KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΑΓΟΡΑΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.


Ανάμεσα στους traders του λονδρέζικου City είναι γνωστός με το προσωνύμιο «ο σοκολατοδάχτυλος». Ο Anthony Ward έγινε ζωντανός θρύλος στην αγορά του κακάο όταν το 2002 χειραγώγησε αριστοτεχνικά τα συμβόλαια του εμπορεύματος για να βγάλει κέρδος 40 εκατ. στερλινών μόλις σε δύο μήνες. Τώρα, ο γνωστός διαχειριστής hedge fund παίζει ένα ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα. Αγόρασε και έκλεισε σε αποθήκες το σύνολο των αποθεμάτων κακάο της Ευρώπης, μέχρι τον τελευταίο κόκκο. Ο οικονομικός Τύπος και οι εμπλεκόμενοι στην αγορά έχουν μείνει έκπληκτοι με το μέγεθος του trade, αφού όπως υπολογίζουν, ο Wand έχει στην κατοχή του αρκετό κακάο για να παρασκευάσει περισσότερες από 5 δισεκατομμύρια πλάκες σοκολάτας. Ελπίζει δε ότι σε λίγες εβδομάδες θα μετρά τη νεοαποκτηθείσα περιουσία του όχι σε σοκολάτες, αλλά σε εκατομμύρια.

Ο 50χρονος Ward και τα hedge funds της εταιρείας την οποία έχει ιδρύσει, της Armajaro Holdings, αγόρασαν στα μέσα Ιουλίου 241.000 τό- νους κακάο. Πρακτικά, με ένα trade αξίας 658 εκατ. στερλινών, απέκτησε το σύνολο των αποθεμάτων που είναι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσιμα στο λονδρέζικο χρηματιστήριο παραγώγων, Liffe. Το πιο παράξενο, όμως, είναι ότι ο Ward ζήτησε τη φυσική παράδοση του κακάο. Με δεδομένο ότι η αγορά του κακάο, όπως και αυτή του καφέ, έχουν προσελκύσει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον hedge funds και άλλων κερδοσκοπικών funds, είναι ελάχιστες οι συναλλαγές που αφορούν τη φυσική παράδοση των εμπορευμάτων. Σ’ αυτές τις αγορές, που θεωρητικά παρέχουν τη δυνατότητα στους παίκτες της αγοράς τροφίμων (όπως η Nestle ή η Kraft) να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο των διακυμάνσεων στις τιμές των πρώτων υλών τους, υπολογίζεται ότι πλέον, στο 98% των συναλλαγών που γίνονται, αλλάζουν χέρια μόνο συμβόλαια και όχι φορτία.

Όμως, το σχέδιο του Ward είναι προφανές. «Στεγνώνοντας» την αγορά από κακάο, στοχεύει να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα. Ήδη η είδηση του τεράστιου trade του, το οποίο ισοδυναμεί με το 7% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής κακάο, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα από το 1977, πάνω από τις 2.730 στερλίνες ανά μετρικό τόνο.

Παρότι οι τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2007, ο Ward πιστεύει ότι τα περιθώρια ανόδου δεν έχουν εξαντληθεί. Εδώ και καιρό προειδοποιεί ότι τα προβλήματα στην παραγωγή της Ακτής Ελεφαντοστού, από όπου προέρχεται το 40% του κακάο που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο, θα επηρεάσουν τις τιμές. Συγκεκριμένα, η εταιρεία του, η Armajaro ποντάρει σε ράλι του κακάο έως το Σεπτέμβριο. Την εποχή αυτή, η ζήτηση στην αγορά παραδοσιακά κορυφώνεται, καθώς είναι η περίοδος που όλες οι σοκολατοποιίες του πλανήτη αυξάνουν την παραγωγή τους, ενόψει των Χριστουγέννων.

Κρατώντας λοιπόν όλα τα αποθέματα κακάο της Ευρώπης κλεισμένα σε αποθήκες στο Λονδίνο, το Αμβούργο και το Λίβερπουλ, ο Ward έχει πλέον βάλει στο χέρι ολόκληρη την αγορά. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν, πιστεύουν ότι η κίνησή του θα αναγκάσει τους διεθνείς κολοσσούς των τροφίμων να ανεβάσουν τις τιμές στις σοκολάτες και τα υπόλοιπα σνακς τους που περιέχουν κακάο, αφού από το Σεπτέμβριο, το κόστος της πρώτης ύλης θα έχει αυξηθεί και πάλι. Ήδη, οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων έχουν αναγκαστεί να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση του κόστους τους πουλώντας μικρότερες συσκευασίες (αλλά στην ίδια τιμή), ή αλλάζοντας τις συνταγές τους, ώστε να περιορίσουν την περιεκτικότητα στις πιο ακριβές πρώτες ύλες.

Πάντως, εάν τελικά το στοίχημα του Ward αποδώσει, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο διαχειριστής θα φανεί εξυπνότερος από την αγορά. Το 2002 είχε αγοράσει 204.000 τόνους κακάο. Μέσα σε δύο μήνες, είδε την τιμή του κακάο να αυξάνεται από τις 1.400 στερλίνες ανά τόνο στις 1.600 στερλίνες, με αποτέλεσμα να πετύχει κέρδος 40 εκατ. στερλινών (47 εκατ. ευρώ) από την κίνησή του.

Από courier… εκατομμυριούχος
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ καταγωγή του, ο Anthony Ward κατάφερε μέσω των παιχνιδιών του κακάο να χτίσει μια περιουσία που σήμερα υπολογίζεται στα 36 εκατ. στερλίνες. Ο Βρετανός διαχειριστής φοίτησε σε δημόσιο σχολείο και ξεκίνησε να δουλεύει ως courier, κάνοντας διάφορες παραδόσεις με μηχανάκι. Όμως, η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε όταν μυήθηκε στα μυστικά του trading των εμπορευμάτων. Από νωρίς, ο 50χρονος σήμερα Ward εξειδικεύτηκε στο κακάο, επιδιώκοντας να λαμβάνει μεγάλες θέσεις στην αγορά. Σταδιακά, έφτασε να ελέγχει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής. Στην καριέρα του πέρασε και από τη Phibro, έναν πανίσχυρο παίκτη της αγοράς εμπορευμάτων που, εξελίχθηκε σε πραγματική μηχανή παραγωγής χρήματος για τη Citigroup.

Το 1998, ο Ward ίδρυσε την Armajaro, η οποία είναι σήμερα ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς του κακάο, με βάση το τζίρο των συναλλαγών της.

Παιχνίδι για έναν και στον καφέ!


ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ στρατηγική ανάλογη με αυτήν του Ward, ένας μυστηριώδης παίκτης είχε καταφέρει πριν από ένα μήνα να χειραγωγήσει και την αγορά του καφέ. Τότε, την είχαν «πατήσει» πολλά hedge funds, που είχαν ποντάρει στην πτώση των τιμών. Με τις τιμές να βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια σε καθοδική τροχιά, το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα» είχε θεωρήσει ότι τα short στον καφέ αποτελούν σίγουρο στοίχημα. Μέχρι που σε αυτήν τη μικροσκοπική και έως πρότινος βαρετή αγορά εμφανίστηκε ένας ακόμα πιο έξυπνος παίκτης. Μεγάλος οίκος εμπορευμάτων μάζεψε τα συμβόλαια που είχαν σορτάρει οι κερδοσκόποι και στρίμωξε τα hedge funds: Έπρεπε ή να του παραδώσουν τεράστιες ποσότητες κόκκων καφέ ή να κλείσουν τις short θέσεις με σημαντικές ζημιές. Αδυνατώντας να εξασφαλίσουν φορτία καφέ, έκαναν.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών