KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Στροφή των επενδυτών στη στερλίνα


Η μείωση της ανεργίας ενισχύει τις ενδείξεις για ταχύτερη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.


Στα υψηλότερα επίπεδα διμήνου και πλέον ανήλθε η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου, καθώς οι προσδοκίες των αγορών για δυναμικότερη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας και κατ’ επέκταση αύξηση του βασικού επιτοκίου από το ιστορικό χαμηλό του 0,5% ενισχύθηκαν, καθιστώντας έτσι ελκυστικότερες τις αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων συνδεδεμένων με το νόμισμα της χώρας.
Ανοδικά έναντι του δολαρίου κινήθηκε και το ευρώ, στα 1,2727 δολάρια, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τον Ιούνιο συζήτησε τη λήψη πρόσθετων μέτρων, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο για τη στήριξη της ανάπτυξης στην οικονομία. Ερευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατέδειξε ταυτόχρονα ότι ο ρόλος του ευρώ στις διεθνείς αγορές νομισμάτων δεν επηρεάστηκε από τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν το 2009 στις οικονομίες της Ευρωζώνης και στις αγορές. Ειδικότερα, στην έκθεση με τίτλο «Αναθεώρηση του διεθνούς ρόλου του ευρώ» τονίζεται πως τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα σε όρους ευρώ έχουν αυξηθεί από τα τέλη του 2008 έως τα τέλη του 2009 κατά, περίπου, μισή ποσοστιαία μονάδα. Καταγράφηκε, παρά ταύτα, πτώση 1,3% στις διεθνείς αγορές ομολόγων και 1,6% στη διασυνοριακή αγορά δανείων.
Οσο για την άνοδο της στερλίνας, το έναυσμα δόθηκε από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν βελτίωση στην αγορά εργασίας της Βρετανίας, με μείωση του αριθμού των ανέργων στα 2,47 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας η ανεργία διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 4,5%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών.
Η στερλίνα έφθασε έως και τα 1,5296 δολάρια, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου, με άνοδο 0,7% και άνω. Αντιστοίχως, κέρδη παρουσίασε η στερλίνα και έναντι του ευρώ, φθάνοντας τις 83,17 πένες από τις 83,84 πένες που αποτέλεσαν το υψηλό ημέρας για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο Αντριου Σέντανς, αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε σε βρετανική εφημερίδα ότι θα πρέπει να εξετασθεί η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων μετά την πάροδο μιας ολόκληρης διετίας, όπου το κόστος δανεισμού στην οικονομία βρίσκεται σε λίαν ελκυστικά επίπεδα. Αυτήν την άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS, ο οποίος απέσυρε σύσταση για τη λήψη θέσεων πώλησης στη στερλίνα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένισαν κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, φθάνοντας το 3,7% για να υποχωρήσει στο 3,4% τον Μάιο. Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει αρκετά ενισχυμένος από το πλαφόν του 2% που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας, γεγονός που, όμως, δεν την αποθάρρυνε να διατηρήσει μια εβδομάδα πριν σταθερά τα επιτόκια στο 0,5% για 17ο συναπτό μήνα. Οπως καταδεικνύουν στοιχεία της ILO, ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 7,8% το τρίμηνο που έληξε τον Μάιο, δηλαδή στα 2,47 εκατομμύρια άτομα και ήταν χαμηλότερος εκτιμήσεων αναλυτών για ποσοστό 7,9%, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Παραμένει, εξάλλου, χαμηλότερος του αντίστοιχου 10% που ισχύει για την Ευρωζώνη και του 9,5% που καταγράφηκε στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Ταυτόχρονα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 20.800 στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου...

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This