KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Κρυμμένες αξίες στα μερίσματα 13+6 μετοχών του Χ.Α.

Το φτηνότερο χρηματιστήριο στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι αυτό της Αθήνας. Οι μετοχές του Γενικού Δείκτη διαπραγματεύονται μόλις 8,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη τους για το 2010 και είναι κατά 32% φτηνότερες από εκείνες του διεθνούς χρηματιστηριακού δείκτη MSCI World.

Ακόμα και η Morgan Stanley, ένας επενδυτικός οίκος που μέχρι και πριν από λίγες ημέρες δεν πλησίαζε το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε αυτές τις ελκυστικές αποτιμήσεις. Αναζητώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές που κρύβουν τη μεγαλύτερη αξία και τις καλύτερες προοπτικές αποδόσεων, η Morgan Stanley διαπίστωσε ότι η λίστα που προέκυψε από την εφαρμογή των ποσοτικών κριτηρίων που έδωσε, ήταν γεμάτη με ελληνικά ονόματα. Και αυτό παρότι στις 31 Μαρτίου ο ίδιος οίκος είχε δημοσιεύσει έκθεση με την οποία συμβούλευε τους πελάτες του να τοποθετηθούν στην Ευρώπη μέσω ενός διπλού trade που πουλά ελληνικές μετοχές και αγοράζει ιταλικούς τίτλους.

Νέες ιδέες

Σήμερα ο οίκος αναζητά ιδέες για επενδύσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, αφού πιστεύει ότι η πρόσφατη διόρθωση των χρηματιστηρίων της περιοχής κατά 13% αποτελεί ευκαιρία αγορών για τα χαρτοφυλάκια. Επιχειρώντας να εντοπίσει τις «κρυμμένες αξίες» της Ευρώπης, η Morgan Stanley αναζήτησε τις μετοχές που εμφανίζουν μερισματική απόδοση υψηλότερη του P/E τους.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής Edmund Ng, εάν ένας επενδυτής έψαχνε σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τις μετοχές που πληρούν το κριτήριο αυτό, στο τέλος κάθε μήνα από το 1985 μέχρι και σήμερα, θα είχε βρει 10.000 περιπτώσεις μετοχών με μερισματική απόδοση υψηλότερη του P/E τους. Μάλιστα, εάν είχε επενδύσει στις μετοχές αυτές, είχε πολύ καλές πιθανότητες να βγει κερδισμένος.

Ο αναλυτής διαπίστωσε ότι οι μετοχές που πληρούν αυτό το κριτήριο παρουσιάζουν αποδόσεις 8% υψηλότερες του μέσου όρου της αγοράς σε ορίζοντα 6 μηνών, 11% σε ορίζοντα 12 μηνών και 28% σε διάστημα 24 μηνών. Σήμερα, λόγω της πτώσης των τιμών και των αποτιμήσεων, οι μετοχές που εμφανίζουν μερισματική απόδοση υψηλότερη του P/E τους είναι σαφώς περισσότερες. Η Morgan Stanley διαπίστωσε ότι αποτελούν το 2,4% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, από μόλις 0,7% που είναι κατά μέσο όρο. «Αυτό στηρίζει την άποψή μας ότι υπάρχει αξία στις αγορές για τους επενδυτές που έχουν ορίζοντα 6-12 μηνών», γράφει ο Ng.

Η Morgan Stanley εντοπίζει τα υψηλότερα μερίσματα, σε συνδυασμό με τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις στους κλάδους των ασφαλειών, της ενέργειας και των κεφαλαιουχικών αγαθών. Στη λίστα με τις 68 μετοχικές επιλογές που κατήρτισε με βάση το κριτήριο αυτό, περιλαμβάνονται τα ονόματα εταιρειών όπως οι BP, Telefonica, Zurich Financial Services, Aviva, Amlin και Freenet.

Οι αναλυτές του οίκου δεν μπορούν παρά να επισημάνουν ότι από τις 68 μετοχές της λίστας, οι 13 είναι ελληνικές. Ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil, για παράδειγμα, προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις που αναμένονται σχεδόν στο 14% για το 2011. Αποδόσεις άνω του 10% προσφέρουν επίσης τα μερίσματα της Eurobank Properties, των ΚΑΕ και της Χαλκόρ.

Εφόσον μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των μετοχών κατά 10% (παρά την πρόβλεψη της Morgan Stanley για ανάκαμψη των χρηματιστηρίων), τότε ο οίκος θεωρεί ότι ελκυστική σχέση μερισματικής απόδοσης και αποτίμησης θα προσφέρουν επίσης η Alpha Bank, η Alapis, η Τρ. Πειραιώς, τα ΕΛΠΕ, η MIG και η Ελβάλ.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών