KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ιnternet, τηλεφωνία, κινητό: Ολα σε ένα ....αλλά νοικοκυρεμένα;


Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο μπερδεμένος είμαι! Τον τελευταίο μήνα προσπαθώ εναγωνίως να αγοράσω ένα πακέτο all in one για ιντερνετ, κινητό και σταθερό ώστε να συμμαζέψω λίγο τα οικονομικά μου, μέρες που’ρχονται κιόλας.
Έλα όμως που η αγορά δεν με διευκολύνει καθόλου! Την μία ημέρα ανακαλύπτω το πρόγραμμα της τάδε εταιρείας που προσφέρει όλα όσα θέλω με 35-40€ και την επόμενη ημέρα που προσπαθώ να το συγκρίνω με το αντίστοιχο ανταγωνιστικό, βλέπω ότι η διαφήμιση και το πρόγραμμα ίσχυαν μόνο για 15 μέρες.
Την επόμενη μέρα προσπαθώ να ανακαλύψω τις κρυμμένες χρεώσεις και βλέπω ότι και αυτές αλλάζουν κατά βούληση των εταιρειών και του προτεινόμενου πακέτου.

Πανικός! Δεν μπορώ να βρω άκρη αλλά προσπαθώ ακόμα. Μέχρι τέλος του άρθρου όμως, θα προσπαθήσω να σου αναλύσω τι πρέπει να κοιτάς και να ψάχνεις ώστε να διαλέξεις την προσφορά που θα σε συμφέρει για πάντα και όχι τον κράχτη που θα σε καλύψει για τρεις μήνες και μετά θα σε αφήσει στα κρύα του λουτρού!

Ξεκινάω επισημαίνοντας ότι πρέπει να έχεις κατά νου ότι η επιλογή ενός τέτοιου πακέτου all in one δεν πρέπει να γίνεται με χαλαρότητα για περιλαμβάνει και την επιλογή τηλεπικοινωνιακού παρόχου και η αλλαγή δεν είναι εύκολη υπόθεση –τουλάχιστον στην Ελλάδα….

Διάβασε λοιπόν τι θα ρωτήσεις την κάθε εταιρεία με την οποία σκέφτεσαι να συνεργαστείς επιλέγοντας την «super προσφορά» της…

-Τι διάρκεια έχει
Αρκετές διαφημίσεις ξεχνούν να …διαφημίσουν το γεγονός ότι η χρέωση που αναφέρουν ισχύει στην καλύτερη περίπτωση για 12 μήνες και στην χειρότερη για 2-3! Μετά, αφού σε έχουν καβαντζώσει σε χρεώνουν κανονικότατα!

-Τι υποχρεώσεις αποκτάς;
Για να επιλέξεις ένα πακέτο all in one οι περισσότερες εταιρείες σε υποχρεώνουν να επιλέξεις συγκεκριμένα πακέτα σε κάθε υπηρεσία. Δηλαδή ακριβό πακέτο κινητού, υψηλή ταχύτητα ίντερνετ και φουλ κάλυψη σταθερού τηλεφώνου. Έστω και αν το συνολικό ποσό «μοιάζει» χαμηλό, χρειάζεσαι πράγματι όλες τις υπηρεσίες που θέλουν να σου φορτώσουν;

-Τι σημαίνει το απεριόριστες κλήσεις
Τον τελευταίο καιρό, στα πακέτα σταθερής αλλά και κινητής τηλεφωνίας έχει εφευρεθεί ο όρος «απεριόριστες κλήσεις». Η μετάφραση στα ελληνικά αυτού του όρου είναι συνήθως 1500 λεπτά ομιλίας προς το δίκτυο μόνο της ίδιας εταιρείας και άντε 200 λεπτά για τα υπόλοιπα κινητά. Μετά οι χρεώσεις πέφτουν κανονικά και ίσως και αυξημένες σε σχέση με απλά τιμολόγια.

-Τι σημαίνει το απεριόριστες κλήσεις προς κινητά του «δικού μας» δικτύου

Στην πράξη τίποτα! Από τότε που η φορητότητα έγινε μόδα, δεν μπορείς να ξέρεις αν το πρόθεμα κινητού ή σταθερού που καλείς ανήκει στην εταιρεία που κάποτε ανήκε. Άρα δεν μπορείς και να ξέρεις αν η κλήση σου είναι δωρεάν ή όχι! Καλό Ε;

-Τη μίνιμουμ χρέωση χρόνου που υπάρχει ανά κλήση στα κινητά
Κάποιες «καλές» εταιρείες προσφέρουν 1500 δωρεάν και …απεριόριστα λεπτά ομιλίας αλλά ξεχνούν να σε ενημερώσουν ότι με το που ανοίγει η γραμμή σου χρεώνουν 3 λεπτά ομιλίας από το πρώτο δευτερόλεπτο. Μετάφραση; Τα 1500 λεπτά είναι στην πράξη 500!

-Τη μίνιμουμ χρέωση χρόνου που υπάρχει ανά κλήση στα σταθερά
Οι προσφορές all in one συνήθως περιλαμβάνουν πακέτο σταθερής τηλεφωνίας χωρίς δωρεάν κλήσεις(!) και μάλιστα με χρέωση ανά λεπτό και όχι ανά δευτερόλεπτο.

-Τις χρεώσεις μετά το πέρας του δωρεάν χρόνου
Ρώτησε τι θα σε χρεώνουν μετά το πέρας των δωρεάν λεπτών. Σύγκρινέ το με ένα άλλο πακέτο με μικρότερο πάγιο. Μπορεί το μη διαφημιζόμενο πακέτο να είναι τελικά φθηνότερο αν ταιριάζει στις ανάγκες σου.

-Τα έξοδα σύνδεσης και κυρίως αποσύνδεσης
Ο νέος πάροχος που θα επιλέξεις για να έχεις το all in one πακέτο μπορεί να σου προσφέρει δωρεάν την αλλαγή της γραμμής σου για να πας σε αυτόν αλλά δεν κάνει το ίδιο όταν αποφασίσεις να φύγεις. Δες τι χρεώσεις έχει για αποσύνδεση!

-Τα ειδικά νούμερα κλήσης
Οι εναλλακτικοί πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ έχουν διαφορετικές χρεώσεις για αρκετές κατηγορίες κλήσεων τις οποίες χρεώνουν παρότι διαφημίζουν αρκετά δωρεάν λεπτά χρόνου ομιλίας από σταθερό προς σταθερό. Μία από αυτές είναι οι κλήσεις προς συναγερμό που χρεώνονται! Αν υπολογίσεις ότι το σύστημα συναγερμού σου καλεί τη βάση περίπου τρεις φορές την ημέρα για να ενημερώσει ότι λειτουργεί σωστά, θα καταλάβεις πόσο μπορεί να σου στοιχίσει ή να σου «φάει» από τα δωρεάν λεπτά σου.

-Τα έξοδα εξοπλισμού
Στις προσφορές προσέλκυσης νέου κοινού, οι περισσότεροι πάροχοι που προσφέρουν all in one πακέτα, κάνουν δώρο τον εξοπλισμό. Όχι όμως πάντα αυτόν που θες! Ασύρματα ρούτερ, σκληροί δίσκοι (PVR) για ιντερνετική τηλεόραση και άλλα καλούδια, μπορεί να σε επιβαρύνουν αρκετά, μειώνοντας το τελικό όφελος.

-Τις επιπτώσεις στο πακέτο, αν το διαφοροποιήσεις αργότερα
Last but not least. Το άφησα στο τέλος για αυτούς που διαβάζουν ολόκληρα τα ενημερωτικά κομμάτια. Στα πακέτα προσφορών διαφημίζουν σου πωλούν ένα «πακέτο» υπηρεσιών για μία συγκεκριμένη τιμή. Αν κάνεις το λάθος, αργότερα, να αφαιρέσεις, να προσθέσεις ή να διαφοροποιήσεις μία από αυτές τις υπηρεσίες, αυτομάτως χάνεις την «προσφορά» και μεταπηδάς στα κανονικά τιμολόγια!

Σου εγγυώμαι ότι αν ρωτήσεις όλα τα παραπάνω, θα ενοχλήσεις σφόδρα τον άσχετο υπάλληλο –bonus- ο οποίος θα πρέπει να ψάξει για να σου απαντήσει αλλά τελικά θα είσαι εσύ ο ωφελημένος!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών