KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010





ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ!!!



ΓΔ RT 11:55  2.314,19  +4,08  +0,18%  Τζίρος 51,10 εκ. € ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΝΑΟΣ.....


"Ελεύθερη πτώση" για την Boeing το 2009






Σημαντική πτώση σημείωσαν οι παραγγελίες αεροσκαφών της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείας Boeing στη διάρκεια του 2009.

Μετά από 121 ακυρώσεις παραγγελιών, η Boeing είχε τελικά 142 παραγγελίες αεροσκαφών της όλο το 2009 -από 662 το προηγούμενο έτος, γεγονός, το οποίο αποδίδεται στη διεθνή οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της κοινοπραξίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αλλά έσπευσε να ανακοινώσει ότι η εταιρεία έχει δεχτεί ήδη 3.375 παραγγελίες, εξ αυτών αυτές οι 840, από 57 αεροπορικές εταιρείες, αφορούν το νέο της αεροπλάνο Dreamliner 787, το ανταγωνιστικό του Airbus A350, που θα βγει από τις μονάδες παραγωγής το 2012.




Υποχωρεί η τιμή του χρυσού




Κατά 0,6% φθάνοντας στα 1.125,18 δολ. η ουγγιά υποχώρησε η τιμή του χρυσού, ενώ την ίδια ώρα τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησαν 0,6% φθάνοντας τα 1.125,30 δολ. η ουγγιά.

Η πτωτική τάση της τιμής του χρυσού συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, καθώς η ισχυροποίηση του δολαρίου περιόρισε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ως εναλλακτική επένδυση.




Σταθερά τα βρετανικά επιτόκια 





Όπως αναμενόταν από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Μετά από αυτή την κεντρική απόφαση, το βρετανικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Η απόφαση για το αμετάβλητο του βρετανικού επιτοκίου στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις ότι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες δεν άλλαξαν πολλά στην οικονομική κατάσταση των αγορών και της εθνικής οικονομίας.

Νέα εξαγορά για την Aegean του Δημ.Μελισσανίδη



Νέα εξαγορά για την  Aegean του Δημ.Μελισσανίδη

Η ελληνικών  συμφερόντων  εισηγμένη στο NYSE διεθνής εμπορική εταιρία ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων Aegean συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη ήρθε σε συμφωνία εξαγοράς τηςVerbeke Bunkering N.V.

Verbeke Bunkering N.V. είναι φυσικός προμηθευτής ναυτιλιακών καυσίμωνν και κατέχει ηγετική θέση στην περιοχή Amsterdam – Rotterdam – Antwerp (ARA) που θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά bunkering στον κόσμο. Η Verbeke Bunkering N.V. είναι στην αγορά   bunkering για περισσότερο από 100 χρόνια. Σαν φυσικός προμηθευτής καλύπτει την περιοχή ARA συμπεριλαμβανομένων λιμένων/κλειδιά που βρίσκονται πλησίον αυτής όπως Ghent, Zeebruges,  Flushing, Terneuzen και Sluiskil. Βάσει της συμφωνίας εξαγοράς στην κατοχή της Aegean θα περιέλθουν τα 18 εφοδιαστικά δεξαμενόπλοια της Verbeke εκ των οποίων τα 9 είναι ιδιόκτητα και τα 9 ναυλωμένα καθώς και  1 νεότευκτο  εφοδιαστικό δεξαμενόπλοιο προγραμματισμένο για παράδοση το 2010.
Η εταιρία εστιάζοντας  στην αγορά ποιοτικών ναυτιλιακών  καυσίμων από διυλιστήρια και  major oil producers παρέχει υπηρεσίες bunkering επιτυγχάνοντας αυθημερόν παραδόσεις ποιοτικών καυσίμων στα λιμάνια  σε  πλοιοκτήτες, σε traders ναυτιλιακών καυσίμων, brokers, κά.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Verbeke θα συνεχίσει την λειτουργία της στα ιδιόκτητα  γραφεία της στην πόλη Sint-Job-In-‘t-Goor πλησίον της Αμβέρσας με την καθοδήγηση της Aegeanενώ την Γενική Διεύθυνση θα εξακολουθήσει να έχει ο μέχρι τώρα Chief Executive Officer κ. Tony Vertommen. 

Ναυτιλία: Μείωση δανείων κατά 40 δισ. δολ.

5 Ιανουαρίου 2010, 12:42

Ναυτιλία: Μείωση δανείων κατά 40 δισ. δολ.

Σοβαρή πτώση σε καινούργια δάνεια στη ναυτιλία, καθώς και μία μείωση σε δεσμεύσεις δανειοδότησης σημειώθηκε το 2009, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό στον εφοπλιστικό κόσμο.

Σύμφωνα με ανάλυση της Petrofin, «η χρηματοδότηση της παγκόσμιας ναυτιλίας μειώθηκε το 2009 σε σύγκριση με το 2008 κατά 30-40 δισ. δολ, ενώ της ελληνικής κατά 8 δισ. δολ. περίπου».
Ο όγκος των παγκόσμιων κοινοπρακτικών ναυτιλιακών δανείων τους πρώτους 9 μήνες του 2009 μειώθηκε  από τα 72,2 δισ. δολ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2008 στα 25,6 δισ. δολάρια.
Την ίδια ώρα,  από τις 32 μεγαλύτερες τράπεζες, οι επτά που αντιπροσωπεύουν 171,1 δισ. δολ. ή 42% του συνόλου αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το παγκόσμιο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο στο τέλος του 2008 έφθανε τα 450 δισ. δολ. (εξαιρεμένου του υπεράκτιου κλάδου). Επίσης οι 32 μεγαλύτερες ναυτιλιακές τράπεζες του κόσμου είχαν στο τέλος του 2008 είχαν συνολικό χαρτοφυλάκιο 407,4 δισ. δολ. ή 90,5% του συνόλου.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στο τέλος του 2009, τα δάνεια παγκοσμίως έχουν ελαττωθεί στα περίπου 410-420 δισ. δολ.
Στα παραπάνω σύνολα δεν λαμβάνουν υπ' όψη τους τις τράπεζες της Άπω Ανατολής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους.

Η ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση στο τέλος του 2008 ήταν 73,2 δισ. δολ. σύμφωνα με την Petrofin Bank Research. Λόγω συγχωνεύσεων και εξαγορών ο αριθμός των τραπεζών που χρηματοδότησε τη ελληνική ναυτιλία, ελληνικών και ξένων, μειώθηκε από τις 40 στις 35. Παράλληλα, το 2009 υπήρξε σοβαρή πτώση στις νέες χρηματοδοτήσεις, όπως και σημαντική μείωση σε συμβόλαια δανειακών δεσμεύσεων.

Η Petrofin υπολογίζει ότι η ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση  στο τέλος του 2009 μειώθηκε περίπου στα 65 δισ. δολ.




Ναι’ στις διαταγές πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου



‘Ναι’ στις διαταγές πληρωμής σε βάρος  του Δημοσίου


Τα πάνω – κάτω σε μία ιδιαίτερα δύσκολη για  τα δημόσια ταμεία περίοδο φέρνει απόφαση του Αρείου Πάγου, το Α' Τμήμα  του οποίου έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη με την Διεθνή νομοθεσία, τη διάταξη του Ν.3301/2004 με την οποία δεν επιτρέπεται η εκτέλεση διαταγών πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το άρθρο 20 του Ν.3301/2004 με το οποίο δεν εκτελούνται οι διαταγές πληρωμής (έπαψαν να θεωρούνται εκτελεστοί τίτλοι) αντίκειται στο Σύνταγμα και στα Διεθνή Σύμφωνα, ενώ, όπως προσθέτει, επιτρέπεται η έκδοση διαταγής πληρωμής από τον αρμόδιο πολιτικό δικαστή, δηλαδή τον Ειρηνοδίκη ή το δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση Πανεπιστημίου και δέχθηκε ότι ήταν εκτελεστή η διαταγή πληρωμής 62.731 ευρώ που είχε εκδώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για δημόσιο έργο σε βάρος του ΑΕΙ. Το Πανεπιστήμιο είχε υποβάλλει ανακοπή κατά της εν λόγω διαταγής πληρωμής υποστηρίζοντας ότι είναι άκυρη.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, από το Σύνταγμα, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνάγεται ότι για την αποτελεσματική δικαστική προστασία επιτρέπεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων κατά του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου για χρηματικές απαιτήσεις.

Στους δε εκτελεστούς  τίτλους, σύμφωνα πάντα με την  δικαστική απόφαση, συμπεριλαμβάνονται και οι διαταγές πληρωμής που εξομοιώνονται  λειτουργικά με δικαστικές αποφάσεις, γιατί επιλύουν διαφορές και ανταποκρίνονται  στα λειτουργικά γνωρίσματα της  δικαστικής προστασίας του άρθρου 20 του ΣυντάγματοS






Σε πώληση ενεργητικών προβαίνει η βρετανική RBS 







Σε πώληση ορισμένων μονάδων διαχείρισης ενεργητικών θα προβεί η υπό κρατικό έλεγχο βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, ως μέρος των προσπαθειών ανασυγκρότησης των δραστηριοτήτων της μετά τις μεγαλύτερες ζημίες στη βρετανική ιστορία που κατέγραψε το 2008.
Η πώληση της διεύθυνση Investment Strategies θα γίνει στην Aberdeen Asset Management και η RBS θα εισπράξει 84,7 εκ. λίρες (135 εκ. δολάρια).
Το τμήμα Investment Strategies είχε ιδρυθεί το 1998 και στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 διέθετε υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 13,5 δισ. λιρών.
Η RBS, που αυτή τη στιγμή ανήκει στο βρετανικό δημόσιο κατά 84%, είχε παρουσιάσει το 2008 ζημίες ύψους 24,1 δισ. λιρών.






Νέος «μνηστήρας» για Saab ο Έκλεστον της Formula 1





Στη μάχη για την απόκτηση της σουηδικής Saab από τη μητρική της General Motors μπαίνει τώρα και ο Μπέρνι Έκλεστον, γνωστός μάνατζερ στη Formula 1.
Ο Έκλεστον έχει συνενώσει τις δυνάμεις του με την Genii Capital, ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, η οποία μάλιστα επένδυσε πρόσφατα στην ομάδα της Renault στη Formula 1.
Η GM καταβάλλει προσπάθειες να πωλήσει τη Saab εδώ και έναν χρόνο, με την τελευταία προθεσμία να έχει εκπνεύσει χθες βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπεβλήθηκαν 3 προσφορές, μία εκ των οποίων είναι από την ολλανδική κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων Spyker.
Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία έχει αναφέρει ότι δεν θα διστάσει να κλείσει τη Saab εάν δεν βρεθεί ο κατάλληλος αγοραστής. Την Τετάρτη, ο Εντ Γουίτακερ, πρόεδρος της GM, ανέφερε ότι δεν ήταν βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πώλησης της Saab.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών