KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ WEEKEND


01 Για να νιώσετε την ξεγνοιασιά του ταξιδιού σε ένα μόλις διήμερο. Λίγο το να βλέπετε το λιμάνι του Πειραιά να απομακρύνεται, λίγο το κατάστρωμα και η αλμύρα της θάλασσας, αρκούν για να σας βάλουν σε διάθεση καλοκαιρινή. Μέσα σε λίγη ώρα θα έχετε ξεχάσει τις υποχρεώσεις, το γραφείο και τα άγχη.
02 Για να κάνετε μια ωραία ποδηλατάδα. Φέρτε το μαζί σας από την πόλη ή νοικιάστε επί τόπου, γιατί το νησί ενδείκνυται για βόλτες με ποδήλατο. Αν δεν είστε για πολλά πολλά, μπορείτε να παραμείνετε στην άσφαλτο και με εξαίρεση μια-δυο ανηφόρες δεν θα κοπιάσετε ιδιαίτερα. Σε περίπτωση όμως που επιθυμείτε πιο δύσκολες διαδρομές, θα συναντήσετε ανηφορικούς χωματόδρομους μέσα στο πευκοδάσος, για τους οποίους όμως δεν χρειάζεται να είστε πρωταθλητές. Στα πιο δύσκολα θα χρειαστεί να ξεπεζέψετε και να σπρώξετε.
03 Για να περπατήσετε στο δάσος. Αν… ξεφουσκώσουν τα λάστιχά σας, μην πτοηθείτε. Οι χωμάτινοι δρόμοι είναι ιδανικοί για χαλαρή πεζοπορία σε ένα νησί μήκους μόλις 5,5 χλμ. και πλάτους 3,5 χλμ. Με το Κοντάρι στο υψηλότερο σημείο να βρίσκεται στα 249 μ. και τις αποστάσεις Μεγαλοχώρι - Σκάλα, Μεγαλοχώρι - Λιμενάρια να είναι 2,5 και 6,5 χιλιόμετρα αντίστοιχα, θα απολαύσετε βόλτες στον καθαρό αέρα, ανάμεσα στα πεύκα. Στη διάρκεια της διαδρομής, μάλιστα, μπορείτε να δροσίζεστε στη θάλασσα.
04 Για να χαλαρώσετε σε ένα απόλυτα ήσυχο περιβάλλον. Φύση, θάλασσα, ηρεμία, προσφέρονται όλα απλόχερα στον επισκέπτη. Ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους. Τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και καταλήγουν σε μικρά επίπεδα βράχια. Μιλήστε με τους ντόπιους και παρατηρήστε μερικές από τις ηλικιωμένες γυναίκες που φορούν κίτρινο μαντίλι, φούστα με στολίδια και μιλούν αρβανίτικα.
05 Για να φάτε από τον κήπο της κυρίας Κατίνας, στην ταβέρνα Παρνασσός, που βρίσκεται στο Μετόχι (θα πάτε με τα πόδια από τη Σκάλα). Ανάμεσα στα καλντερίμια του μικρού χωριού θα καθίσετε το χειμώνα στην αυλή και το καλοκαίρι θα χαρείτε τα «views» από το μπαλκόνι, όπως εξάλλου επισημαίνει και η ταμπέλα που θα σας κατευθύνει προς το ταβερνάκι. Τα περισσότερα από τα λαχανικά που θα γευτείτε προέρχονται από τον κήπο των ιδιοκτητών, ενώ αν θέλετε κόκορα κρασάτο φροντίστε να ειδοποιήσετε μία μέρα νωρίτερα, ώστε να… τακτοποιηθεί το ζήτημα. Αν βολεύεστε και με πιο απλά, οι φρέσκες τηγανητές πατάτες και η ομελέτα θα σας ικανοποιήσουν πλήρως.
06 Για να διανυκτερεύσετε κάτω από τα αστέρια. Διάσπαρτες ταμπελίτσες θυμίζουν ότι απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ, παρ' όλα αυτά αρκετές σκηνές ξεφυτρώνουν στις παραλίες και κάτω από τα πεύκα. Το πιο συνηθισμένο στέκι των κατασκηνωτών είναι η παραλία της Χαλικάδας, ανατολικά του λιμανιού. Φτάνετε από τη Σκάλα με τα πόδια και διασχίζετε ένα εύκολο μονοπάτι ανάμεσα στα δέντρα. Εδώ διέμενε για ένα μήνα και το μέλος της «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας.
07 Για να βουτήξετε σε υπέροχα γαλάζια νερά. Με το που πλησιάζει το καράβι στο λιμάνι, θα εκπλαγείτε από το χρώμα της θάλασσας. Βέβαια, εκεί όπου περισσότερο θα νιώσετε τα χρώματα να σας καλούν για μια βουτιά, ακόμα και αν βρεθείτε χειμώνα στο νησί, είναι στον φυσικό κόλπο της Απονήσου, στη δυτική άκρη του. Αν πάλι δεν αντέχετε χωρίς ξαπλώστρες, οργανωμένη παραλία θα βρείτε στη Δραγωνέρα. Την παραλία της Σκάλας προτιμούν οι οικογένειες για τα αβαθή νερά της.
08 Για να αποφύγετε τον μαζικό τουρισμό του Σαββατοκύριακου, αφού το Αγκίστρι παραμένει ακόμα ένας ανεξερεύνητος προορισμός. Βέβαια, όπως σε όλα τα νησιά, αν πάτε τον Αύγουστο ο πληθυσμός αυξάνεται, ενώ οι περισσότερες παραλίες θα είναι σπαρμένες με ξαπλώστρες. Πλην καλοκαιριού πάντως, στο Λιμενάρα και στο Μετόχι θα νιώσετε μια όμορφη μελαγχολία από τα κλειστά σπίτια, αφού οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται στην κοντινή Αθήνα.
09 Για να περάσετε ένα low bud-get weekend. Το εισιτήριο του πλοίου κοστίζει 10,70 €, το φαγητό είναι οικονομικό και γευστικό. Οσο για τη διαμονή, εύκολα θα βρείτε δίκλινο από 40 €.
10 Για να απολαύσετε φρέσκο ψαράκι στα πολλά ουζερί και ταβερνάκια του νησιού. Αν θέλετε να το συνδυάσετε με μια βουτιά, ακολουθήστε το δρόμο δυτικά από το Λιμενάρα για να φτάσετε στον φυσικό κολπίσκο της Απονήσου. Εκεί θα βρείτε ένα ταβερνάκι μούρλια, ακριβώς πάνω στη θάλασσα.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Ο ταχύτερος τρόπος για να φτάσετε στο Αγκίστρι είναι με ιπτάμενο δελφίνι σε 55 λεπτά. Με φέρι-μποτ απέχει δύο ώρες. Εισιτήρια θα προμηθευτείτε λίγο πριν από το ταξίδι σας στα εκδοτήρια για τον Αργοσαρωνικό, ακριβώς μπροστά από το καράβι, στην Πύλη 8. Πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια και από την Αίγινα. Aegean Flying Dolphin: Τ/210-42.21.766, Hellenic Seaways: Τ/210-41.17.341.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Oasis Beach Hotel
(Τ/22970-91.085, www.agistrihotels.com)
Πάνω στην παραλία της Σκάλας. Το δίκλινο κοστίζει από 40 € μέχρι 60 € για την υψηλή περίοδο.
Rosy's Little Village
(Τ/22970-91.610, www.rosyslittlevillage.com)
Βρίσκεται 800 μέτρα από το λιμάνι της Σκάλας. Από 45 € έως 67 € το δίκλινο. Από τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Οκτώβριο διοργανώνονται διάφορα workshops.

ΦΑΓΗΤΟ
Cafe Ness Taverna
(Τ/22970-91.357)
Για να δείτε το δειλινό την ώρα που γαληνεύει και η θάλασσα, η ταβέρνα-μπαλκόνι στο Μεγαλοχώρι είναι η ιδανική επιλογή.
Παρνασσός
(Τ/22970-91.339)
Ανεβείτε μέχρι το Μετόχι και θα βρεθείτε με όλο το νησί στο πιάτο σας!

TΗNOΣ
Με τα υπέροχα χρώματα της άνοιξης να κρατούν ακόμη, το νησί της Μεγαλόχαρης, του Αιόλου και των διάσημων περιστεριώνων είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους ξέρουν να εκτιμούν τις χάρες της ελληνικής φύσης, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.
Από τη Μάγια Τσόκλη
01 Για να ανακαλύψετε τη γοητεία της εσωτερικής αγροτικής ζωής των Κυκλάδων. Η Τήνος «είναι» η ενδοχώρα της, με εκπληκτικές πεζοπορικές διαδρομές, έτοιμες να σας αποκαλύψουν γοητευτικές ιστορικές και λαογραφικές εικόνες. Ενα καινούργιο αρχείο θα κάνει άμεσα την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο, καθιστώντας τις διαδρομές αυτές προσιτές στο ευρύ κοινό. Δημιουργός του ο Κάρολος Μέρλιν, γραφίστας και οδηγός βουνού, ο οποίος είναι πρόθυμος να σας δώσει τόσο τα φώτα του όσο και την επαγγελματική του συνοδεία στις 10 Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος που έχει καταγράψει (Τ/22830-24.741, 6932-684.997). Ο Πεζοπορικός Χάρτης της Ανάβασης περιέχει την πιο έγκυρη και σύγχρονη πληροφόρηση.
02 Για να επισκεφθείτε το καινούργιο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο, που δημιούργησε το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Στο μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα ώς σήμερα, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών. Επίσης, με την έμφαση που δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας, αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.
03 Για να δοκιμάσετε την εξαιρετική δημιουργική ελληνική κουζίνα από τα χεράκια της Αντωνίας και του Αρη στο Θαλασσάκι (Τ/22830-31.366). Η τοποθεσία του μικρού τους εστιατορίου πάνω στο κύμα, στον όρμο των Ιστερνίων, είναι ιδανική. Ομως, είναι το πάθος, η αγάπη και το ταλέντο του ζεύγους που κάνει το μαγαζί τους τόσο ιδιαίτερο και φιλόξενο. Και το ότι εξακολουθούν να διαθέτουν ακέραιο το χαρακτήρα τους μετά την επιτυχία!
04 Για να προμηθευτείτε εξαιρετική κάππαρη και κρίταμο από τη μικρή λαϊκή αγορά απέναντι από το καινούργιο λιμάνι ή από το οπωροπωλείο στην αρχή του ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς το Ναό της Παναγίας.
05 Για να χαθείτε στις σεληνιακές περιοχές όπου αναδύεται το μάρμαρο του νησιού, στο Βορρά, γύρω από το χωριό Μαρλάς. Τόσο τα λατομεία όσο και οι μικροί οικισμοί που αναπτύχθηκαν για να φιλοξενήσουν τους εργάτες του μαρμάρου, απευθύνονται σε διακριτικούς και ευαισθητοποιημένους ταξιδευτές.
06 Για να εκτιμήσετε μερικούς από τους ωραιότερους οικισμούς της χώρας μας. Δεν υπάρχει νησί στην Ελλάδα που να διαθέτει τόσο πολλά καλοδιατηρημένα χωριά όσα η Τήνος. Η Καρδιανή, τα Ιστέρνια, ο Πύργος φυσικά, τα Λουτρά, η κρυμμένη Περάστρα, ο Σμαρδάκοιτος, η Ποταμιά κρύβουν θησαυρούς μέσα στα δαιδαλώδη στενά τους, στα σκοτεινά κατώγια τους και στα περίτεχνα υπέρθυρά τους. Κάποιοι άλλοι οικισμοί, εγκαταλελειμμένοι πια και άκρως μαγικοί, είναι τα Μοναστήρια, το Ισμαήλ, ο Καλεμινάδος.
07 Για να περπατήσετε στο Σκλαβοχώρι, τη γενέτειρα του Νικολάου Γύζη, και να επισκεφθείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε. «Εις εμέ θα ήρεσε, αφού θέλετε να σας πω την αλήθειαν, να ήμουν εις το σκλαβοχωριό της Τήνου, να έβλεπα τα ίχνη επί των οποίων έπαιζα παιδί ων και να ξεκουρασθώ από την αεικίνητον ευρωπαϊκήν μηχανήν. Εκουράσθηκα και εγώ και επεθύμησα να καθήσω εις τις δροσοκαμάρες του χωριού μου, εκεί που ξεκουράζονται οι γέροντες», γράφει σε επιστολή του.
08 Για να επιστρέψετε στις εποχές που οι Ουρσουλίνες φρόντιζαν για την εκπαίδευση των κορασίδων της καλής κοινωνίας! Η μονή-σχολή ιδρύθηκε το 1862 από το Τάγμα των Ουρσουλινών στα Λουτρά. Από το 1876-77 άρχισαν να υποβάλλονται αιτήσεις νέων μαθητριών από όλο το χώρο της Ανατολής και από το 1914-30 άνοιξε τις πόρτες της στα κορίτσια όλων των δογμάτων και θρησκειών - και μάλιστα της αριστοκρατίας, παρακαλώ! Για να επισκεφθείτε το μουσείο της σχολής: Τ/22830-23.414 & 22830-51.490.
09 Για να χαθείτε στους δαιδάλους της μυστηριακής γυναικείας Μονής Κεχροβουνίου ή Παναγίας των Αγγέλων, που οργανώθηκε τον 12ο αιώνα. Προσωπικά, θεωρώ το μοναστήρι αυτό από τα ομορφότερα και πιο ατμοσφαιρικά της χώρας μας. Εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό και ακμαίο χάρη στη δυναμική και δημιουργική του ηγουμένη και οι μοναχές με χαρά θα σας διηγηθούν την ιστορία της μοναχής Πελαγίας, η οποία τον Ιούλιο του 1822 είδε σε όνειρα και όραμα την Παναγία να της αποκαλύπτει τον τόπο όπου ήταν θαμμένη η εικόνα Της…
10 Για να εμβαθύνετε στα μυστήρια της γεωλογίας, αλλά και των μύθων, στα συγκλονιστικά τοπία του Πετριάδου, του Βώλακα και της Λιβάδας. Οι υστεροτεκτονικοί σχηματισμοί, κοινώς γρανίτες, οι σφαιρικές αποσαθρώσεις σε μεγάλη έκταση, οι λαξευμένες από τον θαλασσινό αέρα φόρμες συνεπαίρνουν και τον πιο αποστασιοποιημένο επισκέπτη.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Στην Τήνο θα μεταβείτε με συμβατικά ή ταχύπλοα πλοία από τον Πειραιά (Λιμεναρχείο: Τ/210-45.11.311-7, 210-42.26.000-4) και τη Ραφήνα (Λιμεναρχείο: Τ/22940-22.300, 22940-28.888).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αλτάνα
(Τ/22830-25.103, www.altanahotel.gr)
Μικρό, πολύ καλόγουστο μπουτίκ ξενοδοχείο, κοντά στην πόλη της Τήνου. Από 70 €.
Ανθεια
(Τ/22830-25.021, www.anthia.gr)
Κοντά στην παραλία του Αγίου Φωκά, σε μια έκταση 5 στρεμμάτων, ένα πολύ όμορφο ξενοδοχείο με οικοτουριστική ευαισθησία και δημιουργικές φιλοδοξίες. Από 100 €.
Για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα απευθυνθείτε στην Ιωάννα Δελασούδα
(Τ/22830-24.215, www.ioannatinos.gr)
Πολύ καλοφτιαγμέ-να σπιτάκια, πλήρως εξοπλισμένα, με ωραιότατη θέα και ησυχία. Οσο για την ίδια την Ιωάννα, θα σας προσέχει σαν να ήταν η μαμά σας!

ΦΑΓΗΤΟ
• Στη Χώρα: Μεζέδες και μαγειρευτά κατσαρόλας στο Κουτούκι της Ελένης (Τ/22830-24.857). Γρήγορη και καλή λύση πριν από την αναχώρηση, η Παλλάδα. Ψάρι με δημιουργικές ανησυχίες στον Ταρσανά (Τ/22830-24.667).
• Στον Κτικάδο: Αγκινάρες λαδολέμονο, κουνελάκι στιφάδο και άλλες τοπικές συνταγές στη Δροσιά (Τ/22830-21.807).
• Στον Τριαντάρο: Πολύ καλό κρέας αλλά και μαγειρευτά στις Λεύκες (Τ/22830-41.298).

ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Εχει την ατμόσφαιρα νησιού, κι ας βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα. Ξεχάστε, λοιπόν, τον Πειραιά και πάρτε το αυτοκίνητό σας: μπορεί το Γαλαξίδι να απέχει μόνο τρεις ώρες από την Αθήνα, αλλά μια εκδρομή εκεί θα σας πάει πολύ πιο μακριά.
Από τη Βάσω Πολυχρονοπούλου
01 Για να περπατήσετε σε μια πόλη με ωραία αρχιτεκτονική. Το Γαλαξίδι κάποτε ήταν μεγάλη και τρανή ναυτι-λιακή δύναμη και αυτό το λαμπρό παρελθόν το έχει προικίσει με πανέμορφα αρχοντικά καπετανόσπιτα. Ξεκινήστε από τον εμπορικό δρόμο που συνδέει την κεντρική πλατεία Μανουσάκια με την πλατεία Μάμα στην παραλία και χωθείτε στα σοκάκια και τα καντούνια του Γαλαξιδίου. Περπατήστε παραλιακά ώς τον Χηρόλακα ή από την άλλη πλευρά, προς τα ερείπια των αρχαίων τειχών και τον τάφο του Λοκρού.
02 Για να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο, το παλαιότερο της Ελλάδας και ένα από τα ομορφότερα. Εκεί θα ανατρέξετε στη ναυτική παράδοση του Γαλαξιδίου μέσα από πίνακες που απεικονίζουν περήφανα ιστιοφόρα, αντίγραφα-μινιατούρες καραβιών, διάφορα ναυτικά όργανα, νηολόγια και το περίφημο Χρονικό του Γαλαξιδίου με τη γλαφυρή του γλώσσα.
03 Για να περάσετε από τον Αγιο Νικόλαο και να δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Γίνεται ναυτική πόλη χωρίς πολιούχο τον Αγιο Νικόλαο; Δεν γίνεται! Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του συγκεκριμένου ναού είναι ένα αληθινό αριστούργημα. Χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί η εκπληκτική λεπτοδουλειά του (1840-1850), αλλά υπάρχει αμφιβολία ως προς την ταυτότητα του καλλιτέχνη. Αν και ορισμένοι μελετητές το αποδίδουν στον Μετσοβίτη Αναστάσιο Μόσχο, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καλλιτέχνης (ή οι καλλιτέχνες) ήταν από την Ηπειρο.
04 Για να κάνετε βουτιές στις σκούλες της Πέρα Πάντας. Το Γαλαξίδι είναι χτισμένο σε έναν στενό κόλπο και, ακολουθώντας την ακτογραμμή, θα βρεθείτε ακριβώς απέναντι από τα σπίτια, στην Πέρα Πάντα. Στη μία πλευρά, ο κατάφυτος λόφος που προσφέρεται για πεζοπορία και στην άλλη, μικροσκοπικοί αμμουδεροί κόλποι, οι σκούλες, όπου μπορείτε να βουτήξετε. Προχωρώντας προς το σημείο Κεντρί, θα συναντήσετε το ολοκαίνουργιο (2008) Διεθνές Μνημείο της Γυναίκας του Ναυτικού. Από εδώ οι Γαλαξιδιώτισσες έβλεπαν τα καράβια που έπαιρναν τους ναυτικούς συγγενείς τους να χάνονται στον ορίζοντα.
05 Για να επιδοθείτε σε ψαροφαγία -και όχι μόνο- στο Μπάρκο της Μαρίτσας. Το πιο διάσημο εστιατόριο του Γαλαξιδίου στεγάζεται σε ένα διατηρητέο αρχοντικό του 1850, στο λιμάνι. Εκεί θα δοκιμάσετε ταλιατέλες με καπνιστό σολομό και μυδοπίλαφο, σπιτικές πίτες και, βεβαίως, το περίφημο μπιφτέκι του καταστήματος! Ο εσωτερικός χώρος μόλις ανακαινίστηκε, μειώνοντας μεν τον αριθμό των τραπεζιών, αυξάνοντας δε την απόλαυση! Χρειάζεται κράτηση (Τ/22650-44.876).
06 Για να πάτε στα χωριά Βουνιχώρα και Πεντεόρια. Η Βουνιχώρα, στις χαμηλές πλαγιές της Γκιώνας, είναι ένα μαρτυρικό χωριό που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος κατά τη γερμανική κατοχή. Βρίσκεται 14 χλμ. από το Γαλαξίδι και φημίζεται για το κεδροδάσος της, όπου μπορείτε να βολτάρετε. Τα Πεντεόρια βρίσκονται 12 χλμ. από την πόλη και διαθέτουν αρχαιολογικά μνημεία της πελασγικής περιόδου.
07 Για να δοκιμάσετε παραδοσιακό γαλαξιδιώτικο ραβανί με ρύζι και αμύγδαλα. Λέγεται πως «εφευρέθηκε» από… ναυτική ανάγκη, γιατί λειτουργούσε ως στυπτικό για τις εντερικές διαταραχές και παράλληλα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό εκτός ψυγείου. Ραβανί και άλλα γαλαξιδιώτικα γλυκά, όπως το γλυκό του κουταλιού αμυγδαλάτο, θα δοκιμάσετε στα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Κονάκι και τη Μίνα.
08 Για να ανηφορίσετε ώς τη Μονή του Αγίου Σωτήρος. Παρότι καταστράφηκε δύο φορές από σεισμούς, τον 13ο και τον 18ο αιώνα, οι μοναχοί πάντα επέστρεφαν. Η σύγχρονη ανακαίνισή της έγινε το 1989 και πλέον φιλοξενεί μία και μόνη καλόγρια. Εκεί, το 1703, ο μοναχός Ευθύμιος φύλαξε σε μια κρύπτη το Χρονικό του Γαλαξιδίου του, για να το ανακαλύψει το 1864 ο ιστορικός Κ. Σάθας και να μάθουμε έτσι πολλά χρήσιμα πράγματα για την ιστορία του τόπου. Η θέα από εκεί ψηλά αλλά και το περιβάλλον είναι μαγευτικά.
09 Για να παρατηρήσετε το Ηλιακό Ρολόι της Αγίας Παρασκευής. Είναι η πιο παλιά εκκλησία του Γαλαξιδίου (17ος αιώνας), αλλά η κυριότερη αφορμή για να την επισκεφθείτε είναι ο Ζωδιακός Κύκλος που είναι σκαλισμένος από το 1911 στο δάπεδό της. Το λεγόμενο και Ηλιοτρόπιο αποτελεί ένα ηλιακό ημερολόγιο και, κάθε μεσημέρι στις 12, μια ηλιαχτίδα τρυπώνει, δείχνοντας την ημερομηνία! Επίσης, στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει και ηλιακό ρολόι - έτσι, οι Γαλαξιδιώτες δεν κινδυνεύουν να μπερδέψουν τις ημέρες και τις ώρες!
10 Για να πάρετε πρωινό στον ξενώνα Γανυμήδης (Τ/22650-41.328, www.ganimede.gr). Ακόμη και αν δεν βρείτε δωμάτιο εδώ, περάστε τουλάχιστον για το πιο διάσημο πρωινό του Γαλαξιδίου. Θα γευτείτε σπιτικές μυρωδάτες μαρμελάδες, ολόφρεσκα ψωμάκια παντός είδους -αφού οι ιδιοκτήτες έχουν και φούρνο-, αλλαντικά, σπιτικές chutney και άλλες λιχουδιές. Και όλα αυτά στον δροσερό κήπο.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Οδικώς θα φτάσετε μέσω Αράχοβας και Δελφών (230 χλμ. από την Αθήνα, περίπου 3 ώρες με Ι.Χ., www.michelin.com). Επίσης, τα ΚΤΕΛ του Νομού Φωκίδος εκτελούν καθημερινά τακτικά δρομολόγια (Τ/210-83-17.096, Λιοσίων 260, www.ktel-fokidas.gr).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Γανυμήδης
(Τ/22650-41.328, www.ganimede.gr)
Από το 1966, με νέους ιδιοκτήτες εδώ και λίγα χρόνια, αλλά με την ίδια φιλόξενη ατμόσφαιρα.
Mira Mare Studios
(Τ/22650-41.466, www.miramarestudios.gr)
Κομψά και άνετα δωμάτια, δύο βήματα από το λιμάνι.
Hotel Αρχοντικό
(Τ/22650-42.292, www.artarchodiko.gr)
Διάσημο για τη διακόσμησή του - διαθέτει ακόμη και κρεβάτι-βάρκα!

ΦΑΓΗΤΟ - ΚΑΦΕ
Τάσος (Τ/22650-41.291) Διάσημη ψαροταβέρνα στην παραλία του Γαλαξιδίου.
Μπέμπελης (Τ/22650-41.677) Παραδοσιακό οινομαγειρείο στον κεντρικό δρόμο, με τοπικούς και άλλους νοστιμότατους μεζέδες.
Θεμιστοκλής (Τ/22650-42.485) Παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1814.
Οιάνθη (Τ/22650-41.730) Πολύ καλή επιλογή για καφέ, αλλά και για ποτό, πιο αργά, με ωραία μουσική.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η ακριτική πρωτεύουσα του Νομού Εβρου δεν έχει απλώς τη γοητεία των παραθαλάσσιων πόλεων, αλλά είναι παράλληλα ιδανικό ορμητήριο για ιαματικό τουρισμό στην Τραϊανούπολη και οικοτουρισμό στο Δέλτα του Εβρου, σημαντικό υδροβιότοπο της χώρας μας.
Από τον Δημήτρη Ξανθούλη
01 Για να καθίσετε στα καφενεία του φάρου, εκεί όπου δίνουν ραντεβού οι ηλικιωμένοι ντόπιοι κάτοικοι, ατενίζοντας το Θρακικό πέλαγος. Ισως το μόνο σημείο όπου διασώζεται ακόμα η μοναδική ατμόσφαιρα της παραμεθόριας, λίγο ξεχασμένης, πόλης. Τις καλές νύχτες θα διακρίνετε, στο βάθος αριστερά, να τρεμοσβήνουν τα φώτα των τουρκικών κωμοπόλεων.
02 Για να κάνετε βουτιές στα «κόκκινα βράχια», αλλά κυρίως για να δείτε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα πίνοντας καφεδάκι στον Ορίζοντα.
03 Για να περάσετε από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης Αγγελικής Γιαννακίδου (14ης Μαΐου 63, Τ/25510-36.663, www.emthrace.com). Είναι ένα από τα πιο καλοστημένα, μικρά, σύγχρονα μουσεία της χώρας μας. Με θεματικές ενότητες αφιερωμένες στην ενδυμασία, στον λατρευτικό κύκλο, στην προβιομηχανική διατροφή-ζαχαροπλαστική, στις παραδοσιακές καλλιέργειες. Μια πολύ καλή εισαγωγή στον ευρύτερο χώρο της Θράκης.
04 Για να μπείτε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (πλατεία Μητροπόλεως, Τ/25510-27.853). Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικού ύφους κτίριο του 1909, όπου κάποτε λειτουργούσε το πρώτο εξατάξιο γυμνάσιο της πόλης. Σημαντική συλλογή με εικόνες από την Κοσμοσώτειρα, αρχεία και έγγραφα της πόλης και κειμήλια από τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη, που διέσωσαν οι πρόσφυγες.
05 Για να επισκεφθείτε τα Λουτρά. Είναι στην πραγματικότητα η ρωμαϊκή πόλη Τραϊανούπολη, που ιδρύθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Τραϊανό. Πόλη-κόμβος στην Εγνατία οδό. Τα ερείπιά της (ξενώνας/κτίσμα θερμών λουτρών Χάνα, παρακείμενα θολωτά κτίρια) σώζονται δίπλα στο σημερινό χωριό. Καλό σημείο, το καλοκαίρι κυρίως, για να παρατηρήσετε την ντόπια ανθρώπινη «πανίδα» που συγκεντρώνεται στα ιαματικά λουτρά. Συνδυάστε τα με την επίσκεψή σας στο Δέλτα του Εβρου, μια και απέναντι από τα λουτρά λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Εβρου (Τ/25510-61.000).
06 Για να πάτε στο Δέλτα του Εβρου, έναν από τους πιο καλά διατηρημένους υδροβιότοπους της χώρας μας. Λόγω της γειτνίασής του με την Τουρκία υποχρεώθηκε σε μια συνοριακή απομόνωση, και έτσι είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που διατηρούνται σχετικά ανέπαφα. Εχουν καταγραφεί, τόσο σε αυτό όσο και στη ζώνη κατά μήκος του ποταμού, πάνω από 350 είδη φυτών, 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών και 304 είδη πουλιών, από τα 423 που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Το καλοκαίρι είναι σκεπασμένο με μπλε λουλούδια, τα Limonium, που όσο πλησιάζει το φθινόπωρο το χρώμα τους αλλάζει σε μοβ και μετά γίνεται λευκό.
07 Για να δείτε τα ασκηταριά των Αγίων Θεοδώρων, του 11ου αιώνα - η ελληνική εκδοχή της τέχνης των βράχων. Θα φτάσετε διασχίζοντας το χωριό Αβαντας με τους φράγκικους πύργους, χτισμένους το 1430, οχυρωματικά έργα των Γατελούζων, Γενουατών που πήραν στη δικαιοδοσία τους την περιοχή μαζί με την Αίνο, τη Σαμοθράκη, τη Λέσβο και τη Λήμνο, μετά την Δ΄ Σταυροφορία.
08 Για να κάνετε βόλτα στη συνοικία των Ρομά - Κατσίβελων (Κατσιβέλικα). Μία από τις τρεις μουσουλμανικές μειονότητες που συμπεριλαμβάνονται στη συνθήκη της Λωζάνης, οι Κατσίβελοι είναι Αθίγγανοι που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ και ζουν στη Θράκη. Σχετικά κλειστή κοινωνία, ζει στο άλλοτε περιθώριο της πόλης, σε μια πολύχρωμη από κάθε άποψη συνοικία. Πάρα πολύ φιλόξενοι! Περιδιαβαίνοντας στη γειτονιά, κάντε ένα διάλειμμα για καφέ στον Μαύρο Αετό (Αβαντος 24) ή στο καφενείο του Νταγκλή (Αβαντος 18).
09 Για να φτάσετε ώς τις Φέρες και να δείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας (Παναγία η Κοσμοσώτειρα), ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία μας. Χτισμένη το 1152 κατά παραγγελία του σεβαστοκράτορα Ισαάκιου Αγγελου Κομνηνού από Κωνσταντινουπολίτες μαστόρους, σαν πριγκιπικό κτίσμα που είναι, έχει αυτή την κομψότητα των κατασκευών της Βασιλεύουσας. Πραγματικά εξαιρετικό κτίριο! Αν τύχει να βρεθείτε εκεί μεσημέρι, αναζητήστε την ταβέρνα Αστέρια για ντόπιο κατσικάκι στη λαδόκολλα.
10 Για να επισκεφθείτε τη Μάκρη, ένα μικρό μεικτό χωριό, όπου Ελληνες και Τούρκοι συνυπήρχαν αρμονικά για αιώνες. Στο μικρό λιμανάκι, επίνειο του χωριού, τον Πλάτανο, υπάρχουν απομεινάρια νεολιθικών οικισμών - στη θέση Σπηλιά του Κύκλωπα, που μάλλον ήταν χώρος λα-τρείας. Στην Αγία Παρασκευή εξακολουθεί να λατρεύεται η ιδιαίτερα αγαπητή στους Θρακιώτες αγία. Συνεχίστε ώς την κοντινή Mεσημβρία, που μνημονεύεται από τον Hρόδοτο ως η δυτικότατη «πόλις» της σαμοθρακικής «περαίας», την οποία διέσχισε η στρατιά του Ξέρξη το 480 π.X., κατά την εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας. Περπατήστε στις ανασκαφές και καταλήξτε για μεσημεριανό στο πολύ ωραίο λιμανάκι, για ψάρι φυσικά…
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Ο ταχύτερος τρόπος για να μεταβείτε από την Αθήνα είναι αεροπορικώς με Ολυμπιακή (Τ/210-96.66.666, www.olympicairlines.com), Aegean (Τ/210-62.61.000, www.aegeanair.com) ή Athens Airways (Τ/210-66.96.600, www.athensairways.com). Μπορείτε επίσης να πάτε με λεωφορείο (Τ/14505, www.ktel.org) ή τρένο (Τ/1110, www.ose.gr).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Classical Egnatia Grand
(Πάρκο Εγνατία, T/25510-38.000, www.classicalhotels.com/egnatiagrand)
Το πεντάστερο της πόλης. Πολύ καλή διαχείριση από τον όμιλο Δασκα-λαντωνάκη, άψογο σέρβις. Από 150 €.
Thraki Palace
(4ο χλμ. εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Θεσσαλονίκης, Τ/25510-89.100, www.thrakipalace.gr)
Εξω από την πόλη, σε πολύ ωραίο σημείο. Ζητήστε δωμάτιο με θέα στη θάλασσα. Από 100 €.
Alexander Beach Hotel
(2ο χλμ. εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής, T/25510-39.290, www.alexbh.gr)
Πάνω στη θάλασσα, με όλες τις ανέσεις. Καλή υποδομή για συνεδριακό τουρισμό. Από 105 €.
Ωκεανίς
(Σ. Παλαιολόγου 20, Τ/25510-28.830, 25.156)
Μικρό και πολύ βολικό, στο κέντρο. Από 65 €.
Θράσσα
(Δήμος Τυχερού, Τ/25540-20.081, www.thrassa.gr)
Η απόλυτη απόδραση, μέσα στη φύση, σε ωραίο σημείο. Αγαπημένο μου. Από 65 €.

ΦΑΓΗΤΟ
• Οι σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι φυσικά το ψάρι και, αν βρείτε, κατσικάκι από τη Σαμοθράκη. Πολύ καλή η ταβέρνα Αη Γιώργη (Τ/25510-71.777), στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Μάκρη. Προτιμήστε επίσης τα: Πόρτο Ελιά (Κρήτης 2, Τ/25510-28.668) για ψάρι, Χόβολη (Μιαούλη 12, Τ/25510-37.777) για αρμένικες σπεσιαλιτέ από την Κάρεν Μελιξετιάν, Γυαλός (Απολλωνιάδας 26, Τ/25510-33.850) για ψαρομεζέδες, Νησιώτικο (Γ. Ζαρίφη 1, Τ/25510-20.202) για ψάρια και θαλασσινά, Γιασεμί (τέρμα Εθνικής Αντιστάσεως, Τ/25510-23.361) για νοστιμότατα σουτζουκάκια.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών