KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Δεν πρόκειται να γίνει το roadshow του Χ.Α. στη Νέα Υόρκη το Μάιο


Αναβάλλεται η διοργάνωση του καθιερωμένου roadshow του Χ.Α. τον Μάιο στη Νέα Υόρκη. Και αν η επίσημη αιτιολογία είναι ότι πολλές από τις εισηγμένες που προσκλήθηκαν, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, προβάλλοντας το επιχείρημα του κόστους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκδήλωση ενδεχομένως και να «σαμποταριζόταν» από τους ξένους, αφού για εκείνους προέχει κατ' αρχήν η οικονομία και δευτερευόντως  οι εισηγμένες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σημειωτέων, ότι στην εκδήλωση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είχαν προσκληθεί και τράπεζες... Άλλωστε, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος, αλλά και τα στελέχη της ΕΧΑΕ που συμμετέχουν σε μια σειρά από roadshows στο Χ.Α. δέχονται μια σειρά από αδιάκριτα σχόλια για την Ελλάδα και την οικονομία της.

Το μότο που κυκλοφορεί ευρέως στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, είναι τι άλλο μας περιμένει, αν και θα περίμενε κανείς ότι χθες, πρώτη μέρα μετά την αργία του Πάσχα η συνεδρίαση να εξελισσόταν ομαλά. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς στον ξένο Τύπο δεν φιλοξενούνται μόνο αποκλειστικές πληροφορίες από τους διεθνείς οργανισμούς που εποπτεύουν την ελληνική οικονομία, αλλά και εγχώριων παραγόντων της οικονομίας, της αγοράς, αλλά και της κυβέρνησης.
Με δεδομένη την ευαισθησία που υπάρχει γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, οι δηλώσεις «ανωνύμων κυβερνητικών πηγών» ως προς τις εναλλακτικές που έχει η χώρα για να δανειστεί, όχι μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνουν, αλλά στρώνουν, ταυτόχρονα, και βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων. Το αποκορύφωμα ήταν το spread στα δεκαετή ομόλογα να εκτοξευθεί στις 407 μονάδες βάσης κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι έκλεισε κάτω από τις 400 μ.β., μάλλον εθελοτυφλεί, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Εκεί που η κατάσταση φαινόταν ότι τελεί υπό έλεγχο με μία, έστω, υποτυπώδη, πολιτικο/οικονομική συμφωνία στις Βρυξέλλες προ εικοσαημέρου, μάλλον η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, - ακόμα.
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν την αποκλιμάκωση των spreads, η πορεία των οποίων είναι συνδεδεμένη με την τάση στο Χ.Α., να καθυστερεί και όπως έγραφε το «R», ενδεχομένως να περάσει το 2010 με τα spreads πάνω από τις 300 μονάδες βάσης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι παράγοντες της αγοράς χρεώνουν στη κυβέρνηση ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες και όχι από όλους που συμμετέχουν στη σύνθεση της κυβέρνησης.
Τις τελευταίες ημέρες και κυρίως σε μία νεκρή για τις αγορές περίοφο, όπως ήταν το Πάσχα κυκλοφόρησαν φήμες, αλλά και πληροφορίες στον ξένο Τύπο για τις εναλλακτικές λύσεις δανεισμού της κυβέρνησης. Γράφτηκε ότι η Αθήνα θα διοργανώσει roadshows, ότι εξετάζεται η περίπτωση έκδοσης ομολόγων σε δολάριο και ότι η Γερμανία αν μάς δανείσει, θα μάς δάνειζε με όρους αγοράς, δηλαδή με περίπου 6,5%, ότι προκύπτει δηλαδή από τη σημερινή διαμόρφωση του spread. Ταυτόχρονα, χθες σε ξένες εφημερίδες γράφτηκε -με διαρροές από την... Ελλάδα αναφερόταν στα ρεπορτάζ- ότι θα καταβληθεί προσπάθεια από την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Βρυξελλών, παρακάμπτοντας το ΔΝΤ, όταν σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα.
Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλαν στο εξής: Μία αναιμική συνεδρίαση στο Χ.Α., όπως εξελισσόταν μέχρι τις 13.00, να μετατραπεί σε ένα ακόμα Βατερλό για την επενδυτική κοινότητα. Ουδείς, αναφέρουν χρηματιστές, μπαίνει στη διαδικασία να αναλάβει ρίσκο σ' αυτή τη συγκυρία. Χθες έγιναν αυτά, αύριο τι άλλο θ' ακολουθήσει, διερωτώνται χρηματιστηριακοί παράγοντες και Έλληνες διαχειριστές στο εξωτερικό.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών