KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Σοφοκλέους: Αμερικάνικη «αβάντα» στις τράπεζες .

Το ελληνικό Χρηματιστήριο "πατάει" πλέον πάνω σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που έρχεται υποσχόμενη ένα οικονομικό πλάνο, το οποίο μάλιστα έχουν αποδεχτεί ως εφικτό, έστω και με κάποιες ενστάσεις, όλοι σχεδόν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές.
Την ιδία ώρα, στην απέναντι πλευρά του ωκεανού, την περασμένη Δευτέρα, η Goldman Sachs αναβάθμισε… εκτάκτως τις αμερικάνικες τράπεζες και παράλληλα την ίδια ημέρα η Merrill Lynch έπραξε το ίδιο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Αποτέλεσμα ήταν, σε μια στιγμή που το σενάριο της διόρθωσης κέρδιζε πόντους, τα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένης και της Σοφοκλέους, να αντιδράσουν και κάποιοι να μιλούν για μια ακόμα κίνηση στήριξης που δεν είναι τυχαία.

Διότι αυτή την περίοδο και με τους επενδυτές να είναι σε αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων των ομίλων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η ψυχολογία χρειαζόταν τονωτική ένεση. Οταν, λοιπόν, η ένεση αυτή ήρθε από τους αποδεδειγμένα μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς παίκτες που φέρουν και τον τίτλο των ισχυρότερων market makers σε μετοχές και εμπορεύματα, το "γύρισμα" της τάσης ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα συμβεί.

Αναφορικά με το ελληνικό Χρηματιστήριο, αυτό που προκύπτει από τις κουβέντες και τις off the record αναλύσεις των brokers είναι πως η βούληση για να διατηρηθούν τα Blue Chips και κυρίως τα τραπεζικά στα τρέχοντα επίπεδα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Οι εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις δηλαδή (βλέπε τράπεζες) κρατάνε την αγορά και επεμβαίνουν όποτε κρίνεται απαραίτητο, έχοντας πάντα συμμάχους του ξένους οίκους. Είναι χαρακτηριστικό πως από χθες η Citi εκτιμά πως κρατικού ενδιαφέροντος μετοχές σαν του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ μπορεί να έχουν από δω και πέρα ενδιαφέρον, ενώ ανοίγει τον κύκλο, βάζοντας στην ατζέντα της χαρτιά των κατασκευών και της ΕΧΑΕ.

Η Merrill Lynch από την πλευρά της, καταγράφοντας σε report τα συμπεράσματα του road show που προηγήθηκε εκείνου της EXAE την εβδομάδα που πέρασε στο Λονδίνο, ξεχωρίζει την Εθνική και τη Eurobank και προσθέτει πως το γκάλοπ που έκανε μεταξύ των fund managers που συμμετείχαν βγάζει πως το 48% δηλώνει bullish (ταύροι) για τις αγορές.

Η ερμηνεία των traders

Ολα τα παραπάνω στη "γλώσσα" των επαγγελματιών traders σημαίνουν πως το ανοδικό παιχνίδι συντηρείται και σίγουρα μετά και τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ευθέως πως το Χ.Α. δυσκολεύεται να βρει ρευστότητα για να κατοχυρώσει την περιοχή πάνω από τις 2.600 μονάδες.
Ομως, αρκετοί είναι και εκείνοι που δεν εντυπωσιάζονται τόσο εύκολα και βλέποντας λίγο πιο μακριά θυμίζουν πως, αν οι αγορές πρέπει να διορθώσουν, τότε αυτό μπορεί να συμβεί ευκολότερα μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου.

Το γιατί το έχουμε αναφέρει εγκαίρως και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ξένοι θα αρχίσουν να κλείνουν βιβλία μέσα στον Νοέμβρη και όσο το δυνατόν συντομότερα μπορούν, ενώ ταυτόχρονα έχουμε να περιμένουμε, όπως προαναφέρθηκε, και τα οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομίλων.

Περίοδος αναταράξεων

Γι' αυτό τον λόγο και μόνο λένε πως οι επαγγελματίες επενδυτές δεν αποκλείεται να στραφούν σε αμυντικό επενδυτικό μοντέλο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ή εν πάση περιπτώσει να μην είναι τόσο ένθερμοι αγοραστές.

Αυτό σε διεθνές επίπεδο, βέβαια, μια και στην περίπτωση που ανοίξει στην Ελλάδα ο αναμενόμενος κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίων από τις τράπεζες τότε το δικό μας "κοκτέιλ" εξελίξεων μπορεί να αποκτήσει άλλο ειδικό βάρος και οι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου να τραβήξουν και τα υπόλοιπα Blue Chips.


