KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

GLOBAL FINALCIAL CRISIS TOGETHER WE CAN STOP TALKING ABOOT IT.

Αποεπενδύσεις 1 τρισ. ευρώ στις τράπεζες - Νέοι παίκτες αλλάζουν το χάρτη!!

 



Πωλητήριο σε καταστήματα, θυγατρικές και διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 1 τρισ. ευρώ αναμένεται να βάλουν τα επόμενα δύο χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η εποχή που τα πιστωτικά ιδρύματα εμφάνιζαν υπερκέρδη περνά πλέον στο παρελθόν, καθώς η αύξηση στο κόστος χρηματοδότησής τους θα γίνει μόνιμη και ο σκληρός ανταγωνισμός θα συρρικνώνει τα περιθώρια κέρδους, εκτιμά η McKinsey.

Έτσι, προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους ακόμα και σε τιμές κάτω της λογιστικής τους αξίας, την ώρα που οι ξένοι οίκοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους γύρω από την ικανότητα αλλά και τη θέληση των ελληνικών ιδρυμάτων να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια.

Προσδοκίες

Κόντρα στις προσδοκίες των αγορών, η McKinsey εκτιμά ότι το 2010 θα αποδειχθεί δυσκολότερο για τις τράπεζες διεθνώς από ό,τι ήταν το 2009, με τους αναλυτές της να εκφράζουν κυρίως ανησυχίες για την αύξηση των επισφαλειών.

Ειδικά στην ελληνική αγορά, οι ξένοι οίκοι συμφωνούν ότι η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσει αναπόφευκτη συνέπεια των μέτρων για την περικοπή του ελλείμματος και της εντεινόμενης ύφεσης. Με την Deutsche Bank να προειδοποιεί ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4%, ακόμα και χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις από το τελευταίο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, η Moody’s φοβάται ότι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την πιστωτική ποιότητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι διεθνείς τράπεζες αναμένεται να εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η υπερχρέωση ακόμα και των οικονομικά ισχυρότερων κυβερνήσεων και οι εκδόσεις-ρεκόρ κρατικών ομολόγων σημαίνουν ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πλέον έναν πολύ δυνατό ανταγωνιστή στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω των αγορών, εξηγεί η McKinsey. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της, 25 μεγάλες διεθνείς τράπεζες θα χρειαστούν τα επόμενα πέντε χρόνια νέα κεφάλαια συνολικού ύψους 600 δισ. δολαρίων (ποσό που αντιστοιχεί στο 35% της σημερινής κεφαλαιακής βάσης).

«Αν και για τους γίγαντες των αναδυόμενων αγορών αυτό δεν αναμένεται να αποδειχθεί δύσκολο, για τις τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών, που εμφανίζουν αποδόσεις πολύ χαμηλότερες του ιστορικού μέσου όρου του κόστους κεφαλαίων τους, το να αντλήσουν τόσο πολλά κεφάλαια θα είναι σχεδόν αδύνατο», πιστεύει η εταιρεία συμβούλων. Για αυτό, η ρευστοποίηση στοιχείων του ενεργητικού εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μονόδρομο για πολλές διοικήσεις.

Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα πουληθούν χιλιάδες καταστήματα και δεκάδες θυγατρικές ή μονάδες τραπεζών, ακόμα και με ζημιές. Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, οι προβολείς μοιραία στρέφονται στις θυγατρικές των Βαλκανίων. Έπειτα και από τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας, οι ελληνικές μητρικές θα θελήσουν να εξοικονομήσουν κεφάλαια για την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα να μην αναχρηματοδοτήσουν χρέη των θυγατρικών τους, επισήμανε πρόσφατα το Bloomberg, κάνοντας ειδική αναφορά στην United Bulgarian Bank της Εθνικής Τράπεζας και τη Eurobank EFG Bulgaria, οι οποίες, όπως επισημαίνουν αναλυτές, εξασφαλίζουν μόνο μέρος της χρηματοδότησής τους από τις καταθέσεις.

«Υποψιαζόμαστε ότι η χρηματοδότηση των θυγατρικών θα δεχθεί εντεινόμενες πιέσεις στο τρέχον έτος. Ακόμα κι αν οι ελληνικές τράπεζες συνεχίσουν να παράσχουν ρευστό βραχυπρόθεσμα, υπάρχει ο ευρύτερος κίνδυνος να αναγκαστούν -όπως και οι δυτικές τράπεζες γενικότερα- να μειώσουν την έκθεσή τους στην αναδυόμενη Ευρώπη, λόγω της ύφεσης», γράφει σε μελέτη του ο Neil Shearing, οικονομολόγος της CapitalEconomics.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες ελέγχουν σχεδόν το 1/3 του βουλγαρικού κλάδου, το 12% των τραπεζών της Ρουμανίας, και από το 15% έως το 25% των μικρότερων αγορών της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Αλβανίας.

Ζήτημα

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η ρευστότητα θα εξακολουθήσει να αποτελεί ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες. Ο οίκος δεν ανησυχεί τόσο για την πρόσβαση σε αυτήν (την οποία θεωρεί λίγο πολύ δεδομένη), αλλά για το κόστος της ρευστότητας. Πάντως, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι μάλλον καθησυχαστικές, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τόσο μεγάλη εξάρτηση από τη χονδρική αγορά χρηματοδότησης όσο γενικώς πιστεύεται.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους μέσω των καταθέσεων, η Deutsche Bank εξηγεί ότι μέχρι στιγμής οι εκροές είναι περιορισμένες και όπου σημειώνονται, είναι σε μεγάλο βαθμό προς λογαριασμούς των ίδιων τραπεζών στην Κύπρο.


Νέοι παίκτες αλλάζουν το χάρτη
ΜΟΝΙΜΕΣ θα είναι οι αλλαγές στην εικόνα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου που θα προκληθούν από τις αναγκαστικές αποεπενδύσεις συνολικής αξίας 1 τρισ. ευρώ. Τα προβλήματα των παραδοσιακών δυνάμεων του κλάδου θα δώσουν την ευκαιρία σε νέους παίκτες (π.χ. εταιρείες private equity ή ακόμα και λιανέμπορους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για επέκταση στις τραπεζικές δραστηριότητες) να αυξήσουν την παρουσία τους στο χώρο.

Παράλληλα, θα επιτρέψουν σε τράπεζες από τις αναδυόμενες χώρες να αποκτήσουν δυναμικότερη παρουσία στις ανεπτυγμένες αγορές της Δύσης. Με αυτούς τους νέους παίκτες να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες στον τομέα του ανταγωνισμού, η McKinsey προειδοποιεί ότι η αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα περιθώρια των τραπεζών διεθνώς θα αποδειχθεί απλά ένα πρόσκαιρο διάλειμμα.

Ο ανταγωνισμός αλλά και η αυξημένη κρατική εποπτεία θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους. Εξάλλου, όπως επισημαίνει η McKinsey, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει η τελευταία γενιά των τραπεζιτών και των επενδυτών, τα υπερκέρδη δεν αποτελούν τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση στην ιστορία των τραπεζών. Μελετώντας τις αποδόσεις αρκετών εκατοντάδων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών από το 1962 και μετά, οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων βρήκαν ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του ο κλάδος μετά βίας κάλυπτε τα έξοδά του.

Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άρχισαν οι αποδόσεις των τραπεζών να ξεπερνούν τόσο πολύ το κόστος κεφαλαίου. «Πολλοί τραπεζίτες που έχουν ενηλικιωθεί επαγγελματικά σε αυτή την ασυνήθιστη 10ετή περίοδο, πίστεψαν ότι οι τράπεζες έβγαζαν πάντοτε τόσο ελκυστικές αποδόσεις, καθώς και ότι θα συνέχιζαν να το κάνουν και στο μέλλον», επισημαίνει η McKinsey, προφανώς αμφισβητώντας την πεποίθηση αυτή.
Κορίνα Σαμάρκου


Απαραίτητη και νέα αύξηση κεφαλαίου για την Aspis Βank

ΣΕ ΝΕΑ αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου σε λιγότερο από ένα χρόνο είναι υποχρεωμένη να προσφύγει η Aspis Bank. Ως γνωστόν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θεωρήσει επιβεβλημένη την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 210 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στοχεύει στην κάλυψη 76,87 εκατ. ευρώ, καθίσταται αναγκαία νέα κεφαλαιακή ενίσχυση από τους μετόχους για να καλυφθεί ένα ποσό κατ’ ελάχιστο της τάξης των 134 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Aspis Bank, η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την κεφαλαιακή ενίσχυση με 210 εκατ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο περιθώριο για την κάλυψη του αυξημένου κινδύνου ρευστότητας λόγω του υψηλού κόστους άντλησης και διακράτησης κεφαλαίων καθώς και της αδυναμίας αυτοχρηματοδότησης μέσω των αποτελεσμάτων, εξαιτίας του αυξημένου λειτουργικού κόστους και της συνεχιζόμενης μείωσης του επιτοκιακού περιθωρίου.

Σ’ αυτή την εξέλιξη συντελεί και η παρατήρηση του ορκωτού λογιστή Χαράλαμπου Συρούνη, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων στις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου της τράπεζας ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει υπερβεί οριακά το ελάχιστο όριο. Σημαντικός κίνδυνος προκύπτει για την τράπεζα και από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναγκαίων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, την 30/9/2009 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 126,02 εκατ. ευρώ έναντι 79,03 εκατ. ευρώ στις 31/12/2008, ενώ ως ποσοστό επί των συνολικών δανείων αυξήθηκαν σε 6,17% έναντι 3,60% την 31/12/2008. Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των δανείων σε καθυστέρηση είχε ως συνέπεια στο εννεάμηνο του 2009 ο όμιλος να διενεργήσει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 37,3 εκατ. ευρώ.

Ρόλο στρατηγικού επενδυτή στην Aspis Bank, επιλέγει για την ώρα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εμπλακεί, αναλαμβάνοντας βάρη, παραπέμπει δε σε μέλλοντα χρόνο το ενδεχόμενο απορρόφησης της τράπεζας. Στην αύξηση όπως έχει τονιστεί θα συμμετάσχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο θα αποκτήσει έως και το 32,9%, καταβάλλοντας περίπου 36 με 37 εκατ. ευρώ.

Οι αγωγές για ομολογιακά και ασφαλιστικά προϊόντα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ εκτεθειμένη στον κίνδυνο από την αρνητική έκβαση αγωγών που συσχετίζονται κυρίως με τις ασφαλιστικές εταιρείες του πρώην ιδιοκτήτη της Παύλου Ψωμιάδη, είναι η Aspis Bank, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας.

Για παράδειγμα η Aspis Capital, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και οι κτηματικές εταιρείες ΤΙΜΕ και ΠΡΟΒΙΖΙΟΝ έχουν εκδώσει και διαθέσει στο επενδυτικό κοινό το 2006 και το 2007, ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ περίπου, η δε τράπεζα ενεργεί ως Διαχειριστής και Εντολοδόχος Πληρωμών.

Ωστόσο δεδομένων των εξώδικων διαμαρτυριών, θεωρείται πιθανό να δεχτεί η τράπεζα και δικαστικές διεκδικήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων, ειδικά αν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ότι μεσολαβούσε κατά τη διάθεση των ομολογιών και δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωση κατάλληλης και εξατομικευμένης πληροφόρησης των επενδυτών, ως προς τους επενδυτικούς κινδύνους απ’ αυτές.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο Όμιλος ASPIS BANK, μέσω συμβάσεων της θυγατρικής ΑΣΠΙΣ ΜΕΣΙΤΕΙΑΣ ΑΕ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, έχει προωθήσει από το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας, μεταξύ άλλων, τα ασφαλιστικά προϊόντα επενδυτικού χαρακτήρα (unit linked) της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ «Νέα Γενιά» και «Ασπίς Σύνταξη» (μετονομασία σε Ασπίς Πρόσθετη Σύνταξη τον Απρίλιο του 2007), η διάθεση των οποίων διεκόπη μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ την 21/9/2009 από την ΕΠ.Ε.Ι.Α.

Ομοίως έχουν κατατεθεί εξώδικες δηλώσεις κατά της τράπεζας, για ασφαλιστικό πρόγραμμα επενδυτικού χαρακτήρα της Commercial Value, που είχε προωθήσει μέσω των υποκαταστημάτων της. Μάλιστα, έχει ήδη κατατεθεί και μια αγωγή στην τράπεζα για την πώληση προϊόντων της εν λόγω εταιρείας. Με την αγωγή ζητείται η εξαγορά των ως άνω συμβολαίων, ενώ αναφέρεται ότι τα φυσικά πρόσωπα συνήψαν τα επενδυτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια κατόπιν υπόδειξης και διαμεσολάβησης στελεχών της τράπεζας
.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών