. ευρώ και οι αγορές είναι πάντα σε επιφυλακή να «τιμωρήσουν» την Ελλάδα, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού της, αν τους δοθεί η παραμικρή αφορμή ότι η χώρα είναι αναξιόπιστη.

Την ίδια ώρα, εφόσον εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, θα αναζητά και άλλους πόρους για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπει μια σειρά από μέτρα που αντιστοιχούν σ΄ ένα ετήσιο κόστος 2,5-3 δισ. ευρώ.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Έχει τιναχθεί στον αέρα η δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2010

Βουλιάζει η ανάπτυξη

Ο κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ δικαιολόγησε τη δημοσιονομική εκτροπή επικαλούμενος την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. «Το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση», είπε, διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει υπόψη του και την εξέλιξη των καλοκαιρινών μηνών, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία ότι με τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης και τις ΗΠΑ να εξέρχονται από την ύφεση, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι πιο θετικές. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα βελτιωθεί τουλάχιστον κατά το ποσοστό του μέσου όρου της ευρωζώνης, πρόσθεσε. Εξέφρασε, εξάλλου, την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για κάποιο διάστημα ακόμη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως, για το ίδιο θέμα, η χθεσινή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1,2%, ρυθμός μάλιστα που είναι βελτιωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας για συρρίκνωση κατά 1,4%. Σημειώνοντας ότι η απασχόληση συρρικνώθηκε κατά 0,7% το α΄ εξάμηνο του 2009, οι αναλυτές της τράπεζας παρατηρούν ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνιστούν σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών