KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010



ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ!!!


καλημερα !!!λιγα νεα πριν  την εναρξη του ταμπλο.


Deutsche Bank: Από trading τα κέρδη των τραπεζών





Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι τράπεζες σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι τα περιθώρια βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας στον κλάδο πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένα και πως αν καταφέρουν να εμφανήσουν βελτιωμένα αποτελέσματα αυτά θα προέρθουν από trading σε μετοχές. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο κλάδος βρίσκεται σχεδόν στο pick χρηματιστηριακής ανόδου του, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν διανύσει το 75% της ανοδικής κίνησης.
Η Deutsche Bank προβλέπει είτε μεγαλύτερη ύφεση είτε ηπιότερη με στόχο την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά το 2011.
Η τράπεζα θεωρεί ότι οι τράπεζες διαπραγματεύονται 8 φορές τα εκτιμώμενα προσαρμοσμένα κέρδη του 2011. Βραχυπρόθεσμα, βρισκόμαστε στο καίριο σημείο της ανάκαμψης, με την τράπεζα να θεωρεί ότι είμαστε στο τελευταίο 10%-20% της συγκεκριμένης πορείας. Για το 2010 τονίζει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν αλλά κατά μέσο όρο το ποσοστό θα είναι μειωμένο σε σχέση με το 2009 και προβλέπεται στις 132 μονάδες βάσης από 165 που ήταν το 2009.
Ο γερμανικός οίκος διατηρεί στα 31 ευρώ την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα και τη σύσταση αγορά, στα 1,2 για την Αγροτική και σύσταση πώληση, στα 14 για την Alpha Bank και σύσταση αγορά, στα 4,7 ευρώ και σύσταση διακράτηση για την Κύπρου, στα 9,4 ευρώ και σύσταση διακράτηση για την EFG Eurobank, στα 2,7 ευρώ και σύσταση διακράτηση για την Marfin Popular.
Oι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο ποσοστό επί τοις εκατό του ενεργητικού τους, επενδεδυμένο σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, «γεγονός το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια ζητήματα».
Ανοδική δυναμική, αλλά...



Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο ΧΑ, μετά την ισχυρή ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης και τα δύο εντυπωσιακά deals με πρωταγωνιστή τον Λ. Λαυρεντιάδη, που ανοίγουν νέο κύκλο διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο και στα media, αναζωπυρώνοντας παράλληλα τη σεναριολογία. Ομως οι ελπίδες για συνέχιση της ανάκαμψης αντισταθμίζονται τώρα από τους φόβους ότι οι δηλώσεις Σταρκ - που ανακίνησε θέμα ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας - θα επηρεάσουν τη στάση ξένων διαχειριστών στην ελληνική αγορά.
Η επίδραση θα είναι μάλλον εμφανέστερη στο μέτωπο των ομολόγων, όπου αναμένεται μικρή διεύρυνση των spreads, αλλά θα γίνει αισθητή και στο χρηματιστήριο. Επιφυλακτικότητα και χαμηλοί τόνοι αναμένονται στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης
Στην τελευταία συνεδρίαση φάνηκε ότι η αγορά αποκτά ανοδική δυναμική, με κινητήρια δύναμη τις τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά. Εντονη ήταν η φημολογία για μαζικές αγορές από την Morgan Stanley, που συναρτώνται με επικείμενες/αναμενόμενες εξελίξεις στον κλάδο.
Η αύξηση του τζίρου στη μικρομεσαία κεφλαιοποίηση δείχνει ότι επανέρχονται σταδιακά στην αγορά και οι μικροεπενδυτές που είχαν μείνει στο περιθώριο τις προηγούμενες εβδομάδες.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από τη στάση των ξένων χαρτοφυλακίων, που θα επηρεαστεί από το γενικότερο κλίμα και τις εκτιμήσεις όσον αγφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, θα υπάρξει αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον από εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Μετακίνηση "έξυπνου χρήματος" αναμένεται προς τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, σε μετοχές εταιριών που οι αποτιμήσεις τους έχουν συρρικνωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Εκεί εκτιμάται ότι υπάρχουν δυνατότητες για την επίτευξη υψηλών βραχυχρόνιων κερδών, δεδομένου μάλιστα ότι τα "μικρά" χαρτιά δεν επηρεάζονται από κινήσεις ξένων χαρτοφυλακίων .

Χωρίς πόθεν έσχες οι καταθέσεις

Κυβερνητική αναδίπλωση μετά τη φυγή κεφαλαίων και τις επικρίσεις των τραπεζιτών



Αλλάζει γραμμή πλεύσης όσον αφορά το πόθεν έσχες η κυβέρνηση μετά την φυγή καταθέσεων €18 δισ. που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες του 2009. Αν και αρχικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άφηνε να εννοηθεί ότι οι καταθέσεις θα περιλαμβάνονται στο πόθεν έσχες, ο ΓΓ. Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Γεργακόπουλος δηλώνει ότι δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο και ότι επεξεργάζονται κίνητρα και φοροαπαλλαγές για να προσελκύσουν τα κεφάλαια που έφυγαν. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι τίθεται στο περιθώριο η δέσμευση για διαφάνεια στη ροή του χρήματος και φορολογική κλίμακα για όλους.
Η μαζική εκροή καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τραπεζιτών οι οποίοι ζήτησαν σε υψηλούς τόνους από κυβερνητικά στελέχη να αποσαφηνίσουν τις ρυθμίσεις του πόθεν έσχες ώστε να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων.
Παράλληλα οι προτάσεις των τραπεζιτών ήταν σαφείς: ζήτησαν και πέτυχαν να μην υπάρξει πόθεν έσχες για τις καταθέσεις και οι δαπάνες από ίδια κεφάλαια να μην ερευνόνται. Όπερ σημαίνει ότι η δήλωση ότι η αγορά ενός στοιχείου προήλθε από καταθέσεις θα είναι αρκετή για να το δικαιολογήσει.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γεωργακόπουλου στο MEGA Channel μελετώνται κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, κάτι που είχε πράξει και ο Γ. Αλογοσκούφης με εφάπαξ φορολόγιση 3%, αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση επί του θέματος μελετά την μηδενική φορολόγιση και τη δέσμευση για αγορές του 10-20% του εισαγομένου ποσού ή ακόμα και τη σύνδεση με την αύξηση των θέσεων εργασίας (όταν πρόκειται για εταιρίες).
Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται σε παγκόσμια κλίμακα μάχες για την προσέλκυση του μαύρου χρήματος -από τις κυβερνήσεις- καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.

Στο επόμενο τετράμηνο αναμένεται κίνηση της Marfin...

 



Μέσα στο επόμενο τετράμηνο ο όμιλος της Marfin θα πραγματοποιήσει κάποια αξιόλογη επιχειρηματική κίνηση αναφέρουν ορισμένες πηγές.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι

1)Τι θα αφορά αυτή η κίνηση
2)Μέχρι που μπορεί να φθάσει ο όμιλος της Marfin.
O χώρος των τραπεζών συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα της Marfin οπότε μια κίνηση στον χώρο των τραπεζών μπορεί να υλοποιηθεί.
Όσον αφορά το ερώτημα μέχρι που μπορεί να φθάσει είναι γεγονός ότι Marfin Popular βρίσκεται σε φάση συγχώνευσης οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία προς τα μέσα Μαρτίου  ενώ η MIG διαθέτει πολύ ικανοποιητική κεφαλαιακή διάρθρωση ενώ εξετάζονται και εκδόσεις ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα.
Για την MIG εκτιμάται ότι το 2010 από άποψης κερδοφορίας θα είναι καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2009 το οποίο βάρυνε  την εταιρεία και με έκτακτα έξοδα λόγω της εισφοράς.
Ο όμιλος της Marfin θα καταβάλλει έκτακτο φόρο 38 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 12 ήδη πληρώθηκαν στο κράτος από την Marfin Popular bank.

Οι εξελίξεις στο Βέλγιο επηρεάζουν την Citibank Ελλάδος; 

 


 


Η διοίκηση της Citibank στο Βέλγιο αποδέχθηκε να αποζημιώσει οικονομικά πελάτες της οι οποίοι έχασαν τα χρήματα τους λόγω της Lehman Brothers.
Συνολικά στο Βέλγιο οι επενδυτές έφθασαν τους 12 χιλιάδες και το ποσό που διεκδικούν αγγίζει τα 200 εκατ ευρώ.
Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει στην δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι παραπληροφορήθηκαν.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ανοίγει το θέμα των αποζημιώσεων από την Citibank και πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει την Citibank Ελλάδος της οποίας το αντίστοιχο «άνοιγμα» ανέρχεται στα 100 με 110 εκατ ευρώ;
Πρωτίστως η Citibank Ελλάδος δεν έχει την δυνατότητα να προβεί σε αποζημιώσεις.
Αν αποφασισθεί από την Αμερική θα προχωρήσει η καταβολή αποζημιώσεων.
Η Citibank το 2009 όπως και το 2010 θα εμφανίσει όπως υποστηρίζουν ορισμένες πηγές στην τράπεζα ζημίες. 

Οι 10 μύθοι , οι υπερβολές και τα ψέματα για τις τράπεζες και την οικονομία..


 



Το τελευταίο διάστημα μύθοι , υπερβολές και ολίγα ψέματα κατακλύζουν την αγορά.
Μύθοι και υπερβολές που συντηρούνται σκόπιμα ή από άγνοια και διαμορφώνουν τάση που πολλές  φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Έχουν καλλιεργηθεί μύθοι  για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία τους οποίους και θα απαριθμήσουμε.
Μύθος πρώτος: Η οικονομία στην Ελλάδα κινδυνεύει
Ίσως η μεγαλύτερη συνομωσία εις βάρος της κοινωνίας.
Η οικονομία έχει προβλήματα και σοβαρές ατέλειες , η παραοικονομία οργιάζει και εμφανίζει και συστημικές αδυναμίες.
Όμως η ελληνική οικονομία δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Απλά η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση και η προηγούμενη η φιλελεύθερη  εφηύραν το σενάριο της χρεοκοπίας για να μπορέσουν να περάσουν σκληρή φορολογία και να φτιάξουν την κοινωνία που σε καμία περίπτωση δεν είναι αγγελικά πλασμένη.
Αν υπάρχει ο φόβος της κατάρρευσης μπορεί να ληφθούν σκληρά  μέτρα χωρίς αντιδράσεις.
Σε ένα χρόνο από τώρα η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι κατάφερε να σώσει την οικονομία που πλασματικά κινδύνεψε.
Μύθος δεύτερος: Τα 28 δις ευρώ.
Οι τράπεζες έλαβαν 28 δις ευρώ που πήγαν τα λεφτά;

Οι τράπεζες έλαβαν συνολικά 8,1 δις ευρώ όλα τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις , απλά το κράτος μπήκε εγγυητής σε εκδόσεις των τραπεζών.
Με 8,1 δις ευρώ έπρεπε να καλύψουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και ταυτόχρονα να χορηγήσουν δάνεια.
Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι με 4 δις ευρώ η αγορά θα κινητοποιηθεί.
Το 2007 οι τράπεζες διέθεσαν 35 δις ευρώ νέα δάνεια.
Μύθος τρίτος: Η νέα κυβέρνηση θα κινητοποιήσει την αγορά
Σε 100 ημέρες η αγορά θα έχει ανακάμψει υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ.

Τα δάνεια έχουν υποστεί καθίζηση , αυξάνονται με ρυθμό 4% , τα καταναλωτικά αυτοκινήτου και οι κάρτες νέκρωσαν ενώ και τα επιχειρηματικά μειώνονται σημαντικά.
Ταυτόχρονα με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης δημιουργείται ένα σκηνικό που αποτρέπει τις τράπεζες να δώσουν νέα δάνεια.
Η εμπλοκή των ενήμερων οφειλών στο νομοσχέδιο της Κατσέλη  είναι ξεκάθαρα προς την λάθος κατεύθυνση.
Θα δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις και ουσιαστικά θα περάσει το μήνυμα στην αγορά «κακοπληρωτές μην ανησυχείτε θα σας τακτοποιήσει το κράτος»
Μύθος τέταρτος :Οι τράπεζες χορηγούν δάνεια
Οι τράπεζες είναι γεγονός ότι δάνεια χορηγούν προφανώς πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά χορηγούν.
Όμως επειδή είναι πολλές οι αποπληρωμές αυτό δεν καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία.
Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση.
Όμως η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες απλά χορηγούν ελάχιστα δάνεια , δεν μπορεί να σημειώνεται μείωση ενεργητικού , τα ομόλογα να αυξάνονται τα δάνεια να μειώνονται και ορισμένες τράπεζες να υποστηρίζουν ότι χορηγούν δάνεια.
Πάντως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι κρατικές τράπεζες όλο το 2009 ήταν μπροστάρηδες στην στήριξη της αγοράς.
Μύθος πέμπτος: Τα NPLs επιβραδύνονται
Στο 7,6% τα προβληματικά δάνεια στο 9μηνο του 2009 και όλοι έσπευσαν να αναφέρουν ότι τα προβληματικά δάνεια επιβραδύνονται.
Τους τελευταίους 4 με 5 μήνες έχει υπάρξει μια άνευ προηγουμένου ωραιοποίηση των δανείων μέσω διαδικασιών αναχρηματοδότησης , έτσι λοιπόν τεχνικά επιβραδύνεται το NPLs.
Μύθος έκτος : Οι τράπεζες «ξεζουμίζουν» την κοινωνία
Η τράπεζα είναι διαχειριστής του πλούτου της κοινωνίας. Παίρνει τις καταθέσεις και τις μετατρέπει σε δάνεια ανακυκλώνει το χρήμα σε νέο πλούτο πιο δημιουργικό.
Αν τώρα στην Ελλάδα μάθαμε να καταναλώνουμε χωρίς να έχουμε και τα ανάλογα εισοδήματα , αν μάθαμε να καλοπερνάμε εις βάρος των άλλων δεν φταίει η τράπεζα αλλά η χείριστη αντίληψη μας.
Μύθος έβδομος: Τα golden boys οι τραπεζίτες
Αυτός δεν είναι απλός μύθος αλλά ένα καλοστημένο παραμύθι των  πολιτικών μας οι οποίοι τα έριξαν στους τραπεζίτες για να καλύψουν την δική τους ανικανότητα.
Ο Έλληνας τραπεζίτης είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους παγκοσμίως.
Το κυριότερο όμως είναι ότι σε αυτή την κρίση οι τράπεζες στην Ελλάδα τα πήγαν καλά πέτυχαν αξιοπρεπείς αποδόσεις.
Μύθος όγδοος : Η φορολόγηση των bonus θα παραδειγματίσει
Το μέτρο της φορολόγησης των bonus μόνο στους τραπεζίτες αποτελεί δήμευση περιουσίας  αφού φθάνει έως το 90% και είναι αντισυνταγματικό και το κυριότερο είναι ένα λαϊκίστικο μέτρο.
Παρουσιάζουμε ένα αληθινό παράδειγμα : Ένα τραπεζικό στέλεχος στην Ελλάδα πέτυχε κέρδη (ως επικεφαλής διεύθυνσης) 250 εκατ ευρώ.
Το ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα πρέπει να πάρει το στέλεχος αυτό ώστε να επιβραβευθεί η προσπάθεια του;
Στο παρελθόν λάμβανε 550 χιλιάδες ευρώ τώρα θα λάβει 300 χιλιάδες ευρώ μεικτά ετησίως η 21 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.
Είναι πολλά ή λίγα μάλλον πολύ λίγα.
Μύθος ένατος: Η κοινωνία υποφέρει και λίγοι οι τραπεζίτες περνούν καλά
Στην Ελλάδα μέρος της  υποκριτικής κοινωνίας μέρος της κοινωνίας που φέρεται να λυπάται και να δακρύζει με κροκοδείλια δάκρυα φοροδιαφεύγει.
Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας το μεγαλύτερο που αποτελείται από σοβαρούς οικογενειάρχες , αξιόλογους πολίτες , αξιόλογους επιχειρηματίες μικροί οι μεγάλοι που λειτουργούν έντιμα και αξιοπρεπώς.
Το κομμάτι των πολιτών που φοροδιαφεύγει ζει εις βάρος της άλλης της υγιούς κοινωνίας.
Μύθος δέκατος: Οι τράπεζες είναι διαφανείς , πεντακάθαρες στους ισολογισμούς τους
Αυτό αποτελεί και το ανέκδοτο. Το άλλο με το τοτό το ξέρετε…
Αν υπάρξει τραπεζίτης που ρωτήσει την συνείδηση του συντάσσω πεντακάθαρο ισολογισμό και η συνείδηση του  απαντήσει ναι μην ανησυχείς όλα καλά τότε μάλλον είμαστε στην κοινωνία των αγγέλων και ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει.
Οι τραπεζίτες ξέρουν και εμείς ξέρουμε ότι η αλχημεία και τα μαγειρέματα είναι συνηθισμένα.


Τι θέλουν οι ξένοι και επισκέπτονται μαζικά τις ελληνικές τράπεζες; Τι λύσεις προτείνουν




Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο εκπρόσωποι πολλών ξένων οίκων κυρίως της Morgan Stanley, της Goldman Sachs , της UBS, της Deutsche Bank , της J P Morgan , της Bank of America κ.α. να επισκέπτονται τους Έλληνες τραπεζίτες.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των ξένων οίκων προτείνουν στους Έλληνες τραπεζίτες λύσεις στα θέματα της ρευστότητας.
Το 2010 αναμένεται οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών να ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ. Οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα από τις καταθέσεις οι οποίες αυξάνονται οριακά , από πάσης φύσεως εκδόσεις , ομολογίες , κοινά ομολογιακά , από ορθολογική διαχείριση του ενεργητικού.
Το 2009 οι ίδιοι ξένοι επισκέπτονταν την Ελλάδα για να προτείνουν στους Έλληνες τραπεζίτες προτάσεις για αυξήσεις κεφαλαίου.
Είχαν το κίνητρο λόγω των μεγάλων προμηθειών που έφθανε το 3% με 4% των αντλούμενων ποσών να προτείνουν λύσεις ώστε να καλυφθούν οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από προμήθειες που προήλθαν από αυξήσεις κεφαλαίου οι ξένοι έλαβαν περί τα 100 εκατ ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι υπεραξίες από την διαχείριση της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων και των μετοχών.
Το 2009 οι ξένοι αντελήφθησαν έγκαιρα την βασική ανάγκη των τραπεζών δηλαδή τα κεφάλαια και παρείχαν τις υπηρεσίες τους με αξιόλογο κέρδος.
Το 2010 οι ξένοι αντιλαμβάνονται ότι το θέμα που θα απασχολήσει τις τράπεζες δομικά και κατά προτεραιότητα θα είναι το funding δηλαδή η άντληση ρευστότητας.
Οι ξένοι γνωρίζουν τις νέες παραμέτρους που έχουν διαμορφωθεί στην εσωτερική αγορά και γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα.
Γνωρίζουν ότι το 2010 θα πρέπει να επιστρέψουν ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας που έλαβαν οι  ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ.
Γνωρίζουν οι ξένοι ότι λήγουν ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών ύψους 7 με 8 δις ευρώ.
Γνωρίζουν οι ξένοι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα ομόλογα και τις δραστηριότητες τους στα Βαλκάνια.
Γνωρίζουν οι ξένοι ότι λόγω της κατάστασης της οικονομίας το περιβάλλον να αντληθούν κεφάλαια και ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες είναι πιο δυσμενές.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν έχουν πυκνώσει τις επαφές τους με Έλληνες τραπεζίτες οι ξένοι προτείνοντας συγκεκριμένες μεθόδους ενίσχυσης της ρευστότητας.
Συγκεκριμένα οι ξένοι προτείνουν
1)Να υλοποιηθούν καλυμμένες ομολογίες. Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν καλυμμένες ομολογίες ύψους 3 με 4 δις ευρώ μέσα στο α΄ 6μηνο του 2010.
2)Προτείνουν μηχανισμούς εφεδρικούς ενίσχυσης της ρευστότητας π.χ. αν σε μια έκτακτη στιγμή μια ελληνική τράπεζα θέλει να αντλήσει ρευστότητα ο ξένος ή οι ξένοι ν στηρίξουν την προσπάθεια και να διοχετεύσουν ρευστότητα σε προκαθορισμένες τιμές.
3)Προτείνουν να υλοποιηθούν προγράμματα repo δηλαδή μια Ελληνική τράπεζα να δανεισθεί από ξένη ρευστότητα με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
4)Προτείνουν να πραγματοποιηθούν private placement ώστε να ενισχυθεί η γκάμα άντλησης ρευστότητας.
Τα private placement , οι ιδιωτικές τοποθετήσεις δηλαδή αποτελούν ένα εργαλείο με βάση το οποίο μια ελληνική τράπεζα συμφωνεί με μια ξένη να αντλήσει ρευστότητα.
Η ξένη τράπεζα διαμεσολαβεί καθώς με την προεργασία που έχει πραγματοποιήσει θα πωλήσει π.χ. ομόλογα έκδοσης της Ελληνικής  τράπεζας σε τελικούς ξένους πελάτες.
Το 2009 αποτέλεσε για τις ελληνικές τράπεζες έτος κεφαλαιακών αναγκών. Το 2010 θα αποτελέσει για τις ελληνικές τράπεζες έτος κάλυψης αναγκών ρευστότητας. 


Μεταξύ 300 και 400 εκατ ο νέος στόχος για τα κέρδη του 2010 από την Κύπρου 


 


Αρχές του 2009 η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου είχε ανακοινώσει ότι ο στόχος κερδοφορίας θα διαμορφωθεί μεταξύ 300 και 400 εκατ ευρώ. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται καθώς τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα 330 εκατ ευρώ.
Στα τέλη Ιανουαρίου αρχές  Φεβρουαρίου του 2010 η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου θα ανακοινώσει τον οικονομικό στόχο για την τρέχουσα χρονιά και με βάση ενδείξεις θα παραμείνει το εύρος των 300 με 400 εκατ ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2010 οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες προβλέπουν έως και μείωση κερδών σε σχέση με το 2009.
Είναι καταφανές ότι η Κύπρου αποτελεί μια από τις ελάχιστες τράπεζες αν όχι η μοναδική που θέτει στόχο κερδοφορίας.
Σε μια περίοδο ασάφειας και αβεβαιότητας η ανακοίνωση ενός οικονομικού στόχου αλλά και η παρελθούσα συνεπή πολιτική της διοίκησης Ηλιάδη αντιμετωπίζονται θετικά από τις αγορές.


Στο Λονδίνο βρίσκεται η διοίκηση της Aspis bank κρίνεται η τύχη της τράπεζας και το deal με το Apollo


Στο Λονδίνο βρίσκεται η διοίκηση της Aspis bank  κρίνεται η τύχη της τράπεζας και το deal με το Apollo
Στο Λονδίνο έχει μεταβεί η διοίκηση της Aspis bank ώστε να έχει επαφές με το fund Apollo για να οριστικοποιηθεί αν τελικά υπάρξει οικονομική προσφορά ή όχι.
Με βάση ενδείξεις φαίνεται ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και το fund Apollo ενώ ενδιαφέρεται θέτει ορισμένες σοβαρές αιτιάσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση της Aspis bank έχει μεταβεί στο Λονδίνο για να μπορέσει να έχει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τους εκπροσώπους του fund Apollo.
Με βάση ενδείξεις διαφαίνεται ότι το Apollo ακόμη δεν έχει πεισθεί αν θα πρέπει να υποβάλλει προσφορά ή όχι.
Ωστόσο ακόμη αφήνει αυτό το ενδεχόμενο ανοικτό.
Το γεγονός ότι έχει μεταβεί το management της Aspis bank στο Λονδίνο δεν είναι τυχαίο καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει χρυσή τομή.
Όσον αφορά την πλευρά Ρέστη μάλλον έχει αποσυρθεί επί της ουσίας από την διαδικασία. 



Πρόεδρος ο Λ Λαυρεντιάδης , αντιπρόεδρος ο Α. Αθανάσογλου στην Proton bank

Η PROTON Τράπεζα Α.Ε. γνωστοποιεί ότι έχει προκύψει αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών του, κ.κ. Σταύρου Λεκκάκου, Παναγιώτη Γιαννόπουλου και Ιωάννη Βιγγόπουλου, εξέλεξε την 04.01.2010, τους κ.κ. Λαυρέντιο Λαυρεντιάδη του Βασιλείου, Γεράσιμο Σαπουντζόγλου του Γεωργίου και την κα Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου του Δημητρίου για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του.
Η εκλογή των νέων μελών θα τεθεί προς επικύρωση στην επόμενη Γενική Συνέλευση. Υπεύθυνα πρόσωπα έναντι της Τράπεζας της Ελλάδος ορίστηκαν οι κ.κ. Αντώνιος Αθανάσογλου και Αθανάσιος Παπασπηλίου.
Το Δ.Σ. μετά τις παραπάνω αντικαταστάσεις ανασυγκροτήθηκε σε Σώμα, ορίζοντας τα Εκτελεστικά και Μη Εκτελεστικά μέλη του σύμφωνα με το ν. 3016/2002, ως εξής:
1. Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης του Βασιλείου, Πρόεδρος του Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
2. Αντώνιος Αθανάσογλου του Ιορδάνη, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
3. Αθανάσιος Παπασπηλίου του Ιωάννη, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
4. Δημήτριος Σαραμαντής του Γεωργίου, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
5. Σωτηρία Θεοδώση του Σπυρίδωνα, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
6. Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου του Δημητρίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
7. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου του Δημητρίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
8. Γεώργιος Μινέτας του Παναγιώτη, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
9. Γεράσιμος Σαπουντζόγλου του Γεωργίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
10. Αλεξάνδρα Σταυροπούλου του Γεωργίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
11. Παναγιώτης Αλεξάκης του Δημητρίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. 
 
Σταθεροποιητικά η Wall



Σε σταθεροποιητική τροχιά και με μικρές διακυμάνσεις έκλεισε η Wall Street καθώς τα στοιχεία για την οικονομία που προέκυψαν από τα πρακτικά της fed δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές. Τόσο τα στοιχεία απο τον τομέα υπηρεσιών όσο και αυτα της απασχόλησης δεν έχουν την απαιτούμενη δυναμική για να ωθήσουν τις αγορές υψηλότερα. Η fed όπως προκύπτει, προσδοκά αργή ανάκαμψη με ταλαντεύσεις για την αμερικανική οικονομία.
Ο Dow Jones έκλεισε οριακά υψηλότερα στις 10.573,68 μονάδες, ενώ κατά 0,05% ενισχύθηκε ο S&P 500, που έκλεισε στις 1.137,14 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 2.301,09 μονάδες.
Το κλίμα παραμένει θετικό και η κίνηση της αγοράς ερμηνεύεται ως προσπάθεια σταθεροποίησης και αφομοίωσης της πρόσφατης ανόδου. Οι δείκτες βρίσκονται στα υψηλά 15 μηνών γεγονός που αποτελεί δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.
Η διαβεβαίωση της Fed ότι δεν αποσύρει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στο άμεσο μέλλον καθώς και η ενίσχυση του πετρελαίου σπρώχνουν λιμνάζουσα ρευστότητα σε μετοχές, οδηγώνατυς τους δείκτςε σε υψηλότερα επίπεδα.
Το τοπίο παραμένει θολό και οι ισορροπίες ευμετάβλητες. Ρόλο καταλύτη στη συνέχεια θα διαδραματίσουν τα μακροοικονομικά στοιχεία και η επιβεβαίωση η διάψευση του σεναρίου της ανάκαμψης σχήματος V ή U ενώ τις αγορές θα απογοητεύσει ενδεχόμενη ανάκαμψη σχήαμτος W.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών