KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ Ο ΜΑΡΞ ..ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ.

Αφησαν πλούσια κληρονομιά με τις ιδέες, τα πνευματικά και τα χειροπιαστά τους έργα στην πολιτική, στην οικονομία, στη λογοτεχνία, στον πολιτισμό, στην επιστήμη και στην τέχνη. Η πνευματική τους διαθήκη έχει βγει στο φως της δημοσιότητας, έχει αναλυθεί από ιστορικούς και ερευνητές. Σήμερα, δεκαετίες μετά τον θάνατό τους, μαθαίνουμε για την άλλη, την πραγματική διαθήκη τους: αυτή με την οποία μεταβίβασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στους κληρονόμους τους.

Ο λόγος για περίπου έξι εκατομμύρια διαθήκες άσημων και διάσημων Βρετανών που έζησαν κατά τη βικτοριανή εποχή και τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα. Αποχαρακτηρισμένες και ψηφιακά τακτοποιημένες, αναρτήθηκαν πρόσφατα για πρώτη φορά όλες μαζί στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση Αnchestry.co.uk. Τι προκύπτει; Μεταξύ άλλων ότι ο Καρλ Μαρξ πέθανε «στην ψάθα» και ότι ο Κάρολος Δαρβίνος πέθανε πάμπλουτος.

Ο γερμανός φιλόσοφος και θεμελιωτής του κομμουνισμού Καρλ Χάινριχ Μαρξ, ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος, ο βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1937 ως το 1940 Αρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν και ο κλασικός πεζογράφος Κάρολος Ντίκενς που έγινε ευρύτερα γνωστός με το μυθιστόρημά του «Ολιβερ Τουίστ» είναι μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα. Χρονολογικά οι διαθήκες αφορούν την περίοδο από το 1861 έως το 1941. Ο βρετανικός διαδικτυακός τόπος Αncestry.co.uk. είναι μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαμόρφωσης ψηφιακών γενεαλογικών δένδρων και αναζήτησης προγόνων. Τα στοιχεία των διαθηκών προέρχονται από τα κρατικά αρχεία της Αγγλίας και της Ουαλλίας. Πέρα από το κείμενο και τη σύνοψη κάθε διαθήκης, υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία επικύρωσης της διαθήκης, το ληξιαρχείο που εκδόθηκε, το πλήρες όνομα του αποθανόντος, την ημερομηνία και τον τόπο θανάτου.

«Είναι μια καταπληκτική πηγή πληροφόρησης για όσους ερευνούν ή ενδιαφέρονται για τη ζωή ιστορικών οικογενειών, αλλά και για τον καθένα που ενδιαφέρεται να μάθει για τον κοινωνικό βίο. Προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στην κοινωνική υπόσταση που είχαν οι κληροδότες κατά τη διάρκεια της δικής τους εποχής» εκτιμά ο
Νταν Τζόουνς από το Αncestry.co.uk.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ορισμένες λεπτομέρειες που φανερώνονται μέσω των διαθηκών, ολοκληρώνουν την εικόνα κάποιων από τους θρύλους: «Ο κόσμος δικαίως θα αναστατωνόταν αν ανακάλυπτε ότι ο Καρλ Μαρξ αποταμίευε στα κρυφά χρηματικά ποσά».
Η διαθήκη του γερμανού φιλόσοφου θεωρείται από τις πιο φτωχές. Αφησε μόλις 250 στερλίνες στη μικρή του κόρη, ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με 10.800 ευρώ. Και άλλοι δοξάστηκαν πολύ, δίχως να αποκτήσουν μεγάλη περιουσία. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της επικής περιπέτειας του Βρετανού Ερνεστ Σάκλετον με το πλοίο «Εndurance» το 1914 στην Ανταρκτική. Η διαθήκη του μάς αποκαλύπτει ότι η γυναίκα του κληρονόμησε 24.000 ευρώ με βάση τη σημερινή αντιστοιχία. Κάποιες άλλες διαθήκες περιλαμβάνουν στοιχεία για «αδυναμίες» γνωστών και αγνώστων σε συγκεκριμένους κληρονόμους, παραβλέποντας και αδικώντας άλλους. «Η αναζήτηση ξεκίνησε. Μόλις αρχίσαμε το σκάψιμο αυτών των ντοκουμέντων» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζόουνς.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών