KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ 3 ΕΥΡΟ....

 Η αλυσίδα low cost ξενοδοχείων Tune Hotels, η οποία ανοίγει στις 30 Αυγούστου το πρώτο της ξενοδοχείο επί ευρωπαϊκού εδάφους –στο Westminster του Λονδίνου, συγκεκριμένα– χρεώνει όντως τη διαμονή σε ένα απλό πλην πεντακάθαρο δωμάτιο με μπάνιο από τρία ευρώ.

Μόνο που αυτό συμβαίνει στη Μαλαισία, όπου άνοιξε το πρώτο της ξενοδοχείο, και όπου τα κόστη συντήρησης των εγκαταστάσεων και αμοιβής του προσωπικού δεν αποκλείουν την ύπαρξη κέρδους από τη συγκεκριμένη τιμολόγηση. Στο Λονδίνο, οι τιμές έχουν… εξευρωπαϊστεί, με αποτέλεσμα να ξεκινούν από 35 λίρες τη βραδιά –ήτοι, περί τα 42 ευρώ.

Η λογική… Είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη των low cost αεροπορικών: υπάρχει μία κατώτατη τιμή, η οποία «αγοράζει» μόνο τα βασικά –επί του προκειμένου, ένα δωμάτιο 12 τετραγωνικών μέτρων, με ένα κρεβάτι και ένα μπάνιο. Το εν λόγω κρεβάτι είναι που στηρίζει ολόκληρη την καμπάνια της αλυσίδας, το μότο της οποίας είναι «κρεβάτια 5 αστέρων στην τιμή του ενός αστεριού», καθότι είναι ακριβώς το κρεβάτι που θα βρίσκατε σε οποιοδήποτε πεντάστερο ξενοδοχείο –ανατομικό στρώμα, πουπουλένια μαξιλάρια κλπ.

Οτιδήποτε άλλο θέλετε να χρησιμοποιήσετε, από το air condition μέχρι το wi-fi, το πιστολάκι μαλλιών ή τις πετσέτες, θα το πληρώσετε έξτρα. Επί παραδείγματι, το πιστολάκι μαλλιών χρεώνεται 3 ευρώ, η κάθε πετσέτα 2 ευρώ, ο καθαρισμός του δωματίου –το οποίο εννοείται πως βρίσκετε πεντακάθαρο όταν κάνετε check in– 9 ευρώ και το wi-fi 3,65 ευρώ για 24 ώρες.

Η λογική «όσο νωρίτερα γίνει η κράτηση, τόσο χαμηλότερη θα είναι η τιμή», στην οποία μας έχουν συνηθίσει οι low cost αεροπορικές, ισχύει και εδώ. Έτσι, ένα δωμάτιο στο Μπαλί, θεωρητικά ξεκινά από 2 περίπου ευρώ –το μονόκλινο. Στην πράξη, χρησιμοποιώντας την μηχανή αναζήτησης του site, θα το βρείτε περί τα 6 ευρώ, για τον Νοέμβριο. Το δίκλινο δωμάτιο τον Νοέμβριο θα σας «βγει» στα 14,5 ευρώ. Ναι, και πάλι φθηνά είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι 2 ευρώ. Αν προσθέσετε τη χρέωση για τις πετσέτες –με τις οποίες έχετε και δωρεάν σαπούνι και μίνι σαμπουάν– και τη χρήση του air condition, η τελική τιμή κυμαίνεται στα 20 περίπου ευρώ.

Οι παγίδες… Δεν υπάρχουν –υπό την προϋπόθεση ότι έχετε καταλάβει πώς λειτουργεί το σύστημα. Ακριβώς όπως οι low cost αεροπορικές δε σας «κλέβουν» χρεώνοντας τη βαλίτσα που δίνετε στο check in, απλά σας δίνουν την επιλογή να ταξιδέψετε χωρίς αυτήν και να πληρώσετε λιγότερα –επιχειρηματολογώντας, σωστά κατά την ταπεινή μας άποψη, πως οι «παραδοσιακές» εταιρείες περιλαμβάνουν, σε μία υψηλή τιμή, υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να μη χρειάζονται, ή να μη χρησιμοποιούν, όλοι οι πελάτες τους– έτσι και τα Tune Hotels πωλούν τον «πυρήνα» ενός ξενοδοχείου, ύπνο και ντους, σε μία κατώτατη τιμή.

Το ότι αυτή η κατώτατη τιμή στην περίπτωση του Λονδίνου είναι σαρανταδύο ευρώ και όχι τρία, ήταν απλό λάθος των δημοσιευμάτων που κατέκλυσαν την προηγούμενη εβδομάδα τον εν Ελλάδι ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Στο επίσημο site της εταιρείας, η τιμή των τριών ευρώ δεν αναγράφεται πουθενά για το ξενοδοχείο του Λονδίνου: αναφέρεται μόνο στα ασιατικά ξενοδοχεία της αλυσίδας.

Οι εναλλακτικές… Είναι αρκετές. Πρώτη και καλύτερη η αλυσίδα Travelodge, που διαθέτει ξενοδοχεία στη Μεγάλη Βρετανία, και λειτουργεί ακριβώς με την ίδια λογική. Οι τιμές των απλούστατων δωματίων ξεκινούν από 19 λίρες, ήτοι περί τα 23 ευρώ και οτιδήποτε έξτρα, όπως πρωινό ή wifi, χρεώνεται επιπλέον –το πιστολάκι μαλλιών και οι πετσέτες, όμως, περιλαμβάνονται στην τιμή. Οι κρατήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και δώδεκα μήνες πριν τη διαμονή σας, και –το μαντέψατε– όσο νωρίτερα κλείσετε, τόσο λιγότερα θα πληρώσετε.

Υπάρχουν, επίσης, τα YoTels των αεροδρομίων, στα οποία έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν: πληρώνετε περίπου 28 ευρώ και έχετε ένα λιλιπούτειο δωμάτιο με μπάνιο και ντουζιέρα στη διάθεσή σας, για να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να περάσετε ένα πεντάωρο transit μυρίζοντας κολόνιες στα duty free.

Και, βέβαια, υπάρχουν πάντα τα Air B’n’B, οι ανταλλαγές σπιτιών, οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων, το Couch Surfing, και όλες εκείνες οι υπέροχες ιδέες που θα βρείτε στα σχετικά άρθρα στη δεξιά στήλη, για να μη θεωρήσετε ποτέ ξανά το ξενοδοχείο μονόδρομο στα ταξίδια σας.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών