KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πρόταση εξαγοράς υπέβαλλε η Πειραιώς στην ΑΤΕ και το ΤΤ έναντι 701 εκατ. ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΦΘΗΝΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ...(ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ Η ΕΞΑΓΟΡΑ...)ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ.


Συνδυαστική πρόταση με στόχο να αποκτήσει το 77% της ΑΤΕ και το 34% του ΤΤ υπέβαλλε η  Πειραιώς έναντι 701 εκατ.  Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr που ανέφερε ότι το δημόσιο εξετάζει την συγχώνευση της ΑΤΕ με την Πειραιώς και σε εύθετο χρόνο το ΤΤ. Η προσφορά της Πειραιώς αντιστοιχεί σε 0,53 ευρώ για την ΑΤΕ και 3,5 ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας υπέβαλλε πρόταση προς το ελληνικό δημόσιο για να αποκτήσει το 77% της ΑΤΕ και το 34% του ΤΤ έναντι 701 εκατ ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο από την πλευρά του θα εξετάσει την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιωσιμότητα των τραπεζών στις οποίες συμμετέχει.
Η κίνηση του Μ Σάλλα είναι ευέλικτη στρατηγικά καθώς αφενός αποκτά ένα προβάδισμα στην διεκδίκηση των κρατικών τραπεζών αφετέρου με την κίνηση του αυτή στηρίξει το κράτος και την οικονομία πυροδοτώντας εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.
Όμως η πρόταση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί από το ελληνικό δημόσιο και το κυριότερο να αποφασίσει το ελληνικό δημόσιο αν θέλει να πωλήσει.
Αν δεν θέλει να πωλήσει η πρόταση της Πειραιώς δεν ισχύει.
Αν το κράτος αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση στρατηγικών πακέτων στην ΑΤΕ και το ΤΤ τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Αν υπάρξει διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός τότε και άλλες τράπεζες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ήδη η Εθνική φέρεται να ενδιαφέρεται αν υπάρξει διαγωνισμός πλειοδοτικός με πλαίσιο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι το κράτος θέλει να πωλήσει και αν θέλει να πωλήσει σε ποιες τιμές.
Τα 701 εκατ ευρώ λαμβάνουν υπόψη την καθαρή θέση και να ληφθεί υπόψη ότι η κεφαλαιοποίηση του ΤΤ ανέρχεται στα 770 εκατ ευρώ και της ΑΤΕ στα 969 εκατ ευρώ.
Η πρόταση της Πειραιώς ουσιαστικά εμπεριέχει discount 30% με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.
Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το www.bankingnews.gr σημείωνε.
Οι αποκλειστικές πληροφορίες που αποκάλυψε το www.bankingnews.gr για συγχώνευση μεταξύ της Πειραιώς και της ΑΤΕ με παράλληλη συμμετοχή και του ΤΤ επιβεβαιώνονται. Οι μετοχές και των 3 τραπεζών δεν διαπραγματεύονται στο ΧΑ.
Το www.bankingnews.gr  ανέφερε ότι σε κυβερνητικό επίπεδο φαίνεται να εξετάζεται η συγχώνευση των τραπεζών ATE Bank και της τράπεζας Πειραιώς ενώ σε δεύτερη φάση θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο συγχώνευσης  με το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο...
Τα σενάρια αυτά εκατέρωθεν διαψεύδονταν  από στελέχη των δύο τραπεζών, αυτονόητο αλλά πλέον είναι γεγονός χθες πάντως επιτελείς στο ΥΠΟ αναφέρουν ότι "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά". Η Πειραιώς συγκαλεί έκτακτη συνέντευξη για να παρουσιάσει την δημόσια προσφορά της προς την ΑΤΕ αλλά θα πρόκειται ουσιαστικά για κρατικοποίηση της Πειραιώς.
Ωστόσο πηγές σε ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι έχει εξετασθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με βάση τις νεότερες πληροφορίες η Πειραιώς υποβάλλει πρόταση στην ΑΤΕ και στο ΤΤ και ουσταιστικά σε αυτό το νέο σχήμα η Πειραιώς κρατικοποιείται.
Η ΑΤΕ διαθέτει 33,7 δις ευρώ ενεργητικό, 23 δις δάνεια και 22 δις ευρώ καταθέσεις ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 1,23 δις ευρώ.
Η Πειραιώς εμφανίζει ίδια κεφάλαια 3,5 δις ευρώ 55 δις ευρώ ενεργητικό, 38 δια ευρώ δάνεια και 30 δις ευρώ καταθέσεις.
Θεωρητικά το νέο σχήμα θα εμφανίζει ενεργητικό 88 δις ευρώ αν και ως γνωστό το 1 συν 1 δεν ισοδυναμεί με δύο στις συγχωνεύσεις και στις εξαγορές.
Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών προφανώς και θα συνέβαλλε στην αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη ωστόσο γεγονός είναι ότι τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου deal είναι ποικίλα. Το  κοινό που έχουν οι δύο τράπεζες είναι ότι η ΑΤΕ ελέγχει το 2% περίπου της Πειραιώς μια συμμετοχή που προέρχεται εδώ και πολλά χρόνια.
Αν και στελέχη των δύο τραπεζών δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες, ωστόσο αν προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία επιδιώκει να αλλάξει το κλίμα και τα δεδομένα στην αγορά και ειδικά στον νευραλγικό τραπεζικό κλάδο.
Όμως αν τελικά αυτός ο σχεδιασμός υλοποιηθεί  ανακύπτουν βασικά ερωτήματα τα οποία βρίσκονται υπό την αίρεση της υπόθεσης καθώς οι δύο τράπεζες έχουν διαψεύσει ότι επίκειται deal.
Η ΑΤΕ παρ΄ ότι εμφανίσθηκε ως προβληματική τράπεζα λόγω των ζημιών και της μείωσης της καθαρής θέσης εντούτοις σε μεγάλο βαθμό έχει εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκια της.
Η ΑΤΕ όμως είναι το κράτος που ελέγχει το 77% των μετοχών  και το ερώτημα είναι η Πειραιώς θα ήθελε να κρατικοποιηθεί;
Στο νέο σχήμα το κράτος θα ήταν ο βασικός μέτοχος με σαφή και διακριτό ρόλο.
Αν μάλιστα υπάρξει σε άλλη χρονική φάση και συγχώνευση με το ΤΤ τότε θα μιλάμε για μια νέα κρατική τράπεζα όπου η Πειραιώς ποιον ρόλο θα έχει;
To δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με το γεγονός ότι η διοίκηση Πανταλάκη της ΑΤΕ έχει στενούς δεσμούς με την διοίκηση της Πειραιώς του Μ Σάλλα.
Ο Θ Πανταλάκης ήταν αντιπρόεδρος έως πρότινος της τράπεζας Πειραιώς.
Θα ανακύψει θέμα που θα σχετίζεται με στρατηγικές και παρασκήνια προκαλώντας συνειρμούς.
Το τρίτο ερώτημα σχετίζεται με την στρατηγική.
Οι συνέργιες είναι ευδιάκριτες ή δυσδιάκριτες αυτό μέλλει να αποδειχθεί.

Τι λέει σε σχετική ανακοίνωση η Πειραιώς

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σκοπός της εξαγοράς είναι η δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό (pro forma) άνω των €105 δις, με €69 δις καθαρές χορηγήσεις και με €64 δις καταθέσεις, ο οποίος θα προκύψει μετά τη ενοποίηση των τριών τραπεζών.  Ο νέος Όμιλος θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή.
Η δημιουργία του νέου Ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και εκτιμώνται σε €300 εκατ. ευρώ ετησίως (€200-220 εκατ. από εξοικονόμηση δαπανών και €80-100 εκατ. από συνέργειες εσόδων). Μετά τη συνδυασμένη αυτή εξαγορά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου Ομίλου διαμορφώνεται στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας ενισχύονται σημαντικά (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 98% χωρίς δάνεια που «αυτοχρηματοδοτούνται»).
Η Τράπεζα Πειραιώς με την εμπειρία των επιτυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρεί με την πρόταση αυτή:
-    Να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
-    Να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
-    Να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας
-    Να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών,  των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.
Με τη δημιουργία του νέου Ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα επιδιώκει :
-    να εισαγάγει και αναπτύξει την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας,
-    να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας,
-    να αξιοποιήσει την συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών,
-    να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και
-    να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών.
Η Τράπεζα Πειραιώς με τη συνεπή πολιτική που από χρόνια ακολουθεί απέναντι στην πελατεία της, τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, φιλοδοξεί με την πρότασή της αυτή να γίνει και η Τράπεζα του σύγχρονου αγροτικού κόσμου και της πράσινης επιχειρηματικότητας και, παράλληλα, να ενισχύσει τη παραδοσιακή σχέση εμπιστοσύνης  που ανέπτυξε με το ΤΤ ένα σημαντικό τμήμα των ελλήνων αποταμιευτών.
Εφ’ όσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, ο νέος τραπεζικός Όμιλος (με επωνυμία που θα εκφράζει στο μέλλον την ένωση των τριών τραπεζών) θα συνεχίσει να λειτουργεί με την ιδιαίτερη ευθύνη, που μέχρι σήμερα επέδειξε η Τράπεζα Πειραιώς, σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης του πολιτισμού μέσω εξειδικευμένου Ιδρύματος (ΠΙΟΠ) και στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.Σκοπός της εξαγοράς είναι η δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό (pro forma) άνω των €105 δις, με €69 δις καθαρές χορηγήσεις και με €64 δις καταθέσεις, ο οποίος θα προκύψει μετά τη ενοποίηση των τριών τραπεζών.  Ο νέος Όμιλος θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή.
Η δημιουργία του νέου Ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και εκτιμώνται σε €300 εκατ. ευρώ ετησίως (€200-220 εκατ. από εξοικονόμηση δαπανών και €80-100 εκατ. από συνέργειες εσόδων). Μετά τη συνδυασμένη αυτή εξαγορά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου Ομίλου διαμορφώνεται στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας ενισχύονται σημαντικά (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 98% χωρίς δάνεια που «αυτοχρηματοδοτούνται»).
Η Τράπεζα Πειραιώς με την εμπειρία των επιτυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρεί με την πρόταση αυτή:
-    Να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
-    Να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
-    Να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας
-    Να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών,  των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.
Με τη δημιουργία του νέου Ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα επιδιώκει :
-    να εισαγάγει και αναπτύξει την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας,
-    να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας,
-    να αξιοποιήσει την συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών,
-    να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και
-    να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών.
Η Τράπεζα Πειραιώς με τη συνεπή πολιτική που από χρόνια ακολουθεί απέναντι στην πελατεία της, τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, φιλοδοξεί με την πρότασή της αυτή να γίνει και η Τράπεζα του σύγχρονου αγροτικού κόσμου και της πράσινης επιχειρηματικότητας και, παράλληλα, να ενισχύσει τη παραδοσιακή σχέση εμπιστοσύνης  που ανέπτυξε με το ΤΤ ένα σημαντικό τμήμα των ελλήνων αποταμιευτών.
Εφ’ όσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, ο νέος τραπεζικός Όμιλος (με επωνυμία που θα εκφράζει στο μέλλον την ένωση των τριών τραπεζών) θα συνεχίσει να λειτουργεί με την ιδιαίτερη ευθύνη, που μέχρι σήμερα επέδειξε η Τράπεζα Πειραιώς, σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης του πολιτισμού μέσω εξειδικευμένου Ιδρύματος (ΠΙΟΠ) και στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Εξετάζει την πρόταση το ΥΠΟΙΚ


Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς το ελληνικό δημόσιο εξετάζεται, αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών:

Το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Γ. Πεταλωτής: Η πρόταση της Πειραιώς εξετάζεται

«Η πρόταση του κ. Σάλλα εξετάζεται, υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια, υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό δημόσιο. Αυτά είναι τα κριτήρια και υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται (η πρόταση)», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
«Τα κριτήρια είναι αυτά, που σας ανέφερα, ας μείνουμε σε αυτά», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση.
Σε ερώτηση αν υπάρχει αντίφαση μεταξύ όσων έλεγε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ως υπεύθυνος τομεάρχης -όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση- για κρατικοποίηση των τραπεζών και της σημερινής εξέλιξης, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι ο ίδιος αναφέρεται στη σημερινή πρόταση του κ. Σάλλα και υπογράμμισε τα κριτήρια με τα οποία αυτή εξετάζεται.
«Κάθε πρόταση έχει την ιδιαιτερότητά της», απάντησε ο εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η πρόταση Σάλλα εντάσσεται στο πλαίσιο συγχωνεύσεων, που ευνοεί η κυβέρνηση.
Για το «αν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει από το πακέτο στήριξης των 28 δισ, 750 εκ. ευρώ και προσφέρει με την πρότασή της 700 εκ. ευρώ», ο κ. Πεταλωτής είπε: «η πρόταση θα εξεταστεί με τα κριτήρια, που ανέφερα και θα υπάρξει ανακοίνωση».
Ερωτηθείς αν, στην περίπτωση που υπάρξουν και άλλες προτάσεις, η κυβέρνηση θα τις συζητήσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και αυτή θα εξεταστεί».
Για «αν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί τράπεζα του δημοσίου χωρίς διαγωνισμό», ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «θα εξεταστούν από το ελληνικό Δημόσιο όλα τα ζητήματα που πέραν του δημοσιονομικού περιεχομένου, έχουν και σύνθετο νομικό χαρακτήρα».
Στην ερώτηση «γιατί η κυβέρνηση δεν ενοποιεί τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η κυβερνητική πολιτική μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες είναι υπέρ του έλληνα πολίτη».

Χρ. Σταϊκούρας: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη, υπό προϋποθέσεις


Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις εστίασε ο τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του με αφορμή την πρόταση εξαγοράς των δύο τραπεζών από την Πειραιώς.
«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι παρεμβάσεις της Πολιτείας και οι πρωτοβουλίες των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της αγοράς», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Επισήμανε επίσης ότι η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της θεωρούν αναγκαία την αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη, αρκεί όπως ξεκαθάρισε να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι όποιες κινήσεις να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.
«Η σημερινή πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πρέπει να αξιολογηθεί, υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης για Τρ. Πειραιιώς, Τ.Τ., ATEbank


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που εξεδόθη σήμερα, αποφάσισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η έναρξη της συνεχούς διαπραγμάτευσης των μετοχών των ανωτέρω τραπεζών, όπως και τα παράγωγα των μετοχών αυτών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 13.45.
Από τις 13.30 θα ξεκινήσει περίοδος συγκέντρωσης εντολών διάρκειας 15 λεπτών έως τις 13.45 ακριβώς, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για τον υπολογισμό της τιμής ανοίγματος. Στη συνέχεια οι μετοχές θα περάσουν σε φάση συνεχούς διαπραγμάτευσης μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές της κατηγορίας «Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση».

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών