KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Οι μεγάλες μπίζνες του Μουντιάλ και... το χρέος της Ελλάδας vs της premiership

Να γιατί δεν θα είναι μόνο οι φίλαθλοι «κολλημένοι» στην οθόνη της τηλεόρασής τους για τις επόμενες 30 ημέρες, αλλά κυρίως οι οικονομικοί διευθυντές, οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι.

Φανταστείτε τη σκηνή: Η Αγγλία παίζει με τη Βραζιλία στον ημιτελικό του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αγώνας έχει πάει στα πέναλτι. Το σκορ είναι στο 4-4 την στιγμή που ο Φρανκ Λάμπαρντ αναλαμβάνει αν εκτελέσει ένα σουτ. Παντού, φίλαθλοι κρύβουν το κεφάλι τους με τα χέρια και δεν είναι καν σε θέση να παρακολουθήσουν- όπως ακριβώς θα κάνουν και τα στελέχη marketing των εταιρειών μπύρας, των ποδοσφαιρικών ρούχων, τηλεοράσεων κ.α, λέει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η βρετανική Guardian.
Όπως θα δείξουν τα γεγονότα στη Νότια Αφρική, η έννοια ότι το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα παιχνίδι δεν ισχύει. Είναι και μεγάλες business, αλλά και θέμα σοβαρής ακαδημαϊκής έρευνας. Οι οικονομικοί διευθυντές το βλέπουν σαν μία τεράστια ευκαιρία να «βγει πολύ χρήμα».
Οι οικονομολόγοι μελετούν το κατά πόσον ο ανταγωνισμός θα είναι μια τονωτική ένεση για τις προοπτικές ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής ή θα καταλήξει σε ένα ανάλογο οικονομικό βαρίδι με αυτό που χτύπησε το Μόντρεαλ για δεκαετίες, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976.
Και ενώ η Αγγλία vs της Γερμανίας ή η Βραζιλία vs Αργεντινής είναι τα ματς που συνήθως συνεπαίρνουν τους οπαδούς, το ματς μεταξύ των κορυφαίων οικονομολόγων του City και των στατιστικολόγων, σε ότι αφορά το ποιος θα «τα καταφέρει» οικονομικά φέτος είναι εξίσου έντονο.
Από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930, μόνο επτά χώρες - Βραζιλία, Ιταλία, Γερμανία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Γαλλία και Αγγλία - έχουν σηκώσει το τρόπαιο. Όμως, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η παγκοσμιοποίηση θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνουν πιο «ανοικτά» τα τουρνουά.
Ο πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Μπράνκο Μιλάνοβιτς, εξέτασε τον αντίκτυπο της κινητικότητας της εργασίας σχετικά με το ποδόσφαιρο. Το συμπέρασμά του ήταν ότι η εισροή των Αφρικάνων παικτών στην premiership έκανε το αγγλικό εγχώριο ποδόσφαιρο, λιγότερο ανοιχτό, δεδομένου ότι η συγκέντρωση των ταλέντων του εξωτερικού στους μεγάλους, πλούσιους συλλόγους, κατέστησε πολύ πιο δύσκολο για μία μικρή ομάδα να κερδίσει τον τίτλο, από ό,τι ήταν στη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί σχετικά με τους ξένους παίκτες.
Αντιθέτως, οι ξένοι παίκτες όπως ο Kolo Τουρέ ωφελούνται από τη συμμετοχή τους στην Premiership και η προστιθέμενη εμπειρία βοηθάει στη μείωση του χάσματος μεταξύ των εθνικών ομάδων. Εάν η Ακτή Ελεφαντοστού δυσκολέψει τη Βραζιλία και την Πορτογαλία στο φετινό Μουντιάλ, τότε ο Μιλάνοβιτς, θα αποδειχθεί σωστός.
Μία άλλη ανάλυση έχει δείξει ότι οι τεράστιοι μισθοί που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές για να κλωτσούν μια μπάλα για 90 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να αξίζει τον κόπο. Μια μελέτη του 2002, συγκρίνοντας το αμερικάνικο μπέιζμπολ με το αγγλικό ποδόσφαιρο διαπίστωσε ότι και στις δύο χώρες οι ομάδες που πληρώνουν τους υψηλότερους μισθούς - είτε πρόκειται για τους New York Yankees ή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - έτειναν να είναι καλύτερες από τις ομάδες που πλήρωναν λιγότερο τους παίκτες τους.
Μια έκθεση της Commerzbank τονίζει ωστόσο, ότι οι 20 ομάδες στην αγγλική Premiership έχουν συνολικά χρέη ύψους 3,1 δισ. στερλίνων με κύκλο εργασιών 1,8 δις, κάτι το οποίο συνεπάγεται με μέσο δείκτη χρέους προς εισόδημα της τάξης του 173%. Με λίγα λόγια, τα οικονομικά της Premiership ειναι χειρότερα από τα οικονομικά της Ελλάδας!
Και τα οικονομικά προβλήματα δεν περιορίζονται σε συλλόγους όπως η Πόρτσμουθ, η οποία πτώχευσε κατά τη διάρκεια της σεζόν 2009-10. Η Commerzbank σημειώνει ότι τα έσοδα των ποδοσφαιρικών συλλόγων δεν είναι καθόλου εντυπωσιακά εάν συγκριθούν με εκείνα των "πραγματικών" εταιρειών.
Όμως το πραγματικό χρήμα στο ποδόσφαιρο δεν παράγεται από τους συλλόγους αλλά από τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν το άθλημα ως έναν τρόπος εμπορίας των προϊόντων τους. Τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα φέρουν στο… ταμείο περίπου 2 δισ. δολάρια, και αλλο 1 δισ. θα φέρουν στο ταμείο οι χορηγοί.
Η τρέχουσα σύμβαση του βρετανικού Sky για να μεταδώσει την Premiership αγγίζει το 1,62 δισ. στερλίνες, και αυτό είναι που επιτρέπει στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να δαπανούν αφειδώς στις μεταγραφές. Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι, εάν συμβαίνουν αυτά σε μία περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία ζει την χειρότερη ύφεση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τότε ίσως το ποδόσφαιρο θα είναι η τελευταία φούσκα που θα σκάσει.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών