KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ποιές μετοχές ευνοούνται από την πτώση του ευρώ


Οι επιχειρήσεις που αγοράζουν σε δολάρια και πληρώνουν σε ευρώ πλήττονται από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Όσες πληρώνονται σε δολάρια και πληρώνουν σε ευρώ ευνοούνται, απαντούν οι αναλυτές στο ερώτημα ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την υποτίμηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ωστόσο το πόσο επιβαρύνονται ή ωφελούνται έχει να κάνει με τις κινήσεις αντιστάθμισης που συνήθως κάνουν οι εταιρείες. Η κουβέντα σιγά-σιγά μεταφέρεται σ’ αυτή την κατεύθυνση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της κατά σχεδόν 14% υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Ήδη η UBS αναθεώρησε την εκτίμησή της για το πού θα βρίσκεται η ισοτιμία• συγκεκριμένα περιμένει πως θα είναι στο 1,15 από 1,30. Παράλληλα δημοσίευσε πίνακα με τις εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, Μυτιληναίος, Τιτάν, Motor Oil, ΕΛΠΕ και S&B συγκαταλέγονται μεταξύ των κερδισμένων από την υποχώρηση του ευρώ. Χαμένες είναι μεταξύ άλλων ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες, η Jumbo κ.ά. Σύμφωνα με αναλυτές η Motor Oil ευνοείται από την αύξηση του δολαρίου, καθώς τα περιθώρια διύλισης εκφράζονται σε δολάρια. Η εταιρεία αναφέρει πως οποιαδήποτε μεταβολή στα εκάστοτε περιθώρια διύλισης, αποτιμώμενα και εκφραζόμενα σε δολάρια ΗΠΑ, επιδρά ανάλογα στα μεικτά περιθώρια κέρδους της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα αποθέματα που διατηρούν τα ΕΛΠΕ αποτιμάται σε ευρώ ενώ η υποκείμενη αξία προσδιορίζεται σε δολάρια Αμερικής, Η εταιρεία προκειμένου να αντισταθμίσει μέρος του κινδύνου, λαμβάνει μέρος της χρηματοδότησης σε δολάρια, δημιουργώντας αντίθετη έκθεση στον κίνδυνο μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Στις 31 Δεκεμβρίου 2009, εάν το ευρώ είχε ισχυροποιηθεί έναντι του δολαρίου κατά 5% διατηρώντας όλα τα άλλα μεταβλητά στοιχεία σταθερά, τα μετά φόρων κέρδη θα διαμορφώνονταν μειωμένα κατά 28,1 εκατομμύρια ευρώ αναφέρει η εταιρεία.

Η διαχείριση των διαφόρων κινδύνων του Τιτάνα αντιμετωπίζεται με τη χρήση φυσικών αντισταθμιστικών μέσων και με προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε συνάλλαγμα. Πολιτική του ομίλου είναι να χρησιμοποιεί, για τις επενδύσεις σε θυγατρικές του εξωτερικού, των οποίων η καθαρή θέση είναι εκτεθειμένη σε συναλλαγματικό κίνδυνο μετατροπής, ως φυσικό αντισταθμιστικό μέσο, δανεισμό στο αντίστοιχο νόμισμα, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Έτσι, ο συναλλαγματικός κίνδυνος της καθαρής θέσης των θυγατρικών του ομίλου στις ΗΠΑ αντισταθμίζεται μερικώς μέσω σύναψης δανείων σε δολάρια. Αναλυτές αναφέρουν πως περιμένουν ένα σπουδαίο εξάμηνο από την εταιρεία λόγω ενίσχυσης του δολαρίου και συστήνουν αγορά για τη μετοχή. Για το Μυτιληναίο ο συναλλαγματικός κίνδυνος προκύπτει κυρίως από την έκθεση σε δολάριο. Στα αποτελέσματα του 2009 μία υποχώρηση του ευρώ κατά 5% θα αύξανε τα κέρδη κατά 6,5 εκατ. ευρώ και κατά το ίδιο ποσό τα ίδια κεφάλαια. Στα αποτελέσματα του 2010 η βελτίωση είναι σημαντική και οι επενδυτές εσχάτως έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στον τίτλο.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες του ομίλου της Καθημερινής τηρούν τα βιβλία τους σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών και το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών τους πραγματοποιείται σε δολάρια. Έτσι κατά την ενοποίηση προκύπτουν σημαντικές συναλλαγματικές διαφορές μετατροπής του ισολογισμού, που στην τρέχουσα χρήση αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα. Η αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου αναμένεται να βελτιώσει την κερδοφορία της Καρέλιας στις αγορές όπου οι πωλήσεις γίνονται σε δολάρια. Από την άλλη θα αυξήσει το κόστος (λόγω καπνών) στις αγορές όπου οι πωλήσεις πραγματοποιούνται σε ευρώ, αναφέρει η διοίκηση της Καρέλιας.  

... και ποιοι χάνουν από τη βουτιά του ευρωπαϊκού νομίσματος


Η JUMBO αναμένεται να πληγεί από την ανατίμηση του δολαρίου. Η διοίκηση έχει αναφέρει πως τόσο η αύξηση του ΦΠΑ όσο και η ανατίμηση του δολαρίου θα πλήξουν την κερδοφορία της χρήσης που λήγει τον Ιούνιο του 2011 η οποία θα υποχωρήσει κατά 20%. Αναλυτές σημειώνουν πως αυτή η δήλωση είχε γίνει πριν επιβληθεί δεύτερη αύξηση στον ΦΠΑ και πριν ενισχυθεί τόσο το δολάριο.

Είχε αναφέρει τότε πως έχει λάβει την στρατηγική απόφαση να μην αυξήσει τις τιμές της λόγω αλλαγής του ΦΠΑ στο 21% ή της ενδυνάμωσης του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 11%, κάνοντας χρήση και των αποθεμάτων που στρατηγικά διατηρεί στις κεντρικές της αποθήκες. Η Folli Follie βγαίνει χαμένη, αφού αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων της σε τιμές εκφρασμένες σε δολάρια (και δευτερευόντως σε στερλίνες) και διαθέτει τα εμπορεύματα αυτά στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, σε τιμές εκφρασμένες σε τοπικό νόμισμα. Οι τιμές πώλησης των εμπορευμάτων του ομίλου οριστικοποιούνται αρκετούς μήνες πριν την παραλαβή και αποπληρωμή τους.

Ενδεχόμενη ανατίμηση του δολαρίου, έναντι των τοπικών νομισμάτων, θα αύξανε το κόστος πωλήσεων, χωρίς να είναι δυνατή η αύξηση των τιμών πώλησης, στερώντας έτσι από τον όμιλο μέρος του μεικτού κέρδους.

Επιπλέον, μέρος των δαπανών διάθεσης του ομίλου, και κυρίως royalties, είναι εκφρασμένο σε δολάρια ΗΠΑ. Συνεπώς, ενδεχόμενη ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ θα αύξανε τις λειτουργικές δαπάνες του ομίλου. Ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της Aegean Airlines πραγματοποιείται σε δολάρια ΗΠΑ όπως καύσιμα, έξοδα μίσθωσης αεροσκαφών, έξοδα διανομής, ανταλλακτικά, έξοδα συντήρησης και ασφάλιστρα αεροσκαφών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εισπράττεται σε ευρώ. Ανατιμήσεις του ευρώ έναντι του δολαρίου επηρεάζουν θετικά τα κέρδη της εταιρείας, ενώ η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά τα κέρδη.

Ο όμιλος Sprider δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο και συνεπώς εκτίθεται σε συναλλαγματικό κίνδυνο, προερχόμενο κυρίως από το δολάριο ΗΠΑ. Αυτός ο κίνδυνος προκύπτει κυρίως από μελλοντικές εμπορικές συναλλαγές, από υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα, οι οποίες αποτελούν περίπου το 60% των συνολικών υποχρεώσεων σε προμηθευτές. Έτσι η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει αρνητικά την εταιρεία.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους από την διακύμανση της ισοτιμίας χρησιμοποιεί προθεσμιακές πράξεις συναλλάγματος ανοικτής εκτέλεσης (flexible forwards), κλειδώνοντας έτσι την τιμή του δολαρίου και μειώνοντας την έκθεση στον σχετικό συναλλαγματικό κίνδυνο. Τέλος, πτώση 10% στο ευρώ θα μείωνε τα αποτελέσματα μετά από φόρους της Βιοκαρπέτ κατά 84 χιλιάδες ευρώ για το 2009, και κατά 263 χιλιάδες γ
ια το 2008. Ο όμιλος θα έχει μεγαλύτερη ζημιά αν το ευρώ υποτιμηθεί έναντι του ρουμανικού...

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών