KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πόσο «κόντυνε» το Χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια



Στις μικρότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης συγκαταλέγεται το ελληνικό χρηματιστήριο που σταθερά χάνει θέσεις σε όρους χρηματιστηριακής αξίας τόσο από ώριμες όσο και από αναδυόμενες αγορές της περιοχής. Αυτό το γεγονός έχει δύο ερμηνείες. Η πρώτη αυταπόδεικτη: Η  ελληνική κεφαλαιαγορά φθίνει σαν μέγεθος και σαν σημασία. Η δεύτερη ότι η σημερινή συρρίκνωση δεν αντανακλά την πραγματική αξία κάποιων εταιρειών και κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον θα αλλάξουν οι σχετικές αξίες υπέρ του ΧΑ.

Η χρηματιστηριακή αξία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς έχει υποχωρήσει 16% το τρέχον έτος στα περίπου 74 δις. ευρώ και βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από τις αγορές της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, της Τουρκίας κλπ.
Το πόσο ριζικά έχει αλλάξει η κατάταξη τα τελευταία δέκα χρόνια αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη του ότι:
-          Το Μάρτιο του 2000 η χρηματιστηριακή αξία του ΧΑ ήταν 170 δις. ευρώ και του Χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας 38 δις. ευρώ. Σήμερα η αξία του δεύτερου είναι 119 δις. ευρώ και του ΧΑ μόλις 74 δις. ευρώ. Θα πει κανείς ότι η σύγκριση δεν είναι σωστή γιατί το ΧΑ το έτος 2000 ήταν σε επίπεδα αρκετά κοντά στα υψηλότερα της ιστορίας του.
-          Ομως ακόμα κι αν η σύγκριση γίνει με βάση τον Μάρτιο του 2003 - όταν το ελληνικό ΧΑ και οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας -  τα συμπεράσματα δεν αλλάζουν ριζικά παρά την τεράστια απόκλιση τιμών. Τότε, τον Μάρτιο του 2003 η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν 55 δις. ευρώ και της Βαρσοβίας στην Πολωνία μόλις 22 δις. ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα η κεφαλαιοποίηση στη Βαρσοβία έχει ανέβει 440% και του ΧΑ μόνο 34%.
-          Το ίδιο έτος 2003 το ΧΑ ήταν μεγαλύτερο 1,68 φορές από το Χρηματιστήριο της Βιέννης. Σήμερα η κεφαλαιαγορά της Αυστρίας είναι 1,32 φορές μεγαλύτερη του ΧΑ.
-          Τέλος το 2001 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το τούρκικο. Σήμερα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είναι 2,8 φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών