KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Μαυροβούνιο Ελληνικό πάρτι στην «Ακρόπολη»

Ο Αντρέα Μποτσέλι, ο Σεργκέι Τσέτκοβιτς αλλά και ο Αντώνης Ρέμος συνόδευσαν τα εγκαίνια της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας στο μαγευτικό νησάκι του Αγίου Στεφάνου, που αξιοποιεί τουριστικά ο όμιλος του κ. Βίκτωρα Ρέστη.

Tι θα μπορούσε να ενώνει άραγε τον Κάρλο Πόντι και τη Σοφία Λόρεν με τη Μέριλιν Μονρό, τον Βίλι Μπραντ, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα , τη Μόνικα Βίτι και τον Μπόμπι Φίσερ; Πέραν του ότι όλοι τους κι ο καθένας ξεχωριστά υπήρξαν εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο τους μοιράστηκαν, παράλληλα, και την αγάπη τους για έναν κοινό παραθεριστικό προορισμό. Ο λόγος για το περίφημο θέρετρο του Αγίου Στεφάνου (Sveti Stefan στην τοπική διάλεκτο) στο Μαυροβούνιο, ένα μαγευτικό νησάκι στα όρια του δήμου της Μπούντβα, μιας πόλης περίπου 40.000 κατοίκων η οποία βρίσκεται στο κέντρο της μικρής βαλκανικής χώρας. Ψαροχώρι κατά τον 15ο αιώνα, επί ενωμένης Γιουγκοσλαβίας ο Τίτο ήταν αυτός ο οποίος το ανέδειξε τουριστικά ιδρύοντας την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα το 1960. Ωστόσο εδώ κι έναν χρόνο το νησί, «η Ακρόπολη του Μαυροβουνίου», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν οι ντόπιοι, αφού κυριολεκτικά αποτελεί το landmark της χώρας τους, έχει περάσει σε ελληνικά χέρια και συγκεκριμένα στον όμιλο του εφοπλιστή κ. Βίκτωρα Ρέστη. Την περασμένη Τρίτη ο σούπερ σταρ ιταλός (ποπ) τενόρος Αντρέα Μποτσέλι ανέβηκε σε ειδικά διαμορφωμένη σκηνή του Αγίου Στεφάνου προκειμένου να τραγουδήσει. Στην εορταστική βραδιά οι Μαυροβούνιοι γιόρταζαν τρία σημαντικά για τη χώρα γεγονότα: την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, τα 50 χρόνια από τα εγκαίνια της πρώτης μονάδας στο θέρετρο του Αγίου Στεφάνου και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του φιλόδοξου πρότζεκτ του ομίλου Ρέστη. Ο Αντρέα Μποτσέλι μοιράστηκε τη σκηνή με το συγκρότημα «Τέσσερις ντίβες», ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με τον ιδιαίτερα δημοφιλή μαυροβούνιο τραγουδιστή Σεργκέι Τσέτκοβιτς και τον «δικό μας» Αντώνη Ρέμο.

Εχοντας υποστεί μικρής εμβέλειας ανακαινίσεις κατά τα τελευταία 50 χρόνια το 2006- όταν δηλαδή το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία- η κυβέρνησή του προέβη σε προκήρυξη ενδιαφέροντος για την ανακατασκευή και διαχείριση του νησιού. Στις διαδικασίες πλειοδότησε ένα γιαπωνέζικο fund, το οποίο στην πορεία- λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης- δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις ανειλημμένες υποχρεώσεις με αποτέλεσμα η άδεια να περάσει, τελικά, το 2009 στα χέρια του ομίλου Ρέστη για 50 χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 50). Και υπό τη νέα ιδιοκτησία το μάνατζμεντ του θερέτρου παραμένει στη γνωστή τουριστική αλυσίδα Αmanresorts στην οποία είχε εκχωρηθεί εξαρχής από τους Ιάπωνες.

Το συνολικό πρότζεκτ αφορά τόσο το νησί του Αγίου Στεφάνου όσο και τη χερσαία έκταση που το περιβάλλει. Ολοκληρωμένο θα περιλαμβάνει 50 σουίτες (έκτασης 49 ως 195 τ.μ.) σε έναν μεσαιωνικό οικισμό, εστιατόρια, κοινόχρηστους χώρους, εκκλησίες, διαδρομές σε ξέφωτα και σοκάκια. Στη χερσαία περιοχή περιλαμβάνονται 350 στρέμματα δάσους που φτάνουν ως την παραλία με τέσσερις διαμορφωμένες ακτές. Στα ξέφωτα έχει σχεδιαστεί η λειτουργία ενός μεγάλου spa, το Μίλοτσερ (ξενοδοχείο με οκτώ σουίτες που ήδη λειτουργεί), τρία εστιατόρια κι ένα κέντρο εμπορίου και αναψυχής. Η πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε αφορά τις 14 από τις 50 συνολικά σουίτες, δύο εστιατόρια στη χερσαία περιοχή κι ένα beach καφέ.

Απευθείας πτήση
από Αθήνα
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς (δεξιά) με τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη
Tο συνολικό ύψος της επένδυσης φτάνει τα 75 εκατομμύρια ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ακόμη μία τουριστική μονάδα δυναμικότητας 70 δωματίων και ισάριθμων διαμερισμάτων. Μόλις ολοκληρωθεί- το καλοκαίρι του 2011- στο συγκρότημα δεν θα επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτων, αλλά η κίνηση θα γίνεται αποκλειστικά με golf car. Παράλληλα, καραβάκια θα συνδέουν το χερσαίο με το θαλάσσιο κομμάτι.

Από τον Αύγουστο μάλιστα θα λειτουργεί αεροπορική γραμμή, η οποία θα συνδέει το αεροδρόμιο Τίμπατ του Μαυροβουνίου με την Αθήνα τρεις φορές την εβδομάδα.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του συγκροτήματος έχει αναλάβει η ΑΣΠΑ ΑΕ του κ. Σπύρου Τσαγκαράτου . Αναφερόμενος στο πρότζεκτ ο αρχιτέκτονας υπογραμμίζει τη συμμόρφωση με τις διεθνείς προδιαγραφές (συνθήκες Βενετίας και UΝΕSCΟ για τα διατηρητέα) καθώς και τον σεβασμό στη φυσιογνωμία του οικισμού. Σε ό,τι αφορά τα υλικά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ο κ. Τσαγκαράτος λέει ότι «συνυπάρχει το βαλκανικό στοιχείο, η πέτρα, το κεραμίδι, το ξύλο, σε συνδυασμό με κτίρια art deco, τα οποία παραπέμπουν σε ευρωπαϊκά θέρετρα των αρχών του 20ού αιώνα».
Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Μίλο Τζουγκάνοβιτς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας- με πληθυσμό μόλις 600.000

κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κονδύλια που απευθύνονται στον τουρισμό είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα για τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Παρότι το Μαυροβούνιο δεν είναι μέλος της ΕΕ, στις συναλλαγές έχει υιοθετήσει το ευρώ, ενώ η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μετατρέψει τη χώρα σε «φορολογικό» παράδεισο τύπου Ελβετίας.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών