KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η Λιβύη "μπαίνει" στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις

Το 1984 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν την Λιβύη, ήταν ο Μοαμάρ Καντάφι εκείνος ο οποίος βίωνε την καχυποψία της διεθνούς κοινότητας, μια καχυποψία που μετατράπηκε 4 χρόνια μετά σε διεθνή απομόνωση εξαιτίας του Λόκερμπι. Αυτή η απομόνωση ήταν φυσικό να επηρεάσει τις μέχρι τότε θερμότατες σχέσεις των «αδεσμεύτων». Ωστόσο 26 χρόνια μετά, οι σφυρηλατημένοι δεσμοί Ελλάδας Λιβύης επαναβεβαιώνονται εκ νέου.

Οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί και όπως όλα δείχνουν, η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να επιστρατεύσει την ιστορική και προσωπική σχέση με το Λίβυο ηγέτη, ήταν μια κίνηση τόσο επιβεβλημένη όσο και πετυχημένη. Και αυτό γιατί έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η χώρα μας έχει ανάγκη από αναπτυξιακό όραμα και από επενδύσεις που θα τη βοηθήσουν να βγει από το σημερινό τέλμα.

Τι φέρνει λοιπόν στις βαλίτσες του από την «τέντα» του Μοαμάρ Καντάφι όπου υπεγράφη η συμφωνία στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας ο έλληνας πρωθυπουργός;

Πρόκειται για μια συμφωνία με περιεχόμενο και ουσία, η οποία προετοιμάστηκε μια εβδομάδα πριν, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λιβύης Ελ Μαχμούντι ελ Μπαγκντάντι, στην Αθήνα. Το μνημόνιο που καταρτίστηκε υπεγράφη χθες για λογαριασμό της χώρας μας από τον υπουργό επικρατείας Χ. Παμπούκη και τον υπουργό οικονομικών και σχεδιασμού της Λιβύης.

Η βασική είδηση που προκύπτει από τις χθεσινές επαφές είναι ότι η Λιβύη θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο Μοαμάρ Καντάφι έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να διαθέσει ένα πακέτο της τάξης των 200 δις ευρώ, μέσω του sovereign wealth fund της Λιβύης, σε επενδύσεις.

Όπως έγινε γνωστό, το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη αφορά τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της ενέργειας, του τουρισμού, της γεωργίας, της αρχαιολογίας, των έργων υποδομής κυρίως λιμενικών, του real estate, της φαρμακοβιομηχανίας, της υγείας και της παιδείας.

Ενέργεια

Πολλές υποσχέσεις αφήνει η συμφωνία συνεργασίας για τον τομέα της ενέργειας, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μεταφράζεται στην προοπτική κατασκευής διασυνδέσεων μεταξύ Λιβύης, Κρήτης και Ηπειρωτικής Ελλάδας τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για τον ηλεκτρισμό. Σήμερα η Λιβύη παράγει 16 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων εξάγονται τα 10,5 δις κυβικά, ενώ τα βεβαιωμένα αποθέματά της υπολογίζονται σε 1,54 τρις κ.μ. Επίσης η Λιβύη συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών με ημερήσια παραγωγή 1,876 εκατ. βαρέλια. Εκτός από τα ορυκτά καύσιμα η συνεργασία εκτείνεται στον ηλεκτρισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως σε ό,τι αφορά το περίφημο πρόγραμμα Dessertec. Πρόκειται για το πρόγραμμα που παρουσίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα ο γιός του Μοαμάρ Καντάφι, και αφορά στην αξιοποίηση της θερμότητας της ερήμου με παράλληλη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις αχανείς ερήμους της Λιβύης, το project αυτό σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί στο μέλλον να μετατραπεί σε «μπαταρία» για ολόκληρη την Ευρώπη, καλύπτοντας αν όχι ολόκληρη, σημαντικό μέρος της ζήτησης στην ήπειρο. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα συμφωνήθηκαν, η Λιβύη προσβλέπει στη χώρα μας για να αποτελέσει την πύλη εισόδου προς την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Λίβυου πρωθυπουργού ότι «από σήμερα, δεν θα έχουμε κανένα περιορισμό σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας με την Ελλάδα. Είμαστε μαζί για πάντα».

Κατασκευές

Η συμφωνία εκτείνεται και στον τομέα των κατασκευών, με ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, που θα κληθούν να συμμετάσχουν στη μεγάλη ανάπτυξη και στις υποδομές της αραβικής χώρας. Σημειώνεται ότι η Λιβύη προωθεί ένα σημαντικό οικονομικό πρόγραμμα για την ανάδειξη και ανακατασκευή παλαιών ιστορικών πόλεων και την ανάπτυξη υποδομών σε συγκοινωνίες, όπως μαρίνες.

Στις τηλεπικοινωνίες, όπως έγινε γνωστό, το project πόντισης του καλωδίου οπτικών ινών για τη διασύνδεση της χώρας μας με τη Λιβύη, θα υλοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες. Το καλώδιο ανοίγει το δρόμο για τη συνεργασία της θυγατρικής του ΟΤΕ, OTEGlobe με την Telecom Libya. Το νέο καλώδιο τους διεθνείς καλωδιακούς σταθμούς των πόλεων Derna και Χανίων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε περίπου ένα χρόνο. Χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την LITC και είναι το πρώτο καλώδιο αποκλειστικής λιβυκής ιδιοκτησίας που θα συνδέει τη βορειο-αφρικανική χώρα με την Ευρώπη.

Τέλος συμφωνία υπήρξε και για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε άλλους τομείς όπως η παιδεία και η υγεία, καθώς και για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών των δύο χωρών, την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων. Επίσης, συμφωνήθηκε να αυξηθεί η τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα Λιβύη

Η οικονομία της χώρας εξαρτάται από τα έσοδα της πετρελαϊκής της βιομηχανίας που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ. Διαθέτει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Αφρική, ενώ τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή κυβέρνηση υλοποιούν οικονομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα προσελκύοντας σημαντικές ξένες επενδύσεις. Πολλές κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιούνται ενώ στη χώρα έχουν επιστρέψει πετρελαϊκοί γίγαντες όπως η Shell και η Exxon Mobil. Όλα αυτά βεβαίως δεν θυμίζουν σε τίποτα την απομόνωση που βίωσε η χώρα επί 27 χρόνια, υπό το βάρος της διεθνούς καταδίκης για υποκίνηση και υπόθαλψη τρομοκρατίας.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών