KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Έξι μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Έτσι, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2009 και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2010, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος προχώρησε στην επίσπευση εφαρμογής του μέτρου, μετά από σχετικές εισηγήσεις αρμοδίων φορέων αλλά και γιατί, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πολίτες μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στο νέο μέτρο.
source: zougla.gr (http://www.zougla.gr/news.php?id=15595)
http://www.theinternetworld.org/forums/attachment.php?attachmentid=350&stc=1&d=1232526792

Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2010

Τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2010 προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που έχει ήδη περάσει από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο υπουργείο εκτιμούν ότι τα μέτρα μερικής απαγόρευσης του καπνίσματος που ελήφθησαν το 2002, δεν ήταν αποτελεσματικά και με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους που είναι κλειστοί ή στεγασμένοι.
Σε αυτούς τους χώρους περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.

Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεώνονται να διαθέτουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, πλήρως διαχωρισμένους από τους υπόλοιπους. Όσοι δεν συμμορφώνονται, θα πληρώνουν πρόστιμο 3.000 ευρώ.

«Καμπάνα» 300 ευρώ θα επιβάλεται στους «θεριακλήδες» που καπνίζουν σε «απαγορευμένες ζώνες».

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού σε ανήλικους και της εισόδου σε μπαρ όσων είναι μέχρι 18 ετών.
Μάλιστα λοιπόν. Old news θα μου πείτε, το μέτρο ανακοινώθηκε από το καλοκαίρι αλλά όσο πλησιάζει ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι αντιδράσεις και τα επιχειρήματα (ο Θεός να τα κάνει) κατά του μέτρου.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από αυτά.

Επιχείρημα πρώτο:
Το μέτρο είναι ρατσιστικό/αντιδημοκρατικό:
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ρατσισμό εφόσον δεν μιλούσαμε για την έκθεση τρίτων σε τοξικές και καρκινογόνες ουσίες. Να σας υπενθυμίσω λοιπόν πως η ελευθερία σας τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων. Το… δημοκρατικό σας δικαίωμα στο κάπνισμα συνεπώς παύει να ισχύει αυτομάτως όταν έστω και ένας από τους γύρω σας ενοχλείται.
Από τη στιγμή μάλιστα που ο νόμος προβλέπει την δημιουργία ειδικών χώρων για καπνιστές, τότε το επιχείρημα του ρατσισμού φεύγει πετώντας από το παράθυρο. Το μέτρο ίσως να μπορούσε να θεωρηθεί ρατσιστικό ή αντιδημοκρατικό αν αναφερόταν στην πλήρη απαγόρευσή του καπνίσματος από όλους τους δημόσιους χώρους.
Ίσως.

Επιχείρημα δεύτερο:
Το μέτρο δεν σκοπεύει στην προστασία της υγείας μας:
Τους πρώτους 18 μήνες μετά την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω καρδιακών ασθενειών έπεσαν από 27% (Colorado) έως και 40% (Montana).
Μια άλλη ακόμα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Σκωτία το 2007, ένα χρόνο μετά την έναρξη της απαγόρευσης έδειξε πως υπήρξε μικρή αλλά σημαντική πτώση 17% στις καρδιακές ασθένειες (και πάλι με βάση τον αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία).
Μπορεί οι μελέτες να είναι μεμονωμένες και όχι αρκετές ώστε να σχηματίσουμε μια πλήρη εικόνα, το πιό σημαντικό όμως είναι το ποσοστό του καπνού στο οποίο εκτίθενται οι μη καπνιστές:
Ο μοναδικός τρόπος να μετρηθεί το ποσοστό αυτό είναι μέσω της κοτινίνης, ουσία η οποία αποτελεί υποπροϊόν της νικοτίνης, συγκεντρώνεται κυρίως στο σάλιο και χρησιμοποιείται ως “δείκτης” της ποσότητας καπνού που εκτίθεται το ανθρώπινο σώμα.
Σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν πρίν και μετά την ισχύ παρόμοιων μέτρων σε μη καπνιστές, κυρίως υπαλλήλους επιχειρήσεων, έδειξαν έως και 75% πτώση στα επίπεδα της κοτινίνης στο σάλιο τους, ποσοστό που από μόνο του δείχνει το κατά πόσο το μέτρο αυτό έχει θετική επίδραση στην υγεία μας.

Επιχείρημα τρίτο:
Κινδυνεύουμε περισσότερο από το νέφος/αυτοκίνητα:
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ελλάδα:

Θάνατοι οφειλόμενοι στο κάπνισμα ετησίως: 20.000
Θάνατοι οφειλόμενοι στο παθητικό κάπνισμα ετησίως: 4.000
Θάνατοι από ναρκωτικά ετησίως: 300
Θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης ετησίως: 600
Θάνατοι οφειλόμενοι στην παχυσαρκία ετησίως: 8.300
Θάνατοι από επαγγελματικά καρκινογόνα ετησίως: 400
Θάνατοι από τροχαία ετησίως: 1.700
Θάνατοι λόγω μη ασφαλούς σεξ ετησίως: 500

Επιχείρημα τέταρτο:
Δεν υφίσταται παθητικό κάπνισμα:
Είναι γνωστό πως οι μη καπνιστές δια μέσου του παθητικού καπνίσματος εισπνέουν τις ίδιες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες όπως οι καπνιστές: φορμαλδεΰδη, κυανιούχο άλας, βενζόλιο, αρσενικό, αμμωνία και 4.000 ακόμα ουσίες, 100 από αυτές τοξικές και 50 από αυτές καρκινογόνες.
Επιπροσθέτως έχει υπολογιστεί ότι ο παθητικός καπνιστής όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο όπου καπνίζουν άλλα άτομα (με μέση αναλογία 1/10), εισπνέει τόσο καπνό όσο θα εισέπνεε αν κάπνιζε ο ίδιος 15 τσιγάρα χωρίς φίλτρο ή 35 με φίλτρο. Την ώρα.

Επιχείρημα πέμπτο:
Το παθητικό κάπνισμα είναι ακίνδυνο:
Ίσως το πιο γελοίο επιχείρημα. Ευτυχώς λίγοι είναι αυτοί που δεν αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος, αλλά και πάλι ακούμε ατάκες απείρου κάλλους όπως η ακόλουθη:
«ο παθητικός καπνιστής θα πάθει καρκίνο, τι ανέκδοτο είναι πάλι αυτό;»
Κατ’αρχάς, το παθητικό κάπνισμα έχει καταχωρηθεί από την Environmental Protection Agency (EPA) ως μια από τις κύριες αιτές καρκίνου στους ανθρώπους (καρκινογόνο Ά κατηγορίας). Εκτός αυτού, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί κάθε χρόνο περίπου 4.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και 50.000 θανάτους από καρδιακές ασθένειες σε μη καπνιστές.
Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου και άσθματος στα βρέφη και είναι υπεύθυνο για 150.000 έως 300.000 κρούσματα μολύνσεων του αναπνευστικού σε βρέφη και παιδιά μέχρι 18 μηνών.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καρδιακοί θάνατοι από το παθητικό κάπνισμα αποτελούν τα 3/4 του συνόλου των θανάτων από το κάπνισμα καθαυτό. Στην Ελλάδα ανέρχονται γύρω στους 3.000 ετησίως, ενώ στις ΗΠΑ γύρω στις 60.000 περίπου το χρόνο.
Τέλος, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα κατά 20% έως 30% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας το 25%-33% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά μη καπνιστές και οφείλεται σε παθητικό κάπνισμα.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών