KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Χαμηλότερα μερίσματα αναμένονται από τις εταιρείες για το 2010


Ακόμη πιο σφικτές στην μερισματική τους πολιτική θα είναι οι εισηγμένες για την φετινή χρονιά μετά το κακό α' τρίμηνο του 2010-η χειρότερη επίδοση από το 2002 όπου υπάρχουν τα ΔΛΠ στους ισολογισμούς-αφού το ζητούμενο είναι η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας καθώς εκτιμάται ότι το β εξάμηνο του 2010 που ξεκινά σε 16 ημερολογιακές ημέρες αναμένεται πιό απρόβλεπτο και δύσκολο από το εξάμηνο που διανύουμε.
Οπως δηλώνουν στο bankingnews.gr διευθύνοντες σύμβουλοι εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ «θα πρέπει να δημιουργήσουμε μαξιλάρι ασφαλείας στις ταμειακές μας ροές γιατί δεν γνωρίζουμε τις μας επιφυλάσσει το γ' και το δ' τρίμηνο του 2010». Να σημειώσουμε ότι το 2009 διενεμήθησαν στο ΧΑ μερίσματα συνολικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 24% σε σύγκριση με το 2008 που είχαν διανεμηθεί μερίσματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ από 97 εισηγμένες.  Το 2006 είχαν διανεμηθεί μερίσματα ύψους 4,303 δισ. ευρώ, το 2005 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 3,155 δισ. ευρώ και βέβαια το 2007, που ήταν η πιο αποδοτική χρονιά της δεκαετίας από πλευράς κερδοφορίας (11,3 δισ. ευρώ) για τις 290 εισηγμένες, είχαν διανέμει μέρισμα 181 εταιρείες. Μάλιστα, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το 2007 από τα συνολικά 5,36 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για μέρισμα, τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούσαν τα μερίσματα των τραπεζών.
Η κρίση που μεταλλάχθηκε σε ύφεση αγγίζει όλες τις εισηγμένες, οι οποίες διαπιστώνουν χαμηλή επιχειρηματική δραστηριότητα με κάθετη μείωση πωλήσεων και έχουν δώσει προτεραιότητα στις ταμειακές ροές με ορθολογική διαχείριση του κόστους των προϊόντων, ενώ οι επενδύσεις γίνονται είτε με το σταγονόμετρο είτε έχουν ακυρωθεί. Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι λόγω της ύφεσης που ροκανίζει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών αρχίζει να ξεθωριάζει η εικόνα των υψηλών και γενναιόδωρων μερισμάτων που προσφέρουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το ισχυρό πλεονέκτημα που έχει η ελληνική αγορά και γιʼ αυτό προσελκύει μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτικών οίκων (πάνω από 300 funds) που προτιμούν την Ελλάδα, ενώ παραμένουν στο Χ.Α. οι περίπου 1,3 εκατ. κωδικοί που είχαν ανοίξει το 1999, με μοναδικό κίνητρο να εισπράττουν τουλάχιστον τα μερίσματα. Ακόμη όμως και αυτή η ισχυρή σταθερά του Χ.Α. δέχεται κραδασμούς από την ύφεση, αφού οι επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν ικανοποιητικούς δείκτες ρευστότητας στις δύσκολες αυτές εποχές προτάσσουν τη μη διανομή μερίσματος, γνωρίζοντας ότι προκαλούν δυσαρέσκεια στους μετόχους τους. Το πιό πρόσφατο παράδειγμα είναι ο ΟΤΕ όπου η διοίκηση μετά την αρχική έγκριση για μέρισμα 0,50 ευρώ ανά μετοχή το 2009 τελικά με νεότερη απόφαση, γνωστοποίησε ότι μειώνει το μέρισμα στα 0,19 ευρώ για να διασφαλίσει ρευστότητα λόγω της εγχώριας οικονομικής ύφεσης. Πάντως και με φειδωλή μερισματική πολιτική, οι ελληνικές μετοχές συνεχίζουν να αποδίδουν υψηλή μερισματική απόδοση σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στα υπόλοιπα 26 χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό, διότι ο μέρος όρος μερισματικής απόδοσης στο Χ.Α. είναι μεταξύ 3-5%, ενώ στην Ευρώπη ο συγκεκριμένος δείκτης δεν ξεπερνά το 2%. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να δείχνουν για χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές σε μετοχές που παραδοσιακά διανέμουν υψηλό μέρισμα, καθώς το θεωρούν ως βασική οικονομική ένεση για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για κάθε νέα οικονομική χρονιά.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟ 2009 ΣΕ ΕΥΡΩ

ΕΤΑΙΡΙΑ             ΜΕΡΙΣΜΑ 2009          ΜΕΡΙΣΜΑ 2008


ΚΑΡΕΛΙΑΣ                 4,48                    6,50

ΟΠΑΠ                        1,75                    2,20

ΔΕΗ                           1,00                      -


ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ   1,00                 1,00


MOTOR OIL                0,70                  0,60


ΕUROBANK PROP      0,55                 0,52


ΕΛΠΕ                           0,45                  0,45


ΓΕΚΕ(Ξενοδοχείο          0,58                     0,81
President)

COCA  COLA               0,30                     0,28

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών