KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Καταλυτικά επέδρασε στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκαλώντας «τραπεζοκεντρικό» ράλι τιμών η είδηση ότι η Τράπεζα Πειραιώς πρότεινε τη συνδυασμένη εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ Βank. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε τις προηγηθείσες φήμες και ταυτόχρονα πολλαπλασίασε τις προσδοκίες για ραγδαίες εξελίξεις σε όλο το φάσμα του χρηματοπιστωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις που ήδη εκδηλώθηκαν σχετικά με τη σκοπιμότητα της εξαγοράς και το ύψος του τιμήματος, επαγγελματίες της αγοράς διατύπωσαν την πεποίθηση ότι το deal θα ολοκληρωθεί με ό,τι απαιτηθεί σε επίπεδο βελτίωσης της προσφοράς και ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα λάβει. Αλλωστε μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί αν δεν είχαν εξεταστεί ενδελεχώς όλα τα στοιχεία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «ναυαγίου» (όπως είχε συμβεί με την Εθνική Τράπεζα και την Αlpha Βank στο τέλος του 1999). Επιπλέον είναι αυτονόητο ότι στην παρούσα συγκυρία το Χρηματιστήριο δεν θα «άντεχε» την ακύρωση μιας εξέλιξης με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που ευνοεί το ίδιο και την επενδυτική κοινότητα. Παράλληλα λειτουργεί ως έναυσμα για το Ελληνικό Δημόσιο να δρομολογήσει και ίσως να επισπεύσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του ευρύτερου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά και των ισχυρότερων μελών του κλάδου (Εθνική Τράπεζα, ΕFG Εurobank, Αlpha Βank). Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και έσπευσαν να τοποθετηθούν στους εμπλεκόμενους τίτλους, εκτοξεύοντας τις τιμές τους σε υψηλά ποσοστά. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ισχυρό για όλο τον κλάδο γενικότερα, ενώ το κλίμα αισιοδοξίας διαχύθηκε σε όλο το φάσμα της αγοράς. Επισημαίνεται ότι το «πάρτι» στην εγχώρια αγορά δεν κόπασε ούτε όταν οι ευρωπαϊκοί δείκτες «γύρισαν» σε αρνητικό έδαφος, ύστερα από το πτωτικό ξεκίνημα της Γουόλ Στριτ το οποίο εν μέρει θεωρήθηκε «αναμενόμενο», αφού ο δείκτης Dow Jones είχε συμπληρώσει επτά διαδοχικά ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο γενικός δείκτης σταθεροποιήθηκε υψηλότερα των 1.600 μονάδων μετά το μεσημέρι και αφού ωθήθηκε ως τις 1.622 μονάδες, έκλεισε στις 1.608,76 μονάδες με άνοδο 2,22%.

Δεδομένου ότι οι τράπεζες ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν στην ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς, ο σχετικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 6,53%. Πέντε μετοχές του κλάδου κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 10% (21,48% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 13,86% Τράπεζα Αττικής, 13,16% η πρόσφατα αποκτηθείσα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αspis Βank, 12,66% Τράπεζα Πειραιώς και 10,34% Ρroton Βank). Με κέρδη μεγαλύτερα του 5% έκλεισαν οι μετοχές των: Εθνική Τράπεζα, Εurobank, Αlpha Βank, ΑΤΕ Βank και Γενική Τράπεζα.

Ισχυρή ώθηση έδωσαν οι τράπεζες στον δείκτη FΤSΕ20 ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,58%, ενώ υψηλότερα κατά 0,89% και 2,15% αντίστοιχα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80.

Οι αυξημένες προσδοκίες που δημιούργησε το εν δυνάμει deal επιτάχυναν τη ροή των κεφαλαίων στην αγορά, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του τζίρου στο διπλάσιο του προχθεσινού. Παράλληλα, τόσο ο συνολικός όσο και ο αμιγής τζίρος ανήλθε στο υψηλότερο μέγεθος από τις αρχές Μαΐου, καθώς διαμορφώθηκε στα 163,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 125 ανοδικές, 53 καθοδικές και 109 αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 50 έμειναν στο περιθώριο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
free-wifi.gr - Greece' s free hotspot directory
Ανθόραμα - Όλα για τον κόσμο των φυτών