Το πτωτικό σενάριο

Οσον αφορά το σενάριο της διόρθωσης που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως μια εξέλιξη που πολύ απλά θα έρθει και θα περάσει. Υπάρχει με άλλα λόγια η αίσθηση πως η όποια πτώση των μετοχών θα αποτελεί υπό μια έννοια πράξη ρουτίνας, σε βαθμό που πολλοί αμερικάνικοι και ευρωπαϊκοί οίκοι να δηλώνουν από τώρα αγοραστές στην περίπτωση υποχώρησης των τιμών. Οπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, αυτή η οπτική γωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη, μια και όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κρίση συμφωνούν πως το νερό βρίσκεται στο αυλάκι και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και ξεπέρνιουνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος αστάθμητος παράγοντας που πάντα μπορεί να προκύψει και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά.

Η νέα κυβέρνηση και οι Βρυξέλες

Πάντως, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπροστά του μια ημερομηνία-κλειδί στις 24 Οκτωβρίου, οπότε το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει η κουβέντα για το έλλειμμα, ενώ στο ενδιάμεσο θα κινηθεί αναλόγως της τάσης από τη Wall Street.
Υπό όλα τα παραπάνω δεδομένα, το καλύτερο που έχει να κάνει ένας ανεξάρτητος επενδυτής είναι να περιμένει και κυρίως να μην ακολουθεί το δυναμικό trading των ξένων και προς τη long αλλά και προς τη short κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορεί να εγκλωβίσει ανά πάσα στιγμή και για τον λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγεται, όπως τουλάχιστον συστήνουν οι επαγγελματίες, που 

 διαπιστώνουν και αυτοί με τη σειρά τους πως το retail έχει αρχίσει να παίρνει θάρρος.

 ΕΛΛΑΔΑ.

Μια σειρά από πρόστιμα για παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας επέβαλε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μεταξύ άλλων αποφάσεων.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 525η/6.10.2009 συνεδρίασή του έλαβε τις εξής αποφάσεις:
Χορήγησε άδεια στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΔΑΚ για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3283/2004 και την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού της.
Χορήγησε άδεια στον οργανισμό συλλογικών επενδύσεων SCHRODER ALTERNATIVE SOLUTIONS για τη διάθεση μεριδίων του στην Ελλάδα μέσω της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της G.S. FINANCE ΑΕΕΔ με έδρα το Δήμο Καλαμάτας, κατ' εφαρμογή της παρ. 1 περ. (δ) του άρθρου 39 του ν. 3606/2007.
Ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της ΘΕΜΑ ΦΑΪΝΑΝΣ ΑΕΕΔ, με έδρα το Δήμο Χαλανδρίου, ως προς την επενδυτική υπηρεσία της παροχής επενδυτικών συμβουλών, κατ' εφαρμογή της παρ. 1 περ. (γ) του άρθρου 39 του ν. 3606/2007.
Επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους € 150.000 στην εταιρία FORTHNET AE διότι δεν δημοσιοποίησε άμεσα την προνομιακή πληροφορία για την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά των εταιριών NETMED NV και INTERVISION BV αμέσως μόλις η πληροφορία αυτή απώλεσε τον εμπιστευτικό της χαρακτήρα και διέρρευσε στον Τύπο, κατά παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3340/2005.
Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 25.000 στην εταιρία INFORMER AE διότι, μεταξύ άλλων, στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της περιόδου 1.1-30.6.2008, οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου δεν επιβάρυναν τα αποτελέσματά της.
Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 15.000 στην εταιρία ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ. διότι, μεταξύ άλλων, στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της περιόδου 1.1-30.9.2007, οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου δεν επιβάρυναν τα αποτελέσματά της.
Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 10.000 στην εταιρία COMPUCON ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΒΕΕ διότι στις εξαμηνιαίες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1.1-30.6.2008 δεν προέβη σε πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της για ενδεχόμενη απώλεια είσπραξης των απαιτήσεών της σε καθυστέρηση.
Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 50.000 στην ελβετική εταιρία BEST ASSET CLASS AG διότι διέθεσε στην ελληνική αγορά μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 1.000 στην εταιρία ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ για μη έγκαιρη ενημέρωση ενός επενδυτή για την κάλυψη του διατηρητέου περιθωρίου του.
Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 15.000 στον κ. Σπυρίδωνα Φιλάρετο διότι ως υπόχρεο πρόσωπο του άρθρου 13 του ν. 3340/2005 προέβη σε εκπρόθεσμη γνωστοποίηση συναλλαγών επί της μετοχής του εκδότη ΑLPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ.
Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 3.000 στον κ. Γεώργιο Μαυροσκότη διότι ως υπόχρεο πρόσωπο του άρθρου 13 του ν. 3340/2005 προέβη σε εκπρόθεσμη γνωστοποίηση συναλλαγών επί της μετοχής του εκδότη ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών