KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Στην εποχή των μουσώνων

Έκθεση- σοκ από τη WWF και το Εθνικό Αστεροσκοπείο για το κλίμα στην Ελλαδα.
«Ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο»: αυτή προβλέπεται να είναι η εικόνα της Ελλάδας σε δύο δεκαετίες από σήμερα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Η έκθεση με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον» προβλέπει τις επιβαρύνσεις στη ζωή του Έλληνα κατά τη χρονική περίοδο 2021- 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Γινόμαστε μια όλο και πιο... καυτή χώρα. Άλλωστε, όταν μιλάμε για υπερθέρμανση του πλανήτη, περιμένουμε πιο ζεστές και ξηρές μέρες και αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής της οργάνωσης. Με τη μελέτη, συνεχίζει, εξετάστηκαν πολλές περιοχές, «και οι αστικές, και οι τουριστικές αλλά και οι αγροτικές περιοχές, ενώ έγινε ειδική αναφορά στους εθνικούς δρυμούς. Κι αυτή είναι κι η καινοτομία της έκθεσης». Η μελέτη, υπεύθυνος της οποίας ήταν ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, διήρκεσε 11 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λαμίας αλλά και της Λάρισας θα ζεσταίνονται ακόμη περισσότερο, αφού την περίοδο 2021- 2050 θα βιώσουν μέχρι και 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα. «Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει ο ερευνητής κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Ακραία καιρικά φαινόμενα
Στη Λαμία, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα θα μειωθεί δραστικά η συνολική βροχόπτωση. Την ίδια στιγμή όμως, οι κάτοικοι των πόλεων αυτών θα ζήσουν «τροπικές» βροχοπτώσεις, ο αριθμός των ακραίων αυτών φαινομένων θα αυξηθούν κατά 10-20%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, να αυξηθεί σημαντικά και ο κίνδυνος των πλημμυρών.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστους ούτε τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Έτσι, στη Ζάκυνθο οι τροπικές νύχτες στο νησί θα είναι αυξημένες κατά 30, σε σχέση με τη δεκαετία του ΄90. Παράλληλα, υπάρχουν αγροτικές περιοχές οι οποίες θα ζήσουν ακόμη και 20 περισσότερες μέρες καύσωνα.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Έρχονται περισσότερες μέρες καύσωνα, λιγότερες αλλά σφοδρότερες βροχοπτώσεις και μεγάλες περίοδοι ξηρασίας

«Αν ληφθούν μέτρα μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις»

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ της έκθεσης μπορεί να φαίνεται δυσοίωνο και καταστροφικό, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, «μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις και να μη συμβεί κανένα από τα εφιαλτικά σενάρια που προβλέπουν οι επιστήμονες».

Το ζητούμενο είναι η προσαρμογή της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η προστασία των δασών, η καταπολέμηση της ερημοποίησης είναι από τα βασικά που πρέπει να γίνουν. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι πρόγραμμα το οποίο έχουν υιοθετήσει και υλοποιούν ήδη χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. Άρα, μπορούμε να τα μεταφράσουμε και να προσαρμόσουμε τα προγράμματα στα ελληνικά δεδομένα. Άμεσα όμως, καθώς ο χρόνος τρέχει και δεν γυρίζει πίσω», λέει ο υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής της WWF Ελλάς.

Τα αέρια του θερμοκηπίου
Παράλληλα όμως, όπως προσθέτει, στόχος των κρατών θα πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι το 2050, πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές κατά 80%, ενώ έως το 2020 οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να τις μειώσουν κατά 40%.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών