KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ!!!


Ενδιαφέρον επτά εταιρειών για εισαγωγή στη ΝΕΑ του ΧΑΚ


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΚΔΟΤΕΣ, ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ


Ενδιαφέρον για εισαγωγή στη ΝΕΑ (Νεοαναπτυσσομένων Εταιρειών Αγορά), τη νέα αγορά που δημιούργησε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, επέδειξαν αρκετές μη εισηγμένες εταιρείες, που αναζητούν χρηματοδότηση και εύκολη πρόσβαση στη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΚ εξετάζει ήδη τις αιτήσεις δύο εταιρειών, ενώ στη σειρά βρίσκονται άλλες πέντε εταιρείες, οι οποίες ζητούν εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Εκτός όμως από τις εταιρείες και ελεγκτικοί αλλά και νομικοί οίκοι ενδιαφέρθηκαν και υπέβαλαν αιτήσεις για να αποκτήσουν το δικαίωμα να ενεργούν ως Σύμβουλοι Εισαγωγής να βοηθούν δηλαδή τις εταιρείες ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία και συμμετοχή στη ΝΕΑ.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε από στελέχη του ΧΑΚ, οι εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί να εισαχθούν στη ΝΕΑ προέρχονται από τους τομείς των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και του εμπορίου, τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα.
Η λειτουργία της ΝΕΑ, τόνισαν με δηλώσεις τους στη Σημερινή οι ίδιοι κύκλοι, έχει ανοίξει νέες προοπτικές καθώς και προσφορά εργασίας σε δικηγόρους, ελεγκτές και χρηματιστηριακά γραφεία (ΕΠΕΥ). Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για εισαγωγή στο ΧΑΚ. Ελπίζουμε ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου θα δώσει νέα πνοή στην αγορά.

Ήδη χθες το συμβούλιο του ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την εταιρεία «Kyprianides, Nicolaou & Associates Chartered Accountants» ως Σύμβουλο Εισαγωγής στη ΝΕΑ.

Πώς λειτουργεί η ΝΕΑ

Η ΝΕΑ χαρακτηρίζεται ως μη ρυθμιζόμενη άρα δεν εμπίπτει στις διατάξεις που υποχρεωτικά εφαρμόζονται στις ρυθμιζόμενες αγορές και επιβάλλουν αυστηρές προϋποθέσεις εισαγωγής και παραμονής σε αυτές.
Αποτελεί Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης και λειτουργεί σύμφωνα με τις Κανονιστικές Αποφάσεις που ορίζει το ΧΑΚ, το οποίο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων ένταξης στη διαπραγμάτευση και των υποχρεώσεων των εταιρειών και Συμβούλων, καθώς και για την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις των Κανόνων Λειτουργίας.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει τους εκδότες όσον αφορά τη δημοσίευση Ενημερωτικού Δελτίου, εφόσον αυτό απαιτείται. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εποπτεύει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως διαχειριστή αγοράς, το οποίο θα λειτουργεί Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης.
Η ΝΕΑ απευθύνεται σε επενδυτές που αναζητούν νέες μορφές επένδυσης, με γνώση του υψηλού ρίσκου της αγοράς και σε εισηγμένες εταιρείες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιβαρύνονται με ψηλότερα κόστη παραμονής σε ρυθμιζόμενη αγορά και που τους δίδεται η δυνατότητα εισαγωγής στην εν λόγω αγορά με συνοπτικές διαδικασίες, εφόσον προηγουμένως διαγραφούν από τη ρυθμιζόμενη αγορά κατόπιν Δημόσιας Πρότασης.
Ένας άλλος τομέας που αποκτά ρόλο στο ΧΑΚ είναι αυτός του Συμβούλου Εισαγωγής. Έργο του είναι η υποβοήθηση της εταιρείας που ζητά ένταξη στη ΝΕΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία της Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγοράς.

Ειδικότερα ο Σύμβουλος Εισαγωγής αξιολογεί τον εκδότη και τον παρουσιάζει στο Χρηματιστήριο βεβαιώνοντας ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, συνδράμοντας στην ανταπόκρισή του στα απαιτούμενα μέχρι την έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Επίσης εκπροσωπεί τον εκδότη έναντι του Χρηματιστηρίου κατά το στάδιο έγκρισης της αίτησής του μέχρι την έναρξη της διαπραγμάτευσης και μεριμνά για την τήρηση των συνεχών υποχρεώσεων του εκδότη και τον καθοδηγεί για την ομαλή λειτουργία του στο περιβάλλον της κεφαλαιαγοράς.


ΕΧΑΕ: Σχεδιάζει νέα προϊόντα για να ενισχυθεί η ελκυστικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών 

   Nέα προϊόντα σχεδιάζει η ΕΧΑΕ με στόχο να ενισχυθεί η ελκυστικότητα του Χ.Α., όπως προκύπτει από την παρουσίαση της εταιρείας στο ΣΜΕΧΑ.

    Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σχεδιάζει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση ακόμη και Σύνθετων Χρηματοοικονομικών Προϊόντων (ΣΧΠ - Structured Products), καθώς και Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΔΑΚ - ETFs), αλλά και την Εισαγωγή Ναυτιλιακών Εταιριών στο ΧΑ. Η σχετική διαβούλευση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, οπότε και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων προϊόντων.

    Σχεδιάζεται επίσης η εισαγωγή νέων δεικτών FTSE/XA Liquid Mid Index, ενώ αναμένονται αλλαγές στην αναθεώρηση του Οκτωβρίου 2008 (νέα προϊόντα: ΣΜΕ, Δικαιώματα και ETFs).

    Σε σχέση με τις εταιρείες ναυτιλίας υπάρχει νέος κανονισμός με ενιαία αντιμετώπιση όλων των ειδών ναυτιλιακών εταιριών ανεξαρτήτως τύπου πλοίου, ενιαία αντιμετώπιση του ναυτιλιακού κλάδου με όλους τους υπόλοιπους οικονομικούς κλάδους (προϋποθέσεις εισαγωγής: χρηματοοικονομικά κριτήρια) και με τη δυνατότητα εισαγωγής σε οποιαδήποτε Κατηγορία της Αγοράς Αξιών του ΧΑ (εφόσον πληρούνται οι αντίστοιχες προϋποθέσεις εισαγωγής). Στόχος είναι η συμβατότητα με τη διεθνή εμπειρία, ώστε να καταστεί αποτελεσματική η προσπάθεια προσέλκυσης ναυτιλιακών εταιριών. Πρόκειται για 28 ναυτιλιακές εταιρίες, ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου με συνολική κεφαλαιοποίηση 24 δισ. δολ.ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ  ΤΟΝ ΟΙΛΟ MIG.

Συνεργασία ΜΙG - Veolia για περιβαλλοντικά έργα

ε στρατηγική συνεργασία με τη γαλλική Veolia προχωρεί η Μarfin Ιnvestment Group με στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικών έργων. Ηδη, υπεγράφη Μνημόνιο κατανόησης («ΜoU») μεταξύ των δύο πλευρών για τη δημιουργία επιχειρηματικής σύμπραξης (joint venture) με την ονομασία «Veolia-ΜΙG Greece» με σκοπό την από κοινού και κατ΄ αποκλειστικότητα δραστηριοποίηση σε έργα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και μεταφορών/υπηρεσιών διαχείρισης (logistics), στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Σύμφωνα με το Μνημόνιο (ΜoU), η συμμετοχή της Veolia στη νέα εταιρεία θα ανέρχεται σε 51% και της ΜΙG σε 49%.

Ειδικότερα η κοινή εταιρεία θα επιχειρήσει στους κλάδους της διαχείρισης υδάτων, υδατολυμάτων και απορριμμάτων καθώς και σε αυτούς των μεταφορών και υπηρεσιών διαχείρισης (logistics). Η VeoliaΜΙG Greece θα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αλβανία, στην Κροατία, στη Σερβία, στην πΓΔΜ και στο Μαυροβούνιο. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι Veolia και ΜΙG είχαν συμμετάσχει από κοινού στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 23% της ΕΥΑΘ αλλά οι εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου «πάγωσαν» τη διαδικασία.

Σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία ο πρόεδρος της Μarfin Ιnvestment Group κ. Α. Βγενόπουλος δήλωσε:

«Ανταποκρινόμενη στην ανερχόμενη παγκόσμια τάση για ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, η ΜΙG είναι διατεθειμένη να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στο πλαίσιο της “πράσινης οικονομίας”. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτής της σύμπραξηςοι δύο εταιρείες θα ωφεληθούν σημαντικά από τη μοναδική γνώση και τεχνογνωσία της καθεμιάς, όσον αφορά τους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους και τη γεωγραφική περιοχή.Είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία μας με τη Veolia, τον παγκοσμίως μεγαλύτερο πάροχο περιβαλλοντικών υπηρεσιών, και πιστεύουμε ότι η δυνατή αυτή σχέση θα οδηγήσει σε μια εξαιρετική, μακροχρόνια συνεργασία».

Η Veolia Εnvironment είναι η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών περιβάλλοντος με δραστηριότητες σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί πάνω από 336.013 υπαλλήλους. Παρέχει για πάνω από 155 χρόνια υπηρεσίες και λύσεις σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βιομηχανίες σε τέσσερις τομείς: ύδρευση και αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια και μεταφορές. Είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια Παρισίων και Νέας Υόρκης. Το 2008 παρουσίαζε έσοδα πάνω από 36,2 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη άνω των 1,9 δισ. ευρώ.Στρατηγική συνεργασία MIG, Marfin PB και Wind Ελλάς

Σε στρατηγική συνεργασία προχωρούν η MIG, η Marfin Popular Bank και ο όμιλος Wind Ελλάς προκειμένου να εκμεταλλευτούν από κοινού τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. 
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση η στρατηγική συνεργασία των τριών ομίλων βασίζεται στο κοινό τους όραμα για προσφορά υπηρεσιών σύγκλισης στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική και στην ανάπτυξη εξελιγμένων τραπεζικών υπηρεσιών βασιζόμενες σε τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που θα τους επιτρέψουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη και τελικά να διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και τραπεζικών υπηρεσιών. 
Με τη συνεργασία των ομίλων σε εμπορικό επίπεδο καθώς και στους τομείς μάρκετινγκ και τεχνολογίας, η συμφωνία επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών (σταθερή & κινητή τηλεφωνία, μετάδοση δεδομένων) αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της SingularLogic, θυγατρικής εταιρείας της MIG στην αγορά της πληροφορικής καθώς και τη δυναμική παρουσία των τριών ομίλων στη ΝΑ Ευρώπη. 
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η MIG είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος στη Ν.Α. Ευρώπη, έχοντας μεταξύ άλλων 52 χιλιάδες εργαζόμενους, 10 χιλιάδες προμηθευτές, και μια συνολική βάση πελατών που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια σε 40 χώρες. 
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η MPB είναι, επίσης, ένας από τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ολοκληρωμένες τραπεζικές υπηρεσίες στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και άλλες δυναμικά αναπτυσσόμενες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Έχει καθιερωθεί σε 13 χώρες, με ένα εκτεταμένο δίκτυο 477 τραπεζικών καταστημάτων και περισσότερους από 8,000 εργαζομένους. 
Αντίστοιχα, αναφέρεται ότι ο όμιλος της Wind Ελλάς εξυπηρετεί στην Ελλάδα περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια πελάτες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ως ολοκληρωμένος τηλεπικοινωνιακός φορέας μετά και την εξαγορά της Tellas, διαθέτοντας 400 καταστήματα WIND σε όλη την χώρα. 
Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα επιδιώξουν από κοινού η Wind Ελλάς, η MIG και η MPB, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας τους, αφορούν στους εξής, κατ΄ αρχάς, τομείς: 
1. δημιουργία κοινής προσφοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πληροφορικής για την αγορά των επαγγελματιών, καθώς και των μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ομίλου MIG και της MPB. 
2. δημιουργία εμπορικών προσφορών που θα αξιοποιούν επιμέρους brand εταιρειών του ομίλου MIG 
3. συνέργιες σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, μέσω των εκτεταμένων σημείων παρουσίας της MIG και της MPB 
4. συνέργιες στη λιανική αγορά, μέσω δημιουργίας shop-in-shop και kiosk-in-shops, καθώς επίσης και διανομή των προϊόντων και υπηρεσιών των τριών ομίλων μέσω των δικτύων διανομής που διαθέτει κάθε όμιλος 
5. συνεργασία της Wind με τη MIG σε έργα Πληροφορικής της πρώτης 
6. παράλληλα, θα συνεργαστούν για τη δημιουργία υπηρεσιών mobile banking 
Με την προώθηση αυτών και άλλων μελλοντικών πρωτοβουλιών η MIG, η MPB και η Wind Ελλάς στοχεύουν στη δημιουργία σημαντικής αξίας για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζόμενους των ομίλων τους. Αποκτούν τη δυνατότητα να αντλήσουν μεγάλα οφέλη μέσω υπαρχόντων ευκαιριών σε μια αγορά που απαιτεί όλο και περισσότερο σύγκλιση και καινοτομία στις λύσεις ICT. 
Ο κ. Ιωάννης Καρακαδάς, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της MIG δήλωσε: "Σήμερα, ο όμιλος MIG κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην εκπλήρωση των σχεδίων του για την είσοδό του στην ελκυστική αγορά τηλεπικοινωνιών, και αισθανόμαστε βέβαιοι για τις προοπτικές της συνεργασίας μας με έναν από τους δυναμικότερους και καινοτομικούς ομίλους τηλεπικοινωνιών στη ΝΑ Ευρώπη με τον οποίο μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις και από κοινού μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά. Η MIG έχει κάνει μια προσεκτική αξιολόγηση της τοπικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτή τους προηγούμενους 12 μήνες. Εκτιμούμε ότι η πορεία που επιλέγουμε μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά αυτήν την περίοδο, ελαχιστοποιώντας τους επενδυτικούς κινδύνους σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον". 
Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος της MPB δήλωσε: "Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου τα κανάλια παροχής τραπεζικών υπηρεσιών συνεχώς εξελίσσονται, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω πως η MPB πρωτοστατεί ξανά, μέσα από την στρατηγική της σύμπραξη με τη WIND Ελλάς για την από κοινού ανάπτυξη και παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής και κινητής τηλεφωνίας." 
Ο κ. Σωκράτης Κομινάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς σχολίασε σχετικά: "Η δύναμη και το μέγεθος των τριών ομίλων καθιστούν αυτήν τη στρατηγική σύμπραξη ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Ως όμιλος WIND Ελλάς, επιδιώκουμε τη συνεχή ανάπτυξη, διευρύνοντας ολοένα το επιχειρηματικό μας αποτύπωμα και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Η στρατηγική συμφωνία που συνάπτουμε με τη MIG και τη MPB εκφράζει απόλυτα αυτή τη φιλοσοφία".

Επενδύσεις MIG:
Τι σημαίνουν για την Κύπρο
 
 • Στον έλεγχο της η Vivartia, με παρουσία σε 29 χώρες, στα 15 δις ευρώ οι επενδύσεις του επόμενου δωδεκαμήνου
 • Μεγάλες συνεργειες για την MPB, θερμαίνονται πολλοί κλάδοι της κυπριακής οικονομίας
 • Προσοχή στις υπερβολές λόγω της φημολογίας περί «Βγενόπουλου που τα αγοράζει όλα»


Στο προηγούμενο μόλις τεύχος του EUROΚΕΡΔΟΣ είχαμε αναφερθεί εκτενώς στις μέχρι τώρα εξωτραπεζικές επενδύσεις της Marfin Investment Group, καθώς και τις προοπτικές που θα διανοίγονταν από την άντληση των 5,2 δις ευρώ από την υπό υλοποίηση (τότε) αύξηση κεφαλαίου-μαμούθ.
Και «ο πετεινός λαλήσει τρεις φορές» ήρθε το πρώτο μεγάλο «χτύπημα»: η εξαγορά του 30% του πολυεθνικού Ομίλου VIVARTIA, ενός πολυεθνικού Ομίλου που διαθέτει παρουσία και στην κυπριακή αγορά, μέσω των γαλακτοβιομηχανιών Κρίστης και Χαραλαμπίδης.
O Όμιλος Vivartia προήλθε από τη συγχώνευση των εταιριών Δέλτα Γαλακτοβιομηχανία, Goody’s, Chipita και Μπάρμα Στάθης, διαθέτοντας παραγωγικές μονάδες και γενικότερα παρουσία σε πλείστες χώρες
Μετά την εξαγορά, ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος (μέχρι πρότινος βασικότερος μέτοχος και Πρόεδρος του ΣΕΒ) παραμένει Εκτελεστικός Πρόεδρος της VIVARTIA και μέτοχος με ποσοστό 5,1%. Ο κ. Σ. Θεοδωρόπουλος παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος της VIVARTIA και μέτοχος με ποσοστό 1,3% ενώ ο κ. Α. Βγενόπουλος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα μη εκτελεστικού Αντιπροέδρου στην Εταιρεία.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κίνηση από αυτές που έχει ”υποσχεθεί” η MIG στους επενδυτές της, ενώ έγκυρες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα του deal αναφέρουν με νόημα ότι ”αλλάζουν άρδην οι προοπτικές για τον όμιλο τροφίμων”, υπονοώντας προφανώς ότι ο όμιλος τροφίμων θα ωφελεθεί από τα τεράστια κεφάλαια που διαθέτει σήμερα η MIG.

Οι επιπτώσεις στην MPB
Το ζητούμενο βέβαια για μας δεν είναι να αξιολογήσουμε –απλά και μόνο- ένα deal που έγινε στην Ελλάδα, αλλά να δούμε τις πιθανές επιδράσεις που θα έχει αυτό, αλλά και η γενικότερη πολιτική της MIG στην κυπριακή οικονομία.
 1. Η πρώτη επίδραση είναι προφανής. Το μεγαλύτερο μέρος του γαλακτοκομικού τομέα της Κύπρου περνάει στον έλεγχο της MIG και φυσικά στον έλεγχο της διαχειρίστριας της MIG, Marfin Popular Bank. Αναμφίβολα, η συνεργασία μεταξύ της MPB και των ανά τον κόσμο θυγατρικών του Ομίλου VIVARTIA θα ενδυναμωθούν, με όποια οφέλη θα μπορούσε να επιφέρει κάτι τέτοιο στο τραπεζικό Συγκρότημα.
 2. Η δεύτερη επίδραση επίσης, είναι γνωστή και λίγο πολύ αναμενόμενη. Πρόκειται για την ετήσια αμοιβή διαχείρισης που έχει συμφωνηθεί να εισπράττει η MPB και που αρκετοί κατά το παρελθόν είχαν αμφισβητήσει το κατά πόσο όλα τα σχέδια της συγκέντρωσης των 5,2 δις ευρώ και των επενδύσεων θα υλοποιηθούν.
 3. Η τρίτη επίδραση όμως θα φανεί στο μέλλον και θα προέλθει από τις συνέργειες εκείνες από τις οποίες θα προκύψουν από τις επόμενες εξαγορές της MIG. Με δεδομένο ότι μόνο οι επενδύσεις της MIG στοχεύεται να ανέλθουν στα 15 δις ευρώ, αντιλαμβάνεται κάποιος το πόσα έμμεσα οφέλη θα μπορούσαν να προέλθουν για την MPB και από τις υπόλοιπες εξαγορές, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι επενδύσεις που τελικά θα πραγματοποιηθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του κλάδου της υγείας, όπου ο Όμιλος θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο σχήμα που θα δημιουργηθεί από την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ του Υγεία και των Μητέρα και Λητώ. Ο Όμιλος αυτός που είναι ο μεγαλύτερος στον ευρύτερο χώρο της Νοτιανατιολικής Μεσογείου, σχεδιάζει μέσα στην επόμενη διετία επενδύσεις ύψους ενός δις ευρώ (!), όπου ήδη αποφάσισε τη δημιουργία κλινικής στην Αλβανία και συζητά για την απόκτηση παρουσίας σε έξι ακόμη χώρες (μεταξύ αυτών και η Κύπρος). Από τις επενδύσεις αυτές, είναι ζήτημα αν οι μισές θα καλυφθούν από την MIG.
Για να φανεί το πόσο πολύ η είσοδος MIG αλλάζει τα πράγματα στον κλάδο της υγείας, θα πρέπει να αναφερθεί το εξής: στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο Όμιλος του Ιατρικού Κέντρου (μέχρι πρότινος leader στον κλάδο) είχε διακηρύξει την προσπάθεια επέκτασής τους στα Βαλκάνια και από τότε, απλά δημιούργησε δύο διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία και τώρα κάνει κάποιες σκέψεις για απόκτηση κλινικής στην ίδια χώρα, με τη συνδρομή του fund Askleipios που απέκτησε το 30% του Ιατρικού Κέντρου.
Τεράστια deals μέσα στο προσεχές δωδεκάμηνο
Το Marfin Investment Group έχει ήδη βρει τους στόχους εξαγοράς του και θα έχει επενδύσει 15 δισ. ευρώ εντός ενός έτους, όπως ανέφερε ο Matteo Stefanel, πρόεδρος της επιτροπής επενδυτικών προτάσεων του ομίλου, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ειδικότερα, ο κ. Stefanel επισήμανε στις 13 Ιουλίου ότι η MIG δεν αποπροσανατολίζεται από την πρόσφατη νευρικότητα στις αγορές ομολόγων και τις αυξήσεις επιτοκίων, αναφέροντας ότι έχει ήδη βρει τους στόχους εξαγοράς στις χώρες που επικεντρώνεται, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Επίσης, η MIG ενδέχεται να προχωρήσει σε deals στην Τουρκία, την Εσθονία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
”Έχουμε ξεχωρίσει τους στόχους μας και έχουμε δεσμεύσει όλα τα κεφάλαια σε συγκεκριμένα deals”, ανέφερε. ”Εκτιμούμε ότι θα έχουμε επενδύσει και τα 15 δισ. ευρώ εντός ενός έτους”.
Επισημαίνεται ότι η MIG έχει ”οπλοστάσιο” ύψους 15 δισ. ευρώ για εξαγορές, μετά και την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου κατά 5,2 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο δείκτης χρέους (debt ratio), της MIG -η οποία παραδοσιακά δανείζεται περίπου τα διπλάσια από τα κεφάλαια που δεσμεύει η ίδια για μια εξαγορά- είναι χαμηλότερος από αυτόν που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες εταιρίες εξαγορών, οι οποίες συχνά χρηματοδοτούν τις εξαγορές τους με δανεισμό σε ποσοστό 80%.
Ο κ. Stefanel, ο οποίος πήγε στη MIG το Μάρτιο από τη Deutsche Bank όπου ήταν επικεφαλής του τμήματος που καλύπτει χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος ότι η δυσπιστία που πολλές φορές εκφράζεται ως προς τα διασυνοριακά deals δεν θα περιορίσει τα σχέδια εξαγορών του ομίλου.MIG συμπεριλαμβάνει τις κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις για τέτοιες εξαγορές.
Όχι στις υπερβολές
”Ενδιαφερόμαστε για πρόσφατα ιδιωτικοποιημένες μονάδες, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό”, τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα κυβερνήσεων που προσπαθούν να μπλοκάρουν τις εξαγορές εταιριών σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος από ξένους. Όπως πρόσθεσε, η

Το επίφοβο από εδώ και στο εξής είναι το να παρασυρθεί η αγορά και να φημολογείται ότι πωλούνται όλα και τα αγοράζει ο Βγενόπουλος. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα γύρω στις δέκα επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων φέρονται να βρίσκονται στο στόχαστρο της MIG: κατασκευαστικές, διέλασης αλουμινίου, καζίνο, τράπεζες, ασφαλιστικές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.
Με βάση τη (άδολη;) φημολογία, δεν ήταν λίγα τα ράλι που έγιναν στο ταμπλό της (τέως) οδού Σοφοκλέους και το ζήτημα είναι το τι θα γίνει στην πιθανότερη περίπτωση που οι φημολογίες αυτές θα διαψευσθούν. Αυτό το πράγμα καλό θα ήταν να μην επαναληφθεί και στην Κύπρο.
Στην Κύπρο ειδικότερα, έχουν ακουστεί κατά καιρούς για εξαγορές κλινικών, ξενοδοχείων, εταιριών πληροφορικής και διαφόρων άλλων κλάδων, ή επίσης κάποιοι έχουν αρχίσει να αρνούνται συγκεκριμένες προτάσεις εξαγοράς με την προσδοκία ότι «ο Βγενόπουλος με τις εξαγορές του» θα ανεβάσει το τίμημα. Και ίσως στην περίπτωση αυτή, να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι το τίμημα των 25 ευρώ ανά μετοχή που κατέβαλε για την απόκτηση του ελέγχου της VIVARTIA, ήταν σαφώς ανώτερο από την τότε τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Η ουσία πάντως είναι ότι πρέπει οι τόνοι να χαμηλώσουν και να αποφευχθούν κινήσεις για τις οποίες πολλοί ενδεχομένως να μετανιώσουν στο μέλλον.


Το προφίλ της Vivartia
Vivartia είναι το νέο όνομα της ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, στην οποία συγχωνεύονται η ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, η Chipita, η Goody's και η Γενική Τροφίμων Μπάρμπα Στάθης. Αυτές οι ως τώρα διακριτές εταιρείες, όλες Νο. 1 στον κλάδο τους, μετατρέπονται σε αντίστοιχους με τις δραστηριότητές τους, διακριτούς κλάδους της Vivartia, ως εξής:
 • Κλάδος Γαλακτοκομικών & Ποτών
 • Κλάδος Αρτοποιίας & Ζαχαρωδών
 • Κλάδος Υπηρεσιών Εστίασης & Ψυχαγωγίας
 • Κλάδος Καταψυγμένων Τροφίμων
Η συγχώνευση αυτή δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα, οίκο κορυφαίων μαρκών διατροφής, με σημαντικό μέγεθος στην Ευρώπη.
H Vivartia είναι μία εταιρεία πλούσια σε ανθρώπους, γνώσεις και υποδομή, με διεθνή εμπειρία, σύγχρονη επαγγελματική διαχείριση, ισχυρές δομές εταιρικής διακυβέρνησης και αυξημένη οικονομική ισχύ.

Η Vivartia αποκτά νέες αυξημένες δυνατότητες προϊοντικής ανάπτυξης και γεωγραφικής επέκτασης με πιο ανταγωνιστικούς όρους. Βρίσκεται ήδη σε 29 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 1 δις. Διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο κορυφαίων μαρκών με μεγάλα περιθώρια διεθνούς αξιοποίησης. Ως ενοποιημένη εταιρεία, ισχυροποιεί τη θέση της στην αγορά και διεκδικεί ακόμα πιο αποτελεσματικά την προτίμηση του καταναλωτή, αυξάνοντας διαρκώς την εταιρική της αξία προς όφελος των μετόχων της.
H Vivartia έχει πλέον αυξημένη οικονομική ισχύ και μέγεθος αξιοσημείωτο για τις κεφαλαιαγορές διεθνώς.
H Vivartia αποτελεί έναν κορυφαίο οίκο μαρκών διατροφής, ηγέτη στην αγορά των τροφίμων, όντας:
1η στον Κλάδο των Τροφίμων στην Ελλάδα
2η στον Κλάδο των Τροφίμων & Ποτών στην Ελλάδα
7η μεταξύ των ελληνικών βιομηχανικών εταιρειών
16η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία
35η εταιρεία τροφίμων στην Ευρώπη

 Εκτός Ελλάδας
 Η Vivartia δραστηριοποιείται και εκτός Ελλάδας;
Η Γεωγραφική Παρουσία της Vivartia εκτείνεται σε 29 χώρες και σε πληθυσμό άνω του 1 δισ., με παραγωγική, εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα.

 • Παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα σε: Βουλγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ελλάδα, Μεξικό, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία
 • Εμπορική μόνον δραστηριότητα σε: Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Σλοβακία, Ουκρανία
 • Εξαγωγική δραστηριότητα σε: Αλβανία, Αυστρία, Belarus, Καναδά, Κροατία, Fyrom, Καζακστάν, Λίβανο, Μάλτα, Σερβία & Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ
·        Παραγωγική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας:Βουλγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Μεξικό, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία.

 


 

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This