KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

Η μάχη των «μικρών πρωθυπουργών»

Αντιφατικές στρατηγικές χαράσσουν τα κόμματα εξουσίας εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του προσεχούς Νοεμβρίου στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αιρετούς επικεφαλής, στους οποίους επιφυλάσσεται ρόλος «μικρού πρωθυπουργού». Η κυβερνητική παράταξη που προτάσσει τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του σχεδίου «Καλλικράτης», με το οποίο καθιερώθηκε ο θεσμός του εκλεγμένου περιφερειάρχη, προσανατολίζεται να ρίξει στη μάχη της κάλπης πολιτικά στελέχη. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στην ψήφο των πολιτών, επιλέγει μέχρι στιγμής στην πλειονότητα των περιφερειών «αυτοδιοικητικά» πρόσωπα, δίνοντας «χρίσματα»- ή «πολιτική στήριξη» κατά την ορολογία της εποχής- σε εν ενεργεία «γαλάζιους» νομάρχες.

Αν και μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» τόσο για την Ιπποκράτους όσο και για τη Ρηγίλλης αποτελεί η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που είναι η πολυάνθρωπη Αττική, στην οποία θα δοθεί η πιο κρίσιμη αναμέτρηση, δεν είναι μικρότερο το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και για τις υπόλοιπες περιφέρειες. Αλλωστε το «χρώμα» που θα έχει ο εκλογικός χάρτης το βράδυ της Κυριακής 7ης Νοεμβρίου, αλλά, κυρίως, της επαναληπτικής εκλογής που θα γίνει μια εβδομάδα αργότερα εκεί όπου κανείς υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει το 50% από τον πρώτο γύρο, θεωρείται καθοριστικό για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις.

Δεκατρείς μήνες μετά τις βουλευτικές κάλπες του Οκτωβρίου 2009, τα αποτελέσματα των οποίων αποτελούν τον γνώμονα με τον οποίο τα κόμματα καταστρώνουν τα σχέδιά τους, αναμένεται να καταγραφούν με τον πιο έγκυρο τρόπο οι προθέσεις του εθνικού εκλογικού σώματος στις δεκατρείς περιφέρειες.

Στο ΠαΣοΚ, το οποίο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε αποσπάσει προβάδισμα σε όλες τις περιφέρειες- το μεγαλύτερο με 32,59% στην Κρήτη και το μικρότερο με 1,38% στην Πελοπόννησο-, επιδιώκουν με τις επιλογές των προσώπων που θα κάνουν να διατηρηθεί το «πράσινο» χρώμα παντού. Και αν και επισήμως υποστηρίζουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι με την επικράτηση σε περισσότερες από τις μισές περιφέρειες, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να είναι μέσα σε αυτές και η Αττική, οι ελπίδες τους είναι για διψήφιο αριθμό εκλεγμένων περιφερειαρχών που θα έχουν τη στήριξή τους.

Στη Νέα Δημοκρατία τρέφουν ελπίδες για νίκη των υποψηφίων τους σε επτά περιφέρειες. Θεωρούν ότι μπορεί να ανατρέψουν εύκολα τους εκλογικούς συσχετισμούς του 2009 σε τρεις περιφέρειες που οι αποστάσεις με το ΠαΣοΚ ήταν μικρές: στην Κεντρική Μακεδονία (όπου η κυβερνητική παράταξη είχε τη χαμηλότερη επίδοση), στην Πελοπόννησο (όπου κατεγράφη η μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων) και στη Δυτική Μακεδονία (όπου η ΝΔ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό). Δηλώνουν επίσης αισιόδοξοι για τις αναμετρήσεις στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Αιγαίο και στα Ιόνια Νησιά, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν «ντέρμπι» στον δεύτερο γύρο με καθοριστική την ψήφο των κομμάτων της Αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ που έχει υψηλές επιδόσεις σε αυτές τις περιφέρειες, όπως και στην Αττική. Στις δυνάμει διεκδικούμενες περιφέρειες εντάσσουν, εξάλλου, την Ηπειρο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (λόγω της ευκόλως μετακινούμενης μουσουλμανικής ψήφου), καθώς και τη Στερεά Ελλάδα, αν και στις δύο τελευταίες το 2009 οι διαφορές υπέρ του ΠαΣοΚ υπερέβαιναν τον εθνικό μέσο όρο που ήταν 10,44% (43,92% έναντι 33,48%).

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ


Για το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου έχει μετατεθεί η ανακοίνωση των υποψηφίων περιφερειαρχών που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα,γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό και γκρίνιες μεταξύ των ενδιαφερομένων.

«Κλειδί» τόσο για το κυβερνών κόμμα όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται η επιλογή υποψηφίων για την περιφέρεια Αττικής, όπου όμως φαίνεται ότι η μια παράταξη αναμένει την ανακοίνωση της άλλης.Στο ΠαΣοΚ τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η επιλογή πολιτικού «πρώτης γραμμής»,αν και το άκουσμα ονομάτων,όπως του κ.Κ.Σκανδαλίδη, συνοδεύεται από άμεση διάψευση.Μεγάλη κινητικότητα αναπτύσσει ο νυν νομάρχης Αθήνας κ.Ι.Σγουρός, από το περιβάλλον του οποίου διαρρέει ότι αν δεν λάβει «πράσινη» στήριξη μπορεί να κατέλθει ως ανεξάρτητος,την ίδια ώρα που φήμες θέλουν τη ΝΔ να εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στήριξη στην υποψηφιότητά του.

Με τον αυτόν τρόπο λέγεται ότι η ΝΔ θα απαντήσει στην «έκπληξη» που ετοιμάζει το κυβερνών κόμμα στηρίζοντας στην Πελοπόννησο τον πρώην βουλευτή της ΝΔ κ.Π. Τατούλη που θα αναμετρηθεί με τον ήδη χρισθέντα από τη Ρηγίλλης νομάρχη Μεσσηνίας κ.Π.Δράκο,η επιλογή του οποίου προκάλεσε την μήνιν του πρώην βουλευτή κ.Ι.Μανώλη που επιθυμούσε να εκτεθεί ο ίδιος στην περιοχή.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας,την Κεντρική Μακεδονία,ο «γαλάζιος» νομάρχης Θεσσαλονίκης κ.Π.Ψωμιάδηςέχει αρχίσει προεκλογικό αγώνα,ενώ δυστοκία επικρατεί στο ΠαΣοΚ,καθώς ο υφυπουργός κ.Ι.Μαγκριώτηςδεν έχει λάβει «πράσινο φως»,συζητείται ενδεχόμενη υποψηφιότητα του επίσης υφυπουργού κ.Μ.Μπόλαρη, ενώ μάλλον αρνητικός εμφανίζεται ο πρώην υπουργός κ.Γ.Φλωρίδης που θεωρείται ότι θα ήταν η πλέον νικηφόρα επιλογή για την κυβερνητική παράταξη.

Οι υποψήφιοι στη χώρα
 Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα αναμετρηθούν δύο νομάρχες της περιοχής: ο «γαλάζιος» Ξανθιώτης κ.Γ. Παυλίδηςκαι ο «πράσινος» Ροδοπαίος κ.Α.Γιαννακίδης.

  Τον νομάρχη Κοζάνης κ.Γ.Δακή «έχρισε» η ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία, ενώ από στο ΠαΣοΚ ακούγεται ο κ.Π.Κουκουλόπουλος .

\344 Στην Ηπειρο ο «γαλάζιος» νομάρχης Ιωαννίνων κ.Α.Καχριμάνη θα βρει απέναντί του τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ.Ε.Αργύρη. \344 Στο Βόρειο Αιγαίο η ΝΔ στηρίζει τον νομάρχη Λέσβου κ.Π.Βογιατζή που πιθανότατα θα αναμετρηθεί με τη βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρίαΕλπίδα Τσουρήή τον πρώην βουλευτή κ.Α.Κοτσακά.
 Ο νομάρχης κ.Αθ.Χειμάραςαπό τη Φθιώτιδα,θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός της Ρηγίλλης στη Στερεά Ελλάδα,στην οποία δεν υπάρχουν σαφείς τάσεις για την επιλογή της Ιπποκράτους.

Ασάφεια επικρατεί ως προς τις επιλογές της ΝΔ στο Νότιο Αιγαίο, όπου το ΠαΣοΚ καταλήγει μάλλον στον νομάρχη Δωδεκανήσου κ.Ι. Μαχαιρίδη.
 Στην Κρήτη το ΠαΣοΚ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη νομάρχη Ηρακλείου κυρίαΕυαγγελία Σχοιναράκηκαι τον υφυπουργό Οικονομίας κ.Στ. Αρναουτάκη ενώ η ΝΔ καταλήγει μάλλον στον βουλευτή Λασιθίου κ.Ι.Πλακιωτάκη .

  Στη Θεσσαλία η ΝΔ«κατεβάζει» τον πρώην βουλευτή Λάρισας κ. Κ.Αγοραστό, ο οποίος ίσως αντιμετωπίσει τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ.Ευ.Νασιώκα.

  Στη Δυτική Ελλάδα θεωρείται πιθανή,αν και συναντά αντιδράσεις «σαμαρικών»,η υποψηφιότητα του προσκείμενου στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννηβουλευτή Ηλείας κ.Γ.Κοντογιάννη, ενώ στο ΠαΣοΚ μαίνεται παρασκηνιακός πόλεμος ανάμεσα σε δύο νομάρχες: τον κ.Δ.Κατσικόπουλο της Αχαΐας,και τον Αιτωλοακαρνάνα κ.Ε.Σώκο.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τέλος,βολιδοσκοπείται να πει το «ναι» η πρώην υφυπουργός κυρία Αντζελα Γκερέκουπου αν το αποφασίσει,θεωρείται από την Ιπποκράτους ότι δεν θα έχει δύσκολο έργο απέναντι στον πρώην βουλευτή της ΝΔ κ.Σπ.ΣΠΥΡΟΥ.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This