KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010


Σχέδιο εξοικονόμησης 4,8 δισ , μειώνονται 30% 14ος και 13ος , στο 21% ο ΦΠΑ , φόρος σε υψηλά εισοδήματα - Θετικά τα μέτρα λένε η Fitch.

Σχέδιο εξοικονόμησης 4,8 δισ  , μειώνονται 30% 14ος και 13ος , στο 21% ο ΦΠΑ , φόρος σε υψηλά εισοδήματα - Θετικά τα μέτρα λένε η Fitch, Μπαρόζο, Juncker
Με στόχο να εξοικονομήσει 4,8 δις ευρώ  η Κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπή ύψους 30% στον 13ο μισθό (Δώρο Χριστουγέννων) και 30% στον 14ο μισθό (Δώρο Πάσχα και επίδομα άδειας), καθώς και περαιτέρω περικοπή 12% (συνολικά 22%) στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.Αυξάνεται το  ΦΠΑ από 19% σε 21% και στα χαμηλά κλιμάκια από 4,5% σε 5% και από 9% στο 10%.
Aκόμη, προβλέπεται 20% αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, ενώ όσον αφορά στα καύσιμα, η βενζίνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8 ευρώ και κατά 0,3 ευρώ το πετρέλαιο.Παράλληλα επιβάλλεται φόρος 1% επιπλέον για εισοδήματα πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ ενώς προσδιορίζεται ειδικός φόρος για αυτοκίνητα με εμπορική αξία πάνω από 35 χιλιάδες ευρώ.
Περικόπτονται σημαντικές δαπάνες στο δημόσιο τομέα και ειδικά στο υπουργείο Παιδείας.
Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις με την Fitch να θεωρεί ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και την Γερμανική κυβέρνηση να καταλήγει επίσης στο ίδιο συμπέρασμα, θετικά επίσης εκγράστηκαν τόσο ο κ Μπαρόζο όσο και ο κ Juncker του eurogroup.

Τα μέτρα κωδικοποιημένα είναι
* Περικοπή δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας κατά 30% για τους δημόσιους υπαλλήλους. * Περικοπή επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 12% αντί αρχικής εξαγγελίας για 10%. * Μείωση του επιδόματος δικαστικών κατά 20%. * Μείωση των επιχορηγήσεων για ΝΠΙΔ, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. * Μείωση κατά 10% των επιχορηγήσεων στα ταμεία ΟΑΠ, ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ. * Μείωση κατά 5% (500 εκατ. ευρώ) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου Προγράμματος στο υπουργείο Παιδείας και κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, των πιστώσεων νέων προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας. * Μείωση κατά 20% των τιμών των φαρμάκων. * Αύξηση φόρου από το 3% στο 15% στα ακίνητα των offshore εταιριών. * Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών στο δημόσιο, με παράλληλη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων στα μέλη διοικητικών συμβουλίων, πλαφόν στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, απαγόρευση bonus, μείωση κατά 30% των δαπανών για υπερωρίες και μετακινήσεις. * Αύξηση ΦΠΑ για τον πολύ χαμηλό συντελεστή από το 4,5% στο 5% για το χαμηλό από το 9% στο 10%, και για τον υψηλό από το 19% στο 21%. Δεν μεταβάλλεται η έκπτωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά. * Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα επιβάρυνση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 3 λεπτά. * Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά. * Κατάργηση απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. * Επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ ή τιμή αγοράς άνω των 35.000 ευρώ, αλλά και σε σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, αεροσκάφη, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα. * Πάγωμα συντάξεων. Οι περικοπές των επιδομάτων δεν αφορούν τις συντάξεις. Νωρίτερα  το banking news σημείωνε έντονες  τριβές προκαλεί  στο εσωτερικό της κυβέρνησης το τρίτο κατά σειρά πακέτο των φορολογικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες , τα μέτρα λιτότητας ύψους 3,5 δις. ευρώ  που θα ανακοινώσει μετά το Υπουργικό  Συμβούλιο ( σ.σ. συνέρχεται στις 9 π.μ.)  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και θα εξειδικεύσει λίγο αργότερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χώρισαν στα δύο, χθες βράδυ την κυβέρνηση.
Αιτία διαμάχης αποτέλεσε ο 13ος και ο 14ος μισθός, με τους μισούς υπουργούς να τάσσονται υπέρ της περικοπής έστω και αποσπασματικής σε ποσοστό έως 20% και τους άλλους μισούς να υποστηρίζουν ότι  η κυβέρνηση έχει υπερβεί κατά πολύ το αρχικό όριο της κόκκινη γραμμής
Η δεύτερη άποψη είχε αρκετούς θιασώτες που χαρακτήρισαν πολιτικό ολίσθημα της κυβέρνησης να ενδώσει στις πιέσεις των αξιωματούχων των Βρυξελλών και  να προχωρήσει σε περικοπές επιδομάτων και  δώρων ( Πάσχα, Χριστουγέννων)  σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Όπως είπαν: «Αρκεί η νέα αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και ΦΠΑ»!
Το θρίλερ με τον 13ο και τον 14ο μισθό για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα συνεχίστηκε στην πλατεία Συντάγματος σε μαραθώνια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες
Στην σύσκεψη, εκτός από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Φίλιππο Σαχινίδη  συμμετείχαν και ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια  που έσβησαν και ξανάγραψαν για αρκετές φορές τα μέτρα της κυβέρνησης.
Έγκυρες πηγές πληροφόρησης ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν ρευστή με τις αποφάσεις  για τον 13ο - 14ο μισθό και ότι την απόφαση θα έπαιρνε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.
Χθες βράδυ, πάντως ο Πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας προανήγγειλε τη λήψη σκληρών μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να «τα βγάλουν πέρα με λιγότερα», είπε, «γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να πληρωθεί, όχι μόνο ο 14ος μισθός, αλλά ο 5ος και ο 6ος και οι συντάξεις».
Τόνισε ότι η λήψη δύσκολων και σκληρών αποφάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν, είναι αναγκαιότητα και όχι επιλογή.
«Πρώτα απ' όλα θα παλέψουμε να σώσουμε την πατρίδα, του Έλληνες πολίτες, τα παιδιά μας από το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας». «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου».
Κατά τις ίδιες πηγές τα μέτρα που «κλείδωσαν» αργά χθες βράδυ είναι:

 



*  Αύξηση κατά δυο μονάδες των συντελεστών 9% και 19% του ΦΠΑ, που θα φθάσουν στο 11% και 21% αντίστοιχα, με στόχος την εξοικονόμηση 1,5 δις. ευρώ.

* Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, σε ποσοστό έως 20% προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 1,2 δις. ευρώ.

* Επιβολή ΦΠΑ 25% σε είδη πολυτελείας, δηλαδή σε πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

* Επιβολή ειδικού φόρου σε πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

* Ρύθμιση  για όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών