KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Σαρώνει την Ευρώπη αναζητώντας νέες εξαγορές ο Warren Buffet




Οι πιθανότητες του Warren Buffett να πραγματοποιήσει κάποια εξαγορά στην Ευρώπη έχουν βελτιωθεί αισθητά από το 2008, όταν είχε επισκεφθεί τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία, αναφέρουν στελέχη της εταιρείας του Buffett. «Πιστεύω ότι ο Warren Buffett βρίσκεται πια στα ραντάρ των Ευρωπαίων επιχειρηματιών», σχολιάζει ο Ιταλός Angelo Moratti, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα ενέργειας και είχε οργανώσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του Buffett πριν από δύο χρόνια. «Πριν από δέκα χρόνια δεν ήξεραν ποιος είναι, πριν από τρία χρόνια ήξεραν αλλά δεν είχαν καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Τώρα το έχουν καταλάβει».

Η Berkshire Hathaway Inc. του Buffett αγόρασε νωρίτερα φέτος σιδηροδρομική επιχείρηση στις ΗΠΑ έναντι 27 δισ. δολ., και τώρα στρέφει το ενδιαφέρον της στην Ευρώπη και την Ασία. Κατά τον Moratti, ο Buffett απέρριπτε προτάσεις ευρωπαϊκών εταιρειών τα δύο τελευταία χρόνια επειδή οι δυνητικοί πωλητές δεν ήταν αρκετά σημαντικοί ως προς το μέγεθος ή βαρύνονταν με πολύ υψηλά χρέη. Ο Buffett μάλλον δεν θα επηρεαστεί από τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και την υποχώρηση του ευρώ, λέει ο Moratti, αντιπρόεδρος της Saras SpA, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στη Μεσόγειο. «Δεν τον ενδιαφέρουν τα μακροοικονομικά σενάρια.

Σχεδόν ποτέ δεν συζητάμε για την πορεία του ευρώ», λέει ο Moratti. «Αναζητεί μια επιχείρηση που έχει υπολογίσιμο μέγεθος, μακροπρόθεσμες προοπτικές, καλή διοίκηση και προσφέρεται σε λογική τιμή». Ο Buffett αναζητεί νέες επενδύσεις, καθώς τα κέρδη της Berkshire βελτιώνονται παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Το πρώτο τρίμηνο φέτος η εταιρεία κατέγραψε κέρδη ύψους 3,63 δισ. δολ., ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009 είχε απώλειες 1,53 δισ. δολ. Τα φετινά κέρδη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη των πωλήσεων διαμαντιών και αυτοκινήτων πολυτελείας.

Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες ο Buffett μεταμόρφωσε την Berkshire, τότε χρεοκοπημένη εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας στην Ομάχα της Νεμπράσκα, σε μια παντοδύναμη επιχείρηση των 190 δισ. δολ. που εμπορεύεται ασφάλειες, ηλεκτρικό ρεύμα και καταναλωτικά αγαθά. Η Berkshire δεν διανέμει μέρισμα ούτε προβαίνει σε επαναγορές μετοχών, και επομένως ο Buffett έχει αναλάβει την αποστολή να επενδύει τα κέρδη της εταιρείας σε μετοχές, ομόλογα και εξαγορές.

Η Berkshire είναι διατεθειμένη να δαπανήσει έως και 10 δισ. δολ. στην επόμενη συναλλαγή που θα κλείσει, είπε ο Buffett σε πρόσφατη συνέλευση των μετόχων. «Έχουμε πάντα το ίδιο ενδιαφέρον για ευκαιρίες, είμαστε πάντα έτοιμοι να ενεργήσουμε όταν χρειαστεί», είπε ο Buffett, ο οποίος δεν απάντησε σε πρόσκληση του Blοomberg να σχολιάσει τις εξελίξεις για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου. «Η πιθανότητα αυτή η επόμενη κίνησή του να πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη φαίνεται όλο και μεγαλύτερη», λέει ο Moratti, σχολιάζοντας τις προοπτικές για κάποια σημαντική εξαγορά. Ο Buffett, που είναι πρόεδρος και CEO της Berkshire, είναι 79 ετών σήμερα.

Το πρώτο τρίμηνο φέτος είχε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο από οποιονδήποτε άλλο μέτοχο στη γερμανική Munich Re, και το 2011 έχει προγραμματίσει να περιοδεύσει στην Ιαπωνία σε αναζήτηση ευκαιριών εκεί.

Τα μεγάλα Deals

Η μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προβεί η Berkshire εκτός των ΗΠΑ αφορούσε την Iscar Metalworking Cos., ισραηλινή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Ο Buffett είχε καταβάλει 4 δισ. δολ. για να αποκτήσει μερίδιο 80% στην Iscar το 2006. Το 2008 ο Buffett αγόρασε μερίδιο 9,9% στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD Co., και πέρυσι επένδυσε 2,6 δισ. δολ. στην ελβετική αντασφαλιστική Swiss Reinsurance Co.

Η εξαγορά της Burlington Northern Santa Fe, η μεγαλύτερη στην οποία έχει προβεί ο Buffett, ήταν ένα «καθοριστικό» στοίχημα στην οικονομία των ΗΠΑ, είχε πει όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία. «Η γενική φιλοσοφία του Warren Buffett είναι ότι η Αμερική είναι η ισχυρότερη», λέει ο Michael Yoshikami, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στη YCM Net Advisors, που είναι μέτοχος στην Berkshire. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαφοροποιεί για λόγους τακτικής την επενδυτική στρατηγική του».

Οι άνθρωποί του στη Γηραιά Ήπειρo
H ευρωπαϊκή περιοδεία του Buffett πριν από δύο χρόνια οργανώθηκε από τον Moratti και το πρόγραμμά της προέβλεπε κυρίως τη διερεύνηση προτάσεων από υποψήφιους προς εξαγορά. Ο Buffett συναντήθηκε ιδιωτικά με τους ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων και διαφήμισε την Berkshire ως ελκυστικό αγοραστή σε συνεντεύξεις τύπου που έδωσε στη Φρανκφούρτη και στο Μιλάνο.

Ο Moratti, ο οποίος λειτουργεί σαν «προθάλαμος υποδοχής» των προτάσεων ενδιαφερομένων πωλητών και «φιλτράρει» αυτές τις προτάσεις για τον Buffett, λέει ότι είναι «αρκετά σίγουρος» ότι κάποια εξαγορά θα γίνει, χωρίς όμως να ορίσει το πότε. «Είναι δύσκολο να προβλέψεις», είπε. «Μπορεί να συμβεί αύριο, μπορεί σε πέντε χρόνια».

Σε ερώτηση για τη δική του εταιρεία, τη μιλανέζικη Saras, ο Moratti απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται να την πωλήσει. Οι συμμετοχές του Moratti στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τοποθετήσεις στη Lovin’ Scoopful (παγωτά χαμηλών λιπαρών) και στη Wat-ahh! (εμφιαλωμένο νερό για παιδιά).

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών