KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Σάντουιτς με... ονομασία προέλευσης .


Είναι γνωστό ότι ο βρετανοί λόρδοι συνιστούν είδος υπό εξαφάνιση. Είναι επίσης γνωστό ότι όσοι έχουν απομείνει αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πηγή των οποίων συνήθως είναι οι τεράστιες δαπάνες για τη συντήρηση των πύργων που έχουν κληρονομήσει. Γι΄ αυτό, λοιπόν, οι περισσότεροι από αυτούς «αναγκάζονται» να δουλέψουν, αφού δεν πληρώνονται από το κράτος και τα έξοδα παραστάσεων που εισπράττουν από τη Βουλή των Λόρδων δεν αρκούν ούτε για την αντικατάσταση κεραμιδιών. Ο σημερινός πρωταγωνιστής αυτής εδώ της σελίδας είχε έναν επιπλέον λόγο για να βγει στη βιοπάλη: το όνομά του. Ο Τζον Μόνταγκιου, 11ος «κόμης του Σάντουιτς», είναι ίσως ο πλέον ειδικός για να παρασκευάζει και να πουλάει ένα κομμάτι κρέας τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού. Ως απευθείας απόγονος του ανθρώπου που μας έμαθε τα σάντουιτς, του 4ου «κόμη του Σάντουιτς», ο σημερινός «λόρδος Σάντουιτς» έχει στήσει μια επικερδή επιχείρηση- για την οποία δεν χρειάζονταισυστάσεις περί τού προς πώληση προϊόντος της- στις Ηνωμένες Πολιτείες και από το προσεχές φθινόπωρο σχεδιάζει να τη μεταφέρει στην Ευρώπη.
Την Disneyland στο Παρίσι επέλεξε ο
Τζον Εντουαρντ Χόλιστερ Μόνταγκιου, 11ος «κόμης του Σάντουιτς», για να εγκαινιάσει εκεί το φθινόπωρο το πρώτο υποκατάστημα της αλυσίδας στην Ευρώπη με την επωνυμία «Εarl of Sandwich», που σημαίνει «Κόμης του Σάντουιτς». Η αλυσίδα είναι προϊόν της συνεργασίας του κόμη με τον Ρόμπερτ Ερλ, τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας εστιατορίων «Ρlanet Ηollywood», ο οποίος επίσης διαθέτει υποκατάστημα στην παρισινή Disneyland. Η φίρμα «Εarl of Sandwich» διαθέτει σήμερα δεκατρία σημεία πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο άρχισε να λειτουργεί το 2004 στην Disneyland του Ορλάντο της Φλόριδας και είναι το μεγαλύτερο της φίρμας με 1 εκατομμύριο πελάτες τον χρόνο.

Το υποκατάστημα στο Παρίσι θα είναι το πρώτο στην Ευρώπη και αν όλα πάνε καλά οι ιδιοκτήτες σχεδιάζουν να ανοίξουν άλλα έξι- επτά σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για τις αρχές του 2011 προβλέπεται να λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα στο Λονδίνο. Παράλληλα συνεχίζεται και η επέκταση της εταιρείας στην αμερικανική αγορά, όπου ως το τέλος του 2011 ο αριθμός των καταστημάτων θα φθάσει τα 20, με στόχο τα 40 ή και τα 50 σε ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Τα φαγάδικα της «Εarl of Sandwich» διαθέτουν ποικιλία ζεστών σάντουιτς, η οποία καλύπτει όλες τις γευστικές προτιμήσεις, αλλά το επιτυχημένο προϊόν τους είναι το «Οriginal 1762», επιλογή του προγόνου του σημερινού «λόρδου Σάντουιτς»: δύο φέτες ψωμί, ανάμεσά τους ψητό κρέας, τυρί τσένταρ και σάλτσα «χορσράντις». Η ημερομηνία εκφράζει τη χρονιά που καταγράφηκε το πρώτο σάντουιτς στην Ιστορία.

Υπάρχει ένα αστείο στην οικογένεια των Σάντουιτς, σύμφωνα με το οποίο αν εισέπρατταν δικαιώματα από κάθε σάντουιτς που πωλείται στον κόσμο θα ήταν σήμερα οι πιο πλούσιοι άνθρωποι. «Το να εκμεταλλεύεσαι το όνομά σου δεν είναι πλέον υποτιμητικό» είχε δηλώσει προ ετών στους «Νew Υork Τimes» ο «λόρδος Σάντουιτς». Η ιδέα να εκμεταλλευτεί το οικογενειακό όνομα ανήκει όμως στον δευτερότοκο γιο του
Ορλάντο, ο οποίος σε ένα ταξίδι του στο Μιλάνο έπεσε πάνω σε ένα φαγάδικο που λεγόταν... Εarl of Sandwich! «Γιατί όχι και εμείς;» σκέφτηκε ο νεαρός αριστοκράτης και βάλθηκε να πείσει τον πατέρα του να πει το «ναι». «Στην αρχή ήμουν διστακτικόςκαθώς δεν είχα καμία εμπειρία με τον κόσμο των επιχειρήσεων» αναφέρει σήμερα ο λόρδος. Αλλά δεν χρειάστηκε πολύ για να πειστεί καθώς, όπως θεωρεί ο ίδιος, «πλέον δεν σού παρέχεται καμία εξασφάλιση με το να προέρχεσαι από παλιά οικογένεια. Σήμερα ο κόσμος παραδέχεται ότι χαραμίζεις τη ζωή σου αν δεν εκμεταλλεύεσαι με τον καλύτερο τρόπο όλα τα πλεονεκτήματα που σου έχουν δοθεί».
Πατέρας και γιος όμως χρειάζονταν χρηματοδότη, γιατί η οικογένεια δεν είναι πλούσια. Ο νεαρός Μόνταγκιου σκέφτηκε τον
Ρόμπερτ Ερλ, τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη των Ηard Rock Cafe και των εστιατορίων Ρlanet Ηollywood, και αποφάσισε να του απευθύνει μια επιστολή. «Αγαπητέ, κ. Ερλ» έγραψε. «Ο πατέρας μου είναι κόμης (Εarl) και εσείς λέγεστε Ερλ (Εarl).Εγώ λέγομαι Ορλάντο και εσείς ζείτε στο Ορλάντο- ας κάνουμε λοιπόν δουλειές μαζί!». Ο κ. Ερλ πέταξε στα σκουπίδια το πρώτο γράμμα, αλλά ο νεαρός επέμενε επί οκτώ ολόκληρα χρόνια. Και στο τέλος έπεισε τον αμερικανό εστιάτορα να επενδύσει στην ιδέα του με αρκετά- άγνωστο πόσα- εκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ η οικογένεια «Σάντουιτς» είχε κάνει την πρώτη δική της απόπειρα με ένα μικρό φαγάδικο στα Ντόκλαντς του Λονδίνου, όπου πουλούσε σάντουιτς και τα σχετικά στους περαστικούς και στους κατοίκους της γύρω περιοχής και εκτελούσε παραγγελίες σε γραφεία σε ολόκληρη την πόλη, ενώ διέθετε τα προϊόντα της στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Waitrose. Εκτός από το όνομα, το διαβατήριο για την επιτυχία, ήταν τα φρέσκα υλικά, οργανικής προέλευσης. Με την ίδρυση όμως της εταιρείας στην Αμερική, το ενδιαφέρον τους μονοπωλήθηκε αποκλειστικά εκεί, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να επανακάμψουν στην ήπειρό μας.

ΗΛΙΚΙΑ: 67
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Παντρεμένος με τρία παιδιά και τρία εγγόνια.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ισόβιο μέλος της Βουλής των Λόρδων, όπου διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1995. Είναι εγγεγραμμένος στους ανεξάρτητους.
ΠΗΓΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ: Η εκμετάλλευση του διάσημου ονόματός του.
ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ: Οτι συμπληρώνει το εισόδημά του παρέχοντας τη δυνατότητα σε τουρίστες να επισκεφθούν- με εισιτήριο- τον πύργο των προγόνων του στο Ντόρσετ. Πρακτική που εφαρμόζουν οι περισσότεροι βρετανοί αριστοκράτες.

«Για να μη λερώσει τα χέρια του ο λόρδος»
Ο Τζον Μόνταγκιου, 4ος «κόμης του Σάντουιτς» (1718-1792), ήταν επιφανής ευπατρίδης που υπηρέτησε το βρετανικό στέμμα από διάφορες θέσεις, όπως του υπουργού με αρμοδιότητα τα ταχυδρομεία και του υπουργού Ναυτικών. Εμεινε όμως στην Ιστορία ως «εφευρέτης» του πρώτου σάντουιτς στον κόσμο. Σύμφωνα με την παράδοση, το πρώτο σάντουιτς φτιάχτηκε για να μη λερώνει τα χέρια του ο λόρδος από το κρέας που ήθελε να φάει. Είπε λοιπόν στον υπηρέτη του να τυλίξει το κρέας σε δύο φέτες ψωμί για να μη λερωθούν τα δάχτυλά του. Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές, η καλή και η κακή. Σύμφωνα με την καλή, ο λόρδος ήταν τόσο εργασιομανής ώστε ήθελε να τρώει στο γραφείο του για να μη χάνει χρόνο. Η κακή εκδοχή τον θέλει τρομερό χαρτόμουτρο, που για να μην σηκώνεται από την πράσινη τσόχα έλεγε στον υπηρέτη του να του σερβίρει το φαγητό του εκεί. Και για να μη λερώνει την τράπουλα με το κρέας σκέφτηκε το κόλπο με το ψωμί. Ετσι λοιπόν οι συμπαίκτες του που τον έβλεπαν ζητούσαν και αυτοί «το ίδιο με τον Σάντουιτς», με αποτέλεσμα να καθιερωθεί αυτή η μορφή γεύματος και να παραδοθεί ως τις ημέρες μας με χιλιάδες παραλλαγές.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών