KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σοφοκλέους: Χορεύοντας με τους ...οίκους!

Από τα ...τάρταρα των 2.000 μονάδων με βουτιά 4%, το ΧΑ αντέδρασε και έδωσε μικρή ανοδική κίνηση, περνώντας οριακά τις 2.100 μονάδες με μπροστάρη την Εθνική. Κυρίαρχος του παιχνιδιού παραμένει η μεταβλητότητα.!!!
ΓΔ 17:19  2.101,54  +11,25  +0,54%  Τζίρος 265,87 εκ. € 
 Ανοδικές
76 (25%)
 Πτωτικές
114 (37%)
 Αμετάβλητες
118 (38%)

Πτωτικό σερί για το ευρώ έναντι του δολαρίου


EUR/USD 1.43 -0.85%
EUR/GBP 0.87 -1.02%
EUR/JPY 130.14 -0.38%
Σε χαμηλό 4 μηνών υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ότι ίσως χρειαστεί η Ελλάδα να πράξει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. 
Άνοδικό σερί για τις τιμές των ομολόγων

Euribor 1M
Euribor 3M
Euribor 6M
Ενισχύθηκαν οι τιμές των αμερικανικών 10ετών ομολόγων σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Νοέμβριο, μετά την μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Οι «Ακραίες Προβλέψεις» για το 2010.

Ποιες είναι οι ακραίες εκτιμήσεις της Saxo Bank για το 2010;
Μείωση των αποδόσεων των Ομολόγων στο 2,25%
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις και η ακραία νομισματική πολιτική θα μειώσουν την απόδοση των Ομολόγων και άλλων κρατικών τίτλων σταθερού εισοδήματος, όταν οι χρηματιστές που διαπραγματεύονται τίτλους σταθερού εισοδήματος αρνηθούν να πιστέψουν τις προοπτικές ανάπτυξης που κυκλοφορούν ως ιδέα στις χρηματιστηριακές αγορές. Πιστεύουμε ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Κρατικού Ομολόγου ενδέχεται να συμπιεστεί και η τιμή του να διαμορφωθεί από τα 122,6 στα 133,3 έως το τέλος του 2010, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα «φυγής προς την ποιότητα». 
Μείωση του Δείκτη Μεταβλητότητας VIX στις 14 μονάδες
Οι αγορές δείχνουν τον ίδιο εφησυχασμό απέναντι στον κίνδυνο όπως και την περίοδο 2005-06. Αν και ο δείκτης μεταβλητότητας κινείται χαμηλότερα ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον VIX από τις 22,32 στις 14 μονάδες, όσο στενεύει το εύρος συναλλαγών και πέφτει η υπονοούμενη μεταβλητότητα των δικαιωμάτων αγοράς.

Υποτίμηση του Κινεζικού Γουάν (CNY) κατά 5% έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου
Οι προσπάθειες των Κινεζικών αρχών να περιορίσουν την πιστωτική επέκταση και να αποφύγουν τα επισφαλή δάνεια, σε συνδυασμό με αρκετές φούσκες οικονομικής ανάπτυξης που έχουν δημιουργηθεί, ενδέχεται να αποκαλύψουν ότι η κινεζική ανάπτυξη, η οποία βασίζεται στις επενδύσεις, είναι τελικά ανεπαρκής. Η τεράστια κινεζική πλεονάζουσα παραγωγή και το γενικό οικονομικό σκηνικό θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για την υποτίμηση του CNY έναντι του δολαρίου.

Μείωση του χρυσού στα $870 το 2010, και άνοδος στα $1500 το 2014
Η γενική ενίσχυση του δολαρίου ενδέχεται να ανακόψει τα πρόσφατα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά του χρυσού. Παρόλο που μακροπρόθεσμα παραμένουμε “bullish” για τον χρυσό (πιστεύουμε ότι θα φτάσει τα $1500 μέσα σε πέντε χρόνια), αυτή η αγορά φαίνεται να έχει γίνει υπερβολικά εύκολη και διαδεδομένη για να αποδώσει βραχυπρόθεσμα. Μια σημαντική διόρθωση στο επίπεδο των $870 μπορεί να εξαλείψει τους κερδοσκόπους, ενώ συγχρόνως να διατηρήσει την ανοδική τάση του χρυσού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συναλλαγματική ισοτιμία αμερικανικού Δολαρίου – ιαπωνικού Γιεν στα 110
Αν και η πτωτική τάση του δολαρίου οφείλεται στις ανεύθυνες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, πιστεύουμε ότι το δολάριο μπορεί να ανακάμψει εντός του 2010, γιατί οι κερδοσκοπικές συναλλαγές στο δολάριο παραμένουν για πολύ μεγάλο διάστημα κραυγαλέες και υπερβολικά εύκολες. Παράλληλα, το ιαπωνικό Γιέν δεν αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα της Ιαπωνίας, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος και τον γηράσκοντα πληθυσμό της.

Σχηματισμός τρίτου κόμματος στις ΗΠΑ από οργισμένους Αμερικανούς
Το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί ως αποτέλεσμα των διασώσεων χρηματοοικονομικών εταιρειών και της γενικότερης αποδοκιμασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, προσεγγίζει τα επίπεδα του 1994 και 2006. Το αίτημα για πραγματική αλλαγή που εκφράζουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία ενός τρίτου κόμματος, το οποίο θα έχει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του 2010.


Χρεοκοπία του Αποθεματικού Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ
Αυτό δεν αποτελεί τόσο έναν ακραίο ισχυρισμό, όσο μια αναλογιστική και μαθηματική βεβαιότητα. Το ακραίο έγκειται στο ότι οι φόροι και οι εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση κατασπαταλώνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2010 θα είναι η πρώτη χρονιά που οι δαπάνες του ανύπαρκτου αποθεματικού ταμείου θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν εν μέρει από το Γενικό Ταμείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το κόλπο με τον προϋπολογισμό, ότι δηλαδή στην πραγματικότητα το «αποθεματικό» δεν έχει πόρους, θα γίνει εμφανές για πρώτη φορά. Μέρος των δαπανών της κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν είτε από την αύξηση των φόρων, είτε από την αύξηση του δανεισμού ή περισσότερο τύπωμα νέου χρήματος.

Μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά ένα τρίτο
Παρά την πρόσφατη απότομη διακύμανση των τιμών, λόγω της ξηρασίας στην Ινδία και τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, η καμπύλη μελλοντικών τιμών δείχνει ήδη μια σημαντική καθίζηση που θα διαρκέσει και μετά το 2011. Συνεπώς, εάν επικρατήσουν ομαλότερες καιρικές συνθήκες το 2010, η ζάχαρη θα αποτελέσει ένα από τα αγαθά με χαμηλή ζήτηση. Επιπλέον, η αύξηση της τιμής της αιθανόλης (που συσχετίζεται με τη ζήτηση της ζάχαρης) ανάγκασε τόσο τη Βραζιλία όσο και τις ΗΠΑ να μειώσουν το ποσοστό αιθανόλης στη βενζίνη κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, μειώνοντας κατά συνέπεια και τη ζήτηση της ζάχαρης.

Άνοδος κατά 50% του Δείκτη Μικρής Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου του Τόκυο
Οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν αρνητικές επιδόσεις στον Nikkei. Ωστόσο τα βασικά τους χαρακτηριστικά δείχνουν ότι πρόκειται για έναν «δείκτη διαπραγμάτευσης», σε σύγκριση με εκείνον της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης. Δεδομένου ότι ο λόγος της χρηματιστηριακής προς τη λογιστική αξία βρίσκεται στο 0,77 και ότι μόνο 12% του δείκτη αποτελείται από τίτλους χρηματοοικονομικών εταιρειών, δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη κάποιου άλλου δείκτη με τόσο χαμηλές τιμές. Με ένα θετικό ΑΕΠ το 2010, ο δείκτης αυτός μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη.

Το Εμπορικό Ισοζύγιο των ΗΠΑ με θετικό πρόσημο για πρώτη φορά σε 34 χρόνια
Η τελευταία φορά που το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ ήταν θετικό ήταν το 1975, μετά τη μεγάλη πτώση του δολαρίου που ακολούθησε την πετρελαϊκή κρίση. Πλέον το δολάριο είναι και πάλι αρκετά φθηνό, τόσο, ώστε να τονώσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και να καταστήσει απαγορευτικές τις εισαγωγές. Παρόλο όμως που το εμπορικό ισοζύγιο έχει ήδη βελτιωθεί, οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο, και εάν έχουν την κατάλληλη δυναμική δεν θα αποκλείαμε ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο για τις ΗΠΑ, για έναν ή περισσότερους μήνες μέσα στο 2010.

Τα “Top Picks” της Saxo Bank για το 2010


1.    Πώληση (Short) EURTRY και ZARTRY
Η Τούρκικη λίρα TRY είναι προσωρινά υποτιμημένη κατά τη γνώμη μας. Οι πιέσεις του πληθωρισμού μεγαλώνουν στη Τουρκία. Οι αποδόσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τις βελτιώσεις της οικονομίας που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο καιρό. Εν τω μεταξύ, το ευρώ και το ZAR είναι δύο υπερτιμημένα νομίσματα κατά τη γνώμη μας. Το ZAR δίνει μάχες μετά το World Cup σε συνδυασμό με έναν ασθενή δημόσιο τομέα. Η ευρωζώνη έχει τα δικά της προβλήματα, ωστόσο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την Ελλάδα και το Club Med. Η ανεργία αναμένεται να ανέβει στα ύψη μέσα με χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλή απόδοση.

2.    Αγορά (Long) γερμανικών Ομολόγων (Bunds)
Συνιστούμε αγορά Bunds αφού η τρέχουσα τιμολόγηση φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξη λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες – που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Γερμανία - και η ευρωζώνη. Αναμένουμε χαμηλή ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2010 με πολυάριθμες πηγές αποπληθωριστικών πιέσεων. Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και για την ευρωζώνη στο σύνολό, βλέπουμε το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται πάνω από 10% το 2010.Αυτό θα ασκήσει πίεση στους καταναλωτές και στη διάθεσή τους να καταναλώσουν. Επιπλέον, μας αρέσει το ασφαλές καθεστώς που τα Bunds έχουν κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν.

3.    Αγορά (Long) CRB
Ο δείκτης CRB άντεξε για άλλη μια φορά από το σημείο αιχμής στα μέσα του 2008, παρόλο που πολλά εμπορεύματα επέστρεψαν πάλι στο επίκεντρο. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε αρκετά καλό επίπεδο, παρότι η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη, θα κάνουν τα πάντα για να το υπονομεύσουν. Με την παγκόσμια ανάπτυξη, η ζήτηση για εμπορεύματα θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή, η οποία θα στείλει την αξία της αγοράς βόρεια, ειδικά το πρώτο εξάμηνο του έτους

4.    Αγορά (Long) US10Y και  Πώληση (Short) JGB
Επιπλέον ευνοούμε την έκθεση σε FX, η οποία είναι συνδεδεμένη με αυτή την αγοροπωλησία. Ενώ η Αμερική και η Ιαπωνία αναμένεται να προσπαθούν εναγωνίως να μετριάσουν την αύξηση της υψηλής ανεργίας το 2010, επιχειρηματολογούμε αυτή την αγοροπωλησία με μια απλή ερώτηση: Ποιος θέλει να δανείσει χρήματα σε μία Ιαπωνία που είναι επιβαρυμένη με χρέη και που προσφέρει χαμηλές αποδόσεις της τάξης του 1,2%-1,3%; Βλέπουμε επίσης δυνατότητα στο UST10Y εξαιτίας της αποπληθωριστικής πίεσης σύμφωνα με την οποία η πιστωτική συστολή καταβάλλει την οικονομία στις ΗΠΑ (και η μακρά περίοδος των χαμηλών ποσοστών Fed, που είναι το τελικό αποτέλεσμα).

5.    Αγορά (Long) TSE Small Cap και Πώληση (Short) Nikkei
Οι μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρίες είναι θεμελιωδώς υποτιμημένες σε σύγκριση με το δείκτη Nikkei. Ενώ ο δείκτης Nikkei έχει εκτοξευθεί περίπου 45%, ο δείκτης TSE μικρής κεφαλαιοποίησης έχει μόνο κερδίσει 20%. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται να είναι καλύτερα για εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης. Η αγορά κινείται σε μια τιμή έκπτωσης 23% σε σχέση με τη λογιστική αξία (P/B of 0.77) ακόμα και με χαμηλή έκθεση στα χρηματοοικονομικό κλάδο. Με μια αποδυνάμωση του JPY οι εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης θα έπρεπε να τα πάνε καλά.



6.    Αγορά (Long) GWX και Πώληση (Short) Nasdaq 100
Οι αμερικανικοί  δείκτες  έχουν αποτιμηθεί για μία απότομη άνοδο το 2010, αλλά οι κεφαλαιακές επενδύσεις θα παραμείνουν ισχνές και κατά συνέπεια το υψηλό P/Ε του Nasdaq δε δικαιολογείται. Σχετικά με το NASDAQ, το GWX ETF με εταιρίες σε ανεπτυγμένες χώρες προσφέρει μια πιο διαφοροποιημένη έκθεση σε μακροοικονομικά ρίσκα. Θεμελιώδης αξιολόγηση είναι επίσης στο παιχνίδι εδώ με μια σταθερή μερισματική απόδοση και μια χαμηλή price/book. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης αν υπάρξει ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι αυτή η αγοροπωλησία έχει καλές προϋποθέσεις αναφορικά με το δείκτη Nasdaq.

7.    Πώληση (Sell) του Συμβολαίου Ζάχαρης Μαρτίου 2011
Η Ζάχαρη εμφάνισε μια ισχυρή παρουσία το 2009 καθώς η τιμή ανέβηκε εξαιτίας μιας χαμηλής προσφοράς λόγω της ξηρασίας στην Ινδία και των ισχυρών βροχών στη Βραζιλία. Η παραγωγή τώρα βελτιώνεται και τα αποθέματα θα αποκατασταθούν σε δύο χρόνια – αν δεν υπάρξει μια περίοδος αφύσικων καιρικών συνθηκών. Με δεδομένη την αύξηση της προσφοράς οι τιμές θα είναι υπό πίεση. Επιπλέον, το μερίδιο της αιθανόλης της βενζίνης μειώθηκε κατά 5% - στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία, το οποίο είναι άμεσο χτύπημα στη ζήτηση της ζάχαρης.

8.    Αγορά (Long) iShares S&P Global Energy Sector Index Fund (το Α’ Εξάμηνο του 2010)
Εκτιμούμε ότι ο κλάδος θα ευνοηθεί από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και την επακόλουθη αναπήδηση στη ζήτηση πόρων. Ο κλάδος πρόσφατα ξεκίνησε να καλύπτει την κίνηση στις τιμές του πετρελαίου, γεγονός το οποίο περιμένουμε να συνεχιστεί. Οι μεγάλοι ολοκληρωμένοι παίκτες (Ε&P) οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησης του τομέα έχουν καθυστερήσει, και πιστεύουμε ότι μια περιστροφή προς αυτήν την περιοχή θα οδηγήσει σε περαιτέρω υπερκάλυψη της απόστασης. Όσον αφορά σε μεμονωμένες μετοχές προτιμούμε τις εταιρίες με έκθεση στην παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια, ιδιαίτερα αυτές που είναι πιστές σε υγιείς μερισματικές πολιτικές.

9.    Πώληση (Short) EURCAD strangle
To EURCAD σε επίπεδα 1,5500 με όρια προς τα κάτω και προς τα πάνω 1,3900 και 1,7600 αντίστοιχα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις εξαιρετικής μεταβολής της τιμής, εφόσον τα όρια αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, η χαμηλή συσχέτιση με το USDJPY -αναμένουμε ότι το USD θα ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος έναντι του ΕUR μέσα στο 2010- υπονοεί ότι το USDCAD θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και θα διατηρηθεί μεταξύ 1,55 και 1,56. Η σύστασή μας λοιπόν είναι πώληση EUR Put με διάρκεια ενός έτους, ημερομηνία λήξης 8 Δεκεμβρίου, τιμή strike 1,4500 και πώληση EUR Call 1,6800, για να λάβετε 590 CAD pips, τρέχουσα τιμή αναφοράς 1,5600.

10.    Long Dec2010 3 month Short Sterling futures contract (leverage x20) (Θέση Αγοράς στο Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Fu¬ture): 3 Month Short Sterling Future, Dec 2010 (μόχλευση x 20)
Αγορά Συμβολαίου Μελλοντικής Εκπλήρωσης Dec2010 3 month Short Sterling, που αυτήν τη στιγμή είναι στα 98,21, αναμένουμε να κινηθεί στα ίδια επίπεδα και στη λήξη του Συμβολαίου να είναι 99,40. Αρχικά τοποθετήστε ένα stop loss στα 97,80 και εν συνεχεία αλλάξτε το σε trailing stop με 40 ticks κάτω από την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Η Βρετανική Οικονομία βρίσκεται ακόμα σε ύφεση και είναι εξαιρετικά αργή στο να ανακάμψει σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου, η BoE πιθανώς να επιλέξει να κρατήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, όπως και η Fed.

Ποιο είναι το μέλλον των μικρών τραπεζών – Τι συμβαίνει σε Aspis bank , FBBank , Attica bank και Geniki bank

Το 2010 θα αποδειχθεί μια χρονιά όπου όποια τράπεζα καταφέρει να επιβιώσει τότε θα διατηρηθεί και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κοινώς θα αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο.
Όμως πραγματικά ποιο είναι το μέλλον των μικρών τραπεζών;

Aspis bank το fund Apollo ναι μεν αλλά….

Στα μέσα της άλλης εβδομάδας το fund Apollo θα απαντήσει στην διοίκηση της Aspis bank για το αν θα υποβάλλει προσφορά ή όχι.
Πυκνώνουν οι αποχρώσεις ενδείξεις ότι λόγω της κατάστασης της οικονομίας δεν θα υποβάλλουν προσφορά, ωστόσο ακόμη αυτό δεν μπορεί να λεχθεί με απόλυτη βεβαιότητα.
Το management Σορώτου έκανε πραγματικά καλή δουλειά στην εξυγίανση της τράπεζας και την έφερε μέχρι εδώ δηλαδή στην πώληση.
Αν όμως δεν υπάρξει πώληση ποιο είναι το πιθανό ενδεχόμενο για την Aspis bank;
Τρεις είναι οι λύσεις τις οποίες έχει αναφέρει στο παρελθόν το www.bankingnews.gr
1)Να υλοποιήσει αύξηση και να συγκεντρώσει ότι κεφάλαια μπορεί.  Ο στόχος να συγκεντρωθούν 120 εκατ χωρίς το Apollo ή άλλο επενδυτή μάλλον είναι αδύνατος. Βέβαια αν καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια θα μπορέσει να αισθάνεται πιο σίγουρο το management της τράπεζας.
2)Να επιχειρηθεί μια συγχώνευση με άλλη τράπεζα. Εδώ γεννάται το ερώτημα ποια άλλη τράπεζα. Η καλύτερη λύση η Attica bank ναυάγησε , η λύση Ρέστη πάγωσε καθώς ζητείτο μεγαλύτερο τίμημα σχεδόν το διπλάσιο από ότι αναφέρουν ορισμένες πηγές.
3)Η έσχατη λύση να πωληθεί σε άλλη τράπεζα. Προ το εκλογών είχε τονιστεί ότι η έσχατη λύση θα ήταν την Aspis  να την αγοράσει η ΑΤΕ ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η Aspis bank ακόμη και σε αυτή την κατάσταση δεν κινδυνεύει , προφανώς είναι πιεσμένη σημαντικά αλλά έως εκεί..

Θολό ή καθαρό το  μέλλον της FBBank
;

Η ΑΤΕ ελέγχει το 49% της FBBank και δεν συμμετέχει επί της ουσίας στο ΔΣ το οποίο ελέγχεται σε συντριπτικό ποσοστό από την οικογένεια Ρέστη που κατέχει το 51%.
Η FBBank όπως και η Aspis bank είναι ζημιογόνες τράπεζες σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.
Αν και έχει διαψεύσει παλαιότερη πληροφορία η πλευρά Ρέστη ότι η FBBank θα εμφανίσει ζημίες πάνω από 20 εκατ ευρώ – η εκτίμηση αυτή προέρχεται από την ΑΤΕ – το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρει να μειώσει τα 8,3 εκατ ζημίες του 9μήνου.
Αν το πράξει θα είναι επιτυχία.
Η FBBank εδώ και 1 χρόνο προσπαθεί να υλοποιήσει αύξηση την οποία πάντα πάγωνε η ΑΤΕ.
Ο Δ Μηλιάκος είχε ανακοινώσει ότι η ΑΤΕ δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση της FBBank και την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Θ. Πανταλάκης ο νέος διοικητής.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο management της ΑΤΕ είχε άρει την εμπιστοσύνη της στο management της FBBank και θέσει θέμα αναλογικής συμμετοχής στο ΔΣ στέλνοντας επιστολές στην ΤτΕ.
Η πλευρά Ρέστη τονίζεται  ότι ήθελε να αγοράσει το ποσοστό της ΑΤΕ σε τιμή μη αποδεκτή.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι μέλλει γενέσθαι.
Είναι γεγονός ότι λόγω της κεφαλαιακής επάρκειας η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης θα πιεσθεί , θα πρέπει η FBBank να υλοποιήσει αύξηση στην οποία θα συμμετάσχει η πλευρά Ρέστη καλύπτοντας μερικώς ή ολικώς την αύξηση.
Στρατηγικά ένα deal μεταξύ Aspis bank και FBBank δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δημιουργήσει συνέργιες , καθόλου βέβαιο.
Όμως το ζητούμενο δεν είναι η αύξηση και η κεφαλαιακή επάρκεια τα οποία θα αντιμετωπισθούν επαρκώς αλλά στρατηγικά ποιο είναι το μέλλον. Τα δάνεια σε ξενοδοχεία και την ναυτιλία μπορεί να δημιουργήσουν προοπτικές;

Attica bank καλύτερη από τους μικρούς και το … ΤΣΜΕΔΕ


Η Attica bank βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες τράπεζες , υλοποίησε αύξηση και διαθέτει ισχυρούς μετόχους.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει παγώσει σχέδια για deals , σχέδια για αγορές και σχέδια για πώληση. Το θέμα είναι το μέλλον της Attica bank εξαρτάται από το ΤΣΜΕΔΕ που κατέχει το 42% ωστόσο το Ταμείο των Μηχανικών έχει λάβει αποφάσεις στρατηγικής για την Attica bank μάλλον όχι.


Ζημιές το 2009 , ζημίες και το 2010

Η Geniki bank όσο και αν φαντάζει περίεργο έχει ακολουθήσει αρκετά επιθετική πολιτική προβλέψεων με στόχο την εξυγίανση.
Ωστόσο τόσο το 2009 όσο και το 2010 θα εμφανίσει ζημίες.
Η Societe Generale με ποσοστό 53,5% συνεχίζει να στηρίζει και σενάρια που κυκλοφόρησαν για αποχώρηση , κλείσιμο καταστημάτων διαψεύδονται. Πάντως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η τράπεζα σταδιακά να αρχίσει να βρίσκει τον βηματισμό της. 

Με ζημιές 1,6 δισ δολ. έκλεισε το 2009 η Citigroup

Ζημιές 7,6 δισ. δολαρίων ή 0,33 δολαρίων ανά μετοχή κατέγραψε στο δ΄ τρίμηνο χρήσης η Citigroup, προσεγγίζοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το 2009 έκλεισε με ζημιές της τάξης των 1,6 δισ. δολαρίων. Ο κύκλος εργασιών της τράπεζας άγγιξε τα 15,5 δισ. δολ. σε προσαρμοσμένη βάση το 4ο τρίμηνο.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη ότι εξαιρουμένων των έκτακτων ζημιών που σχετίζονται με την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβε η από το κυβερνητικό προγράμμα ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το γνωστό TARP, οι ζημιές δ΄ τριμήνου θα είχαν διαμορφωθεί στα 1,4 δισ. δολάρια ή 0,06 δολάρια ανά μετοχή.

Ποιοι μεγαλομέτοχοι σχεδιάζουν να στηρίξουν τις τράπεζες και την περιουσία τους;

Ποιοι μεγαλομέτοχοι σχεδιάζουν να  στηρίξουν τις τράπεζες και την περιουσία τους;
Έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες είναι ορισμένοι βασικοί μέτοχοι τραπεζών και εταιριών αν και εφόσον η κατάσταση στην οικονομία επιδεινωθεί.
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι αν η εικόνα απαξίωσης της αγοράς συνεχισθεί με δυσμενείς επιπτώσεις και επιδράσεις στα αποτιμήσεις των τραπεζών τότε θα είναι ευκαιρία οι μεγαλομέτοχοι , ή τουλάχιστον ορισμένοι εξ αυτών να αγοράζουν μετοχές και να στηρίξουν τις τράπεζες ενεργά άπαξ και δεν επιτρέπεται η χρήση μηχανισμού επαναγοράς ιδίων μετοχών λόγω του νόμου των 28 δις ευρώ.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιοι μεγαλομέτοχοι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προσεχώς;
Στην Εθνική τα ταμεία και η εκκλησία λόγω της περιορισμένης ρευστότητας τους δεν μπορούν να πράξουν πολλά , ενεργητικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν οι μικρομέτοχοι και οι ξένοι που ελέγχουν το 46% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στην Alpha bank μπορεί να πούλησε μετοχές ώστε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου ο Γ Κωστόπουλος , ωστόσο είναι διατεθειμένος ως βασικός μέτοχος να στηρίξει την περιουσία του και την τράπεζα γενικότερα.
Όποτε στο παρελθόν χρειάσθηκε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η οικογένεια Λάτση συμμετείχε ενεργότατα , η διοίκηση υποστηρίζει ότι η Eurobank δεν χρειάζεται αύξηση και ότι με ίδια μέσα , πώληση ιδίων μετοχών, υβριδικά , επαναγορές ομολογιακών και κέρδη θα ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Η διοίκηση της Marfin έχει τονίσει ότι είναι διατεθειμένη να αυξήσει το ποσοστό της αγοράζοντας μετοχές. Στο παρελθόν είχε ανακύψει θέμα πώλησης της Dubai στον όμιλο Marfin αλλά δεν διαφαίνεται πιθανό τουλάχιστον με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Η Credit Agricole ακολουθεί την πολιτική της συγκέντρωσης μετοχών στην Emporiki συστηματικά με στόχο να βγάλει από το ΧΑ την μετοχή της Emporik bank.

 

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών