KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εμείς στην κρίση περνάμε σαν Κροίσοι...

Οι αποφάσεις ελήφθησαν και ότι η Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα σωθεί. Τίποτα φυσικά δεν είναι βέβαιο μέχρι να …πέσουν οι υπογραφές, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα μέτρα θα είναι σκληρά και ότι η καθημερινή μας πραγματικότητα θα αλλάξει σημαντικά …αλλά όχι απαραίτητα δραματικά.

Τι εννοώ; Ότι είναι στο χέρι μας να διαχειριστούμε και εμείς –επί προσωπικού- την οικονομική κρίση σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο. Τα μέτρα προβλέπουν, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση έμμεσων φόρων σε ποτά τσιγάρα κλπ, μαχαίρι σε περισσότερα επιδόματα απ’ότι ίσχυε μέχρι σήμερα και περικοπή 13ου και 14ου μισθού σε δημόσιο τομέα και συντάξεις κ.λπ.
Το σενάριο είναι ανατριχιαστικό αλλά και απαραίτητο, τουλάχιστον εκεί που μας φτάσανε.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να επιβιώσουμε; Θα διαφοροποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας. Εμείς στο GIANNIS KALARITIS.BLOGSPOT.COM κάτσαμε και τα υπολογίσαμε. Δες πως.

Χωρίς Πιστωτική κάρτα: όφελος 2400-3600€/χρόνο
Ξεκινάμε με τις πιστωτικές κάρτες. Διακόπτουμε πλήρως την χρήση τους και επανερχόμαστε σε παλιές συνήθειες: «Έχω μετρητό αγοράζω-δεν έχω δεν αγοράζω». Τουλάχιστον, μέχρι του ποσού που επιτρέπεται, σύμφωνα με τα νέα μέτρα. Συγχρόνως, ξεκινάμε να πληρώνουμε όποτε μπορούμε, περισσότερα χρήματα από όσα είναι η μίνιμουμ δόση γιατί αλλιώς δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Για έναν μισθωτό με εισόδημα 2.000 ευρώ, το να γλυτώσει εξελικτικά τις μηνιαίες καταβολές των καρτών του ή αλλιώς 200-300 ευρώ το μήνα, είναι μεγάλη ελάφρυνση.

Χωρίς Ι.Χ στο γραφείο: όφελος 1800-2340€/χρόνο

Συνεχίζουμε με τις μετακινήσεις μας. Πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πηγαίνεις στη δουλειά σου με κάποια συγκοινωνία. Ξέρω καλά ότι το αυτοκίνητο είναι το βασίλειό σου. Ωστόσο, αν δεν μειώσεις τη χρήση του τις καθημερινές, είναι πιθανόν σε λίγο καιρό να μην μπορείς να το χρησιμοποιείς καθόλου! Σκέψου. Αν η δουλειά σου απέχει από το σπίτι σου 15-20 χιλιόμετρα, κάνεις 30-40 χιλιόμετρα την ημέρα για να πας και να γυρίσεις μαζί με τους απαραίτητους γύρους για να βρεις πάρκιν. Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό ισοδυναμεί με 750 έως 1000 χιλιόμετρα το μήνα (χωρίς να υπολογίζω άλλες καθημερινές βόλτες μόνο και μόνο για να πηγαινοέρχεσαι στην εργασία σου). Ένα μέσο Ι.Χ καταναλώνει 10 λίτρα/100 χλμ, αλλά λόγω των ατελείωτων ωρών που κάθεσαι στην κίνηση, στην πράξη η κατανάλωση ανεβαίνει στα 12-13 λίτρα/100 χλμ. Τώρα τα απλά μαθηματικά. Για τα 750 χλμ ή τα 1000 χλμ./μήνα χρειάζεσαι 100 έως 130 λίτρα καυσίμου. Δηλαδή 150€ έως 195€ με τωρινές τιμές - αλλά η τιμή θα ακριβύνει τουλάχιστον 15% περισσότερο έτσι κι αλλιώς στο προσεχές διάστημα.
Θυμήσου. Δεν σου βάζω τις βόλτες το Σαββατοκύριακο. Αυτές θα τις κρατήσεις για να ξεσκάς. Με τα κερδισμένα 150-195€ όμως μπορείς να βάζεις κάτι παραπάνω στις κάρτες σου και να τις ξεχρεώσεις μέχρι να πεις …Δ.Ν.Τ!

Φαγητό με …ηρεμία: όφελος 480€/χρόνο
Φτάνουμε στις εξόδους. Είμαι βέβαιος ότι ήδη όταν βγαίνεις κοιτάς λίγο πιο προσεκτικά τον κατάλογο για να παρατηρήσεις τις τιμές. Καλά κάνεις! Από εδώ και εμπρός όμως θα προσέχεις και τι παραγγέλνεις. Θα γίνεις …ευρωπαίος. Τους θυμάσαι τους τουρίστες που έπαιρναν μία χωριάτικη για όλη την ημέρα; Όχι δεν θα κάνεις αυτό. Απλά θα παραγγέλνεις με φειδώ γιατί ξέρεις ότι ούτε θα τα φας ούτε θα τα πιείς όλα. Θα δεις ότι αν περιοριστείς σε ένα πρώτο πιάτο, μία σαλάτα, ένα κύριο και μη εμφιαλωμένο κρασί, ο λογαριασμός σου θα μειωθεί δραστικά, αλλά το κέφι όχι! Επίσης, σταμάτα να υποστηρίζεις «trendy» εστιατόρια που σου πιάνουν τον ….., χωρίς στην ουσία να σου προσφέρουν τίποτα. Έχει έρθει η εποχή της ουσίας.

Λογαριασμός ΔΕΗ: όφελος 200€/χρόνο
Στο σπίτι, η οικονομία μπορεί να σου αποφέρει πολλά € έστω και αν δεν το έχεις φανταστεί. Το τι θα κάνεις με τις συνδέσεις Nova, το γρήγορο ίντερνετ κλπ, είναι δικό σου θέμα και δεν μπορώ να επέμβω. Θα σου πω για τα υπόλοιπα. Θα αγοράσεις δύο τρία τηλεχειριζόμενα πολύπριζα. Έχουν περίπου 29 ευρώ το καθένα. Εκεί, θα συνδέσεις όλες τις συσκευές σου που έχουν κατανάλωση αναμονής ρεύματος και θα τις θέτεις χωρίς κόπο στο off όταν δεν είσαι σπίτι και όταν κοιμάσαι.

Δεν θα σε βάλω σε έξοδα προτείνοντας να αγοράσεις τη δικιά μου συσκευή που δείχνει ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι. Απλά θα σου πω ότι στο δικό μου συμβατικό σπίτι, παρατήρησα ότι χωρίς να κάνω τίποτα, καίω συνεχώς 100 Watt! Κουφάθηκα και είπα να το ψάξω. Βρήκα τους ενόχους! Μόντεμ ρούτερ και συναγερμός. Δεύτερον, αναμονή τηλεόρασης και τρίτον, λοιπές αναμονές στερεοφωνικού, PC, ασύρματου τηλεφώνου μαζί με διάφορους φορτιστές κινητών που κρέμονται «ανέμελα» στις πρίζες.
Ξέρω ότι τα χρειάζεσαι αλλά δεν τα χρειάζεσαι όταν λείπεις από το σπίτι.
Διάβασε και για τον ένοχο «μπόνους» που δεν είχες φανταστεί: Αν έχεις ψυγείο με παγομηχανή και έχεις τον πάγο στο On, το ψυγείο καίει συνεχώς 40 Watt παραπάνω, άνευ λόγου! Άσε το καλάθι να γεμίσει και βάλτο στο Off. Όταν δεις το καλάθι να αδειάζει, ξανάναψέ το κ.ο.κ.
Δεν συζητάμε για οικονομικές λάμπες και τέτοια. Τα έχουμε πει αυτά!
Η οικονομία στο ρεύμα θα σου γλυτώσει πολλά. Αφενός γιατί το ρεύμα οσονούπω ακριβαίνει και αφετέρου γιατί όσο παραπάνω ρεύμα καις, αλλάζεις κλίμακα και στο χρεώνουν παραπάνω.

Καφές …γενικά: όφελος 3960€/χρόνο
Πιες καφέ διαφορετικά. Στο γραφείο πόσους πίνεις; Δύο την ημέρα μαζί με σνακ; 3€+3€+3€=9€ Χ 20= 180€! (να άλλη μία μεγάλη δόση στην κάρτα) Πάρε καφέ από το σπίτι σε θερμός. Κάποτε μπορεί να ήταν ντεμοντέ, τώρα θα γίνει της μόδας!
Φτιάξε και ένα σάντουιτς! Καλύτερο θα είναι από αυτά που σου πουλάνε έξω. Βγες για καφέ …διαφορετικά! Ξέρω ότι οι συστοιχίες καφετεριών είναι πιο ευχάριστες και πιο κοινωνικές. Όμως, το να πληρώνεις 4-5 ευρώ για ένα καφέ –αν πίνεις μόνο ένα- είναι επιεικώς κλοπή. Θα στο αναλύσω οικονομικά. Ένας καφές την ημέρα σε κοσμικό καφέ, σου στοιχίζει 5€Χ30=150€! Δύο καφέδες την ημέρα 300€ το μήνα κ.ο.κ. Μείωσε λίγο τις κοσμικές εμφανίσεις και αντικατέστησε τις με παρεϊστικες βόλτες σε πάρκα και παραλίες …με το δικό σου αναψυκτικό ή καφέ στο χέρι.
Κόψε το τσιγάρο! Με ένα πακέτο την ημέρα, χρειάζεσαι …365Χ3.80€=1387€ το χρόνο (άσε που θα ακριβύνουν κιόλας)

Θες τώρα να σου κάνω τη «σούμα» όλων των παραπάνω προτάσεων;

Κέρδη από κλείσιμο κάρτας: Οικονομία 2400-3600€ το χρόνο.
Αυτοκίνητο: Οικονομία 150-195€/μήνα =1800-2340€ το χρόνο
Έξοδος φαγητού: Οικονομία 20€/ζευγάρι Χ 24 εξόδους το χρόνο =480€ το χρόνο
Ρεύμα: Οικονομία περίπου 200€ το χρόνο
Καφές στο γραφείο από το σπίτι: Οικονομία 2160€ το χρόνο
Μείωση καφέ έξω από δύο σε έναν την ημέρα: Οικονομία 1800€ το χρόνο
Κόψιμο τσιγάρου: Οικονομία 1387€ το χρόνο

Και το σύνολο: 10227-12967€ το χρόνο! Ακόμα και τα μισά από αυτά να κάνεις, πάλι το κέρδος καλύπτει κάπως την απώλεια εισοδήματος λόγω των μέτρων.
Κρίση; Ποιά κρίση;

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών