KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

TA ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.


Νέα αιφνιδιαστική ανατροπή στα όσα έχει πρόσφατα εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αυτήν την φορά σε σχέση με την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα.
Με βάση τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την έκτακτη εισφορά που κατατέθηκε στη Βουλή, διευρύνεται ο κατάλογος των ιδιοκτητών που θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Ειδικότερα, στη νέα κλίμακα, η έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα επιβάλλεται από αξία ακίνητης περιουσίας 400.000 ευρώ και πάνω και όχι από 600.000 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Τα κλιμάκια από 4 που ήταν αρχικά (μέχρι 600.000 καμία αλλαγή, από 600.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ συντελεστής 0,2%, από 1 έως 4 εκατ. ευρώ 0,4% και από 4 εκατ. ευρώ και πάνω 0,6%), γίνονται εννιά και διαμορφώνονται ως εξής:

1. Για φορολογητέα αξία από 400.000 έως 600.000 ευρώ συντελεστής 0,1%

2. Από 600.000 έως 800.000 ευρώ συντελεστής 0,2%

3. Από 800.001 έως 1 εκατ. ευρώ συντελεστής 0,3%

4. για φορολογητέα αξία από 1 εκατ. ευρώ έως 1,3 εκατ. ευρώ συντελεστής 0,4%

5. από 1.300.001 έως 1.600.000 ευρώ συντελεστής 0,5%

6. από 1.600.001 έως 2.000.000 ευρώ συντελεστής 0,6%

7. από 2.000.001 μέχρι 2.500.000 ευρώ συντελεστής 0,7%

8. από 2.500.001 έως 3.000.000 ευρώ συντελεστής 0,8%

9. και τέλος για φορολογητέα αξία από τρία εκατομμύρια και πάνω, συντελεστής 0,9%.


Η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται και καταβάλλεται μαζί με το ενιαίο τέλος ακινήτων φυσικών προσώπων του έτους 2009.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι:

· Αναστέλλεται μέχρι τις 30 Απριλίου 2010 η εφαρμογή της διάταξης νόμου που προέβλεπε φορολόγηση των κερδών από λαχεία και τυχερά παιχνίδια με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Φόρος που τυχόν καταργήθηκε δεν επιστρέφεται.

· Εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής έως τις 30 Απρίλιου 2010.

· Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2010, η ισχύς της περαίωσης.

· Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 ο χρόνος παραγραφής των βεβαιωμένων, στις εφορίες και τα τελωνεία, χρεών προς το δημόσιο και τρίτους που παραγράφονται εντός των ετών 2009 και 2010.

· Συνιστώνται 1.000 θέσεις ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ για την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων, προκειμένου να ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας της νέας γρίπης.

Οι επιχειρήσεις

Στην κλίμακα υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς για τις επιχειρήσεις δεν υπάρχουν αλλαγές. Προβλέπεται έκτακτη εισφορά στο συνολικό καθαρό εισόδημα ή στα καθαρά κέρδη, πάνω από 5 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ως εξής:

1. Για συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη από 5 έως 10 εκατ. ευρώ συντελεστής 5%

2. από 10 έως 25 εκατ. ευρώ συντελστής 7%

3. από 25 εκατ. ευρώ και πάνω συντελεστής 10%.

Για τις επιχειρήσεις που δημοσίευσηαν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα ΔΛΠ, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα και υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ.

Για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στην επιχείρηση. Σε περίπτωση μετατροπής ή συγχώνευσης της επιχείρησης, η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται στη νέα επιχείρηση που προήλθε από τη μετατροπή ή συγχώνευση. Αν από φορολογικό έλεγχο προκύψει διαφορά καθαρού εισοδήματος, ή καθαρών κερδών, δεν επιβάλλεται επιπλέον έκτακτη εισφορά ούτε επιστρέφεται εισφορά που τυχόν καταβλήθηκε.

Η έκτακτη εισφορά που βεβαιώνεται καταβάλλεται σε 12 μηνιαίες ίσες δόσεις κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είν αι χαμηλότερη των 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης χορηγείται έκπτωση 3%.

Η έκτακτη εισφορά που καταβάλλεται δεν αφαιρείται για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος αλλά επιστρέφεται κατά το μέρος που αποδεδειγμένα το εισόδημα ή τα κέρδη επί των οποίων επιβλήθηκε , αποτέλεσε και εισόδημα ή κέρδη άλλης επιχείρησης, για τα οποία καταβλήθηκε έκτακτη εισφορά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. Μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να δημοσιοποιεί από εδώ και στο εξής τα εισοδήματα όσων  μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων, μηχανικών και επιχειρηματιών φοροδιαφεύγουν, τώρα το οικονομικό επιτελείο δέχεται πλέον εισηγήσεις να ποινικοποιηθεί η φοροδιαφυγή, καθιστώντας τη μη καταβολή του ΦΠΑ κακούργημα.
Μάλιστα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, που είναι υπέρ αυτής της άποψης, αποκαλύπτει μιλώντας στο «GIANNISKALARITIS.BLOGSPOT.COM»: «Δεν θα αγνοήσουμε οποιοδήποτε μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - οποιοδήποτε μέτρο κριθεί ότι είναι λογικό, δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό».
Μπορεί σήμερα η φοροδιαφυγή να είναι ήδη ποινικό αδίκημα για ποσά άνω των 90.000 ευρώ, όμως οδηγεί σε εξαγοράσιμες μικρές ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, αν και οι υφιστάμενες διατάξεις είναι αυστηρές, εντούτοις στην πράξη δεν εφαρμόζονται, επειδή οι φοροφυγάδες που συλλαμβάνονται οδηγούνται σε συμβιβασμό, με αποτέλεσμα το αδίκημα να παύει να είναι ποινικό.
Ετσι, λοιπόν, τώρα στο υπουργείο λένε ότι θέλουν να κλείσουν αυτό το «παράθυρο» μέσω του οποίου διαφεύγουν τις αυστηρές ποινές του νόμου οι φοροφυγάδες. Οι εισηγήσεις που γίνονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εάν τελικώς γίνουν αποδεκτές, θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ετοιμαστεί το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου του 2010.

Ποιες κυρώσεις ισχύουν σήμερα

Σύμφωνα πάντως με την υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία όμως δεν τηρείται, οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
n Στη φορολογία εισοδήματος, για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
n Για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.

Ευθύνες και σε ορκωτούς λογιστές

Στο πλαίσιο του κυνηγητού της φοροδιαφυγής δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο που θα καταλογίζει ευθύνες σε υπαλλήλους και ορκωτούς λογιστές οι οποίοι θα παραβαίνουν τα καθήκοντά τους και θα αλλοιώνουν οικονομικά δεδομένα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προμήθεια του σήματος




Στα υποκαταστήματα των τραπεζών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, θα απευθύνονται οι ιδιοκτήτες Ι.Χ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου για την απόκτηση του ειδικού σήματος των τελών κυκλοφορίας για το 2010.

Μετά από αυτή την προθεσμία, τα σήματα θα διατίθενται αποκλειστικά από τις Εφορίες. Παράλληλα, τα σήματα θα διατίθενται από τις Εφορίες σε όλες τις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται ειδοποιητήριο από τον κάτοχο του οχήματος ή το έχει απωλέσει ή λαμβάνει ειδοποιητήριο αλλά είναι λανθασμένος ο αριθμός κυκλοφορίας ή τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας ή αναγράφεται λανθασμένος ΑΦΜ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.


Επίσης, από τις Εφορίες θα διατίθεται το σήμα όταν η αγορά Ι.Χ. έγινε μετά την 1η Οκτωβρίου 2009 και δεν είναι τεχνικά δυνατό να αποσταλεί ειδοποιητήριο στον νέο κάτοχο.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών