KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΚ-47.

Στο Βιετνάμ ένας λοχίας των πεζοναυτών άλλαξε το Μ16 με ένα Καλάσνικοφ ΑΚ-47 που πήρε από έναν αιχμάλωτο Βιετκόνγκ. Πολλοί Αμερικανοί τον μιμήθηκαν. Εξοργισμένος συνταγματάρχης ρώτησε τον λοχία γιατί χρησιμοποιεί το όπλο του εχθρού. Και εκείνος απάντησε: «Γιατί δουλεύει».

Αυτές τις ημέρες κλείνει τα 91 του χρόνια ένας μικρόσωμος ασπρομάλλης που υποδέχεται αυτοπροσώπως τους επισκέπτες στο λιτό διαμέρισμά του στην πόλη Ιτζέβσκ,στους πρόποδες των Ουραλίων. Είναι ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ, ο κατασκευαστής της «καλύτερης φονικής μηχανής» όπως έχει χαρακτηριστεί το ΑΚ-47. Άλλοι μιλούν απλώς για το όπλο που άλλαξε την όψη του σύγχρονου πολέμου.


Μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Τhe Gun: Τhe ΑΚ-47 and the Εvolution of War» («Το όπλο: το ΑΚ-47 και η εξέλιξη του πολέμου»). Φέρει την υπογραφή αμερικανού πρώην πεζοναύτη και νυν βραβευμένου με Πούλιτζερ αμερικανού δημοσιογράφου, του ανταποκριτή των «Νew Υork Τimes» Σι Τζέι Τσίβερς.


«Πραγματικός “πατέρας” του όπλου είναι ο ίδιος ο Στάλιν. Γιατί πήρε ένα τουφέκι του πεζικού και το μετέτρεψε σε τουφέκι του χωρικού» γράφει ο Τσίβερς. Η πανίσχυρη σοβιετική πολεμική βιομηχανία πήρε το σχέδιο του Καλάσνικοφ και το εξέλιξε.


Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το όπλο μοιράστηκε σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις του Τρίτου Κόσμου. Ακόμη και η Δύση επέλεγε το Καλάσνικοφ ως το καλύτερο και φθηνότερο όπλο για τον εξοπλισμό ομάδων που αντιμάχονταν τους κομμουνιστές: το γνωρίζουν οι αφγανοί μουτζαχεντίν και οι ακροδεξιοί Κόντρας στη Νικαράγουα.


Ο μύθος του όμως εδραιώθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Εκεί αρχικώς οι αμερικανοί διοικητές το απέρριψαν ως αργό και υποστήριξαν ότι «δεν ταιριάζει με τους επαγγελματικά εκπαιδευμένους στη σύγχρονη τεχνολογία στρατιώτες των ΗΠΑ». Όταν όμως οι Βορειοβιετναμέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα κινεζικής κατασκευής ΑΚ-47 διαπίστωσαν ότι υπερτερούσαν των Μ16 στις σημαντικές μάχες που δόθηκαν.


Σήμερα το όπλο εμφανίζεται στη σημαία της Μοζαμβίκης ως σύμβολο του αγώνα του λαού της για απελευθέρωση. Εμφανίζεται και στο έμβλημα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το κραδαίνουν και κήρυκες της Παρασκευής στα μουσουλμανικά τεμένη της Τεχεράνης.


Στα περισσότερα βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν διακρίνεται ένα Καλάσνικοφ στο πλάι του, ενώ στη Βενεζουέλα αρχίζει η λειτουργία εργοστασίου παραγωγής τέτοιων όπλων. Ο Καλάσνικοφ είναι Κοζάκος. Γεννήθηκε στην περιοχή Αλτάι της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία. Οι γονείς του κατηγορήθηκαν ως κουλάκοι, δηλαδή πλούσιοι χωρικοί, την εποχή της σταλινικής κολεκτιβοποίησης, όταν όλοι οι ιδιοκτήτες γης υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τις περιουσίες τους.


Εξορίστηκαν στη Σιβηρία, όπου πέθανε ο πατέρας του. Δύο από τα αδέλφια του σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών