KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Χαμηλά 15 μηνών - "Κάηκε" όλο το ράλι του '09-Πτώση 32,39% το 2010


ΓΔ
Τελευτ. Τιμή
ΓΔ
Διαφ. %
ΓΔ
Διαφ.
ΓΔ
Ημερ. Τζίρος
ΓΔ
Ημερ. Όγκος
ΓΔ
Υψηλό Ημέρας
ΓΔ
Χαμηλό Ημέρας
1.484,90 -5,03 -78,63 130.493,40 27.660.069 1555,03 1472,76
Ανοδικές Ανοδ. Όγκος Πτωτικές Πτωτ. Όγκος Αμετάβλητες Αμετ. Όγκος Συνολικές
34 441.464 148 32.565.948 49 744.815 231
Νέα Υψηλά Νέα Χαμηλά
0 48
Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010 - 18:25:17



Δικαιώνοντας όσους – εδώ και καιρό – είναι πεπεισμένοι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εγκλωβισμένη μέσα σε τόσο μεγάλο κυκεώνα προβλημάτων και ανυπέρβλητων σκοπέλων θα δει νομοτελειακά νέα χαμηλά, ο ΓΔ βρέθηκε μια ανάσα από το ναδίρ 10ετίας την Παρασκευή.

Παρ’ ότι στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης έγιναν κάποιες μικρές προσπάθειες ανασύνταξης, το κύμα φυγής από τις ελληνικές μετοχές είναι κυρίαρχο. Όπως τονίζουν αναλυτές στο isotimia.gr, παρ’ ότι οι τιμές βρίσκονται σε πρωτοφανώς απαξιωμένα επίπεδα, η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου μειώνεται περαιτέρω, όσο η αγορά «κρεμά» προς τα κάτω.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πιστοποιεί ότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια δεν έχουν πειστεί ακόμη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου εξυγίανσης και διάσωσης της οικονομίας, οπότε δε ρισκάρουν έστω και τις λίγες – σε σχέση με την παγκόσμια θέση τους – τοποθετήσεις στο ΧΑ.

Παράλληλα, τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή υπήρξε νέο μπαράζ αρνητικών εκτιμήσεων και φημών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου εξυγίανσης της οικονομίας. Διεθνείς γκουρού και διάφοροι παράγοντες εκφράζουν ολοένα και πιο ξεκάθαρα και χωρίς αναστολές την άποψη ότι η χώρα δε θα αποφύγει την αναδιάρθρωση δανεισμού. Μάλιστα τονίζουν ότι αυτή η επιλογή είναι η πιο ρεαλιστική και συμφέρουσα και πιθανότατα η λιγότερο «αναίμακτη» σε σχέση με τις πιθανότητες που δίνουν τα άλλης μορφής σχέδια.

Και φυσικά, μέσα σ’ αυτό το σκηνικό δε λείπουν οι νέες φημολογίες περί εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, φήμες που καμιά λογική βάση δε φαίνεται να έχουν, όμως σε μια τόσο καταπονημένη αγορά επηρεάζουν.

Μέσα σε όλα αυτά τα εσωτερικής καύσης θέματα που απασχολούν την αγορά, ήρθε την Παρασκευή η ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης στην Ουγγαρία με ορατό το φάσμα της άμεσης χρεοκοπίας να κλιμακώσει με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο τις πιέσεις στο ΧΑ. Το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα τρίζει για τα καλά από το μπαράζ των αρνητικών εξελίξεων στις διάφορες οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες λειτουργούν σχεδόν 100% ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Έτσι, κάθε εξέλιξη, θετική ή αρνητική μεταγγίζεται με ραγδαία ταχύτητα σ’ όλη τη γύρω περιοχή, γκρεμίζοντας τα χρηματιστήρια, οδηγώντας στα ύψη τα spreads και τους όρους δανεισμού, ρίχνοντας παράλληλα στα τάρταρα το ευρώ.

Σε ότι αφορά το Γενικό Δείκτη του ΧΑ την Παρασκευή έκλεισε στις 1.484,90 μονάδες καταγράφοντας πτώση 5,93%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.555,03 μονάδες και χαμηλό στις 1.472,76 μονάδες. Πλέον, ο ΓΔ του ΧΑ απέχει μόλις 19 μονάδες από τα χαμηλά 10ετίας και τις 1.469 μονάδες που ήταν το κλείσιμο τόσο στις 9 Μαρτίου του ’09!

Αυτό σημαίνει ότι το ΧΑ απώλεσε όλη τη… μαγιά κερδών που απέκτησε από το μνημειώδες 7μηνο ράλι του ’09, που έφερε το ΓΔ από τις 1.469 έως τις 2.932 τον περασμένο Οκτώβριο, με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει το ίδιο διάστημα 240%! Παράλληλα, ο ΓΔ το πενθήμερο απώλεσε το 5,43% της αξίας του, ανεβάζοντας τις απώλειες από την αρχή του 2010 στο 32,39%!

Οδηγός και πρωταγωνιστής των πιέσεων ο τραπεζικός δείκτη που έχασε την εβδομάδα 6,46%, ανεβάζοντας την πτώση από την αρχή του έτους στο 44,70%! Ο τζίρος την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 138 εκατ. ευρώ, κλιμακούμενος το τελευταίο τρίωρο που υπήρξε ένταση του πανικού και των πωλήσεων. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο η μέση αξία συναλλαγών κατήλθε στα 116 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 32% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου.

Και βεβαίως, όταν blue chips όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ χάνουν άνω του 9% την Παρασκευή, καταλαβαίνουμε ότι τα πάντα αλλάζουν στο χρηματιστήριο και την οικονομία. Απώλειες 9,90% είχε και η Βιοχάλκο, η MIG –8,10%, Εθνική στο –6,70%, Eurobank -6,57%, Πειραιώς –5,54%, Ταχ. Ταμιευτήριο –5,40%, ΔΕΗ – 5,47%, Αγροτική –5,41% και Marfin Popular Bank –5,23%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο εντυπωσιακά μεγάλες ήταν οι απώλειες της MIG που χάνοντας 16,67% έκλεισε την Παρασκευή στα 0,90 ευρώ που είναι νέα ιστορικά χαμηλά προβληματίζοντας.

Η ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ)

Μικτής ανάγνωσης έτυχαν τα μεγέθη του α’ τριμήνου η δημοσίευση των οποίων
ολοκληρώθηκε την Δευτέρα. Παρά την ιδιαίτερα χαμηλή επίδοση των εταιριών του ΧΑ (414
εκ. ευρώ) υπάρχουν αρκετά ελαφρυντικά που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν για την αξιολόγηση του τελικού αποτελέσματος. Έκτακτη εισφορά, μειωμένη ζήτηση, ανύπαρκτο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αυξημένες προβλέψεις είναι οι κυριότεροι λόγοι πίεσης της τελικής γραμμής.

Ειδικά για την έκτακτη εισφορά η συνολικής της επίδραση στα μεγέθη της χρήσης διαμορφωθεί στα 430 εκ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις των τραπεζών για απομειώσεις καθυστερούμενων δανείων θα προσεγγίσουν τα 6,5 – 7 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προτεραιότητα των περισσότερων διοικήσεων φαίνεται να είναι η επιβίωση και λιγότερη η αύξηση της κερδοφορίας. Υπό αυτό το πρίσμα ο πυρήνας των επιχειρήσεων έδειξε ότι υπάρχουν ακόμα αντοχές αναμένοντας κάποια βελτίωση των συνθηκών ζήτησης ή ρευστότητας που θα επιτρέψει την έξοδο από την αρνητική συγκυρία.

Πέρα από τα αποτελέσματα η υπόλοιπη εβδομάδα κινήθηκε υπό την πίεση της έντονα
αρνητικής φημολογίας για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Αν και η ροή ειδήσεων
δεν δικαιολογούσε μια αδύναμη ή πτωτική συμπεριφορά στην χρηματιστηριακή αγορά η ροή
αρνητικών φημών ήταν σταθερή με κύρια κατεύθυνση το εξωτερικό και συγκεκριμένους
κύκλους εντός και εκτός των τειχών.

Είναι προφανές ότι τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας είναι σημαντικά και έχουν τις κατάλληλες προσβάσεις σε Μέσα που μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα και την κατάλληλη ψυχολογία στην αγορά. Κατά την εκτίμηση μας η παρατεταμένη επιμονή στην επανάληψη γνωστών νέων ή απαισιόδοξων απόψεων οφείλεται και στο χρονικό στρεσάρισμα που αρχίζουν να δέχονται οι πωλησιακές θέσεις οι οποίες θα πρέπει να «ταϊστούν» με φρέσκο υλικό για να δώσουν νέα χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η πτώση βρήκε πάτημα στις εξελίξεις στην Ουγγαρία αποκτώντας τις διαστάσεις υπερβολής που διακατέχει την συμπεριφορά των συμμετεχόντων στην Ελληνική αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδωσε την Πέμπτη μετά από δύο μήνες το πρώτο σήμα αγοράς
από τον MACD το οποίο σε συνδυασμό με τις έντονες θετικές αποκλίσεις του RSI είχε κάποιες
καλές πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής κίνησης. Την Παρασκευή το σήμα αναιρέθηκε
άμεσα και η πτωτική τάση παραμένει δεσπόζουσα χωρίς να έχει εξασθενίσει το momentum
συντηρώντας την συχνότητα καταγραφής νέων χαμηλών.

Στην μεγάλη εικόνα του διαγράμματος η ταχύτητα της πτώσης δεν έχει περιοριστεί αν και προοδευτικά φαίνεται να καταγράφεται μια προσπάθεια αποφόρτισης των συναλλακτικών όγκων. Η προσέγγιση των 1.450 μονάδων εκτιμούμε ότι θα αυξήσει την νευρικότητα και τις διακυμάνσεις καθώς είναι το τελευταίο αξιόπιστο επίπεδο στήριξης της αγοράς. Στην δεκαετία 2000 – 2010 τα δύο μεγάλα ανοδικά ράλι τιμών έχουν ξεκινήσει από το εν λόγω επίπεδο δίνοντας μεγάλες μεσοχρόνιες αποδόσεις και η παρουσία του Γενικού Δείκτη δεν θα περάσει απαρατήρητη από όσους αναμένουν την επιστροφή στα χαμηλά του 2008.

Παραμένουμε θετικοί για τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών καθώς ο βαθμός πίεσης
που δέχεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν δικαιολογείται από τα έως τώρα γνωστά
δεδομένα της αγοράς δημιουργώντας σοβαρές στρεβλώσεις αποτιμήσεων οι οποίες έχουν
ισχυρούς λόγους μιας ανοδικής διόρθωσης.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών