KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010


Γιατί έχει «στοχοποιηθεί» η τράπεζα Πειραιώς – Τι πραγματικά συμβαίνει; 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τράπεζα Πειραιώς έχει στοχοποιηθεί από ορισμένους κύκλους άλλοτε διαρρέουν ότι κρύβει κινδύνους , άλλοτε δημιουργούν σενάρια λόγω της υφιστάμενης διοικητικής δομής άλλοτε ότι hackers χτύπησαν το μηχανογραφικό της σύστημα και γενικώς έχει καλλιεργηθεί μια εικόνα ότι κάτι συμβαίνει.
Ποια είναι η πραγματικότητα όμως;
Η τράπεζα Πειραιώς δεν κινδυνεύει , ούτε κρύβει προβλήματα ή τουλάχιστον δεν κρύβει περισσότερα από ότι οι άλλες τράπεζες , έχει επηρεαστεί από την κρίση και αυτό έχει καταγραφεί στην στασιμότητα του ενεργητικού αλλά είναι και ασφαλής ως τράπεζα και το κυριότερο διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα.
Σε μια περίοδο δύσκολη για το τραπεζικό σύστημα και κυρίως την οικονομία οι ατεκμηρίωτες διαρροές προφανώς και δεν βοηθούν.
Η τράπεζα Πειραιώς από το 9μηνο είχε ακολουθήσει μια πολιτική η οποία μπορεί να φάνταζε περίεργη εκείνη την περίοδο στασιμότητα του ενεργητικού και μείωση δανείων αλλά αποδεικνύεται αμυντική κίνηση σε μια περίοδο κρίσης για την οικονομία.
Όταν μένει στάσιμο το ενεργητικό μπορεί να σημαίνει μη ανάπτυξη της περιουσίας της τράπεζας αλλά αυτή την περίοδο είναι προαπαιτούμενο η διασφάλιση της ποιότητας του ενεργητικού και η προστασία της ρευστότητας.
Η Πειραιώς ακολουθώντας μια στρατηγική συντηρητική θα καταφέρει πιο γρήγορα να εξέλθει της κρίσης από άλλες τράπεζες κυρίως γιατί αυτή την περίοδο έχει καταστεί άκρως συντηρητική.
Η στασιμότητα του ενεργητικού βοηθάει 1) στην αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων στα δάνεια 2)δεν επιτρέπει την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείου 3) προστατεύει  το κεφάλαιο και 4) το κυριότερο προστατεύει την ρευστότητα.
Το ενεργητικό της τράπεζας κινείται μεταξύ 52 με 52,5 δις ευρώ τα δάνεια στα 38 δις ευρώ προ προβλέψεων ενώ τα κεφάλαια διαμορφώνονται στα 3,8 δις ευρώ.
Μια τράπεζα που εμφανίζει προ προβλέψεων κέρδη 600 εκατ ευρώ και προβλέψεις 330 εκατ ευρώ είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να προβληματίζεται για τα κέρδη της αλλά όχι για την σταθερότητα του ισολογισμού της. Στην χρήση 2009 αναμένεται να επιτύχει κέρδη 260 εκατ ευρώ.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Πειραιώς δεν κινδυνεύει και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Είναι προστατευμένη κεφαλαιακά και σε επίπεδο ρευστότητας ωστόσο η κερδοφορία της είναι προφανές όπως και των άλλων τραπεζών θα επηρεαστεί περαιτέρω λόγω της κρίσης της χώρας και της μη επίτευξης εκτάκτων εσόδων από ομόλογα το τελευταίο διάστημα.
Και ενώ στο ερώτημα η Πειραιώς κρύβει κάτι η απάντηση είναι σαφής τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από τις άλλες μεγάλες τράπεζες το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί στοχοποιήθηκε;
Η Πειραιώς μάλλον στοχοποιήθηκε κυρίως από επενδυτές που ακολουθούσαν τακτικές short τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας οι οποίοι προσπάθησαν να «δημιουργήσουν επιχειρήματα» ώστε να δημιουργήσουν ένα θολό τοπίο.
Η Πειραιώς και ο πρόεδρος της τράπεζας Μ Σάλλας βρέθηκαν στο επίκεντρο φημών ειδικά μετά την περίοδο της αποκατάστασης των σχέσεων με τον Α. Βγενόπουλο της Marfin.
Γεγονός είναι ότι Βγενόπουλος και Σάλλας διατηρούν πολύ καλές σχέσεις ενώ αυτές οι καλές σχέσεις έφεραν  πιο κοντά τον Α. Βγενόπουλο με άλλους μετόχους της Πειραιώς ή άλλα μέλη του ΔΣ της Πειραιώς.
Αποτελεί εκτίμηση και όχι πληροφόρηση το γεγονός ότι η προσέγγιση Olympic Air και Aegean δεν μπορεί να μην εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεων Πειραιώς – Marfin.
Βέβαια πολλοί θα σπεύσουν να υποστηρίξουν ότι οι καλές σχέσεις ισοδυναμεί με deal μεταξύ Πειραιώς και Marfin αλλά τέτοιο θέμα δεν φαίνεται να ισχύει.
Βέβαια στρατηγικά στο μέλλον ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο Σάλλας και Βγενόπουλός να συμπορευθούν και στον χώρο των τραπεζών αλλά αυτό ίσως να μην είναι ακόμη της παρούσης.
Το www.bankingnews.gr από εδώ και πέρα με βάση το πλήθος των εκατοντάδων ερωτήσεων σας όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένο θέμα που σας προβληματίζει θα παρουσιάζεται στο site πλήρες ρεπορτάζ ώστε να αποτυπώνεται η πραγματικότητα και να μην μένουν σκιές ή ερωτηματικά.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών