KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ.

Κέρδη από…χρυσάφι έχουν αποκτήσει τους τελευταίους μήνες όσοι επένδυσαν στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες κάνει «ράλι» άνευ προηγουμένου....
Ο χρυσός «λάμπει» περισσότερο από ποτέ, καθώς η τιμή του ξεπέρασε τα 1.275 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας μάλιστα νέο ρεκόρ. Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κούρσα του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχιστεί, θέτοντας ως πρώτη τιμή-στόχο τα 1.350 δολάρια την ουγγιά, ενώ κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να «φλερτάρει» ακόμα με τα 1.500 δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος του χρυσού οφείλεται στη διολίσθηση του δολαρίου, αλλά και τους φόβους για αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως. Ενδεικτικό είναι ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ξεπέρασε το 1,31 μετά και την επιτυχή έκδοση ομολόγων από την Ισπανία.
Μάλιστα, η άνοδος του χρυσού δίνει τροφή στα απαισιόδοξα σενάρια, που εκτιμούν ότι η κρίση ακόμη δεν έχει περάσει. Εξάλλου, παραδοσιακά σε περιόδους κρίσης ο χρυσός αποτελεί ασφαλές καταφύγιο και άνοδός του αποτελεί –για τους απαισιόδοξους- «καμπανάκι» για την πορεία της οικονομίας.
Εντούτοις, αρκετοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι η κούρσα του χρυσού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε διεθνή κερδοσκοπία. Μάλιστα, τονίζουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μια και υπάρχει περίπτωση οι τιμές του χρυσού να «ξεφουσκώσουν» εξίσου βίαια και απότομα με τον τρόπο που ανέβηκαν.
Ανεξάρτητα όμως από τις οικονομικές προεκτάσεις, η «κούρσα» του πολύτιμου μετάλλου απέφερε χρυσά κέρδη –και μάλιστα μέσα στην οικονομική κρίση- για όσους την τελευταία διετία πίστεψαν στο πολύτιμο μέταλλο και επένδυσαν σε αυτό. Ενδεικτικό είναι ότι, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2007 τα κέρδη από τις επενδύσεις στο χρυσό ξεπέρασαν το 60%, όταν στο ίδιο διάστημα μετοχές και ομόλογα έχασαν μεγάλο κομμάτι της αξίας τους.
Όπως αναφέρουν πάντως τραπεζίτες και χρηματιστές, οι επενδύσεις στο χρυσό έχουν και αυτές μεγάλο ρίσκο, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά –προς τα πάνω ή προς τα κάτω- ενώ παράλληλα υπάρχει και ο κίνδυνος της συναλλαγματικής ισοτιμίας, με δεδομένο ότι ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια.

Πώς επενδύει κανείς σε χρυσό

Αν κάποιος θέλει πάντως να αγοράσει χρυσό στη φυσική του μορφή, για επένδυση ή για ασφάλεια, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η μόνη τράπεζα που διαθέτει το πολύτιμο μέταλλο, σε βάρος από 5 γραμμάρια έως 1 κιλό. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί αρκετές διαδικασίες ελέγχου προκειμένου να αποκτήσει την ποσότητα που θέλει.
Πιο εύκολα μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε χρυσό αν αγοράσει χρυσές λίρες. Η αγορά τους μπορεί να γίνει από τράπεζες ή κοσμηματοπωλεία ενώ χρυσές λίρες σε μεγαλύτερες ποσότητες πωλούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν και για επενδύσεις άνω των 15.000 ευρώ (περίπου 100 λίρες) είναι απαραίτητο να προσκομίσει εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας ή άλλα έγγραφα που να δικαιολογούν τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε τα χρήματα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η τιμή της λίρας δεν εξαρτάται άμεσα από την τιμή του χρυσού, καθώς διέπεται από τους δικούς της νόμους προσφοράς και ζήτησης. Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο η τιμή του χρυσού να συνεχίζει να ανεβαίνει αλλά αυτή της χρυσής λίρας να παραμείνει στάσιμη. Επίσης, υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς και πώληση της λίρας, γεγονός που αποθαρρύνει το trading.

Επενδύσεις σε «χαρτιά» και όχι σε ράβδους


Τα πραγματικά κέρδη –αλλά και το αντίστοιχο ρίσκο- προκύπτουν για εκείνους που «ποντάρουν» στις διακυμάνσεις του πολύτιμου μετάλλου μέσω των χρηματαγορών. Αυτή τη στιγμή, στα διεθνή χρηματιστήρια υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, όπως παράγωγα και αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύουν στην πορεία του πολύτιμου μετάλλου ή εξαρτώνται από την τρέχουσα τιμή του στις διεθνείς αγορές. Τα προϊόντα αυτά –αν βέβαια διαθέτουν το απαραίτητο κεφάλαιο- μπορούν να αγοράσουν και Έλληνες επενδυτές, είτε μέσω τραπεζών είτε μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών.
Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα της μόχλευσης, ενώ οι προμήθειες είναι σαφώς μικρότερες και η γραφειοκρατία κατά πολύ περιορισμένη σε σχέση με την επένδυση σε χρυσό στη φυσική μορφή του. Εντούτοις, αν κάποιος αγοράσει άυλες μορφές επένδυσης, δεν έχει την ασφάλεια που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο, ενώ αντίστοιχα αν κάνει μόχλευση μπορεί να χάσει περισσότερα χρήματα από την αρχική του επένδυση.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών