KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκίνησε η «μετανάστευση» μετόχων και επενδυτών.


Οι επιχειρηματίας, Θανάσης και Παναγιώτης Λασκαρίδης, βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, Λάμψα Α.Ε. και Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε., μεταβίβασαν προσφάτως τις μετοχές που είχαν στο όνομά τους (ως φυσικά πρόσωπα) σε  νομικά πρόσωπα εξωτερικού. Με απλά λόγια στο μετοχολόγιο των παραπάνω ελληνικών εταιρειών δεν υπάρχουν πλέον τα ονόματα των δύο γνωστών επιχειρηματιών,  αλλά των αλλοδαπών νομικών προσώπων (η χώρα προέλευσης των εταιρειών δεν αναφέρεται καν στην ανακοίνωση).
Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να μην σχετίζεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όμως σχεδόν συνέπεσε (καθυστέρηση ολίγων ημερών) και δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουν κι άλλοι μεγάλοι, αλλά και μικρότεροι επιχειρηματίες. Ο λόγος είναι για να αποφύγουν τη φορολόγηση των μερισμάτων και των κερδών από μετοχές κατά  40%.
Εάν οι ίδιοι επιχειρηματίες ή άλλοι μέτοχοι διατηρούσαν τις μετοχές τους στο όνομά τους ως ημεδαπά φυσικά πρόσωπα, τότε θα πλήρωναν φόρο 40% επί των μερισμάτων. Τώρα αυτά τα νομικά πρόσωπα δεν θα πληρώσουν φόρο στην Ελλάδα, αλλά θα φορολογηθούν στη χώρα προέλευσης με βάση την εκεί προβλεπόμενη φορολογία. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ξένους μετόχους.
Ανάλογες κινήσεις μεταφοράς της «ταυτότητας» θα κάνουν και διάφοροι επενδυτές. Οχι όποιοι κι όποιοι. Αλλά οι έχοντες, οι οποίοι δεν θα θελήσουν να πληρώσουν στο κράτος το 40% των κερδών τους από μετοχές.
Αν πάντως μείνουν οι συντελεστές ως έχουν και δεν προβλεφθεί αφορολόγητο τότε το νομοσχέδιο θα γίνει ταφόπλακα για τις συναλλαγές Ελλήνων επενδυτών και κατ’ επέκταση για αρκετές εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς η χώρα θα είναι η ακριβότερη (μαζί με τη Δανία) στα συγκεκριμένα εισοδήματα.

Παρακάτω γίνεται αναφορά σε παλαιότερο άρθρο σχετικό με τη φορολόγηση των μερισμάτων και των κερδών από μετοχές σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

  1. Φορολόγηση μερισμάτων σε ημεδαπά φυσικά πρόσωπα

- Στη Γαλλία τα μερίσματα φορολογούνται με βάση τον προοδευτικό συντελεστή φόρου εισοδήματος. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις παρέχεται 40% έκπτωση.
- Στη Γερμανία γίνεται παρακράτηση με συντελεστή 26,375% επί του διανεμόμενου μερίσματος κατά την πίστωση του μερίσματος. Ο φόρος καταβάλλεται από την εταιρεία και εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου.
- Στη Δανία γίνεται παρακράτηση από την εταιρεία με συντελεστή 28% επί του ακαθάριστου ποσού κατά την καταβολή του μερίσματος.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα μερίσματα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα και φορολογούνται με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.
- Στις ΗΠΑ τα μερίσματα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα και φορολογούναι με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα. Υπάρχει δυνατότητα φορολόγησης με συντελεστή 15% υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο δικαιούχος.
- Στην Ισπανία παρακρατείται το 18% επί του διανεμόμενου μερίσματος όταν πιστώνεται. Ο φόρος καταβάλλεται από την εταιρεία και υπάρχει δυνατότητα επιστροφής που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο ποσό 1.500 ευρώ.
- Στην Ιταλία παρακρατείται φόρος με συντελεστή 12,5% σε περιπτώσεις μη ύπαρξης σημαντικής συμμετοχής στις εταιρείες (όταν ο μέτοχος έχει σε εισηγμένη εταιρεία ποσοστό μικρότερο του 2% των ψήφων ή του 5% του μετοχικού κεφαλαίου και σε μη εισηγμένη όταν κατέχει μικρότερο ποσοστό του 20% και 25% αντίστοιχα).
Σε περίπτωση ουσιαστικής συμμετοχής στην εταιρεία φορολογείται το 40% του μερίσματος με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.
-Στην Κύπρο παρακρατείται το 15% επί του ακαθάριστου ποσού κατά την καταβολή του μερίσματος, υπέρ αμυντικών δαπανών και ο φόρος καταβάλλεται από την εταιρεία.
-Στο Λουξεμβούργο η παρακράτηση είναι 15% και ο φόρος καταβάλεται από την εταιρεία.
- Στη Νορβηγία δεν παρακρατείται φόρος, αλλά  μερίσματα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα και φορολογούνται με συντελεστή από 28% μέχρι 48,18%.
- Στην Πολωνία παρακρατείται φόρος με συντελεστή 19% και καταβάλλεται κατά την καταβολή του μερίσματος από την εταιρεία.
- Στη Φινλανδία ο συντελεστής ανέρχεται σε 19% και καταβάλλεται κατά την καταβολή του μερίσματος από την εταιρεία.


  1. Φορολόγηση υπεραξίας εισηγμένων μετοχών από ημεδαπά φυσικά πρόσωπα

- Στη Γαλλία η υπεραξία φορολογείται με 18% φόρο εισοδήματος και 11% ασφαλιστικές εισφορές. Προβλέπεται ετήσιο αφορολόγητο ποσό 25.000 ευρώ. Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος 18% μειώνεται ανάλογα με το χρόνο διακράτησης των μετοχών ενώ υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών που προκύπτουν στο ίδιο έτος και μεταφοράς τους για δέκα (10) έτη υπό προϋποθέσεις. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος.
- Στη Γερμανία φορολογείται η υπεραξία με συντελεστή 25% και 5,5% φόρο αλληλεγγύης. Προβλέπεται ετήσιο αφορολόγητο 801- 1602 ευρώ. Προβλέπεται ο συμψηφισμός των ζημιών στο ίδιο έτος και δικαίωμα μεταφοράς αυτών χωρίς χρονικό περιορισμό. Ο φόρος παρακρατείται στην πηγή κατά τη συναλλαγή και αποδίδεται από τους διαμεσολαβητές/θεματοφύλακα.
- Στη Δανία τα κέρδη από μετοχές συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα και φορολογούνται με συντελεστή μέχρι 43%. Προβλέπεται ο συμψηφισμός ζημιών. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος ενώ ο θεματοφύλακας είναι υπεύθυνος γα την ενημέρωση των φορολογικών αρχών.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο η υπεραξία φορολογείται με 28% με αφορολόγητο όριο τις 9.200 στερλίνες (περίπου 10.000 ευρώ). Υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος, ο οποίος υποβάλει δήλωση.
- Στις ΗΠΑ η υπεραξία φορολογείται ανάλογα με το χρόνο  διακράτησης. Η υπεραξία από μετοχές που διακρατούνται για πάνω από ένα έτος υπόκεινται σε προνομιακό συντελεστή 15% αντί για 35%. Προβλέπεται ο συμψηφισμός ζημιών και η μεταφορά τους χωρίς χρονικό περιορισμό. Υπόχρεος είναι ο φορολούμενος για τη απόδοση του φόρου. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ευθύνες έχει και ο θεματοφύλακας που πρέπει να κάνει αναφορά στις αρχές.
- Στην Ισπανία τα κέρδη από μετοχές φορολογούνται με συντελεστή 18%. Προβλέπεται συμψηφισμός ζημιών.
- Στην Ιταλία φορολογείται το 40% της υπεραξίας σε περίπτωση ουσιαστικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με προοδευτική κλίμακα. Στην περίπτωση μη ουσιαστικής συμμετοχής παρακρατείται φόρος 12,5%. Προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών και η μεταφορά τους για τέσσερα έτη. Υπόχρεος γιατην απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος εκτός εάν επιλέξει τη χρήση δαμεσολαβητή, ο οποίος υποχρεούται σε παρακράτηση.
- Στην Κύπρο δεν επιβάλλεται φόρος υπεραξίας και γι΄ αυτό θεωρείται φορολογικός παράδεισος.
- Στο Λουξεμβούργο τα κέρδη από μετοχές φορολογούνται κατά τη μεταβίβαση εισηγμένων μετοχών με βάση τις γενικές διατάξεις φορολογίας εισοδήματος. Προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος.
- Η Νορβηγία επιβάλλει φόρο 28% στα κέρδη από μετοχές, συνυπολογίζοντας τις ζημιές. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος.
- Στην Πολωνία τα κέρδη από μετοχές φορολογούνται με 19%. Οι ζημιές συνυπολογίζονται και υπεύθυνος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογύμενος.
- Στη Φινλανδία η υπεραξία φορολογείται με συντελεστή 28%. Υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού και μεταφοροάς τους για τρία χρόνια. Υπόχρεος για την απόδοση είναι ο φορλογούμενος ενώ ο θεματοφύλακας είναι υπεύθυνος για την γωστοποίηση πληροφοριών στις φορολογικές αρχές.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών