KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ 10 ΜΕΓΑΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥ 2009-2010.

  1. Ενημερώνουμε όλους τους Έλληνες και τους Απόδημους αδελφούς μας ότι το 2009 ήταν η χρονιά των πυραμίδων για τις ΗΠΑ, ενώ καθώς μπαίνει το 2010, εποπτικές και  εισαγγελικές αρχές παλεύουν για την αποκάλυψη και άσκηση διώξεων σε περισσότερες περιπτώσεις απάτης και οικονομικών σκανδάλων. Από την άλλη πλευρά η Αμερική ιδρύθηκε από αισιόδοξους ανθρώπους. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως μια... ευτυχής συνομωσία δεσμεύει πολιτικούς, που έκαναν ένα σύστημα λειτουργικό και τις ΗΠΑ, ένα παντοδύναμο κράτος. Έτσι, όλοι αποδέχονται την απληστία της Wall Street, τα ψέματα και την… κλεψιά ως το τίμημα της ελεύθερης αγοράς και ως κομμάτι του DNA της Αμερικής. Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών φαίνεται μάλλον να αγνοεί πλήρως το ποιος εν τέλει ευθύνεται για την εξέλιξη αυτή. Και παρόλο που η προσοχή της κοινής γνώμης δεν είναι εύκολο να αποσπάται μακριά από τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο, τα μεγάλα ΜΜΕ συνεχίζουν να αποφεύγουν να εστιάζουν στους πραγματικούς υπεύθυνους. Αυτούς δηλαδή τους λίγους προνομιούχους που κρύβονται στις σκιές και που κατάφεραν να διχάσουν την μεσαία τάξη σε έχοντες και μη. Αντί λοιπόν να αποκαλύψουν την γυμνή αλήθεια, ότι δηλαδή η παρούσα οικονομική κρίση οφείλεται κυρίως στη καταστροφική δράση αλλά και στην αδράνεια των δυο πολιτικών σχηματισμών της χώρας των ΗΠΑ κατά τα τελευταία 20 χρόνια, οι φωστήρες των μεγάλων ΜΜΕ την αγνοούν επιδεικτικά.

  2. Από τη στιγμή λοιπόν που η οικονομική κρίση βγήκε στην επιφάνεια, με αφορμή την κατάρρευση των τραπεζικών κολοσσών στις ΗΠΑ, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση κατέβαλλαν φιλότιμες προσπάθειες να μας πείσουν για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Επικεντρώθηκαν λοιπόν στο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν βρέθηκαν εκτεθειμένες σε διάφορα «τοξικά ομόλογα» του εξωτερικού. Ενώ αποσιώπησαν επιμελώς τον τρόπο που λειτουργεί το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και πολύ περισσότερο το ελληνικό. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε στον ληστρικό τρόπο που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους (υψηλά επιτόκια δανεισμού στο όριο της τοκογλυφίας, παράνομες χρεώσεις για υπηρεσίες κλπ) αλλά στην ίδια τη δομή τους.

  • Αυτή η εισαγωγή ήταν αναγκαία για τα δυο άρθρα του ΙΑΝ του 2010 που σχετίζονται με την μεγάλη Διεθνή οικονομική Κρίση, που συνταράσσει όλο τον κόσμο και την Ελλάδα στην οποία παίζουν δυο ομάδες και παίκτες , εκείνοι που ήσαν υπεύθυνοι για τα 10 Μεγάλα Σκάνδαλα του 2009 εκείνοι που ήσαν υπεύθυνοι Δώδεκα σοφοί της Οικονομίας σε ρόλο Κασσάνδρας για το 2010.  

  1. Το 2009 ήταν η χρονιά των πυραμίδων για τις ΗΠΑ και αυτό σημαίνει ότι φέτος θα έχουμε μπροστά μας την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και περισσότερο επιθετικές εισαγγελικές διώξεις, σημειώνουν παρατηρητές. Καθώς μπαίνει το 2010, εποπτικές και  εισαγγελικές αρχές παλεύουν για την αποκάλυψη και άσκηση διώξεων σε περισσότερες περιπτώσεις απάτης, ενώ οι νομοθέτες αναζητούν τρόπους να κλείσουν τις τρύπες των εποπτικών πλαισίων και να ενισχύσουν τις δυνατότητες των κρατικών αξιωματούχων. Να μια περίληψη των 10 μεγαλύτερων σκανδάλων του χρηματοπιστωτικού τομέα που συγκλόνισαν την Αμερική το 2009:
  2. 1.      Μάντοφ: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του 2009 που απασχόλησε πιο πολύ τους βασικούς τίτλους εφημερίδων και δελτίων ήταν η απίστευτη πυραμίδα ύψους 65 δις  δολαρίων του Μπέρναρ Μάντοφ. Η απάτη ήρθε στο φως το 2008 και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου ο Μάντοφ καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκιση. Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης περιέγραψε τα εγκλήματα του Μάντοφ ως «άκρως κακά» και είπε ότι η περίπτωση Μάντοφ  «δεν ήταν απλά ένα αναίμακτο έγκλημα επί χάρτου αλλά έγκλημα με συντριπτικό ανθρώπινο φόρο».
  3. 2.      Galleon και Ρατζαράτναμ: Ο δισεκατομμυριούχος Ρατζ Ρατζαράτναμ με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα ήταν ο πιο εξέχων από τα 20 άτομα που επιβαρύνθηκαν με κατηγορίες για τη μεγαλύτερη περίπτωση απάτης hedge fund με βάση εσωτερική πληροφόρηση που έχει καταγραφεί στην Αμερική. Ένα ορκωτό δικαστήριο κατηγόρησε τον ιδρυτή του fund Galleon ότι χρησιμοποίησε δίκτυο στελεχών της εταιρίας που διέθεταν εσωτερική πληροφόρηση για να συγκεντρώσει πληροφορίες που του απέδωσαν παράνομα κέρδη ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων στο διάστημα 2006-2009. Ο Ρατζαράτναμ δήλωσε στο δικαστήριο αθώος. Στην υπόθεση ενέχονταν στελέχη ορισμένων από τις πιο γνωστές εταιρείες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της IBM.
  4. 3.      UBS και φόροι: Το Φεβρουάριο ο Ελβετός γίγαντας του τραπεζικού κλάδου UBS αποδέχτηκε να καταβάλει 780 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού ποινικών κατηγοριών για συνδρομή που πρόσφερε σε Αμερικανούς πελάτες του να αποφύγουν τη φορολογία χρησιμοποιώντας μυστικούς λογαριασμούς. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελβετίας υποχρέωσε την αποκάλυψη 4.450 Αμερικανών κατόχων μυστικών λογαριασμών της UBS, ανοίγοντας παράλληλα ρήγματα στους ελβετικούς νόμους περί τραπεζικού απορρήτου.
  5. 4.      Στάνφορντ: Τον Ιούνιο ο δισεκατομμυριούχος του Τέξας Άλεν Στάνφορντ παραπέμφθηκε με την κατηγορία ότι έστησε πυραμίδα ύψους 7 δις δολαρίων βασισμένη σε πλαστές βεβαιώσεις καταθέσεων που εξέδιδε η offshore τράπεζα του με έδρα την Αντίγκουα της Καραϊβικής. Ο ίδιος δήλωσε αθώος. Η εφημερίδα Miami Herald έγραψε ότι οι αμερικανικές αρχές ερευνούσαν την πορεία κάποιων εκατομμυρίων δολαρίων που ο Στάνφορντ και οι άνθρωποί του είχαν δώσει σε βουλευτές.
  6. 5.      Πέτερς:  Όταν ο Μπέρναρ Μάντοφ έχει ανεβάσει τον πήχη των πυραμίδων τόσο ψηλά, μια κομπίνα ύψους 3.65 δις δολαρίων δεν φαίνεται κάτι σπουδαίο. Ομοσπονδιακό ορκωτό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία της Μινεσότα Τομ Πέτερς για απάτη. Ο Πέτερς είχε χρησιμοποιήσει μια από τις εταιρείες του για να εξαπατήσει επενδυτές που γνώριζαν ότι χρησιμοποιούσε τα λεφτά τους για αγορές χονδρικής ηλεκτρονικών και για μεταπώλησή τους στην λιανική, σε εταιρείες όπως  η Costco Wholesale.
  7. 6.      Bank of America/Merill Lynch: Ενοχλημένη από την απόρριψη ενός διακανονισμού ύψους 33 εκατομμυρίων δολαρίων με την Bank of America από ομοσπονδιακό δικαστή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε τον Οκτώβριο ακροαματική διαδικασία επί των ισχυρισμών της ότι η τράπεζα εξαπάτησε τους μετόχους της σε σχέση με τα μπόνους ύψους 3,6 δις δολαρίων που πλήρωσε στα στελέχη της Merill Lynch πριν την συγχώνευση των δύο εταιριών στις 1 Ιανουαρίου 2009. Ο δικαστής Τζεντ Ράκοφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ζήτησε από την τράπεζα να αποκαλύψει τα ονόματα των στελεχών και των νομικών που είχαν τον έλεγχο του ζητήματος των μπόνους.
  8. 7.      Μοτζίλο/ Countrywide: Τον Ιούνιο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απήγγειλε κατηγορίες κατά του Άντζελο Μοτζίλο, πρώην διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού παροχής στεγαστικών δανείων Countrywide Financial και δύο ακόμη πρώην στελεχών του, για απάτη η οποία αφορούσε την παραπλάνηση επενδυτών σχετικά με την ποιότητα των δανείων της εταιρείας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και επικίνδυνα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους δεκάδων δις δολαρίων. Η Countrywide υπήρξε ο μεγαλύτερος οργανισμός παροχής στεγαστικών δανείων στην Αμερική προτού πουληθεί στη Bank of America.
  9. 8.       Τα μπόνους της AIG: το τμήμα Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων του ασφαλιστικού γίγαντα AIG έγινε το στερνοπούλι της συντριβής της Wall Street όταν, τον περασμένο Μάρτιο, αποκαλύφθηκε ότι τα στελέχη του επρόκειτο να πάρουν μπόνους ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων. Κι αυτό μετά την είσπραξη άνω των 180 δις δολαρίων από τα λεφτά των φορολογουμένων προκειμένου να επιβιώσει η AIG. Ο τσάρος επί των πληρωμών της κυβέρνησης Ομπάμα Κένεθ Φάινμπεργκ υποσχέθηκε στη συνέχεια να περιορίσει τα μπόνους στο συγκεκριμένο τμήμα, που άλλωστε υπήρξε κι αυτό που προκάλεσε το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών του ασφαλιστικού γίγαντα και απείλησε τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα .
  10. 9.      Χρεόγραφα δήμων και εταιρειών: Οι τράπεζες συνέχισαν να διασφαλίζουν από τις κρατικές εποπτικές αρχές την έγκριση της προβολής των δημοτικών και εταιρικών τους χρεογράφων  ως ασφαλών και ρευστοποιήσιμων. Τον Φεβρουάριο του 2008, μετά την πιστωτική κρίση,  η αγορά αυτών των τίτλων πάγωσε και χιλιάδες επενδυτές βρέθηκαν να μη μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους.
  11. 10.  Bear Sterns:  Το Νοέμβριο δύο πρώην διαχειριστές της hedge funds της Bear Sterns κρίθηκαν αθώοι κατηγοριών για απάτη στην πρώτη μεγάλη εισαγγελική δίωξη που προέκυψε από την κατάρρευση μιας μεγάλης χρηματοπιστωτικής εταιρείας. Ο Ραλφ Τσιόφι και ο Μάθιου Τάνιν διαχειρίζονταν δύο funds που αποτελούνταν κυρίως από τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια. Όταν τα funds κατέρρευσαν το 2007 οι επενδυτές έχασαν 1,6 δις δολάρια. Παρά την αθώωση των δύο στελεχών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει τη δίωξη με το αστικό μέρος της υπόθεσης.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών