KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΑΠΟ ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟ ΦΕΥΓΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΕ ΑΥΤΟ!!!

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ.


Σε μίνι δημοσκόπηση που έκανε η «Η» σε επενδυτικά τμήματα από τράπεζες, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧ, Xρηματιστηριακές (Eurobank, Alpha Bank, Μarfin, Citibank, Αlpha Trust, Solidus AXEΠΕΥ, ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) διαφαίνεται ότι οι επαγγελματίες είναι επιφυλακτικοί σε ορίζοντα τριμήνου συστήνοντας ουσιαστικά αποχή και αύξηση ρευστότητας, και αναδιάρθρωση επενδύσεων μετά το τρίμηνο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας στην δημοσιονομική διαχείριση της κρίσης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και γενικός διευθυντής της EFG Eurobank ΑΕΔΑΚ Άρης Ξενόφος, εκτιμά ότι «το α’ τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό και κρίσιμο για το υπόλοιπο του έτους. Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας θα υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα και εάν επιτευχθεί η οικονομική διαφάνεια που επαγγέλλεται η κυβέρνηση και προχωρήσει το έργο των μετοχοποιήσεων, τότε ίσως αλλάξει και η επενδυτική στρατηγική για τους επενδυτές μέσου κινδύνου.»
Οι ειδικοί συστήνουν το ιδανικό χαρτοφυλάκιο για τη νέα χρονιά
Βάσει της έρευνας, για το πρώτο τρίμηνο συστήνουν για τον μέσο επενδυτή τοποθετήσεις μέχρι 40% σε ελληνικές και ξένες μετοχές υψηλής κυρίως κεφαλαιοποίησης, διαθέσιμη ρευστότητα μέχρι 20%, ελληνικά ομόλογα 10%, ξένα κρατικά ομόλογα 10%, εταιρικά ομόλογα 10% και 10% εναλλακτικές τοποθετήσεις. Μετά το α’ τρίμηνο και ανάλογα με το θετικό ή το αρνητικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, το χαρτοφυλάκιο μπορεί να γίνει πιο επιθετικό με αυξήσεις ποσοστών σε μετοχές, κρατικά ομόλογα
ΟμόλογαΗ πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προήλθε από την αύξηση περιθωρίου (spread) των 10ετών κρατικών (λήξης 2019) με τα αντίστοιχα γερμανικά από τις 170 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μέχρι τις 280 μονάδες στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και το περιθώριο χρόνου που έδωσαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στην ελληνική οικονομία οδήγησε σε μείωση του spread στις 245 μονάδες. Η έντονη μεταβλητότητα των ομολόγων πέρα από την αρνητική οπτική που έχει δημιουργήσει σε τράπεζες και επιχειρήσεις σε επενδυτικό επίπεδο ενδεχομένως να κρύβει και επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι ευκαιρίες αυτές θα φανερωθούν στους ψύχραιμους και τους αισιόδοξους για την ελληνική οικονομία αφού στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να δείξει αποτελεσματική διαχείριση του δημοσιονομικού προβλήματος μέσα στο πρώτο τρίμηνο, τότε θα αποκατασταθεί η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα και το spread αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο.
Αυτό θα οδηγήσει και σε αύξηση των τιμών των ομολόγων και των αποδόσεών των τοποθετήσεων. Στελέχη της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων που είχαν ήδη αρχίσει να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα όταν το spread ήταν στις 280 μονάδες, δύο εβδομάδες μετά καταγράφουν αποδόσεις της τάξης του 5%. Ανάμεσα στους κερδισμένους της περιόδου ήταν και τράπεζες που είχαν επιστρατευθεί σε αγορές 10ετών κρατικών ομολόγων.
Σε επίπεδο χρόνου, εκτιμάται ότι εάν επιτευχθεί σταδιακή αποκλιμάκωση του spread προς τις 170 μονάδες, η απόδοση μπορεί να είναι διψήφια. Τo στέλεχος της Alpha Trust Ανδρομέδα Αλέξανδρος Βαρλάς εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις μακροοικονομικής βελτίωσης και δημοσιονομικής επίτευξης των στόχων η αποκλιμάκωση του περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα προ κρίσης θα οδηγήσει όσους είχαν πάρει το ρίσκο της αγοράς με το spread πάνω από τις 250 μονάδες σε αποδόσεις της τάξης του 20% και μάλιστα με πολύ μικρότερο κίνδυνο.
ΑποδόσειςΤα ελληνικά εταιρικά ομόλογα είχαν αποδόσεις το 2009 σε τιμές αγοράς (mark to market) που ξεκινούσαν από 5% και έφτασαν όταν η χρηματιστηριακή αγορά ήταν κοντά στις 2.900 μονάδες μέχρι και το 15%. Η κρίση έπληξε και τις τιμές των ομολόγων αυτών αφού πλέον υπάρχει και το αυξημένο country risk ενσωματωμένο στις αποτιμήσεις τους και έτσι η μεσοσταθμική απόδοση της αγοράς των 85 περίπου εταιρικών εκδόσεων θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2009 στο 7%, μία απόδοση ικανοποιητική αφού είναι πολύ υψηλότερη από κάθε άλλου είδους αντίστοιχη απόδοση.
Για το 2010, τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων θα εξαρτηθούν κυρίως από την πορεία των εταιρειών και λιγότερο από την πορεία της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς. Έτσι σε περίπτωση που τα αποτελέσματα λογιστικών καταστάσεων α’ τριμήνου 2010 είναι θετικά, εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί η ανοδική τάση στις αποδόσεις ενώ σε αντίθετη περίπτωση (δηλαδή επιδείνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων) ίσως δούμε δραματική υποχώρηση και αρνητικές αποδόσεις στα εταιρικά αποτελέσματα. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι το 2010 θα ευνοηθούν εταιρείες με κλαδικό προσανατολισμό σε ενέργεια, δημόσιες υπηρεσίες και τυχερά παιχνίδια.
Επενδυτική διέξοδος τα εμπορεύματαΩς επενδυτική διέξοδο για τον Ελληνα επενδυτή κάθε εισοδήματος για το 2010 μπορούν να θεωρηθούν τα εμπορεύματα, αφού εξελίσσονται εν μέσω κρίσης σε βασικές επενδυτικές επιλογές.
Ο καλύτερος τρόπος για τον Ελληνα επενδυτή είναι να χρησιμοποιήσει ως «όχημα» επένδυσης τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια, τα γνωστά ETF’s, τα οποία ξεκινούν από 2 έως 3 χιλάδες ευρώ και μπορεί να τα βρει μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Παπαθανασίου, υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Xρηματιστηριακής, «τα ETF’s εμπορευμάτων είναι ίσως η μοναδική διέξοδος για τον Ελληνα επενδυτή από τους γρίφους των μετοχικών αγορών και ομολόγων.
Προϊόντα δολαρίουΠαραμένουμε θετικοί για την πορεία των περισσότερων εμπορευμάτων για το 2010. Ισως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε προϊόντα δολαρίου λόγω πιθανής ανάκαμψης του αμερικανικού νομίσματος, σε προϊόντα μεταλλουργικά, σε χρυσό ο οποίος έχει υψηλό πάνω από τα 2.000 δολάρια, αλλά η προηγούμενη άνοδος ίσως δημιουργήσει και τάσεις ρευστοποιήσεων και σε ETF’s σε προϊόντα αναδυομένων αγορών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης»
Εναλλακτικές προθεσμιακές τοποθετήσεις: Τα υβριδικά αυτά προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες επιλογές ώστε να καλύπτεται κάθε είδος κινδύνου.
Απευθύνονται σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα 3-5 ετών, δεν συναλλάσσονται άμεσα σε δευτερογενή αγορά και απευθύνονται σε επενδυτές που θέλουν να προστατεύσουν το αρχικό τους κεφάλαιο αλλά με πιθανές μεγαλύτερες αποδόσεις από τα συμβατικά προϊόντα χαμηλού κινδύνου όπως είναι οι προθεσμιακές καταθέσεις.
ΠροφίλΟ διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων της Citibank κ. Κώστας Πουλοπάτης τονίζει ότι ο επενδυτής θα πρέπει να συμβουλευτεί την τράπεζα για να διαπιστώσει το επενδυτικό του προφίλ και μετά να τοποθετηθεί σ’ αυτά τα προϊόντα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη διασπορά τοποθετήσεων.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών