KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το παρασκήνιο στις μικρές τράπεζες – Αφού δεν χρεοκόπησαν έχουν μέλλον – Τι σχεδιάζουν;

Οι μικρές τράπεζες αποδείχθηκαν τελικά αρκετά προετοιμασμένες ώστε να ανταπεξέλθουν στην διεθνή κρίση...
Είχαν καλλιεργηθεί εντυπώσεις ότι θα κλονιστούν σοβαρά  αλλά τελικά αποδείχθηκαν αρκετά ευπροσάρμοστες στις νέες δύσκολες συνθήκες που διάγει η οικονομία και η κοινωνία. Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι θα χρεοκοπήσουν ωστόσο οι μικρές τράπεζες άντεξαν.
Όχι όμως χωρίς προβλήματα, εμπόδια υπήρξαν προβλήματα επίσης δημιουργήθηκαν και τα οποία μάλιστα αντιμετωπίσθηκαν χωρίς πολλά εξ αυτών να έρθουν στην επιφάνεια.

TBank πρώην Aspis bank


Με ενεργητικό 2,43 δις ευρώ και δάνεια και καταθέσεις κοντά στα 1,8 δις ευρώ η Aspis bank λόγω των σημαντικών μετοχικών εξελίξεων κινδύνευσε.
Με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 7,5% είχε υποχωρήσει και χαμηλότερα από 7% χρειαζόταν επιτακτικά κεφάλαια. Η έλευση του ΤΤ είναι γεγονός ότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις ασφάλειας καθώς αυξήθηκε σημαντικά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μετά την αύξηση ενώ και οι ενέσεις ρευστότητας στην διατραπεζική άνω των 55 εκατ ευρώ έχουν συμβάλλει στην πλήρη σταθεροποίηση της ΤΒank όπως πλέον ονομάζεται η τράπεζα.
Οι προβλέψεις των 48 εκατ ευρώ του 2009 ίσως να μην έχουν πλήρως εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκια αλλά το βέβαιο είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό η τράπεζα έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.
Άρα η TBank κινδύνευσε αλλά κατάφερε με την στρατηγική συμμαχία με το ΤΤ να διασφαλίσει το επιχειρηματικό της μέλλον.

Attica bank – Το ΤΣΜΕΔΕ ελέγχει την τράπεζα


Αυτό συνέβαινε πάντα το ΤΣΜΕΔΕ έλεγχε την τράπεζα ωστόσο τώρα ελέγχει και το management.
Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι παρ΄ ότι Ταμείο το ΤΣΜΕΔΕ δεν λειτούργησε με τις κλασικές αγκυλώσεις του δημοσίου και συνέβαλλε με την παρουσία του στην ανάπτυξη της Attica bank.
To ΤΣΜΕΔΕ δεν έβλαψε την τράπεζα αντιθέτως την βοήθησε σημαντικά.
Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,5%, έχοντας μάλιστα υλοποιήσει και αύξηση κεφαλαίου 152,4 εκατ ευρώ  και ενεργητικό 5,3 δις ευρώ η Attica bank έχει θωρακισθεί.
Τα δάνεια στα 4 δις ευρώ και οι καταθέσεις 3,4 δις ευρώ δείχνουν ότι η σχέση δανείων προς καταθέσεις κινείται στον μέσο όρο του κλάδου.
Η Attica bank δεν κινδύνευσε και δεν θα κινδυνεύσει ωστόσο δύο είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν προσεχώς την τράπεζα
1)Ποια θα είναι η τελική μορφή του management;
2)Πως θα κινηθεί το ΤΤ θα πουλήσει το 22,5% που ελέγχει;
Αν υπάρξει κίνηση πώλησης ποιος ή ποιοι θα ενδιαφερθούν;

Geniki bank – Προς νέα αύξηση κεφαλαίου 150-200 εκατ


Η υλοποίηση νέας αύξησης κεφαλαίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά τις νέες αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις 48 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2010.
Όμως πρέπει να τονιστεί ότι μετά από καιρό αρχίζει να φαίνεται φως στον ορίζοντα τα λειτουργικά έσοδα αρχίζουν να αυξάνονται.
Η Societe Generale με ποσοστό 54% θα συμμετάσχει στην αύξηση και ερωτηματικό είναι τι θα πράξει η MIG που ελέγχει το 4,75% της Geniki bank.
Τα δάνεια της Geniki bank διαμορφώθηκαν στα 4 δις ευρώ και οι καταθέσεις στα 2,58 δις ευρώ.

Proton bank – Νέος μέτοχος, νέο management - Ενδιαφέρον για την USB
Με συνολικό ενεργητικό 2,9 δις ευρώ και ίδια κεφάλαια 316 εκατ ευρώ η Proton bank έχει σταθεροποιηθεί και κυρίως αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας του παρελθόντος.
Νέος μέτοχος ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης που διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και αξιοπιστία και ο Κολλίντζας ως διευθύνων σύμβουλος ο οποίος προέρχεται από επιτυχημένη παρουσία στην Attica bank διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες για το μέλλον της τράπεζας.
Με σχέση δανείων προς καταθέσεις αρκετά πλέον ευνοϊκή οι καταθέσεις στα 1,4 δις και τα δάνεια 1,2 δις ευρώ η Proton bank έχει καταφέρει να διασφαλίσει σταθερότητα στον ισολογισμό της.
Ωστόσο πρέπει να επιστρέψει 80 εκατ ευρώ από αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές.
Για την Proton bank ένα deal με άλλη τράπεζα από τον χώρο των μικρών τραπεζών μπορεί να αποτελούσε μια στρατηγική κίνηση που θα είχε αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο φέρεται ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης να ενδιαφέρεται να αγοράσει την μικρή τράπεζα USB.

Probank – Σταθερά αυξάνεται

Με δείκτη κύριων κεφαλαίων 14%, συνολικά κεφάλαια 346 εκατ ευρώ  με ενεργητικό 3,7 δις ευρώ δάνεια 2,8 δις ευρώ και καταθέσεις 3 δις ευρώ η Probank σταθερά αυξάνεται.
Σχεδιάζει ίσως από το 2011 να εισαχθεί στο χρηματιστήριο και δεν αποκλείεται εκείνη την περίοδο ή και νωρίτερα να προκύψει θέμα στρατηγικής συμμαχίας αν και μέχρι τώρα η τράπεζα έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο φημών.
Η Probank έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα σταθερό ισολογισμό που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.

Millennium Bank: Στον πλήρη έλεγχο των Πορτογάλων


Η τράπεζα πέρασε στον πλήρη έλεγχο των Πορτογάλων.
Νέος επικεφαλής μετά την παραίτηση Τανισκίδη ανέλαβε ο Rui Coimbra, μέχρι πρότινος  Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας στην Πορτογαλία.
Η Millennium bank έχει σήμερα δίκτυο 177 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και 1.500 εργαζόμενους. Η Τράπεζα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010 σημείωσε αύξηση καθαρού αποτελέσματος εκ τόκων κατά 13% και αύξηση προμηθειών κατά 28%, με παράλληλη μείωση εξόδων κατά 2%.
Ωστόσο τα κέρδη στο α΄ τρίμηνο ήταν μόλις 200-300 χιλιάδες ευρώ.
Πάντως με βάση το ενεργητικό είναι η ισχυρότερη μικρομεσαία τράπεζα 6,6 δις ευρώ με  καταθέσεις 3,4 δια και δάνεια πάνω από 5 δις ευρώ.
Τα κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται στα 388 εκατ ευρώ.
Η Millennium bank Ελλάδος προφανώς στηρίζεται από την μητρική τράπεζα στην Πορτογαλία.
Η νέα διοίκηση σύντομα θα δείξει ποια είναι τα νέα στρατηγικά σχέδια.

FBBank: Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ακόμη και η πώληση


Μπορεί να φαίνεται ακραίο αλλά σε ελληνική τράπεζα το 100% των μετόχων της θέλουν να πωλήσουν  ή για να είναι πιο ακριβές εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο της ρευστοποίησης.
Παρ΄ ότι το τοπίο γύρω από το μέλλον της FBBank παραμένει ασαφές όσον αφορά την μετοχική σύνθεση ωστόσο τελευταίες πληροφορίες αναδεικνύουν μια νέα πτυχή στις σχέσεις των μετόχων...
Η ΑΤΕ με ποσοστό 49% έχει εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει ότι θέλει να αποχωρήσει από την FBBank.
Οι δύο τράπεζες λειτουργούν ανταγωνιστικά δραστηριοποιούνται σε παραπλήσιους τομείς και συν τοις άλλοις έχει υπάρξει και ένα χάσμα στρατηγικής μεταξύ των βασικών μετόχων.
Όμως και ενώ η στάση και θέση της ΑΤΕ είναι περίπου γνωστή όχι  μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν φαίνεται ότι και η πλευρά Ρέστη που ελέγχει το 51% της τράπεζας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πωλήσει.
Για να μην παρερμηνευθεί το οτιδήποτε η πλευρά Ρέστη μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις, ωστόσο μέσα στα ενδεχόμενα βρίσκεται και η πώληση του 51% της FΒΒank.
Αν αποφασίσει να αγοράσει το ποσοστό της ΑΤΕ προφανώς καθίσταται ο μέτοχος που ελέγχει το 100%.
Όμως αν η πλευρά Ρέστη ήθελε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο δεν θα είχε υποβάλλει προσφορά στην ΑΤΕ;
Το γεγονός ότι αύξηση δεν έχει υλοποιηθεί στην FBBank και με δεδομένο ότι θα εμφανίσει εκ νέου σημαντικές ζημίες για το 2010 είναι πιθανό να θέλει να αποχωρήσει και η οικογένεια Ρέστη.
Σημειώνεται ότι η FBBank έχει χορηγήσει δάνεια σε κλάδους σχετικά υψηλού ρίσκου αυτή την περίοδο.
Στο παρελθόν εμφάνιζαν υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση αλλά εσχάτως τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Το 20%  των δνείων της  τράπεζας είναι σε ξενοδοχεία, 35% στην ναυτιλία και τα υπόλοιπα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια.
Το μέλλον της FBBank θα καθοριστεί σε καταλυτικό βαθμό από τις μετοχικές ισορροπίες.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών