KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ.




 

 

Πόσα πήραν οι τραπεζίτες τη χρονιά που καταστράφηκαν οι τράπεζες...

 


O επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου, ο Τζιανγκ Τζιανκίνγκ της κινεζικής ΙCΒC, αμείφθηκε με μόλις 234.700 δολάρια το 2008, δηλαδή ούτε το 2% των 19,6 εκατ.

δολαρίων που ενθυλάκωσε ο Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της τέταρτης τράπεζας παγκοσμίως, δηλαδή της JΡ Μorgan Chase. Αυτό είναι ένα δείγμα των τεράστιων διαφορών στις αμοιβές των κορυφαίων τραπεζιτών που διαπιστώνει μελέτη του Reuters για τις αμοιβές στις 18 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

Στις ΗΠΑ βρίσκονται οι τέσσερις από τις εννέα μεγαλύτερες τράπεζες- JΡ Μorgan, Βank of Αmerica, Wells Fargo και Citigroup-, αλλά είναι ταυτόχρονα η έδρα και των τεσσάρων από τις έξι τράπεζες που δίνουν τις μεγαλύτερες αμοιβές!

«Τα κασέ των τραπεζικών στελεχών στις ΗΠΑ από πάντα ήταν αυτά που έσπρωχναν προς τα πάνω τις αμοιβές παγκοσμίως» λέει η Σάρα Αντερσον του Ιnstitute for Ρolicy Studies. «Υποτίθεται ότι, αν δεν έδιναν τέτοιες αμοιβές, δεν θα έβρισκαν ανθρώπους. Αν όμωςκοιτάξετε τα επίπεδα στην Ευρώπη και στην Ασία, εκεί καταφέρνουν να βρίσκουν ανθρώπους για να διοικούν παγκόσμιες εταιρείες με πολύ μικρότερες αμοιβές απ΄ ό,τι στις ΗΠΑ» παρατήρησε.

Σ την Κίνα, για παράδειγμα, όπου βρίσκονται οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου (ΙCΒC, CCΒ και ΒoC), οι διοικητές τους είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους, αφού μετά βίας παίρνουν 230.000 δολάρια ετησίως. Είναι αλήθεια ότι οι διοικητές αυτοί παίρνουν και αρκετά άλλα σε είδος, όπως αυτοκίνητα, οδηγούς, περίθαλψη, στέγη, ακόμη και φαγητό. Αυτό όμως γίνεται και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ενώ και αντιστρόφως, μπορεί στη Δύση πέρυσι αρκετοί τραπεζίτες να εγκατέλειψαν ορισμένα μπόνους ή να δέχθηκαν μειώσεις στις απολαβές τους, όμως το ίδιο συνέβη και στην Κίνα: η αμοιβή του Τζιάνγκ της ΙCΒC μειώθηκε κατά 10% το 2008, έπειτα από μια μείωση των κερδών της τράπεζας κατά 36% (στα 16,23 δισ. δολάρια).

Αν εξαιρεθεί η Κίνα, όλοι οι κορυφαίοι τραπεζίτες του κόσμου πήραν τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια πέρυσι. Ο Μάικλ Τζόγκεγκαν της τρίτης παγκοσμίως ΗSΒC έλαβε 2,8 εκατ. δολάρια, πολύ λιγότερα από τον Ντάιμον, αλλά πολύ περισσότερα από τους κινέζους ομολόγους του. Εκτός ΗΠΑ η μεγαλύτερη αμοιβή πήγε στον Αλφρέντο Σάενς, επικεφαλής της έβδομης παγκοσμίως τράπεζας, της Βanco Santander, με 13,66 εκατ. δολάρια. Η Royal Βank of Canada πλήρωσε τον Γκόρντον Νίξον 9,5 εκατ. δολάρια, ενώ οι Αυστραλοί Ραλφ Νόρις της Commonwalth Βank of Αustralia και Γκέιλ Κέλι της Westpac Βanking πήραν από 8 και 7,4 εκατ. δολάρια αντιστοίχως. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, η Μitsubishi, δεν έδωσε στοιχεία για τις απολαβές των διοικητών της.

O Αλαν Τζόνσον, της Johnson Αssociates, λέει ότι δύσκολα οι ηγέτες του G20 θα μπορέσουν να συνεννοηθούν στο ζήτημα των στελεχικών αμοιβών, καθώς στη σύγκριση από χώρα σε χώρα «πολλά χάνονται στη μετάφραση» με τις «διαφορές κουλτούρας» μεταξύ τους. «Από τις συγκρίσεις απλώς καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να ληφθούν ενιαίες αποφάσεις για τις τραπεζικές αμοιβές στον κόσμο».

Ωστόσο η Αντερσον επιμένει ότι η σύγκριση των αμοιβών καθιστά ακόμη σαφέστερα τα πράγματα: «Τέτοια στοιχεία καταρρίπτουν την κύρια επιχειρηματολογία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού λόμπι ότι δήθεν θα χάσει τα κορυφαία ταλέντα, που θα στραφούν προς τους ανταγωνιστές στην Ευρώπη και στην Ασία».

Μειωμένες οι αποδοχές στην Ελλάδα
Μειωμένες θα είναι εφέτος οι αμοιβές των διοικήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα λόγω της συμμετοχής τους στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα οι αποδοχές των μελών του ΔΣ των τραπεζών που έλαβαν κρατική ενίσχυση δεν μπορεί να ξεπερνούν τις ετήσιες απολαβές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ απαγορεύονται τα μπόνους. Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές των μελών του ΔΣ ανήλθαν για τη χρήση του 2008 σε 2,07 εκατ. ευρώ στην Αlpha Βank (καθαρά κέρδη 513 εκατ. ευρώ), σε 3,64 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (κέρδη 315 εκατ. ευρώ) και σε 3,9 εκατ. ευρώ στη Εurobank (κέρδη 652 εκατ. ευρώ). Εξάλλου για την εφετινή χρήση οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών έχουν προχωρήσει σε συμβολικές κινήσεις, με κυριότερες αυτές του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλα, ο οποίος μείωσε τον μισθό του στα 1.000 ευρώ, και του προέδρου του ΤΤ κ. Α. Φιλιππίδη, ο οποίος μείωσε κατά το ήμισυ τις απολαβές του.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών