KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Αναζητούνται επιπλέον κίνητρα για τις αποδείξεις

Νέους τρόπους για να διατηρηθεί ζεστό το «κίνημα» των αποδείξεων και να μην οδηγηθεί σε χαλάρωση, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά είναι ότι ήδη αρκετοί φορολογούμενοι έχουν συγκεντρώσει τις αποδείξεις που χρειάζονται για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου και πλέον δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον, όπως γινόταν τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου μέτρου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μην είναι τόσο αυστηρές οι διατάξεις για μικροεπαγγελματίες που κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδώσει μία ή δύο αποδείξεις. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, όποιος εντοπιστεί να μην έχει εκδώσει απόδειξη κινδυνεύει με αυστηρά πρόστιμα, καθώς και με απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ. Μια σκέψη είναι να συνεχίσουν να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, αλλά να διατηρείται σε κάθε περίπτωση το αφορολόγητο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ.
Γ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά για το θέμα των αποδείξεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα έσοδαγια να δούμε κατά πόσον υπάρχει, αν πράγματι υπάρχει, μια κόπωση στο λεγόμενο “κίνημα των αποδείξεων”. Αν δούμε ότι πράγματι υπάρχει θα κάνουμε διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις». Για το θέμα των βελτιωτικών κινήσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν σημαίνει να υποχρεώσουμε κόσμο να μαζεύει περισσότερες αποδείξειςγια να κερδίσει αυτά τα οποία του είχαμε πει ότι θα κερδίσει. Σημαίνει, αν το κάνουμε, να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για περαιτέρω μείωση του φόρου, ίσως σε κάποιες ειδικές επαγγελματικές δραστηριότητεςστις οποίες ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή» . Τις τελικές αποφάσεις για τις αποδείξεις θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο δίμηνο προκειμένου να προλάβει τυχόν χαλάρωση των πολιτών στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, με αποδείξεις θα χτίζεται πλέον το αφορολόγητο για όλους τους φορολογουμένους που δηλώνουν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000

ευρώ. Ο φορολογούμενος δικαιούται το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ εφόσον προσκομίζει στην Εφορία αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν. Το ελάχιστο ύψος των δαπανών αυτών υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση το δηλούμενο και φορολογούμενο με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα του φορολογουμένου. Για ατομικό εισόδημα ως 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν ανέρχεται σε 10%, δηλαδή σε 1.200 ευρώ. Για ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος δαπανών υπολογίζεται με συντελεστή 10% για το κλιμάκιο ως τα 12.000 ευρώ και για το μέρος του εισοδήματος που είναι πάνω από το ποσό αυτό εφαρμόζεται συντελεστής 30%. Σε περίπτωση που κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές, τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετη φορολογία 10% επί του ποσού των αποδείξεων που υπολείπονται για να συμπληρωθεί το αφορολόγητο. Το ποσό των δαπανών για την επιβολή ή την έκπτωση φόρου του προηγούμενου εδαφίου σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ για τον υπόχρεο και τις 30.000 ευρώ για συζύγους.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών