Η διαδικασία μείωσης του αριθμού των υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημόσιου τομέα, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τέτοιων οργανισμών, πρόκειται να επιταχυνθεί μετά τη συγκρότηση ομάδας δράσης σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο. Η ομάδα θα αποτελείται από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, το γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Επικρατείας και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.
Πρώτες στη λίστα των προς κατάργηση υπηρεσιών του δημοσίου είναι η ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ και η ΟΠΕΠ ΑΕ, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως “οχήματα πληθώρας παράνομων προσλήψεων”. Στην ΟΠΕΠ, όπως αναφέρεται, «μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000 ευρώ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως».
Μέσα στο Δεκέμβριο τουλάχιστον 40 Οργανισμοί και ΑΕ του Δημοσίου οδηγούνται σε κλείσιμο, συγχώνευση ή εκκαθάριση. Και αυτό θα είναι μόνο το πρώτο κύμα, καθώς η αντιπροεδρία της κυβέρνησης επεξεργάζεται την κατάργηση και δεκάδων άλλων παρόμοιων φορέων από το νέο έτος.
Οι δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν/καταργούνται ή οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε άλλο δημόσιο φορέα, είναι μεταξύ άλλων: το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του υπουργείου Οικονομικών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, καθώς και 51 τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης.
Επίσης, σε εκκαθάριση μπαίνουν οι εταιρείες: Πολεοδομίας και Στέγασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ολυμπιακό Χωριό 2004 και η ΑΓΡΟΓΗ. Ειδικά για την τελευταία, απολύονται 260 υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί πριν από τις εκλογές του 2009.
Συγχρόνως, ξεκινάνε άμεσα οι μετατάξεις του δημοσίου, αφού όσοι θεωρηθούν υπεράριθμοι, θα μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της ειδικότητας που υπηρετούν. Εάν αυτές δεν υπάρχουν, τότε η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε παραπλήσιες με την ειδικότητά τους θέσεις και θα αμείβονται με τους μισθούς που λάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται. Όσοι αρνηθούν τη μετάταξή τους, θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες “αποφάσεις” της Τρόικας, οι προσλήψεις θα θεωρούνται οι μετατάξεις, άρα ισχύει και για τις μετατάξεις το “μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις”, το οποίο γίνεται “μια μετάταξη για κάθε 5 αποχωρήσεις”…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου