KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ,ΝΕΑ ΟΔΟΣ ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ;;;;

ΨΗΦΙΣΤΕ:ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ¨:ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;;;

ΨΗΦΗΣΤΕ .ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS.

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

«Χρυσοί» μάνατζερ, μειωμένες επιδόσει

Σε 1,84 δισ. δολάρια ανέρχονται τα συνολικά έσοδα του Λόρενς Ελισον, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας πληροφορικής Οracle, για το διάστημα 1999-2009. Η σημαντική αυτή περιουσία που απέκτησε την προηγούμενη δεκαετία ο κ. Ελισον τον κατατάσσει στην πρώτη θέση των καλύτερα αμειβομένων υψηλών διοικητικών στελεχών εισηγμένων εταιρειών στη Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με σχετική ανάλυση που εκπόνησε η έγκυρη εφημερίδα «Wall Street Journal».

Στο νούμερο 2 των υψηλότερων συνολικών οικονομικών απολαβών για την ίδια δεκαετία βρίσκεται ο
Μπάρι Ντίλερ με 1,14 δισ. δολάρια. Ο κ. Ντίλερ είναι πρόεδρος της εταιρείας πληροφορικής ΙΑC/Ιnteractive και της εταιρείας Εxpedia, που διαχειρίζεται τον γνωστό ομώνυμο διαδικτυακό τόπο παροχής online τουριστικών υπηρεσιών. Πιο κάτω από τον κ. Ντίλερ βρίσκονται ο Ρέι Ιρανί, διευθύνων σύμβουλος της Οccidental Ρetroleum Corp., με 857 εκατ. δολάρια, ο Στιβ Τζομπς της Αpple με 749 εκατ. δολάρια και στην πέμπτη θέση ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Οne Financial Corp. Ρίτσαρντ Φέρμπανκς με 569 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης, οι τέσσερις από τους 25 καλύτερα αμειβόμενους διευθύνοντες συμβούλους εργάστηκαν σε επενδυτικές εταιρείες, από τις οποίες οι δύο είναι εισηγμένες στη Γουόλ Στριτ.

Τα επενδυτικά «αστέρια»
Ο πρώην CΕΟ της Lehman Βrothers
Ρίτσαρντ Φουλντ βρίσκεται στο νούμερο 11 με 457 εκατ. δολάρια και ο πρώην CΕΟ της Citigroup Σάνφορντ Γουέιλ βρίσκεται στο νούμερο 19 με 361 εκατ. δολάρια.

Οι άλλοι δύο είναι ο προαναφερόμενος κ. Φέρμπανκς και ο
Αντζελο Μοζίλο, CΕΟ της Countrywide Financial Corp.

Στην ανάλυση της «Wall Street Journal» όπου υπολογίζονται τα έσοδα των υψηλότερα αμειβόμενων CΕΟs περιλαμβάνονται οι μισθοί, τα μπόνους και τα κέρδη από μετοχές και stock options. Αυτό που δεν περιλαμβάνεται είναι τα κέρδη από πώληση μετοχών. Ακόμη, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ανάλυσης δείχνει ότι μέσα στην επισκοπούμενη δεκαετία ένας μόνο μικρός αριθμός των εταιρειών που διηύθυναν οι καλύτερα αμειβόμενοι CΕΟs απεκόμισε σημαντικά κέρδη για τους μετόχους.

Το μέγεθος των «πακέτων» αμοιβών που απολάμβαναν οι CΕΟs και ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες προσπαθούσαν να ευθυγραμμίσουν τις αμοιβές αυτές με τα κέρδη των μετόχων έγιναν αρκετές φορές μεγάλο πολιτικό θέμα μέσα στην τελευταία δεκαετία και ειδικότερα όταν στις αρχές της δεκαετίας άρχισαν να ξεσπούν σκάνδαλα αλλά και το 2008, όταν η οικονομική κρίση οδήγησε σε κατάρρευση τη Γουόλ Στριτ.

Ακόμη, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα stock options αρκετές φορές απέβησαν θετικά για την εταιρεία καθώς οι ριψοκίνδυνες κινήσεις των CΕΟs ανέβαζαν τις τιμές των μετοχών βραχυπρόθεσμα. Τελικά όμως αυτό δείχνει ότι έβλαψε αρκετές από τις εταιρείες.

Οι μέτοχοι της Οracle είδαν την τιμή της μετοχής της εταιρείας να τριπλασιάζεται, ενώ οι μέτοχοι της Αpple έφθασαν να δωδεκαπλασιάσουν την τιμή των μετοχών τους.

Αντίθετα, οι μέτοχοι της Dell έχασαν το 66% της επένδυσής τους μέσα στη δεκαετία, ενώ ο CΕΟ της εταιρείας
Μάικλ Ντελ, για τον οποίο λέγεται ότι δημιούργησε την εταιρεία στην κρεβατοκάμαρά του, απεκόμισε 454 εκατ. δολάρια.

Διιστάμενες απόψεις
Οι μέτοχοι τεσσάρων εταιρειών τις οποίες διευθύνουν CΕΟs της πρώτης δεκάδας και συγκεκριμένα των ΙΑC/Ιnteractive Corp.,

Countrywide, Capital Οne και Cendant Group έχασαν τα χρήματα που είχαν επενδύσει. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δικαίου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ
Τζέσε Φράιντ, η διαφορά μεταξύ των περιουσιών που απέκτησαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι μέτοχοι δημιουργεί κατάθλιψη και συνιστά μια περίπτωση αμοιβής χωρίς απόδοση. Αλλά ο Στίβεν Κάπλαν, καθηγητής της Βooth School of Βusiness στο Σικάγο, αναφέρει ότι όσοι έλαβαν υψηλές αμοιβές το αξίζουν.

Παράδειγμα της παραπάνω άποψης αποτελεί ο κ. Ελισον της Οracle, ο οποίος μέσα στην επισκοπούμενη δεκαετία κατάφερε να τριπλασιάσει σχεδόν την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του από 36 δισ. δολάρια σε 98 δισ. δολάρια.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This