KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

GLOBAL FINALCIAL CRISIS TOGETHER WE CAN STOP TALKING ABOOT IT.
 

Τραπεζίτες: Πρέπει να ξανασχεδιαστεί ο τραπεζικός χάρτης - Η ύφεση θα φέρει και συγχωνεύσεις

Θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί ο τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα , να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα , να αλλάξουν οι παραδοχές , τα μοντέλα ανάπτυξης η φιλοσοφία των τραπεζών υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη καθώς θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση που θα υποχρεώσει τις τράπεζες να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο να κλείσουν καταστήματα και να μειώσουν το προσωπικό τους και κάποιες εξ αυτών να συγχωνευθούν ενώ κάποιες άλλες θα ποντάρουν στην ανάκαμψη επιλεγμένων χωρών στα Βαλκάνια , Τουρκία , Ρουμανία , Ρωσία κ.α.
Οι συγχωνεύσεις ίσως αποδειχθούν καταλύτες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και μπορεί να αποτελέσουν προπομπό αναστροφής τάσης καθώς με τα παλαιά επιχειρηματικά μοντέλα των δανείων σε λιανική και επιχειρηματικά ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει.
Οι τραπεζίτες βλέπουν την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πλευρά της εξελικτικής πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Βραχυπρόθεσμα θεωρούν ότι η Ελλάδα κερδίζει χρόνο καθώς τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα μειώσουν τα ελλείμματα και το κυριότερο θα αποδείξουν στην ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να λάβει γενναία μέτρα.
Βέβαια ακόμη δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο διάσωσης της χώρας ακόμη ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να καταλήξει στο ΔΝΤ αν δεν λάβει στήριξη από την ΕΕ.
Στις βραχυπρόθεσμες παραμέτρους περιλαμβάνονται επίσης η μείωση του spread προς τις 250 μονάδες βάσης αλλά και ομαλοποίηση σε κάποιο δυνητικό βαθμό της διαδικασίας δανεισμού. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επιτρέψει στις τράπεζες να δανείζονται τους προσεχείς μήνες από τις αγορές μέσω καλυμμένων ομολογιών.
Μεσομακροπρόθεσμα όμως θεωρούν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος βαθιάς ύφεσης στην οικονομία.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το τραπεζικό σύστημα θα αλλάξει άρδην θα ξαναγραφτεί ο τραπεζικός χάρτης υποστηρίζουν. Πολλά επιχειρηματικά μοντέλα θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τι θα μπορούσε να συμβεί όμως στις τράπεζες και πως οι τράπεζες μπορούν να στηρίξουν την οικονομία ώστε να αποτραπεί η είσοδος σε βαθιά ύφεση;

Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης

Αν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση πολύπλευρή τότε το τραπεζικό σύστημα θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε ριζική αναδίπλωση.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες στηρίχθηκαν στην κατανάλωση και στην αθρόα επέκταση των δανείων η οποία συντηρούσε μεγάλη αύξηση ενεργητικού και κερδοφορίας.
Αν η Ελλάδα εισέλθει σε ύφεση τότε οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε μαζική και γενναία μείωση του κόστους.
Σήμερα εργάζονται στο σύστημα 55 χιλιάδες εργαζόμενοι σε 4200 καταστήματα.
Αν τα καταστήματα αυτά παράγουν τα μισά κέρδη του παρελθόντος οι τράπεζες θα οδηγηθούν στην στρατηγική απόφαση να μειώσουν και προσωπικό και δίκτυο καταστημάτων.
Η μείωση θα μπορούσε να φθάσει έως και το 20% σε καταστήματα και  10% σε προσωπικό αν η κρίση ήταν βαθιά και παρατεταμένη.
Πρώτη παράμετρος μείωση κόστους γενναία αυτό συνεπάγεται πάνω από 800 καταστήματα και πάνω από 5,5  χιλιάδες εργαζόμενοι σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Η δεύτερη παράμετρος θα ήταν η σύνθεση ενεργητικού. Αν η Ελλάδα εισέλθει σε βαθιά ύφεση τότε το πιθανότερο είναι οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγάλη μείωση του ενεργητικού τους θα μειωθούν τα  δάνεια και οι καταθέσεις.
Η τρίτη παράμετρος σχετίζεται με την κερδοφορία.
Το 2007 οι τράπεζες πέτυχαν κέρδη 5,5 δις ευρώ και κινδυνεύουν οι τράπεζες να επιτυγχάνουν μόλις 2 δις ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Η τέταρτη παράμετρος με τον αριθμό των τραπεζών.
Αν ληφθεί υπόψη η κρίση της οικονομίας αρχές του 1990 το επόμενο στάδιο ήταν οι συγχωνεύσεις.
Μακεδονίας Θράκης, Ιονική, Κρήτης, Αθηνών , Κτηματική κ.α απορροφήθηκαν γιατί απλά υπήρχε ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα του τραπεζικού κλάδου από καλύτερη αφετηρία.
Κορυφαία τραπεζικά στελέχη της Εθνικής , Marfin , Eurobank υποστηρίζουν ότι «εξελικτικά δεν μπορεί να αποκλεισθεί λόγω της ύφεσης το τραπεζικό σύστημα να αναζητήσει προοπτική μέσω συγχωνεύσεων»
Όμως το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιο είναι το νέο business story των τραπεζών;
Με ποιο τρόπο οι τράπεζες μπορούν να κινητοποιήσουν την οικονομία;
Η πιστωτική επέκταση έχει περιοριστεί δραστικότατα έως μηδενιστή , η κερδοφορία θα υποχωρεί ,   άρα οι τράπεζες για να μπορέσουν να προσελκύσουν το ξένο κεφάλαιο θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο business story , για να μπορέσουν να στηρίξουν την οικονομία θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα business story και αυτό θα είναι οι συγχωνεύσεις.
Πάντως ορισμένες τράπεζες όπως η Εθνική , Κύπρου κ.α. θα στηριχθούν και στην  παρουσία τους στα Βαλκάνια Τουρκία και Ρωσία , Ρουμανία.
Είναι πιθανό πάντως ορισμένες χώρες να βοηθήσουν σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες στην διαμόρφωση μιας νέας προοπτικής.
Θα ξαναπαίξει το σενάριο των Βαλκανίων προσεχώς ίσως πιο έντονα από το 2011.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών