KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Επίδομα ανεργίας: Πότε το δικαιούμαι;


Ο εφιάλτης της ανεργίας παίρνει τη θέση των ονείρων του «φρέσκου αίματος» στην αγορά εργασίας, αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, καθώς οι απολύσεις έγιναν «της μόδας» την τελευταία περίοδο. Η κρίση της οικονομίας αναγκάζει πολλούς να χτυπήσουν την πόρτα του Οργανισμού Απασχολήσεως του Εργατικού Δυναμικού (του γνωστού σε όλους μας ΟΑΕΔ). Αν αναρωτιέστε κι εσείς ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τύχετε της οικονομικής «προστασίας» του ΟΑΕΔ, διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για εσάς.


Αρχικά, το περιβόητο επίδομα ανεργίας αφορά όσους έχουν απολυθεί ή έχει λήξει η σύμβαση εργασίας τους και δεν ανανεώθηκε από τον εργοδότη τους. Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ για να λάβετε τα 454,25 ευρώ, που είναι το… μηνιάτικό σας ως άνεργοι, είναι οι εξής:

Αν επιδοτείται για πρώτη φορά: - Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας τον χρόνο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.
- Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο, τον χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά: - Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.
- Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα (ή και εποχιακά π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί κ.α. ) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

Η διάρκεια κατά την οποία θα απολαμβάνετε τον «μποναμά» του ΟΑΕΔ εξαρτάται από τις ημέρες εργασίας σας το τελευταίο έτος, δεκατετράμηνο ή διετία πριν την αίτησή σας στον ΟΑΕΔ. Για παράδειγμα, αν έχετε εργαστεί από 125 ως 149 μέρες τους τελευταίους 14 μήνες, δικαιούστε το επίδομα για πέντε μήνες. Το ανώτατο άκρο είναι η χορήγηση του επιδόματος και για τους 12 μήνες του έτους, εφόσον ο άνεργος έχει δουλέψει πάνω από 250 ημέρες το προηγούμενο δεκατετράμηνο.

Αν ανήκετε, λοιπόν, -κάτι που δεν ευχόμαστε- στην ομάδα των απολυμένων, έχετε διορία δύο μηνών από την απόλυσή σας να απευθυνθείτε στην τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ στην περιοχή όπου κατοικείτε. Αν σπεύσετε στα γραφεία του Οργανισμού την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά την απόλυση, θα λάβετε το επίδομα από την έβδομη ημέρα μετά την απόλυσή σας, ενώ οι αιτήσεις που υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσετε στον ΟΑΕΔ για να εγγραφείτε στα «κατάστιχά» του είναι: - Το Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου.
- Τα βιβλιάρια ενσήμων σας της τελευταίας διετίας.
- Το οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
- Ένα πρόσφατο Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας ή επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
- Η Αστυνομική Ταυτότητά σας.
- Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86, που θα συμπληρώσετε σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.
- Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποία είστε πρώτος δικαιούχος.

Αν πάλι ανήκετε στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών και δεν έχετε απολυθεί από κάποια δουλειά, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε μία, υπάρχει περίπτωση να δικαιούστε ειδικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για ένα βοήθημα σε νέους της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, που θα ενισχύσει το πορτοφόλι σας κατά 73,37 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το «χαρτζιλίκι» δίνεται σε όσους κάνουν την σχετική αίτηση εντός τριμήνου από την συμπλήρωση των 20 ετών τους ή από την απόκτηση πτυχίου ή από την απόλυση από τον στρατό και παραμείνουν στα μητρώα των ανέργων για ένα έτος.

Οι άνεργοι της «παρέας» του ΟΑΕΔ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το μηνιαίο επίδομα, αφού συμπληρώσετε τρεις μήνες καταγεγραμμένοι ως άνεργοι, δικαιούστε ένα ειδικό βοήθημα που δίνεται μέχρι και τρεις φορές τον χρόνο και το ύψος του είναι ίσο προς το 15πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας, που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την χορήγησης του βοηθήματος. Προϋπόθεση είναι να έχετε πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών