KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010



Ποιες εισηγμένες επιμένουν σε «γερά» μερίσματα.






Η Σοφοκλέους κινείται με εμφανή διστακτικότητα τον τελευταίο μήνα, ενώ η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε μειωμένα επίπεδα και μόνο μερικές από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στην αγορά.

Ωστόσο, παρά το νωθρό κλίμα στην ελληνική αγορά μετοχών, την παρούσα χρονική στιγμή υπάρχουν, αν και λιγότερες σε σχέση με προηγούμενα έτη, κάποιες εταιρείες με μερισματικές αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες από αυτές των ομολόγων και του ταμιευτηρίου, γεγονός που ίσως να πρέπει να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να κυνηγήσουν τα σίγουρα μερίσματα.

Η ύπαρξη μερισματικών αποδόσεων  προκαλεί πολλά ερωτήματα για το πόσο καλά εξετάζουν οι επενδυτές τα στοιχεία των εταιρειών και κατά πόσον δίνουν την απαιτούμενη προσοχή σε βασικά θεμελιώδη μεγέθη τους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις είτε δεν προχώρησαν σε διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2008 είτε εμφανίζουν μερισματικές αποδόσεις αρκετά χαμηλότερες από τους μέσους όρους της αγοράς και έχουν κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους μπορεί να αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για τη βαθύτερη ανάγνωση των ισολογισμών από την πλευρά των επενδυτών.

Σαφέστατα οι μερισματικές αποδόσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή μετοχών σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, αλλά σίγουρα είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τη διακράτηση ενός τίτλου, αφού είθισται οι μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις να είναι αμυντικές επιλογές της κάθε αγοράς και, κατά δεύτερον, ακόμα και οι «ειδικοί» των μετοχών εφιστούν την προσοχή τους σε αυτό το κριτήριο.

Ειδικά σε περιόδους υψηλών διακυμάνσεων και έντονης ανασφάλειας, οι τίτλοι με υψηλές μερισματικές αποδόσεις είναι δυνατόν να αποτελέσουν ασφαλείς επενδυτικές επιλογές για την επενδυτική κοινότητα. Επίσης, σημαντικό γεγονός δεν είναι μόνο οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις αλλά και η συνέχισή τους στη διάρκεια του χρόνου.

Ποιοι ξεχωρίζουν

Με βάση τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της FactSet για τα μερίσματα της χρήσης του 2009 (η Factset αναφέρεται μόνο στις εισηγμένες εταιρείες που απασχολούν τους θεσμικούς) και στηριζόμενοι στις εκτιμήσεις των αναλυτών, η πλειονότητα των εταιρειών με θετικές αποδόσεις και με υψηλή μερισματική απόδοση προέρχεται (όπως ίσως θα αναμενόταν) από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ στις μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης το επενδυτικό κοινό μάλλον αντιμετωπίζει αδιάφορα ή ακόμα και με ένα είδος καχυποψίας τα προς διανομή μερίσματα, ενσωματώνοντας ένα στοιχείο υψηλού ρίσκου στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, το οποίο όμως σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερβολικό ή και αδικαιολόγητο.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που παρατηρούνται είναι στη μικρή κεφαλαιοποίηση, ενώ στον αντίποδα δεν λείπουν και κάποιες μετοχές επιχειρήσεων με θετικές αποδόσεις από την αρχή του έτους, που ωστόσο δεν έχουν διανείμει μέρισμα επί πολλές χρήσεις και, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχουν δείξει ακόμα σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης στην οργάνωση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων και στα τελικά κέρδη προ φόρων που εμφανίζουν.

Με βάση τις εκτιμήσεις, για το σύνολο της χρήσης του 2009 η μείωση της κερδοφορίας των εισηγμένων θα κυμανθεί σε XAMHΛA διψήφια ποσοστά πτώσης. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως τα προς διανομή μερίσματα θα είναι περιορισμένα σε σχέση με το 2009, ενώ ο αριθμός των εταιρειών που θα διανείμουν μέρισμα θα είναι σαφώς μικρότερος απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικά ο τραπεζικός κλάδος, με... παράδοση στη διανομή

μερισμάτων, μετά τη «νηστεία» του 2008 σε όρους μερισμάτων, με εξαίρεση τις δύο κυπριακές τράπεζες (Κύπρου και Marfin Popular), για ένα ακόμα όλα δείχνουν ότι δεν θα προχωρήσει στη διανομή μερισμάτων λόγω της συμμετοχής στο "πακέτο στήριξης".

Εάν, λοιπόν, αφαιρεθούν οι προνομιούχοι τίτλοι, οι μετοχές των επενδυτικών εταιρειών, αλλά και αυτές των τραπεζών, οι 15 εταιρείες με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις για το εμφανίζουν μέση μερισματική απόδοση της τάξεως του 6% βάσει της τιμής που είχαν στις 25/12/2009.

Τα αντίστοιχα μεγέθη για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι της τάξεως του 3,83% και του 3,85%. Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί ότι οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών δεικτών βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα συγκρινόμενες με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους του δείκτη DJ Euro Stoxx.

Η συσχέτιση με τις αποδόσεις

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τις 15 μετοχές με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις για το 2009 είναι ότι οι περισσότερες από αυτές που αποτελούν την άτυπη λίστα έχουν καταγράψει μικρότερα κέρδη στη διάρκεια του έτους από τον Γενικό Δείκτη.

Παρά ταύτα, από τους 15 τίτλους μόνο τρεις έχουν παρουσιάσει αρνητική απόδοση στους επενδυτές και οι περισσότερες από αυτές τις 15 μετοχές ανήκουν στην κατηγορία της υψηλής κεφαλαιοποίησης και στον δείκτη FTSE/ASE-20.

Η πρώτη τριάδα με τις καλύτερες μερισματικές αποδόσεις αποτελείται από τις μετοχές του ΟΠΑΠ, της Motor Oil και των ΚΑΕ με εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις 13%, 8,7% και 8,3%, αντίστοιχα, επιδόσεις που βρίσκονται σε σαφώς υψηλά επίπεδα σε σχέση τόσο με τους μέσους όρους της ελληνικής αγοράς όσο και με τις αποδόσεις των ομολόγων και των λογαριασμών ταμιευτηρίου.

Το πιο παράδοξο σημείο του πίνακα ίσως είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των τριών «πρωταθλητών» σε μερισματικές αποδόσεις είναι χαμηλές σε επίπεδο αποδόσεων στο ΧΑ, ήτοι στο -27% για τον ΟΠΑΠ, στο + 4,5% για τα ΚΑΕ και υψηλότερα για την Motor Oil, στο + 35%.

Ένα ακόμα στοιχείο που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι οι μερισματικές αποδόσεις των τριών μετοχών θα εξακολουθούσαν να βρίσκονται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς ακόμα και αν η τρέχουσα τιμή της μετοχής ήταν στο μέγιστο σημείο των 52 εβδομάδων. Από τις 15 εταιρείες με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

Για τον ΟΤΕ εκτιμάται ότι παρά την πτώση στα κέρδη θα διατηρήσει την ίδια μερισματική πολιτική, ενώ για τον τίτλο της ΔΕΗ, έπειτα από μια δύσκολη χρονιά στη διάρκεια του 2009 η μέση εκτίμηση για το  τοποθετεί το μέρισμα στο 1,09 ευρώ ανά μετοχή.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών